28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
elastický křupan 23.5.2007 10:55

Re: No tak to snad ne...

Taky jsem byl ze začátku trošku opatrný (to je už možná taková česká vlastnost), ale Chobotnička se mi líbí čím dál tím víc. Po prvních fotkách "simulace balónem" zda nebude vzhledově narušovat slavná panoráma, si myslím, že nebude. Důležité je, aby plně vykryla provozní požadavky knihovny - ty jsou prvořadé. Pokud ano, nelze mít námitek.

Lazarus 23.5.2007 10:44

Re: Zajímavý případ imprintigu

Imprinting bych tomu zrovna neříkal.

třetí 23.5.2007 10:39

Re: Re: Jsem nadšeně pro !

Nikoli, z podhorské vesnice sužované centropragismem.

jerry 23.5.2007 10:38

Tohle by se stavělo z našich daní

na tohle bychom koukali všichni, no myslím, že tohle by otázka na referendum byla./na rozdíl od radaru. / Jestli má Ježek rád chobotnice, tak a´t mu to ten nafoukanec postaví na zahradě.;-(:-)

Lišák 23.5.2007 10:37

ad Sv. Vít

a dokončená Slovincem, ne?

Lišák 23.5.2007 10:36

Re: Re: Mně se to líbí

Jak už jsem psal níže, má to i symboliku se vztahem ke knihovně...že naše vědění je neuspořádané a jsou v něm díry.

Lišák 23.5.2007 10:35

No tak to snad ne...

Praha už má pár hezkých moderních staveb...které ve své době taky měly své odpůrce. Takže to určitě není snaha o to urvat si konečně nějakou modernu za každou cenu.

Mimochodem, ta věc se mi líbí čím dál víc. Čím víc na to koukám dochází mi že je to docela sofistikovaná záležitost a ne jen samoúčelné plácnutí. A když jsem četl Kaplického komentář k symbolice vzhledu té budovy, tak mi přišlo že na tom taky něco je. Vědění je skutečně dosti beztvarý flusanec s dírama. Navíc by se dala přidat i další symbolika - memento aby v dnes již solidně rozjeté multimediální době neskončily všechny knihy pod nějakou houbou.

Mám prostě rád věci s hlubším významem, podtextem a věci neobyčejné. Obzvlášť pokud sedí na správném místě.

Když tu krátce po revoluci kdosi plánoval na kulaťáku mrakodrap, který by přerůstal Sv. Víta i při pohledu od Vltavy, tak jsem se vztekal. Ale tohle vadí ve "výhledu" z místa odkud se střecha Svatého Víta sice dá vidět cestou do cirkusu, ale není to zrovna tradiční vyhlídka....zato jaký potom bude výhled odtamtud! Už se těším, doufám, že náš Český Blob bude stát navzdory paďourům a pacukavcům.

Ivan Nový 23.5.2007 10:32

založáku,

jak má vypadat knihovna?

astro 23.5.2007 10:26

Re: Že se veřejné budovy...

Zrovna toto se mi nějak zvlášť nádherné nezdá. A pokud jde o tu "chobotničku"? Vzpomněl jsem si na bouřlivý odpor proti jednomu dnes slavnému (šišatému a barevnému) baráčku ve Vídni. A dnes ....

Honza42 23.5.2007 10:24

Re: Re: Re: Lze

Dá se to říci i jinak. Dát do smlouvy, že pokud nebude dodržen rozpočet, doplatí to Kaplický s Ježkem napůl. V případě že to nezafinancují, zůstane budova navždy torzem pro výstrahu. Návštěva tohoto pomníku by pak byla podmínkou nutnou před připuštěním studentů architektury ke státnicím.

Projektovat bez zodpovědnosti za náklady umí každý blbec. Obelhávání investora, že náklady budou poloviční než skutečnost je u staveb tohoto typu běžný trik.

zalozak 23.5.2007 10:22

Re: Mně se to líbí

Fajn, tak at se ten libivy navrh (ktery je zcela univerzalni a s knihovnou nijak nesouvisi!!) pouzije na neco jineho. Co takhle VODARNA.

Bude to stat u reky, vetsina nadrzi je stejne pod  zemi (coz je v souladu s projektem), svetlo tam nemusi, vyhlidkova restaurace muze zustat ...a turisti se na barak take muzou koukat tak co...

:-D;-D;-D

zalozak 23.5.2007 10:19

Re: Zastáncům knihovny

Presne!!  Stavba dosla velmi brzy do faze kdy prakticky kazdy dalsi postup se musel modelovat na "mensi verzi". Dochazelo k neustalym zmenam a to i velmi zasadnim. Musle byly velice zjednoduseny a vnitrek prakticky predelan. Co by opera house to ma naprosto silenou akustiku ktera se nakonec resila tim ze se obrovskymi naklady haly doslova "utlumily" od nezadoucich odrazu a instalovala se elektronika.

Je to pozoruhodny barak, a opravdu symbol. Ale byly s tim problemy, naklady se zcela vymkly jakekoliv kontrole a kazda obnova, oprava ci prestavba je hlavolamem ktery se resi jako velmi nakladny projekt.   Ale ten barak je aspon pekny a tim ze je v pristavu tak ma smysl.

Honza 23.5.2007 10:16

Mně se to líbí

Mně se Kaplického návrh docela líbí. To ale není podstatné. Podstatné je to, že KONEŇĚ jednou poletech byla vypsaná otevřená architektonická soutěž na důležitou stavnu s mezinárodní porotou. Jiřičná i Hadid jsou slavné a uznávané architektky. Byl vybrán návrh Kaplického, bylo podáno odvolání. Uvidíme, jak to dopadne. Mezitím se občanští aktivisté samozřejmě můžou vyjadřovat, k čemu chtějí, ale zrovna president republiky by měl být zdrženlivější.

A ještě by mě oravdu, ale opravdu zajímalo, čemu pan Bátora říká "národní svéráz". Odpovídá jeho definici národního svérázu třeba katedrála svatého Víta, postavená Francouzem Matyášem z Arrasu a Němcem Petrem Perléřem za peníze Lucemburka Karla IV (po matce poloviční Čech, vychovávaný ve Francii)? Nebo neorenesanční Národní divadlo, postavené dle italských vzorů a vyzdobené obrazy na motivy vymyšlených národních legend dle Hankova plagiátu? Nebo "typicky české" barokní kostely postavené ryze českými, národními staviteli typu Diezenhofera nebo Santiniho? Ach jo....

P.S. Masarykův táta byl Slovák a jeho maminka uměla německy líp než česky, vy národovče....

Lišák 23.5.2007 10:16

Zajímavý případ imprintigu

Autora se všichni snaží ukřičet, ale to co no tvrdí je nesporné...atd.

Klausův mentální klon.

tris 23.5.2007 10:09

Re: Re: zastánci, zamyslete se !

Źe existují nedomyšlené a nepříjemné prostory (obecně nové klimatizované budovy, paneláky) je důvod stavět další?

Saša 23.5.2007 10:09

Pražané, máte to ve svých rukou.

Zorganisujte si k té knihovně místní referendum. Jestli to neuděláte, budou Vás všelicí architekti svými vzájemnými boji otravovat "imrfurt".

Protože pozemky, na nichž má být stavba postavena, jsou ve vlastnictví hl. m. Prahy, lze vyvolat poměrně snadno místní referendum k otázce:

Má hl. m. Praha prodat pozemky na Letné k výstavbě nové knihovní budovy podle zveřejněného návrhu arch. Kaplického? ANO-NE.

Vaše odpověď bude nezměnitelná a nezaintrikovatelná a žádným zastupitelstvem, natož nějakou výběrovou komisí, nezvratetelná; dva roky se ke stejné věci další referendum konat nebude smět.

Udělejte si referendum a budete mít pokoj!!

lojza suchanek 23.5.2007 10:07

asi budu za vola

Ale me se to proste libi:-)) Prijde mi to docela zajimave,libi se mi to,a kdyby se nekdo ptal na muj nazor,tak reknu,ze to tam chci na te letne:-)) Mimochodem o panu Kaplickem ci jak se jmenuje jsem dodnes neslysel,je mi uplne ukradene,co kde udelal jineho,nikdy jsem to nevidel,a ani me to nezajima v souvislosti s touto knihovnou.Ale ono je taky mozne,ze cesi jsou proste zvykli na sve oblibene panelakove krabice od bot,mozna ze kdyby byl navhr takovy pekny velky panelak,tak by se to libilo vic:-))))

23.5.2007 10:07

Re: spor

Pravil bych:

ad a) pokud se jako konzument lehko identifikujete s TESCEM, potom pánbůh s Vámi.

A opravil bych:

ad b) ano, stavba bude drahá, ano, není hezká - ale rozhodně není první svého druhu. Nefunkčních drahých nesmyslů se už postavilo strašně moc.

radim 23.5.2007 9:48

Re: spor

kdepak, některé konkurenční návrhy vypadaly dobře, třeba jako otevřená kniha ...

ale mnoho jich bylo nepěkných. Návrhy byly poblikovány v reflexu asi tři týdny zpět. pokud je to někde na internetu, stálo by za to je shlédnout.

Ben Fato 23.5.2007 9:40

Re: Re: Čtení ze starých kronik

Má to malý, ale podstatný háček. Vztah formy a účelu Eifelovky dozajista nikdo nemůže zpochybnit. Rozhodně nebyla stavěna jako národní knihovna.

Clara 23.5.2007 9:39

spor

Ak dobre rozumiem, spor spociva v nutnosti volby medzi

a) lacnou a vysoko ucelnou budovou typu TESCO, s ktorou sa konzument lahko identifikuje

b) drahou stavbou, prvou svojho druhu na svete, ktoru obcania povazuju za hnusnu.

Tak preco nevyhoviet narodu? Treba postavit pozadovane Tesco s fasadami: gotickou, renesancnou, barokovou a secesnou.

V jednej miestnosti tescackej bude pod zamkom strazeny maly model chobotnice, aby nebodaj nevybehol a neuplatnil sa v Brne alebo v Plzni.

* 23.5.2007 9:39

No,

otočit okem na východ a zakrýt tím radar v Brdech. Plášť uzemnit.

(Pro starostu Trokavce:legrace)

Pavel41 23.5.2007 9:37

Re: Třeba i s prezidentem na barikádu, když varovná slova stačit nebudou.

A Vy na to samozřejmě chcete jen koukat z auslágu "knihovny" pod záminkou, že tam studujete... nezasloužil byste onačejší roli - třeba hrdě na protější straně té barikády? Ať Vás národ zná taky!

Jeňýk 23.5.2007 9:32

Re: Zakladni problem toho narhu je ze nesplnuje zadani...

Ani věž na Ještědu nesplňovala  zadání. Původně měly být hotel a televizní věž každý zvlášť.

radim 23.5.2007 9:30

Re: Re: zastánci, zamyslete se ! (6)

nebo taky větrací místa :)

radim 23.5.2007 9:29

Re: Re: zastánci, zamyslete se ! (2)

lacinější a hezčí určitě ... Knihovna potřebuje občas zorganizovat výstavu, seminář, apod.  Proto potřebuje víceúčelové prostory. Vše se nedá dělat v kongresových centrech hotelů. Unibo buňky by měly tu výhodu, že by se daly odvést jinam :)

radim 23.5.2007 9:25

Re: Re: zastánci, zamyslete se ! (5)

dobře, když se vám nelíbí název shit, říkejte si tomu třeba sputum :)

23.5.2007 9:19

Zastáncům knihovny

Není náhodou právě Váš křik projevem malosti? Cokoliv "moderního", jen aby o nás svět psal? A proč by měla být zrovna naše národní knihovna architektonickým výbojem, o kterém, jak je vidět, nikdo pořádně neví co si má myslet? Který bude mít desítky neřešitelných a neřešených detailů, protože tohle tady FAKT ještě nebylo?

Nemělo by snad náhodou být to nejdůležitější uvnitř?

A té k často zmiňované opeře v Sydney - vždyť ten barák nikdo nedokázal postavit tak, jak byl původně navržen (a pro co se tak nadchla porota) - protože ty betonové skořepiny se prostě nedaly spočítat a realizovat. A stavět metodou pokus-omyl (jako ve středověku) - to by se možná stavělo ještě dnes. Autor, arch.Utzon na dokončení dokonce rezignoval - byl mu kladen za vinu nekonečný růst nákladů.

Rudolf 23.5.2007 9:14

Re: zastánci, zamyslete se !

ad a): to si myslí především zastánci uniforem. Jedna z básní Jaroslava Vrchlického  se jmenuje Hovno.

ad b) Zato okna v katedrále sv. Víta se umývají strojově.

ad c) Jako většina klimatizovaných budov. Tam zpravidla okno neotevřeš a neotevřeš.

ad d) To jsem zažil i v paneláku.

k 23.5.2007 9:14

Re: Jsem nadšeně pro !

Vy jste z Brna, že Praze přejete něco takového? ;-D