17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaromír Nohavica zapomenutý

Chladné zářijové ráno vyhnalo z orosených spacáků všechny, kteří přenocovali v blízkosti svojšického amfiteátru a nyní se snažili zabrat co nejlepší místo na svahu před pódiem. Jednodenní folkový Letorost byl komornější alternativou megafestifalu Porta a pro příznivce žánru znamenal symbolické zakončení léta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 19.11.2009 9:58

Méně pathosu by možná bylo více.

Kdo si pamatuje, jak mu Jarkovy písničky pomáhaly, ten nezapomene. Přidal bych Když mě brali za vojáka, s níž jsem přežil vojnu a upozornil, že Divoké koně je přebásnění Vysockého.

A jeho kvality nejlíp prokázalo to, že na rozdíl od většiny prvoplánových předrevolučních písničkářů se prosadil i v době volné konkurence a volného trhu.

Jak říkám - ubrat na pathosu, Tohle zní jako nekrolog - doufám, že mi nic neuniklo...

thom 19.11.2009 9:57

rád by ale ne

Měl jsem rád Janotu, Třešňáka, Hutku, Mertu a

pan Nohavica !!! mezi tyto pány nepatřil.

Byl prostě jinde. Nevím jestli na to má vliv jeho stbáctví nebo ne, já myslím že ne.

čm 19.11.2009 9:46

Re: Jiná forma podlehnutí!

To sedí, koncerty milouška Jarka to je zrovna kolaloková lázeň;-D;-D 

čm 19.11.2009 9:43

osoba spoluzávislá

Moje máma taky dokola vomílá, že můj brácha se uchlastal proto, že to všechno myslel dobře a měl tot  těžký. Autor je podle včeho podobnej případ.Brnkálista Jarek závislej na davu, dav závislej na jarkovi. Jarek a Honza Nedvěd , dva absurdní náhradní Ježíšové v ateistické společnosti. Pasus o Hutkovi je typickou relativizací pevného postoje a  distribucí viny. Kolik Vám je let, autore ?  

Anubis 19.11.2009 9:41

Re: Jiná forma podlehnutí!

Řečeno slovy klasika, padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina.

Jedovaté Bejlí 19.11.2009 9:40

Re: Již řadu měsíců

Já se nehlásím. Toaleťáku je už 20 let dostatek.

Anubis 19.11.2009 9:39

Re: bojovníci za svobodu

To není problém jen folkařů, ale lidí obecně.

cb 19.11.2009 9:38

Hutku

trefi slak. ;-D

alena 19.11.2009 9:35

Re: vzývat

Text je výborný, vzívat je překlep (ještě je tam 1) a laskavě nevypichujte, dokonalíku!!.Svatý Hutka soptí a kydá hnůj, páč už nikoho nezajímá, euforie ze sametové dávno vyvanula a s ní i jeho songy. Jarek Nohavica je skvělý a... každý z nás je i špinavý, někdo víc, někdo míň. Nikdo ale není jako Jarek - klečela bych před ním, možná - kdyby pro mě zpíval...

Zebra 19.11.2009 9:31

Re: Nohavica je u mě

No, to by tak ještě scházelo !

Holt mě drobek udivuje, když někdo pod paján na průměrnýho muzikanta a skvělýho básníka namontuje politiku a ještě k tomu po způsobu svazáckýho agitátora z padesátých let, akorát v modrý barvě.

BTW, díval ses v neděli na koncert jinýho skvělýho básníka. ?

Anubis 19.11.2009 9:29

Re: ....se stáhl do pozadí už v době revoluce a vavříny přenechal jiným.

Asi by jste vážená Lili byla dost vykulená, kdyby Vám po měsíci rachoty, váš vedoucí nabídl kafe, chlebíčky a radostně vás poplácal po zádech. Žádet peníza za to čím se živíme je mravné a nutné.

V.ladimír 19.11.2009 9:19

Re: Jen krátce,

Pokud nevidíte "drobný" rozdíl mezi udavačstvím a Udavačstvím, pak jste buď demagog, nebo hlupák.

R 19.11.2009 9:19

Re: bojovníci za svobodu

Já myslím, že folkaře spojil boj proti režimu a proti jeho hlouposti. Jak režim skončil, najednou se ukázalo, že folkaři jsou založením různí. Jedni útočili i na porevoluční režim jako Kryl, jedni přestali vůbec tvořit a začali dělat něco jiného a jedni prostě přestali ve svých výtvorech útočit a zaměřili se na umeleckost , případně komerčnost.

R 19.11.2009 9:15

Re: ....se stáhl do pozadí už v době revoluce a vavříny přenechal jiným.

No, Nohavica v té době potřeboval hodně peněz na chlast a jestli se nepletu, taky byl v té době už na volné noze a živil rodinu. Spousta jiných písničkářů měla normální zaměstnání ve fabrice, které je stačilo uživit, i když je šidili na úkor toho hraní za chlebíčky. V totalitním režimu a ještě krátce potom takové šizení práce totiž nikomu nevadilo.  Je třeba rozlišovat...

karas 19.11.2009 9:12

Jen krátce,

pokud nevidíte "drobný" rozdíl mezi emigrací a udavačstvím pak jste buď demagog nebo hlupák.Rv

honzak 19.11.2009 9:10

Re: Nohavica je u mě

nikdo ti nebrání, aby sis hutku užíval. Pro mě skončil, i když  zamlada jsem ho žral. Velmi slušně řečeno ustrnul.

 A mimochodem, abstinent nebýval...

Lili 19.11.2009 8:55

....se stáhl do pozadí už v době revoluce a vavříny přenechal jiným.

 Jo? V době revoluce písničkáři, skupiny, umělci vystupovali na setkáních protože chtěli, za kafe a pár chlebíčků pohoštění, ale on požadoval za vystoupení normální honorář. Na což organizátoři takto civěli 8-o a požádali pak jiné. Opravdu se tedy "sám stáhl do pozadí už v době revoluce a vavříny přenechal jiným"?

R 19.11.2009 8:53

Folkové koncerty za totality.

Potvrzuji to, co autor napsal v článku o Nohavicovi za totality.

Nohavica byl tady v tom asi nejlepší. Na každý koncert přišel různorodý dav.  Jak za totality vylezl na podium nějaký nějaký kvalitní folkař, najednou totalitní papaláši a totalitní problémy jako by vyvanuly z koncertu kdesi daleko, všichni poslouchající byli  něčím spojeni a rozuměli si, ať už vedle sebe byli 14 dní nemytý santusák a vysokoškolský student.  Kdo to nezažil, nejspíš neporozumí

Jinak ale skoro  každý folkař měl období, kdy byl velmi dobrý a stálo za to bezpodmínečně na něho jít a měl období, kdy měl problémy a jeho koncerty za moc nestály. Nohavica měl to dobré období asi z folkařů nejdelší.

Třeba jednou někdo ty totalitní koncerty zmapuje. Například za dob mého studia v první polovině 80 let se na kolejích v Pardubicích nahrávaly polooficiálně snad všechny folkové koncerty, nahrávali je zvukaři tehdejšího studentského klubu do tehdejšího zvukového archívu klubu, magnetofonových pásků bylo tehdy dost. Nahrávky se potom šířily dál, nahrávali si je známí zvukařů a činovníků klubu. Zvlášt povedené šly taky do archívu tehdejšího studentského radia a tak je mohli potom po večerech slyšet v kolejním rozhlase i ostatní studenti ale taky si je nahrávali známí zase činovníků studentského radia. V Pardubicích na kolejích dneska Pardubické Univerzity  už nejspíš po tomhle není ani památky, ale spousta nahrávek určitě zůstala u tehdejších studentů včetně mně.  Pokud jsou ty moje pásky po 20 letech ještě v pořádku.

Zebra 19.11.2009 8:52

Re: Nohavica je u mě

Jasně ! Hutka ani chlastat nezačal, STB ho jenom vyštvalo ze země a hraje takový divný písničky, takže jakej frajer. Chlastat nepřestal, k poklesku s STB se nepřiznal a písničky co lidi žerou neumí, takže v očích v r.1990 vykovaného pravičáckého fotra naprostý pako.

Anonym 19.11.2009 8:49

Bezvýhradný souhlas

Díky za vzpomínku. R^R^R^

bukovec 19.11.2009 8:44

vzývat

Vzývat je s tvrdým y .Dobré je  konzultovat

http://prirucka.ujc.cas.cz

dulcibelka 19.11.2009 8:37

Jiná forma podlehnutí!

Jasně, všichni máme máslo na hlavě...kdo zůstal, i ten kdo utek... kdo se tahal s fízly, i ten koho honili...všechno jedna šťastná rodina. Hlavně aby někdo neměl špatný svědomí, že ano.

Andy 19.11.2009 8:19

Nohavica byl bez nadsázky tribunem lidu

lidu možná. Mým ne. Dobrý písničkář, který si našel své publikum a zpíval za ně a pro ně. Rozhodně není ani Bůh syn potvrzující Kryla, ani Mesiáš ukazující cestu.

Nic proti němu, každá kapka v moři bolševického marastu, která se drala proti proudu byla dobrá. Jen bychom to s těmi kulty osobnosti neměli přehánět.

Katr 19.11.2009 8:11

Re: Nohavica je u mě

Jistě, pro někoho užitečný udavač, pro někoho ne.V konečném výsledku této dialektiky je  vidět stav, kdy tzv. sametoví revolucionáři vyčítají Havlovi a spol., že nedokázali "zatočit" s komunisty.:-/

Minutus 19.11.2009 8:07

Nohavica je básník par excellence

To o něm vím. Jeho texty jsou místy až geniální. Co se týče "poklesků", dám na každodenní zkušenost a nic morálně závadného ani protizákonného v jeho textech nevidím. A do soukromí nikomu nepolezu, natož abych někoho soudil nebo odsuzoval.

honzak 19.11.2009 8:03

Re: Nohavica je u mě

asi si pod pojmem "standardní STB udavač" každý představujeme něco jiného.

Zeměžluč 19.11.2009 7:50

bojovníci za svobodu

Nesleduji až tak tvorbu J. Nohavici, ale zdá se mi, že v poslední (popřevratové době) se v ní obráží názor, že po r. 89 je v naší společnosti všechno v pořádku a není za co se brát. skládá hlavně řachandy typu Ostravo, Ostravo atd., jako by už svobodu vybojoval. Škoda, myslím si, že se mohl trochu povrtat v systému, který dělá z lidí konzumní roboty a bere svobodu jinak. Ale co se dá dělat, je zřejmě vybojováno. teď už máme co jsme chtěli.

pardubak 19.11.2009 7:49

Díky za pěkný článek!

 R^ Vidím to přesně tak, jen bych to tak pěkně nenapsal. Hezky se na to vzpomíná...

Katr 19.11.2009 7:38

Re: Nohavica je u mě

to standardní levičácké pako je pro vás vždycky horší než standardní STB udavač.

Ladislav N 19.11.2009 7:35

Díky za pěkný článek, Nohavica si uznání zásluh na pádu bolševika zaslouží

Kdyby mohl dostat zaplaceno za všechnu jeho potají kopírovanou muziku mezi lidmi za dobu komunistického totalitního režimu, měl by vystaráno do konce života....

"..,veřejně vzíval..." ;-P