27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
dvd 23.5.2007 6:44

Doporucuji

http://sumavak.bloguje.cz/539579-narodni-knihovna-a-jan-kaplicky-poprve.php

honzak 23.5.2007 5:54

viděl jsem

u Anděla horolezce, jak myli skleněnou fasádu rohového domu. Vzhledem k "uměleckému" profilu plochy jich muselo být 2x tolik. Jeden pracoval, druhý ho přitahoval k čištěné ploše. Jak se bude čistit ten flusanec si neumím představit. K osobě autora projektu bych dodal, že světového věhlasu dosáhl zejména na Litoměřicku....

zalozak 23.5.2007 5:44

Mimochodem jestli ten sliz bude realizovan ...

.. tak jsem se ochoten vsadit s kymkoliv o nasledujici:

1)  Realizace ukaze nutnost min 50% upravy interieru vcetne zasadnich zasahu do predpokladane konstrukce

2) Realizacni doba se min 2.5x protahne dle odhadu

3) Celkova cena realizace bude min 150% nad jakykoliv odhad se kterym se prijde

4) Hlavni narust nakladu bude pri realizace podzemni casti knihovny . Pri jeji priprave a stavbe se prijde minimalne 2x na zasadni problem ktery vyusti v podstatne zmeny na projektu. 

Mejla 23.5.2007 3:43

Kamarádka p. Kaplického pí Jiřičná je další katastrofou. Zcela zprznila kdysi útulný

a praktický hotel Maximilián a udělala z recepce něco na způsob pitevny. Viděl jsem p. Kaplického v televizi a jeho argumenty jsou opravdu účelové a zavádějící.

zdeněk 23.5.2007 3:10

Prostě je třeba zvolat že král je nahý.

Podobně jako byla kdysi protlačována nová scéna národního divadla, či máj. Nepřižili historickou etapu kdy byl jejich styl oblíben.

zalozak 23.5.2007 3:05

Re: Čtení ze starých kronik

Mno.. mam pocit ze dneska bychom preferovali tu baziliku nerusit a chram postavit jinde!. Stejne tak neni problem "takzvane nadcasovou" chobotnici postavit jinde a k jinemu ucelu. Navrh je to univerzalni (s knihovnou stejne nesouvisi) a urcite se nejake uziti najde.

Co treba nova Vodarna.  Koneckoncu - chobotnice dodavajici vodu je prece dobre vyuziti zameru. Slunecni svetlo uvnitr stejne neni treba, u vltavy by se to vyjimalo dobre a turisti mohou zajizdet se divat na tento "unikat"/. 

Realista 23.5.2007 2:57

Jednoduše zabránit stavbě, podat trestní oznámení na ředitele NK i porotu

s podezřením na korupci (ať je vymáchají jako Čunka i za nic ...), zablokováním parcely, stav.povolení, změnou ředitele NK a změna invest.záměru.  Celou soutěž zrušit, i to jde. Když se chce.

zalozak 23.5.2007 2:45

Zakladni problem toho narhu je ze nesplnuje zadani...

Neustale diskuze o tom zda chobotnice (blob, roztekly sliz, ci dalsi nazvy) je svetova ci ne, zcela ignoruji podstatny fakt. Autor navrhu mel resit knihovnu a misto toho prisel s necim co muze byt cokoliv ale nijak nereflektuje fakt ze to ma byt knihovna. Vlastne, on se te knihovny zbavil tim ze ji zakopal do zeme. (pricemz , v obvykle aroganci architekta nestavare - ani neresi jak se to vlastne ma udelat)

Analogii by bylo jako kdyby za vitezny navhr na dopravni auto s kapacitou 8 lidi  byl vybran sportak ktery ma prives pro 6 lidi.

Dalsi faktory, jako to ze chobotnice naprosto nezapada do okoli, ze nema smysl (neni u vody!!), ze je to prototyp jehoz realizace bude x nasobne drazsi nez jakykoliv odhad, ze se to neda dobre hasit (zrovna u knihovny dost podstatne)... jsou proste ignorovany nafoukanosti takzvanych "osvicencu".   

DJ.Giovanni 23.5.2007 2:35

Re: !...budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem..."

Správná poznámka o světle i PC, místo knihovny stačí pouze bezpečný sklad knih a pár místností pro návštěvníky - vědce. Jinak se přeci ve vyspělých zemích už dávno všechno odehrává na internetu a za pár let tomu tak bude i u  nás, k čemu tedy honosná knihovna?

Ladislav N. 23.5.2007 2:27

!...budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem..."

Naprosto přesné. Už kvůli tomu měl být projekt (dle mého laického mínění) zavržen.

Napadá mě ale jedna podstatná otázka technického charakteru - kde bude brát takto "hustě" zatemněná budova světlo? Umělým osvětlením žeroucím elektrickou energii i za slunečného dne, ač by samotný projekt mohl být na minimalizaci těchto nákladů zaměřen? Nebo se počítá s tím, že veškerý "provoz" se bude odehrávat za monitory počítačů v pološeru? Přístup architekta k těmto otázkám by mě docela zajímal.

Ale o to tady asi nejde, vždyť to celé budou platit daňoví poplatníci... a státnímu úředníkovi rozhodujícímu o investičních nákladech  jsou výdaje na provoz nejspíš lhostejné....

hradny hrobar 23.5.2007 1:56

o jednom pouziti bych vedel

havlovo mauzoleum

Jarda 23.5.2007 1:52

Re: Drobná připomínka k blobu

V pocitacove grafice se blob vzil pro oznaceni implicitni plochy funkce F(x,y,z)=0. Zavedl je Jules Bloomenthal, ktery je silne proti pouzivani tohoto terminu a razi matematicky spravny pojem implicitni plocha.

Zuzana W 23.5.2007 1:32

Re: Re: Čtení ze starých kronik

Fakt. :-P

Zuzana W 23.5.2007 1:28

Re: ROFL

No 'sak! ;-D

Jirka 23.5.2007 1:19

Re: Čtení ze starých kronik

Neníco dodat.R^R^R^

doxa 23.5.2007 1:04

Čtení ze starých kronik

Léta Páně 1344: Náš mladý kralevic a markrabě moravské Karel se už asi dočista na rozumu pomátl( Rozhodl se zbořiti  dědictví našich předků, již více ne čtvrt tisíciletí starou baziliku sv. Víta, kterou začal stavěti již Spytihněv II., kníže blahé paměti.

A kdyby jen to! Považte! Na jejím místě prý vyrůsti má jakási zrůdnost nesmírná, totiž tak zvaná katedrála, výstřelek nejnovších módních směrů stavitelských v zouplna nečeském nenárodním stylu gotickém, navíc od nějakého neznámého cizozemce, jmím Matyáš z Arrasu

Prétextat 23.5.2007 1:02

ROFL

... a co teprve až z toho vyběhne Tinki-Winky a jeho kamarádi. To teprve bude legrace!

Zuzana W 23.5.2007 0:54

Batoro...

zrovna ten prvni obrazek u clanku je moc pekny. Zertovne, optimisticke, vesele, potmesile to mrka, barevne zapada do te prirody kolem, radost, Batoro, Batoro..

Prétextat 23.5.2007 0:29

Drobná připomínka k blobu

BLOB pro lidi od počítačů znamená Binary Large OBject. Používá se k ukládání binárních dat. Pro uložení knih by se skutečně více hodila KNIHOVNA.

franta ze mlejna 23.5.2007 0:28

ten arogantní šašek

prezentoval svůj flusanec v senátu vskutku s mistrovskou demagogií. moje super dílo je lepší než ostatní návrhy protože má nejmenší hmotu nad zemí, skromně ovšem nedodal, že jako jediný nerespektoval podmínku soutěže, že knižní fond nesmí být pod zemí. tenhle hnus ať si postaví na svojí zahradě a krmí se svými hnusnými příbory a pije ze svých hnusných skleniček. mrkněte na jeho web, schválně co řeknete na jeho vibrátor - green house. blbá tribuna a hnusnej obchoďák jenom sotva dělá z tohoto chudáka světového architekta. proboha to se máme snad z každýho magora zbláznit a nechat si ze sebe s pomocí užitečných idiotů dělat srandu!!!