28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jepice 23.5.2007 13:05

Re: budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem

Myslíte, že ten barák měl vypadat jako kniha? Nebo jak si představujete soulad mezi formou stavby a jejím účelem? Prozraďte, prosím.

Ladislav N. 23.5.2007 13:05

Re: Re: budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem

Promyslete si pojmy ÚČEL a FORMA. Na dialektiku zapomeňte.

malef 23.5.2007 13:04

další názvy

autor článku jaksi vynechal jeden relativně frekventovaný název a sice

"zelenofialové knihovno" Doporučuji doplnit

Ladislav N. :-))) 23.5.2007 13:02

Re: stavba je to hezká, ale nehodí se na to místo

Tak. Někam, kde by vznikl novodobý symbol Kocourkova. Jeden pěkně vedle druhého, jako ve skanzenu. ;-)

křovas 23.5.2007 13:02

hlasuji pro návrh

;-P

Ladislav N. 23.5.2007 13:01

Re: tak se s tim smirme

Jo, ten "tančící dům" je přesně dobrým příkladem, jak šílenou a drahou údržbu jeho skleněný plášť vyžaduje. Běžte se na stavbu podívat zblízka, jak jsou skla zas*aná od nánosů ze stékající vody atd....

jepice 23.5.2007 13:00

Re: Nám se Blob v rodině líbí a věřím, že jednou se bude jednotně líbit všem

Vy znáte nějakého nějakého sociálního demokrata, který byl tak odvážný a přiznal se, že se mu Kaplického návrh líbí?;-D

spook 23.5.2007 12:59

Re: Rozhodně postavit!

Rovněž souhlasím s tím, co již bylo řečeno v příspěvcích"ach jo:" a "Rozhodně postavit!:". Článek jsem přečetl a souhlasím s jeho hodnocením, tedy blábolu. Článek je napsán jako když legendární pejsek s kočičkou vařili... Jen bych chtěl dodat, že v článku závěru téměř až "rozkošně" působí hysterický nacionalismus, jakoby vystřižený z 19. století, jeho největší pikantností je, že vychází z pera člověka s takovým echt maďarským jménem. Navíc zmíněný téměř neznámý "socialisticky krabicově vyučený" architekt - tj. podnikatel neváhá investovat do "balonové zkoušky", aby se ještě více a především zdarma, na něčí účet zviditelnil. Jeho zkouška - podle fotografií(!!!) - jeho představy nijak nenaplnila (a proto ji "odtroubil" s typickým "nepřítel je jaro, léto, podzim, zima", tentokrát pro změnu horko). [To jen pro ty, co se odvolávají "na pohledy od...".] Podrobnosti, včetně fotografií na: <http://zpravy.idnes.cz/balon-nad-letnou-simuloval-sporny-projekt-knihovny-fyr-/praha.asp?c=A070522_124034_praha_anv>

Vydavatel zmíněných novin onomu podnikateli "nestranně" odpustil nemalou částku za skrytou reklamu, která jinak obvykle bývá nejdražší. Měl by tedy u této praxe setrvat a podporovat podnikání. Bylo by to "o něčem" a neunavovalo by to čtenáře omíláním nechutností z českého politického hnojiště.

Ladislav N. :-))) 23.5.2007 12:58

Re: druhý Stalinův pomník

Jako stavba pro trvalé usídlení cirkusu by ta chobotnice byla OK. Ale na druhé straně, taková chobotnice (viz mafie) může být symbolem nikoli prvoplánově... ;-P

jepice 23.5.2007 12:57

Re: druhý Stalinův pomník

To si budete muset vzít hodně vysoké chůdy, abyste od Vltavy uviděl z  knihovny víc než vršíček. A kdoví jestli. ;-P

ok 23.5.2007 12:56

stavba je to hezká, ale nehodí se na to místo

Stavba je to hezká, ale nehodí se na to místo. Jsem proti té stavbě na letenské pláni, pokládám Kaplického za nabubřelce a hochštaplera, přesto nesouhlasím s autorem článku.

Ta stavba sama o sobě je pěkná, patří ale ÚPLNĚ JINAM, třeba hned vedle létajícího talíře Sazka arény - mimozemšťan a létající talíř prostě patří k sobě.

Návrh je kvalitní, umístění stavby je ale AMATÉRSKÉ a nafoukané, prostě HOCHŠTAPLERSKÉ.

Ladislav N. 23.5.2007 12:55

Re: Re: Jednoduše zabránit stavbě, podat trestní oznámení na ředitele NK i porotu

Kdepak, takhle to dělají dnešní Greenpeace a Zelení. Skuteční ochránci přírody si raději pozemky koupí...

šimon klein 23.5.2007 12:55

Re: Re: Re: Rozhodně postavit!

jasně - dnešní diskuze je přece jenom jiná, takže je jasné, že když je to diskutováno dnes, je to kvalitní a tudíž záhodno postavit.....Takže pokud dnes se někomu podaří rozvířit debatu na téma onoho bulváru, má podle této logiky obrovskou šanci ho zrealizovat, protože diskuze o zboření většiny Starého města a Staromáku bude jistě obrovská a bouřlivá.....

Ladislav N. 23.5.2007 12:53

Re: Re: Zakladni problem toho narhu je ze nesplnuje zadani...

Špatný příklad. Ještěd je výsostně technicky racionálně pojatá stavba - a nebyl tam problém umístit i vysílač. Otázkou je, jestli by se to podařilo, kdyby měla tvar čápa stojícího na jedné noze se zobákem namířeným vzhůru... ;-P

23.5.2007 12:49

Re: Re: Re: Rozhodně postavit!

No vidíte, já si na Vaši manželku nezvyknu nikdy - vypadá totiž jako chobotnice.

Alias 23.5.2007 12:48

Podívám li se

na všechny návrhy knihovny, tak tento se mi líbí nejvíce.

milouš 23.5.2007 12:44

druhý Stalinův pomník

Jsem z Moravy  a mnoho  z nás si nedovede  představit pohled  od Vltavy na příšerný tvar  a barvu  a ještě  honosný název  "Národní knihovna".  Možná ještě  tak  stan pro stálý cirkus v lepší barvě z pohledu přímo na Letné. Ještě se divím v příspěvcích spojování této stavby s politikou, se stranami.  To už je opravdu jak v čase ,kdy jedna strana stavěla "Stalinův pomník". Zkusme se zamyslet, že by taková stavba byla ještě za 200 let nebo by se také střílela?Rv

fool 23.5.2007 12:43

tak se s tim smirme

kazda nepanelakovita stavba vyvolava v cechcach silne poboureni, bylo tomu tak s zizkovskym vysilacem, tancicim domem (ktere se mi tez velice libi) a je tomu tak i s knihovnou. jenom doufam ze ji fakt postavi a ze bude tak velikanska jak kritikove tvrdi, strasne se na ni tesim :)

Ladislav N. :-))) 23.5.2007 12:40

Re: "Na nějakou elektronickou knihovnu zapomeňte."

No, skutečnost je taková, že dnes už je velká spousta knih dostupná ve formátu PDF (ať už pravém, t.j. písmo převedené do pdf, ne vložené do pdf jako obrázek ze skeneru), nebo naskenované jako jednotlivé strany. Je to snadno dosažitelné a pokud mi autor nesdělí číslo účtu, na něž je možno přispět, tak i "zadarmo".

Trend je jasný. Převést veškerý knižní fond (nejenom) knihoven do elektronické podoby. A kdo chce mít knihu vytištěnou, tak mu ji prodáte vy. Kdybyste trochu browsil po Internetu, možná byste pochopil, že vytištěnou knihou rozhodně nezískáte "monopol" na její šíření. ;-) Viz hudba, viz filmy... A vězte, že kniha o tisíci stránkách má v pravém pdf nějakých 50 MB (pokud neobsahuje mnoho fotografií), někdy ani to ne.

vladimír314 23.5.2007 12:31

Re: Re: Rozhodně postavit!

Myslím, že dneska je společenská situace přeci jenom jiná než tehdá, diskuze tehdy a dnes asi nelze takhle snadno paralelizovat, podívejte, v minulosti nikdo nikomu nekecal do toho co zbourá a co kde postaví a dopadlo to jak to dopadlo, že se nám to či ono líbí je dáno tím, že jsme na to zvykli. Jo na manželku jsme si zvykl dobře, ta se mi líbila hned od samého počátku, fakt! :-)

čulibrk 23.5.2007 12:29

Re: budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem

Šneku,myslíš dialektickou jednotu obsahu a formy??:-D

Jan Limba 23.5.2007 12:25

Nám se Blob v rodině líbí a věřím, že jednou se bude jednotně líbit všem

Krása bnlobu vyplývá ze zcela jiných  úrovní, než je  jenom nějaská estetika nebo  účelnost. Vyplývý  bytostně z trvalého programu naší sociálnědemokratické strany, třídního  alespoň budoucího 100 procentního názoru  národa.  Vždyť motto  blobu vyplývá již z toho, že blob se nelíbí  V. Klausovi, a to přece je president ODS, ale ne náš. Jednou jistě se budou zákonně odpůrci blobu zavěšovat na popravčí skobu, neboť jistě bude platit Kdo  nemiluje blob, alespoň navenek va kompleksně, jde ostře proti nám. Ale zatím snad dnes se blob může líbit jedině tvůrci blobu, ale kdoví, jestli, a lidem přičmrdujícím. A co referendum  ovšem s evidencí, účasti a kdo jak. hlasoval.  Však jistě takový zákon brzy bude, nenapadlo-li dosud přezkoumat zdravotní stav politiků a ke kormidlu je nepustit.   Duševní průjem by leckoho  umístil v buřtostánku namísto v čřele strany. A i tam by se muselo veřejné ohrožení pečlivě hlídat. A co prodávat lisované pečené bloby nazelenalé a s rybí příchutí nebo je mít jakoodznak stranického úsilí samozřejmě povinně v klopě v rozměru alespoň 150 cm čtverečných. ? Ahoj.

dulcibelka 23.5.2007 12:24

Světáčci - to se mi líbí...a že jich i tady je!

23.5.2007 12:21

Re: Re: Re: Rozhodně postavit!

Myslel jsem to trochu jinak - pokud se na Kaplického realizaci složíte vy - zastánci - zbude jistě i na tučný honorář. Je vás jak vidět dost.

 A když se to bude stavět devadesát let, třeba se už v první dekádě zjistí, že to fakt není ono.

Šnek 23.5.2007 12:20

budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem

To je výstižné a podle mého názoru rozhodující.

čulibrk 23.5.2007 12:17

Re: Souhlas s autorem

Já bych řekl,že autorem není ani Kaplický,ani Matt Groening - bude to nejspíš MORTIMER!!:-D

čulibrk 23.5.2007 12:15

Re: Re: Rozhodně postavit!

Á hele,pan architekt "PÚ" se nám vybarvil.Když za to Kaplický žádné prachy nedostane - stavět může co chce....najednou .Třeba "národní kadibudky".Hlavně žádný prachy-když je nemám já.:-D

vladimír314 23.5.2007 12:12

Re: Re: Rozhodně postavit!

to je jasný důvod PRO postavení, ne?

Jarka 23.5.2007 12:11

Letná

Letnou pro budovy knihovny vybrali asi proto, že při povodních stál na Letné pan Němec a na rozdíl od ostatních byl v suchu. Jestli se ale nepletu, plánují někde blízko výstavbu Mořského světa. A pak že to nebude u vody!

šimon klein 23.5.2007 12:11

Re: Rozhodně postavit!

v tom případě bych ještě oprášil projekt Bulváru budovatelů, či jak se jmenoval - krásnou čtyřproudovku od Stalina ke svaté kobyle na Václaváku. Taky hojně diskutovanou a tudíž kvalitní....a trošku bych s ní cuknul na západ, aby spojovala Národní Knihovno s Národním Muzeem. Historie Prahy v kocce.