23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
lucinapes 29.7.2008 13:29

Re: ...takhle hezkou otázku by ani StB nevymyslela...

Komiku, vy myslíte, že grant Semaforu by p.Suchý rozdal potřebnějším lepším umělcům?

lucinapes 29.7.2008 13:08

Re: Když komediant

Už není.

lucinapes 29.7.2008 13:07

Re: Češi jsou národem

Jsem z Prahy, na Semaforu jsem byla naposledy před dlouhými léty, ještě za bolševika, a to představení (hrané opravdu často) p. J.Suchý z poloviny proplakal kvůli p.Šlitrovi a vzpomínkám na něj, a to už byl Šlitr (nic proti němu, s ním to vlastně taky moc nesouvisí, i když po něm už to nebyl TEN Semafor) asi 10 let po smrti. Bylo to tak trapné, že jsme o přestávce odešli, a nebyli jsme sami. Od té doby - NIKDY VÍC!!!

Šumavák 29.7.2008 13:07

Re: rezy, a co vás dokáže pobavit a rozesmát?

Přece to samé, co Vás!

.

Neštěstí druhého...;-P

Glosator 29.7.2008 13:03

Vincent van Gogh

Pokud by v době tohoto malíře existovali osvícení duchové, kteří by v něm opravdu rozpoznali umělce, kterého tupý dav neocenil, museli by oni či jejich potomci být velcí boháči. Vždyť mohli svých schopností využít a nakoupit levně plátna, která později měla milionovou hodnotu. Jak je vidět, nikdo tak osvícený se po literárních kavárnách tehdejší Francie nenašel.

Jak mám dnes věřit samozvaným odborníkům, když říkají, že to či ono je velké umění, které jedině zasluhuje dotace z daní. Mají stejnou šanci, jako ti z doby van Gogha, proč ji nevyužijí. Divadlo se od obrazu liší jen tím, že se nedá schovat do skříně.

lucinapes 29.7.2008 13:01

Re: Smůla je, že pan Suchý je jediný z té party "opravdových umělců,"

Je pravda, že dřív herci nuzně živořili, táhnouce ode vsi ke vsi, dotací nemajíce, živíce se vstupným a malými krádežemi. To od nich dnes nikdo nechce, zejména ty krádeže ne, ale pokud na ně chodí jen pár lidí z nostalgie, je euthanasie na místě. Pan bratr už by mohl užívat zaslouženého důchodu a vzpomínat na zašlou slávu, případně vystupovat semotamo pohostinsky, a pak by třeba sál občas pamětníky naplnil, kdo ví?

Mirek F. 29.7.2008 13:00

Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Samozřejmě by na fotbal jako takový fyzicky stačil i v sedmdesáti. Nebereme-li ovšem v potaz otázku úrovně hry.

U umělce je , pravda, rozdíl v tom, že i v pokročilejším věku může být stejně dobrý jako na začátku. Může ,ale nemusí. Neexistuje zákon, že by každý, kdo jednou zaujme, měl automaticky stejné tvůrčí schopnosti zajištěny napořád. I současná produkce Semaforu se zdá býti toho poněkud smutným dokladem.  

ALL 29.7.2008 12:58

Češi jsou národem

kde si všichni myslí, že umí všechno. Třeba bývalá běžkyně na lyžích si myslí že umí vést company, herci si myslí že mohou být politiky, politici jsou přesvědčeni, že pokud se dostanou do parlamentu tak všechno vědí a znají, dělníci jsou přesvědčeni, že jsou chytřejší než inženýři, inženýři mají za blb*ce doktory a obráceně, no a pan Suchý si myslí, že jeho humor mají rádi všichni, a že kdo nechodí do divadla je "blb", bez špetky vkusu......Ale co když tam ten "blb" nechodí protože se mu to nelíbí! Já byl naposledy na ochotnících a byli opravdu báječní, a bez grantu! Konec konců i já si o sobě myslím že snad mám myšlenku a umím psát........PS: nikdy jsem nebyl v Praze v divadle, asi možná i proto, že jsem z Moravy, asi budu taky blb co se nestydí to přiznat pane Ondřeji. 

Šumavák 29.7.2008 12:58

Re: Re: "...čtenáře Neviditelného psa, naladěné na stejnou strunu..."

... A URČITĚ KRADE MĚDĚNÉ OKAPY !!

Glosator 29.7.2008 12:56

Re: ...takhle hezkou otázku by ani StB nevymyslela...

Samozřejmě, oni si dělají NÁROK. A je zločin, když by se o ten balík peněz měli dokonce dělit. Každý, komu by se dotace naopak zvýšily je šmíra, podřadná komerce a bůh ví co ještě.

Grantová politika radního Richtera byla úplně špatná JEN PROTO, že Semafor a další by dostali méně než předtím.

Goral 29.7.2008 12:54

Re: Re: Re: Re: Lidé bděte a neblbněte...

Základní nesmysl je poměřovat něco přes finance . Kde by byl na pomyslném  žebříčku Kafka,Vincent van Gogh ,Einstein a já ?Bez peněz ovšem do hospody nelez!

Glosator 29.7.2008 12:49

Smůla je, že pan Suchý je jediný z té party "opravdových umělců,"

kteří jedině by měli dostávat dotace, jehož běžný občan vůbec zná jménem. Proto se ta kampaň teď točí kolem něho. A bohužel je pravdou, že sláva Semaforu je minulostí a to už dlouho.

Podstatou sporu jsou ale ty kýble špíny, která jeho parta začala lít na ty druhé, kteří by si v novém dotačním systému polepšili.

milan007 29.7.2008 12:42

pane Suchý

Dost lidí provozuje muziku a divadlo ve svém volném čase a za své. A je s nimi větší legrace než s Vaším panem bratrem. Jde mu opravdu o legraci či o kulturu , nebo o prachy.? Já , z jeho vystupování soudím na to druhé.

badaxe 29.7.2008 12:37

Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

"to je jednodušší a levnější než zjišťovat u každého jednotlivce kdy, kam a na co půjde a následně mu posílat vyúčtovatelnou dotaci, nebo mu proplácet dotaci na předloženou vstupenku či co." no a nebylo by tedy jednodušší prostě o poměrnou částku snížit daně a nechat to na každém jednotlivci jak s tím oč nebyl díky dotační politice (tedy navýšené dani) připraven. To by bylo zcela bez problémů, jen by se holt pár ouřadů nemělo čím zabývat a některá divadla by zřejmě díky své "kvalitě" zanikla. Ale divadlo je podnik ajko ostatní (třeba jako zimní stadion, nebo galerie) a není tedy důvod ho dotovat

Zebra 29.7.2008 12:36

Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Ohledně dotací viz odpovědi Květoslavovi, za to, že se vám současná produkce Semaforu nelíbí Richtr nemůže ani jsem to nikdy předtím netvrdil a Panenka by na dnešní špičkový fotbal fyzicky nestačil, to ví každý malý dítě, stejně jako ví, že divadlo není fotbal a básník, herec a dramatik na básnění, psaní her i většinu hraní fyzicky stačí i v sedmdesáti.

Květoslav 29.7.2008 12:33

Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Ještě jedna otázka. Píšete: "Chápete to špatně, grant spotřebují vždy diváci, i když místo do Semaforu šli na pivo.". Jak tento grant spotřebují diváci, kteří do toho divadla nejsou?

Květoslav 29.7.2008 12:30

Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Aha. Umělcům ano, obchodníkům ne. Umělec je kdo? Obchodník je kdo? Kdo o tom rozhoduje? V Praze dostává dotace (granty, na názvu nezáleží) cca 80 divadel. Samí umělci? Hrušínského divadlo ovšem uměním není?

Dále, každý, kdo získá označení umělec, má automaticky nárok na nějaký ten grant? Na základě čeho? Bez ohledu na počet takto vzniknuvších umělců? Bez ohledu na to, co dělají?

Když nebudou dotována divadla, ta bez diváků zaniknou. Smutné, že. A co spisovatelé? Dotovat? Básníci? Dotovat? Kolik? jakými částkami?

Ve skutečnosti není žádný důvod dotovat divadlo a ne třeba malíře. Granty získávají divadla jen ze setrvačnosti. A pokud budou hrát za takové vstupné, jaké je uživí, možná jich bude méně, nejspíš bude vstupné dražší a dost možná si někdo nebude moci divadlo dovolit, nebo ne tak často, nicméně stejné je to s jinými druhy umění (kdo má doba originál Picassa, že?) a jinými koníčky. Ne každý milovník cestování má na cestu do Afriky a ne každý milovník umění na sochu od Michalangela.

Divadla podléhají konkurenci filmů, televize, DVD, rádií, CD. S tím se nedá nic dělat, oni kováři, sedláři, ševci taky nevydrželi. Udržovat při životě něco, co životaschopné není, je nesmysl.

Robin 29.7.2008 12:25

Re: Smutne!

Běžte se podívat na tu divadelní hru. Pak třeba pochopíte.

Ivan Nový 29.7.2008 12:24

Xavere,

dobrou hru o bulváru by mohl napsat jen někdo, kdo má pozitivní vztah k trhu. Chápal by existenciální souvislosti a skrytou hloubku lidské duše.

Zebra 29.7.2008 12:21

Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Tak ještě jinak: Existence dluhů divadla Semafor nemá co do činění s osobním majetkem pana Suchého, snad vyjma ručení společníka s.r.o. do výše vkladu - znalci prominou / upřesní / rozcupují - ad libitum.

Pokud nebudou některá divadla dotována, zůstane jejich návštěva vyhrazena jen malé množině bohatých a zároveň kulturních lidí, která, dle mého laického odhadu, neudrží v provozu ani Národní divadlo.

Chápete to špatně, grant spotřebují vždy diváci, i když místo do Semaforu šli na pivo. Zvýhodnění potenciálního diváka je realizováno grantem uděleným divadlu proto, že to je jednodušší a levnější než zjišťovat u každého jednotlivce kdy, kam a na co půjde a následně mu posílat vyúčtovatelnou dotaci, nebo mu proplácet dotaci na předloženou vstupenku či co.

Špatné je, že kromě umělců je poskytována i obchodníkům.

badaxe 29.7.2008 12:20

Re: Re: Re: Lidé bděte a neblbněte...

opět se ale objevuje klasická tržní otázka, proč ten kdo je jen povolaný (tedy dle vás asi tupoun) by měl přispívat tomu kdo je vyvolený (tedy asi inteligent). Nějak mi přijde že by si každý měl platit za sebe, tedy tupoun za svou estrádu (nebo dnes Megashow) a inteligent třeba za literární kavárnu. Kupodivu to tak není a z daní "tupounů" se připlácí těm "inteligentům" na jejich zábavu. Tak mne napadá, když jsou sály podobných podniků poloprázdné, není to tím že je jich víc než je potřeba? A pokud na "plytkou" zábavu je vyprodáno není to tím že by se jí uživilo víc? Kdybych chtěl aby mi všichni co jí chleba (klasický konzum :-) ) přidávali na něco co jím já a pár mých kamarádů (třeba sachr dort) asi by vám to přišlo divné, ale kde je tady rozdíl? V tom že jedno je potravou pro tělo a druhé pro ducha ? Proč třeba nedat raději dotaci na bezlepkové potraviny, lidé kteří lepek nesnáší si to na rozdíl od inteligentů nevybrali a myslím že si zaslouží mou "solidárnost" víc.

Jednoduše pokud do divadla chodí tak málo lidí že se dotyčné divadlo neuživí je někde chyba. tu je třeba najít a pokud to jde ji napravit, pokud to nejde pak je divadlo na odpis. Dotace jsou nesmyslem který jen prodlužuje agonii.

Šnek 29.7.2008 12:18

Re: Re: Tak už i Ondřej Suchý nás zkůlturňovává. Vřelé díky.

Vidím, že jsem trefil do černého. Nebo že by jen do černého vola?

Šnek 29.7.2008 12:15

Re: Re: Ale to vůbec není humorné,

Opravu velice výstižné: Je po sezóně. To přijde na každého. Na jednoho stářím, na druhého, že byl komunista a teď neví co dělat a na třetího, protože byl "pravdaaláska" a rovněž pro něj není použití.

Jindra 29.7.2008 12:15

Když komediant

se označí zha nositele kultury, je to trapnější, než když propaguje urology, popř lanzu bílou. Vy jako moudrý muž byste bráchovi měl domluvit. Snadno se dostane z čítanek do bulváru a návratu už nebude.

humorista 29.7.2008 12:04

Re: A jak tam ta vosa sedi na noose, Dzej Dzee Pasek mohutne se ozeene

Legendy jsou legendy ale realita součanosti je jinde. Legenda běžecké dráhy - Jarmila Kratocchvílová je taky dodnes držitelkou světového rekordu - od roku 1984  a přesto si nenárokuje právo dodnes startovat na Olympiádě ;-D

rezy 29.7.2008 12:03

Re: rezy, a co vás dokáže pobavit a rozesmát?

třeba mě velice bavila Kytice. Při ní jsem se fakt bavil a potěšil mě jednou pan Čumil, že velice pěkně na citaci  z této zareagoval.

Xaver 82.117 29.7.2008 12:00

rezy, a co vás dokáže pobavit a rozesmát?

8-o

rezy 29.7.2008 12:00

Re: Pane Suchý, a co Vy máte společného s kulturou ? Ať si každý platí svojí zábavu sám.

s kulturou má společného bráchu, čili kultura je jemu zřejmě sestra. Nebo tak nějak;-)

Xaver 82.117 29.7.2008 11:59

No jasně, miliony berou....

Třeba taková Hanka Zagorová...

humorista 29.7.2008 11:59

Re: "...čtenáře Neviditelného psa, naladěné na stejnou strunu..."

Když jsem četl názory diskutérů i na jiných webech než na NP, vycházelo mi to stejně. Výrazná většina už Suchého nebere. Doba se změnila, očekávání humoru je v jiné poloze, jen Suchý si toho nevšiml a říká, že má právo dostávat granty, aby ten jediný - svůj - správný humor předával dál. A kdo tomu humoru a úmění nerozumí a nechodí na něj je idiot a primitiv....