28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr Q. 23.5.2007 16:02

Re: Národovci nemají co mluvit do architektonických soutěží.

Slovutný pane  F. Čechu,

nevím jestli na to přistoupíte, ale rád bych Vám doporučil zamyslet se nad tím, že mnoho věcí může sice vykazovat některé podobné či stejné znaky, avšak proto ještě nemusí být stejné nebo vůbec srovnatelné.

Pokud jde o Váš excitovaný duševní stav, který čiší z Vašeho příspěvku, mohu doporučit nechat ho napříště, před tím než se rozhodnete znovu oslovit národ, nejprve odeznít. Nebo snad usilujete o sebeztrapňování?

Souhlasím s Vámi, že je hrubou chybou rozhodují-li o speciálních věcech neodborníci. Avšak v daném případě jde o vnímání určité architektury v konkretním prostředí z hlediska estetiky. A dar vnímání krásy či jejího opaku není přece výsadou pouze graduovaných architektů. Kromě toho, kde berete jistotu, že v daném případě rozhodovalo grémium opravdu všestraně způsobilých odborníků a že jejich závěr je opravdu správný; jinými slovy: jakáže jejich  "odbornost" mohla být také ve hře. Zkušenosti z mnohých jiných také výběrových řízení nutí k jisté obezřetnosti; nemyslíte?

Pokud jde o moji maličkost, mě by se architektura "inkriminovaného" objektu docela líbila, pokud ovšem by byl, patřičně zmenšený, situován v zoologické zahradě jako pavilon pro blíže nespecifikované živočichy.

hardass 23.5.2007 16:00

what hell is that ???????????????? LOL

Kaplicky ,prosim te prestan uz brat ten acid ,uz  z  nej silis :-D;-D!!

Corsini 23.5.2007 15:56

Technický nesmysl

Se vzhledem bych se třeba i smířil, ale technicky je to naprostý průser. Knihovna tohoto významu by měla být v první řadě funkčním a trvanlivým objektem a až dalece po té nějakou architektonickou onanií. Můj odhad (jako stavař bych si troufnu tvrdit, že kvalifikovaný) je, že první velká rekonstrukce takového objektu bude nutná do 15 let od dostavění. Námitky ohledně požární bezpečnosti a hygieny (přirozené osvětlení, větrání) budou zajisté promptně vyřešeny změnami příslušných norem, výjimkami a případně oblíbeným způsobem u podobných akcí – řešení se dá zpracovat autorům příslušných předpisů.

Sekac 23.5.2007 15:53

Argument, ze o umisteni knihovny mohou ROZHODOVAT pouze odbornici, je nerozumny

1) Architekti nejsou povolani k rozhodovani o stavbach, ale k vytvareni navrhu

2) Knihovna nebude soukromym palacem, ale verejnou instituci postavenou z dani obcanu

Shrnme, Kaplicky je arogantni, kdyz dokonce na kameru hovori o svem VITEZSTVI v soutezi. On dobre vi, ze vytky k jim vytvorenemu hnusu spocivaji v kritice neregulernosti souteze.

jepice 23.5.2007 15:52

Neříkejte!

A na rozdíl od čeho?

jepice 23.5.2007 15:50

Re: Re: Re: druhý Stalinův pomník

Pan Martišek, veliký odpůrce chobotničky, umístil na Letnou obří balon do výše stavby, aby dokázal, jak bude knihovna ničit pohledy a panoramata. Dokázal pravý opak. Z některých pohledů, kde předpokládal nějaký rušivý vliv, nebyl balon vidět vůbec, a od Vltavy byl vidět mezi stromy jen vrchlík. Kdo o pokusu nevěděl, neměl asi šanci si toho vůbec všimnout.

Sekac 23.5.2007 15:49

Re: Mě se ta architektura líbí;

Vaclava Havla.

ferda 23.5.2007 15:47

Re: Národovci nemají co mluvit do architektonických soutěží.

Bolsevici meli svoje vystrelky. A milovali  "pokrokovy" kyc, takze by se jim ta knihovna urcite libila, jen natrena na rudo a nahore ruda hvezda.

Ladislav N. 23.5.2007 15:37

Re: Národovci nemají co mluvit do architektonických soutěží.

A co ten, kdo to platí = daňový poplatník, pane Čechu? Držet hubu a krok a čekat, až se o státem vybrané peníze rozdělí ti "potřební"? ;-)

Ladislav N. :-))) 23.5.2007 15:34

Re: Jestli je třeba něci zbourat tak jsou to paneláky

Kdo to zaplatí?

krmič 23.5.2007 15:27

Re: Národovci nemají co mluvit do architektonických soutěží.

Všechno souvisí se vším (kdo to jenom řekl?). Radar a knihovna, vsjo ravno. Skromný dotaz: pane Čechu, jak často posloucháte hudbu Dmitrije Šostakoviče? Denně? Kolik hodin denně? :-P

krmič 23.5.2007 15:19

Re: Čtení ze starých kronik

Jenomže ta gotická katedrála nebyla ve své době žádný architektonický výstřelek, nic individualistického, co by bořilo zavedené představy a na čem by si architekt masíroval svoje ego. V podstatě konvenční stavba ve standardním internacionálním slohu. Podívejte se na jiné podobné chrámy. Takže ten druhý odstavec doxova příspěvku je nesmysl.

(Ten sv. Vít, a to je opravdu rarita, se ale liší od všech jiných na světě tou renesanční bání. Kterou ovšem postavili mnohem později. V 19. století ji chtěli zbourat a dostavět "správnou" špičatou věž. Jako ve Vídni a všude jinde.)

Petr Q. 23.5.2007 15:09

Mě se ta architektura líbí;

jako nadmíru inspirativní. Doporučuji přiměřeně zmenšit a umístit do Zoo jako pavilon;  zatím však nevím pro jaký druh živočicha. Prosím, poraďte.

F. Čech 23.5.2007 15:08

Jestli je třeba něci zbourat tak jsou to paneláky

hyzdící všechna česká města a taky bolševický nadstřešek nad bývalou budovou parlamentu vedle Národního muzea! O to se starejte vy nádivo.

Pavel Pekárek 23.5.2007 15:06

Pane Bátoro,

podle mě jste blb.

nepolitik 23.5.2007 15:06

Na tuto zajímavou stavbu je nutno se dívat ze dvou hledisek

1) z hkediska výtvarného - v tomto případě se mi návrh velice líbí;

2) z hlediska umístění - v tomto případě nesouhlasím s jejím umístěním na Letné.

Myslím si, že pro umístění této stavby by se v Praze našlo vhodnější místo, kde by nepůsobila jako rušivý element, ale naopak by je zvýraznila.

F. Čech 23.5.2007 15:04

Národovci nemají co mluvit do architektonických soutěží.

Na to jsou tady povolaní odborníci z profese. Kdyby všichni kecali do všeho, nevzniklo by nikdy nic. Nevím proč se autor hlásí mezi konzervativce. Ať se přihlásí mezi bolševiky a nacisty. ěmT také smrděl každý "výstřelek" ať už to bylo v architektuře, hudbě nebo malířství. Ať si autor vyhledá recenze z výstav "arijského umění" v 30tých letech a výstav umění "socialistického realismu v padesátých letech. Oboje unisono odsuzovaly zvrhlé morerní umění. Ať si přečte kritiku sovětských soudruhů na hudbu Dmitrije Šostakoviče, který podle nich "nerozuměl harmonii" a jeho hudba je plná dizonancí atd.....atd. Pokud budeme demokracii chápat tak, že o všem bude rozhodovat sbor diletantů - ať je to už o Kaplického knihovně nebo americkém radaru (který 120 vesnických buranů z Trokavcei také nechce, nikam se nedostaneme. Rozhodnutí se musí nechat expertům. I ti se mohou mýlit (zvláště v oblasti umění je pravda určitě dost subjektivní věc). Vždy bude ale jejich rozhodnutí bližší dobrému vkusu než názory do všeho se plantajících outsiderů!  To platí i o velemoudrých žvástech o zbytečnosti a přímo škodlivosti protiraketové obrany, které slyšíme od členů Komunistického svazu mládeže, muslimských spolků a neonacistů!

23.5.2007 15:02

Re: Re: Re: Re: Rozhodně postavit!

Když vás, horlivých zastánců, bude aspoň tisícovka, stačí, když každý dá milión. Kdyby to pak, nedejbože, stálo dvakrát víc, určitě se zlobit nebudete - za tak skvělý barák to jistě rádi dáte.

jezevec 23.5.2007 14:58

Re: Re: KNIHOVNO

co třeba zbourat spartu i budovu mv, knihovno nestavět - a postavit něco pořádnýho?

nebo jako když je někde něco hnusnýho, musí se další ošklivosti za každou cenu kupit?

čulibrk 23.5.2007 14:55

Re: osvetleni

Proč se na to ptáte laiků,když jste se mohl zeptat přímo Kaplického?? Měl před pár dny přednášku(veřejnou) v  Senátu.?:-/

krmič 23.5.2007 14:53

Re: Hlásím se

Vy jste ta ekologistická Anděla, co tu obvykle diskutuje o klimatologii?

Ta stavba je tak flagrantním porušením všech zásad hospodaření s energiemi, ekologie, udržitelného rozvoje, a jak se podobná hesla jmenují, že jí v tomto ohledu rovno není.

čulibrk 23.5.2007 14:52

Re: Re: Re: Souhlas s autorem

Já odkaz nemám....byla to jen nadsázka neboli sranda.Snad má něco nick "Mortimer",když popřel autorství Kaplického.Bude to asi magor jako rakouští antitemelínisté....!!

pol 23.5.2007 14:48

knihovna

Jen víc bláznů co staví tyhle zrůdy

23.5.2007 14:47

Re: Re: KNIHOVNO

Asi jako ten majitel Škodovky 120 od nás z ulice (to jsou taky jinde nevídané tvary). Má na ní  nálepku s milým ponaučením - "Kdo nepoznal, že tohle auto je Ferari, je blbeček".

Honza42 23.5.2007 14:47

Re: Re: Re: Souhlas s autorem

Šmajrá, jaká práva ! Takovejhle klobouček má kdejakej panďulák od Disneje.

Mira 23.5.2007 14:47

Re: Podívám li se

souhlasím,konečně trochu odvaz ane sleněné škatule, které hyzdí např. celou Pankrác a další se staví. Kde byla ta slovutná odborná veřejnost??? Neslyšel jsem slovo odborníka který by se pozastavil nad příšerama okolo Brumlovky. Asi je stavěli!!!!:-/

kkkk 23.5.2007 14:44

Bohužel neexistuje elektronický publikační formát

Bohužel neexistuje elektronický publikační formát, stránkový, splňující elementární požadavky:

1. vzhled stránky je definován a interpretován přesně (pdf se naprosto běžně vytiskne jinak než je na náhledu), obsah nepřetéká mezi stránkami (mimo speciální režim účelové editace) a lze definovat rozměry ve standardních jednotkách (to jest dle SI metr), bez omezení velikosti (technicky není problém v pár bytech hlavičky škálovat celek 1x1 metr od zlomku nanometru po světelný rok),

2. open status všeho bez licenčních poplatků,

3. kompaktnost - jeden dokument = jeden soubor,

4. úplnost - tento soubor obsahuje vše (ne že fonty lze načíst z tiskárny, když jsou údajně standardní). 

Lapil 23.5.2007 14:42

Re: !...budově chybí aspoň elementární soulad mezi formou a jejím účelem..."

Svícení je levné - jaký příkon máte v žárovkách v bytě? V úsporných zářivkách se vejdete možná do 100W, na topení vám 3000W stačit nejspíš nebude. Samozřejmě - svítíte asi častěji, než topíte, ale třicetinásobný rozdíl to zdaleka nebude. Čili okna naopak provoz zdražují, protože skrz i to nejvakuovější dvoj či trojsklo uteče víc tepla než skrz pár centimetrů polystyrenu nebo skelné vaty. O případné klimatizaci nemluvě. Neboli energetickým ideálem je dům bez oken.

Ne že by mi tenhle barák připadal jako knihovna. Umístěme tam muzeum kresleného filmu a já budu nahlas jásat, ale knihovna opravdu vypadá jinak.

radim 23.5.2007 14:39

Re: Re: zastánci, zamyslete se ! (4)

a.staci se na budovy podivat

b. prectete si tohle.

http://www.fragmenty.cz/zzkaplicky-PDF.pdf