17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaromír Nohavica zapomenutý

Chladné zářijové ráno vyhnalo z orosených spacáků všechny, kteří přenocovali v blízkosti svojšického amfiteátru a nyní se snažili zabrat co nejlepší místo na svahu před pódiem. Jednodenní folkový Letorost byl komornější alternativou megafestifalu Porta a pro příznivce žánru znamenal symbolické zakončení léta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lubajs 19.11.2009 12:24

Re: Když mě braali za vojáaka, nebo chytit vítr?

Taky si myslím, že spíš ...chytit vítr.

éolo 19.11.2009 12:14

Re: Mu he he tak to jo...

 Trochu jste se mne dotknul. Ani já jsem nebyl v KSČ, nakonec i já mám pocit, že jsem byl dobře vychován. Minimálně tak, že kolaborace s rusem byla pro mne nepřijatelná .I já věděl co se nemá a dodnes se to snažím dodržovat. Není to otázka tolerance ke zločinu v jakékoli podobě. Avšak i ta moje pochybnost zda obstojím i potřetí mne vede k sebereflexi lidských slabostí. I když sleduji co vše na Jarka vyšlo najevo, nejsem ochoten vzít do ruky kámen.        Ámen.

ity 19.11.2009 12:03

Re: Mu he he tak to jo...

R^

egoist 19.11.2009 11:54

Re: pro káju

Problém není , že to  v STB věděli ,ale že Nohavice šel a lidi ,kteří mu důvěřovali ,bezsurkulí napráskal.

egoist 19.11.2009 11:52

Mu he he tak to jo...

No asi pana Nohavice máte rád. To je poznat a je  to nakonec vaše věc. Pro mě je to špatně a to hodně. Taky jsem řešil jestli si zadat s bolševikem , vstoupit  do strany a budovat kariéru. Odmítl jsme prostě proto , že sjem byl doma slušně vychovávaný a věděl jsem , že se to nemá. Uráží mě ty podprahově, podsouvané myšlenky , že vlastně co se dalo dělat , když chtěl člověk vykonávat svou práci na určité úrovni.  Jen díky takovým se tu bolševik udržel tak dlouho. A tvrdit , že Nohavice(není to překlep) se ďáblu zaprodal jen proto,  aby ho mohl vymítat,  je sice poetické, ale absolutně kravina, s takovým přístupem by se dal obhájit  skutek  vraha, STB kohokoli..Jen to jen další důkaz, kam až klesla v téhle společnosti otázka chápání morálky, etiky , slušnosti. Opakuju je demokracie a je to váš názor.     Ovšem přesvědčovat o tom ostatní je min. nechutné.

Suger 19.11.2009 11:49

Re: pro káju

Nemohl udat něco nebo někoho, co už dávno STBáci věděli, když byli infiltrováni v disentu. Už se na to konečně vykašlete (to kádrování). Nohavica je osobnost, má charisma a také charakter. A navíc, o co tu jde. Rozdrbat tuto společnost, což se Komančům náramně daří. Ti skuteční darebáci jsou skartováni a spáleni a na odiv nám občas vyplivnou svoji oběť. Radši se starejte o skutečné potrestání hajzlíků, kteří lidi zavírali, mlátili je a umučili. Znáte takového někoho, kdo byl potrestaný???

éolo 19.11.2009 11:41

Jarek byl sluníčko.

 Už mě zase prudějí jedni a titíž kádrováci.Je mi z vás špatně vy dnešní kádrováci. Sám jsem byl vystaven nátlaku Stb a odolal jsem dvakrát. Jednou byli hodní slibovali. Podruhé vyhrožovali a byť jsem byl v úzkých odmítl jsem. Když mne vyhazovali řekli mi že mne předvolají potřetí a abych si to dobře rozmyslel. Inu rozmýšlel jsem a došel jsem k názoru , že budu asi srab. Naštěstí jsem to vše podrobně sdělil všem svým spolupracovníkům na mnou svolaném posezení. Měl jsem štěstí, jeden z nich byl už zavázán a tak mne nabonzoval.Nikdy už nezavolali. Mám to brát tak ,že jsem hrdina? Mám já být soudce?Jarka jsem tehdy zažil a co on zpíval dodnes mi rve srdce, on pojmenoval vše co jsem ani já pojmenovat neuměl. Byl sluníčkem v tehdejší temnotě.Kde jste byli vy ,dnešní Robespierové? V pr...li. Tak kušujte!

Jitča 19.11.2009 11:38

Díky za hezký článek

Příspěvky pod článkem si raději číst nebudu, je to stále dokola. Nohavica je Pan písničkář, bohem nadaný, který mě kdysi velmi oslovil a ovlivnil a já jsem mu za to dodnes vděčná. Navíc i po listopadu zůstal sám sebou, nikomu nepodlézal, nesnažil se vytřískat ze svého jména kapitál, a možná právě proto je dnes trnem v oku těm ostatním, kteří se tolik snažili a snaží a ono jim to stále protéká mezi prsty, zatímco Nohavica zůstal Nohavicou i dnes. Myslím, že u něj opravdu platí to otřepané: Kdo jsi bez viny, hoď kamenem. Až se ozve konkrétní člověk, který sám přímo doplatil na Nohavicovo jednání, pak třeba svůj názor přehodnotím, ale zatím k tomu rozhodně nemám důvod.

Jo.Ma. 19.11.2009 11:35

Re: ...

No, je tu ještě jeden rozdíl a to, že Nohavica má talent a Hutka ne, což Hutka pochopitelně těžce nese. A že příroda talent naděluje nespravedlivě i lidem co práskají na své vzory, to už tak je a nedá se s tím nic dělat.

jorrick 19.11.2009 11:34

Re: básníci nejsou privilegovaní

morální selhání - uznávám, že to sousloví  zní divně, ale jsou to slova, co něco mají znamenat. Třeba to, že člověk podlehne pokušení nebo nátlaku a píše udání na lidi, kteří mu věří. To, jestli někomu ublížil nebo ne, to už by nebylo jen morální selhání, ale jeho důsledky. A to je to, o čem jsem nepsal.

Naopak jsem psal o reakcích jako je vaše: omlouvání a relativisace špatného jednání, protože osoba, která špatně jednala je např.  dobrým básníkem. Skutečně jen málo bylo těch, kterí podepsali spolupráci s stb se záměrem škodit svým spoluobčanům. Někdo pod nátlakem, někdo pro odměnu (musíme všichni nějak život rodinu, že), někdo protože věřil ideálům a byl tedy chudák pomýlen, na něj se vlastně taky nemůžeme zlobit... a dovedeno do důsledků bychom měli udělat tu tlustou čáru a poklepat si všichni po ramenou, jak jsme to mysleli dobře a chválabohu to dobře dopadlo.

Pan Nohavica někde napsal, že měl strach, že by ublížili jeho nemocné matce. Ano, to by tak odpovídalo jejich zbabělým zlým metodám, takový nátlak. Ale přesto byli lidé, kteří přes takové a jiné hnusné výhružky nepodepsali.

yyy 19.11.2009 11:14

pro káju

Folkový zpěvák Jaromír Nohavica udal komunistické Státní bezpečnosti lidi, kteří mu v lednu roku 1989 přinesli podepsat petici za propuštění tehdejšího disidenta Václava Havla.

http://kultura.ihned.cz/c3-20400240-J00000_d-nohavica-udal-stb-petici-za-propusteni-havla

HANKA 19.11.2009 11:08

Re: Záleží kdo hraje?

BINGO!!!!!!!!!!!!!!

ity 19.11.2009 11:00

Re: Jasně, všichni komunisté byli v KSČ, aby jí mohli rozložit zevnitř ! Jděte do háje, autore ! Dzp.

může být,to,že neměl dost odvahy ihned po revoluci to zveřejnit, všem,které vodil za nos,nebo je poškodil se veřejně omluvit, to už je jiná.Ale ani to nesoudím. Stavět jej na podstavec vedle Kryla, nebo připodobňovat Božímu Synu hraničí s příčetností.

Anubis 19.11.2009 11:00

Záleží kdo hraje?

Když bude hrát na kytaru Hutka nebo Nohavica, půjdu a neřeším jejich osobní spory. Hlavně ať nehrají Mohorita nebo Śtěpán.

ity 19.11.2009 10:56

Re: Třídní původ nelze změnit !

charašó, maladěc, pusť vsjegdá bůdět Járek.

Anubis 19.11.2009 10:55

Re: Jasně, všichni komunisté byli v KSČ, aby jí mohli rozložit zevnitř ! Jděte do háje, autore ! Dzp.

Znakem totality je, že ji celý národ cca na 99% podporuje. Někdo z nadšení, jiný z naivity, další z vypočítavosti, a tp. Ani KSČ nebyla "ideologicky jednotná" a mnozí strašpytlové a naivkové stejně jak do ní lezly, tak z ní radostně utíkali. Představa, že všichni soudruzi byl "kovaní" je jako že všichni na západ od naši bývalé hranice byli "imperialisté".

Stejně tak u STB jsou něco jiného "řídící důstojníci" a něco jiného "informátoři a spolupracovníci". Nohavice nebyl řídícím důstojníkem. Byl ovládaným nástrojem a vůbec ho to nebyvilo. A navíc to neuměl. Kdo se v 80 letech pohyboval kolem folku to o něm věděl.

Pamětník I. 19.11.2009 10:44

Re: Třídní původ - určující prvek osobnosti !

Vlastenče, dnes zasloužíte pochvalu před nastoupenou jednotkou všech viditelných i neviditelných Psích fanatiků. Dík.VV

WorldWidePimpaku 19.11.2009 10:43

K té Chartě

Prohlášení Charty 77 se opravdu většině lidí do rukou nedostalo, ale ten kus papíru zvaného Anticharta (podepiš!) ano.

Nevím, proč to autor takhle postavil proti sobě.

WorldWidePimpaku 19.11.2009 10:41

Když mě braali za vojáaka, nebo chytit vítr?

Asi spíš to druhý. http://www.pimpaku.cz/content/protestsongy-na-youtube

JJ 19.11.2009 10:33

Re: ....se stáhl do pozadí už v době revoluce a vavříny přenechal jiným.

Nevsiml jsem si, ze by se nechal zvolit do Parlamentu ci prezidentem.

JJ 19.11.2009 10:31

Re: Jasně, všichni komunisté byli v KSČ, aby jí mohli rozložit zevnitř ! Jděte do háje, autore ! Dzp.

Nohavica byl v KSC? 8-o

123 19.11.2009 10:31

Re: bojovníci za svobodu

V tom případě byste si měl, Zeměžluči, koupit třeba album Divné století nebo některé jiné, které vydal po r. 1989 - najdete tam i kritiku konzumní společnosti a zvláštně chápané svobody, včetně sebereflexe. Ale tyhle písničky se nedají poslouchat při mytí oken či nádobí, ty se musí poslouchat. :-)

JJ 19.11.2009 10:30

Re: básníci nejsou privilegovaní

Moralni selhani?  8-o  Ukazte, komu ublizil a pak mudrujte. Vyte vubec cim ho drzeli pod krkem?

Kajan 19.11.2009 10:19

Jasně, všichni komunisté byli v KSČ, aby jí mohli rozložit zevnitř ! Jděte do háje, autore ! Dzp.

Eddie 19.11.2009 10:12

Nezlobte se,

ale nesnasim kotlikare ;-€

jorrick 19.11.2009 10:07

básníci nejsou privilegovaní

nohavica je skvělý básník a písničkář a na jeho slavnou dobu a své mládí vzpomínám stejně rád a ve stejném duchu jako autor článku.

ale postoje k němu, které ho zde adorují a staví na piedestal  svědčí o nezralosti valné většiny nás všech. A nikterak mu k sebereflexi (pokud se o ni skutečně pokouší nebo pokoušel) nepomohou. A tím si nepomůže k sebereflexi ani společnost sama.  Básníci, spisovatelé, umělci atd. nemají privilegia, která by je opravňovala nebo omlouvala jejich morální selhání.  A společnost jim dělá medvědí službu, když jim pochlebuje  nějak tak, že "všichni, co podepsali jsou zbabělci, ale vy, mistře, vás se to netýká, tady máte medaili."

Je to svým způsobem smutné. Ale svět už takový je.

Piha 19.11.2009 10:07

Re: Mám Nohavicu rád,

Ano, souhlas.

luboš 19.11.2009 10:01

Mám Nohavicu rád,

ikdyž na něm zůstává stín spolupráce s StB, je mi ho lidsky líto, že podlehl, ale na druhou stranu mi vadí odsudky "hrdinů", na které nikdo nenaléhal a proto si dnes mohou hrát na hrdiny. Nevím, jak bych se zachoval já, kdybych byl v jeho situaci.

thom 19.11.2009 10:01

Re: vzývat

Možná je pro Vás pan Nohavica největší. Já v jeho textech neshledávám nic hlubšího, pouze povrchní klišé. To že na něj chodí mnoho lidí je pro mně spíše důkaz mého tvrzení. Je to jako s Evou a Vaškem nebo s Kabáty -  hloupé a neškodné.

Pešek 19.11.2009 10:00

Re: bojovníci za svobodu

To není problém, to je život...