23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jirka 29.7.2008 21:50

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Pravda. Pak ovšem doporučuji změnit nick.

Zebra 29.7.2008 21:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

S vámi je to těžké, na druhou stranu, někdy velmi překvapivé. Objev, že modrý magistrát, rozpuštěná grantová komise a protestující umělci jsou vzájemně propojené partičky, je vskutku průrazný a zaslouží si větší publicitu, než zastrčenou poznámku na psisku. Podobně udivující je vaše tvrzení o nepřípustnosti poukazu na nepopiratelné skutečnosti. Nežijete poněkud starší dobu ?

A co autor komiksu a jeho objednavatelé z našich řad, už se chýlíte k jejich odhalení ?

Poslední naučná poznámka: zebry nebučí, to dělají krávy. Zebry ržají, věřte si tomuto mému tvrzení nebo ne, stejně jako jiným.

Zebra 29.7.2008 21:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Květíku, nános smyšlenek, kterými je zaplaven vaše mysl je vskutku mohutný a práce s jeho odstraňováním je podobná úkolu Héraklovu v Augiášových chlévech, ovšem vhodná řeka k jejich vyplavení není po ruce. Takže dál vpřed po malých krůčcích:

Komise nebyla nějaká, ale magistrátem jmenovaná. Že by magistrát při jmenování do komise přihlížel k přátelským vztahů, komisařů k umělcům mi připadá nepravděpodobné. Že s dotacemi nesouhlasíte je vaše svaté právo ale o mnoho víc s tím dělat nemůžete. Pokud chcete prosadit jejich zrušení, můžete např. přispět na bilboardy pana Martínka, vstoupit do ODS (pokud tam už nejste) a prosadit se na natolik vlivný post, že je zarazíte nebo prosadíte jmenovité určení daní a mezi příjemce zařadíte např. i cyklisty.

O výchovném vlivu cyklistiky bych se neodvážil tak odvážně spekulovat.. Cyklistika a sport vůbec vedou k soutěživosti, vytrvalosti, důslednosti, kulturu přinášejí než tělesnou. Divadlo a umění vůbec obohacuje duchovní stránku lidské bytosti a vsadím boty, že průnik množiny konzumentů umění a spílajících babičkám je mnohem menší, než průnik množiny spílajících a konzumentů zábavy.

Tím se ocitáme u zábavy: Zábava je jedním z atributů umění, ovšem nikoliv jediným. Pokud je dílko pouze zábavné (a nenese žádnou myšlenku, poselství, apel, podnět), nejedná se o umění – zapamatujte si to kdybyste se někdy ocitl v nějaké grantové komisi.  Znovu připomínám Leara a Katku. Ano na DVD lze shlédnout leccos za mnohem menší peníz. Ovšem IMHO je rozdíl mezi Learem třeba s Třískou v hlavní roli naživo a záznamem v televizi jako mezi potápěním v Rudém moři a pohledem do domácího akvária.

A nakonec – máte kliku, že vaši rodiče a učitelé nevyznávali zásadu o možnosti působit jen na přesvědčené a nerezignovali na vaší výchovu

J.G. Pašek 29.7.2008 21:01

ROSES ARE BLUE . . .

Roses are red, Violets are blue, Sugar is sweet; And so are you

Jirka 29.7.2008 20:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

"(Pokud) divadla bez diváků zaniknou, tak ubude kultury, kultivace a vzdělávání a lidé budou více, snadněji a rychleji vlčit."   Toto je základní lež, ze které odvozují požírači dotací legitimitu svých nestydatých požadavků. Pan Suchý někde nedávno napsal,  že si nedovede představit člověka, který by jeden den obdivoval představení baletu Labutí jezero a druhý den nám šel ukrást měděný okap. Klasická (demagogická, napsal bych, kdybych si nemyslel, že si toho není vědom) záměna příčiny a následku. Představa, že posíláním lidí do divadel změníme jejich charakter, je úsměvná. Tedy byla by, kdyby nás nestála ty stovky milionů.

Domnívat se, že grantová komise je to nejlepší možné řešení, je mnohem horší blud. Vše, u čeho se ometá křivák (Vladimír) Just, zapáchá.  

Květoslav 29.7.2008 20:24

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Předně nesouhlasím s tím, že někdo, označen nějakou komisí (kamarádů) za umělce, má dostávat dotace. Proč? Aby někdo, jako vy, měl lacinější zábavu? Já rád jezdím na kole, budete mi dotovat satelitní navigaci? Ujišťuji vás, že ježdění na kole je ještě lepší prevence před zvlčením, než divadlo. Na kole můžete jezdit každý den, do divadla jen občas.

Pokud si myslíte, že nějaký divadelní kus je pro veřejnost nezbytný, že bez něj zvlčí a začne páchat nemravnosti a zločiny a posmívat se babičkám v tramvajích, pak žádná dotace nezapůsobí tak, že na tuto hru zajdou lidé, které tato hra nebaví. Jinými slovy, působit můžete jen na ty již přesvědčené. Pokud skutečně - skutečně - musí lidé tuto hru vidět, pusťe ji v televizi.

Lidé nebudou chodit do divadla, pokud je toto divadlo nebude lákat, stejně jako nechodí do kostela nebo do sexshopů, nemají-li potřebu náboženství či sexu. A to jsou kostely zadarmo. Do dovadla (kostela, sexshopu) chodí jen ten, koho to baví. Jde tam za zábavou. Tak ať si tu svou zábavu zaplatí.

Taky se může kulturně vyžít u sledování DVD. Půjčovné na jeden večer činí 20-30 Kč, a to bez dotací. A shlédnout může třeba Shakespeara a to klidně i v originále.

Ivo Fencl 29.7.2008 20:20

Hola! Taky něco konkrétního, ne?

Suchý. Z knihy Med ve vlasech. A zpívám ti o tom, jak lidi usínají s pláčem,/aby se ráno s vztekem  vzbudili/ a horký svůj vztek si vylili/ nejspíš na někom, kdo se nebrání./ To je to krásný jarní svítání./ Zelená barva dělá dobře očím.

Až budeš ležet na dně světlíku,/ budu ti zpívat, jak mám ve zvyku,

nečekej ale, že tam za tebou skočím.....

krmič 29.7.2008 19:43

Re: Re: Re: Re: Re: Češi jsou národem

Předesílám, že si pana Suchého velice vážím, na první Zuzanu jsem šel dva dny po sobě, strašně se mi to líbilo... Ale! Kde se pořád bere tvrdošíjně ta legenda, že  Suchý a Semafor měli něco společného s počátky rock and rollu u nás?  Ano, Jiří Suchý něco otextoval (třeba Dont be cruel), aby to pak bylo hráno hudebním stylem, který byl s originálem v naprostém rozporu (tehdy nás to úplně uráželo, dneska nejsem takový hnidopich a docela se mi líbí, Že kočka není pes :-)). Ferdinand Havlík v nějakém rozhovoru, myslím pro Lidovou Demokracii, dokonce prohlásil, že oni hrají tu hodnotnou muziku, aby mládež neupadla do tenat rocknrollu. Asi to tak ve skutečnosti nemyslel, ale zvukový výsledek se zdál potvrzovat jeho slova.  Takže - ne že by se mi semaforské písničky nelíbily, ale rock and roll? To snad ne.

Jirka 29.7.2008 19:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Od Vás, milá/ý zebro, neočekávám vubec nic. A potěšilo by mne, kdyby i ti, za než tak zarputile bojujete, také už neočekávali vůbec nic, zejména další přísun peněz. Ohánět se tím, že došlo ke konsenzu komise, magistrátu, ..., je nepřípustné. Tyhle vzájemně propojené partičky si odsouhlasily, co se jim hodilo do krámu. A když se někdo pokusil narušit zavedené struktury penězovodů, začali postižení kvičet jako podřezávaná podsviňčata a zneužívají svůj přístup do veřejného prostoru a svou viditelnost k nestydatému očerňování všech, kdo se jim snaží narušit zavedené pořádky.

Vyrobit plakáty zesměšňující protivníka je podpásovka, zatímco napsat divadelní hru nebo satirický protestsong za stejným účelem, jenže mířící na druhou stranu, vyvolá nadšené bučení ve stádech Zeber. Mimochodem, Vašemu tvrzení z jiného příspěvku, že jste na věci zaangažován/a pouze jako konzument levných vstupenek, nevěřím ani za mák.

Pokud snad označení "spousta lidí" z Vašeho příspěvku, mělo označovat počty diváků dnešního Semaforu, směji se, až se za břicho popadám. Popadejte se prosím také, protože, jak praví klasik, "Kdo se za břicho nepopadl, popukal." A to bych Vám, milá/ý Zebro, při všech pochybnostech o čistotě Vašich úmyslů i argumentů, přece jen nepřál.

nobody 29.7.2008 19:15

Re: Re: konstatování

Víc peněz než v minulosti? No, jestli jim to vyplatili v drobných, tak by to tak mohlo z dálky jedoucího pendolína vypadat ;-D

nobody 29.7.2008 19:04

Re: Re: Re: Re: Re: Inu, místo rozsáhlých komentářů jen citát citátu z článu O.Suchého...

Protože je to jiný divadlo? A maj bejt všecky stejný? Nevim, ale asi ne. A má nám to řikat nějakej šikovnej marketing, nebo ten opravdickej instinkt? Já jsem holt ze starý školy.

Jo, na lístky se stojí jedině když přijede madonka bez ježíška a na knížky jen když vyjde něco pro potěr. Ono to o dobové kultuře vypovídá možná víc, než by si jeden myslel.

Sýček 29.7.2008 18:44

No jo, časy se mění.

"... KTEREJ SI RÁD ZAROZUMUJE, NECHODÍ DO DIVADLA A PŘIJDE MU DOBREJ NÁPAD SE ZA TO NESTYDĚT ... " Moje babičky, obě dospěly ještě za starého dobrého císařství, se styděly jít do divadla. Dnes se prý máme stydět, když do divadla nejdeme. Znal jsem ze školy chlapce (tedy více jeho sestru) z "dobré rodiny" (otec dětský lékař a matka učitelka), chodil se na výchovné kocerty jezdil do divadla. V pětadvaceti zabil starce pro sedmdesát korun. Jo kultura se na něm vyřádila. Ne, to je laciné. Jinak. Za časů mých prarodičů byla společnost jiná, ačkoli se lidé vyhýbali divadlu a často četli jen kalendáře, přesto byla kriminalita na zlomku té dnešní (a demokracie na sklonku císařství byla podobná jako dnes). Kutlura je podstatnou částí života společnosti, a výchova ke kultuře patří, ale kultura výchovu nenahradí. Výchovu našich babiček a ne ty současné bezstresové bláboly. Kdo žije v přeludu, že kulturnost osobnosti či národa je zárukou humanity, ten asi nežil ve dvacátém století.

Eva D. 29.7.2008 18:36

Re: Když se na NP objeví

No, tak jste si ulevil, tak hezky, úderně. Ochotník Topfer ....8-o Doufám, že jste ve své profesi alespoň z půlky takový ochotník.

Papouch 29.7.2008 18:18

Re: Re: Re: Re: Inu, místo rozsáhlých komentářů jen citát citátu z článu O.Suchého...

Jj, kazdy ctvrtek novou knihu. Protoze dneska si ji proste koupim na Amazonu, vydat muze (skoro) kdokoli (skoro) cokoli behem par tydnu, bariera pro vstup na trh padla s nastupem DTP a internetu.

Ale fronty na knihy se nekdy stoji i dneska, viz Harry Potter. Prvni dil vysel za vseobecneho nezajmu, ale virovy marketing zapracoval a ted ten uspech staci jen obcas prizivit. I kdyz je vetsi konkurence, da se uspesne fungovat s puvodne nemasovym produktem.

Taky je moznost vsechna divadla az na Semafor zase zavrit. Akorat se mi nezda, ze by to jejich navstevnosti moc pomohlo. Cimrmani to zvladaji, proc ne Semafor?

nowhere man 29.7.2008 18:03

Re: Re: Re: Re: Češi jsou národem

No koukám že jste tam nechodila nikdy, ani v minulejch životech, milá psová .. on totiž českej rock&roll měl jedno semeniště zrovna v tom vámi bůhvíproč nenáviděnym Semafóru a mistr Suchý na to i psal texty .. než jim to teda bolševik zatrhl. A jestli to bylo režimně komforní a nezávadné, na to už asi teda u vás nebude léku vůbec.

nowhere man 29.7.2008 18:00

Jo a ještě

nám prej něco skrývá, pán Bém ;-D

rezy 29.7.2008 17:35

že byla želva v šoku se nedivím

vono příjít jedním okamžikem vo krunýř, to je horší než kdyby Křeček musel od Srpna paltit plnej nájem. Pokud to ještě není released verze, tak bych doporučil jít proti lati žirafou. Nejlépe pak kopytem, je to tvrdé vyjmenované slovo a když se pořádně vezme do ruky, bude v šoku opilec.

lucinapes 29.7.2008 17:28

Re: Re: Re: Re: Když komediant

Sakra, hoši, vy jste se rozjeli, ještě ta vlajka k tomu, a to vše pro jednoho hamižnýho dědka, na kteréholidi nechoděj.

lucinapes 29.7.2008 17:26

Re: Re: Re: Češi jsou národem

O to nic, trhnout si můžu, proč bych ale měla podporovat něco, co se mi nelíbí jen proto, že to bylo kdysi v módě, a bylo to režimně konformní a nezávadné, zatímco svět žil rock and rollem, my jsme se dojímali nad rosou co je nudná a svět běžel dál a dál a pan Suchý to nepostřehl a nevidí ještě ani dnes.

Ivan Nový 29.7.2008 17:23

Pane Suchý,

jistě, a ani do divadla nemusíte, ale můžete.

Ivan Nový 29.7.2008 17:09

Xavere,

napište ji Vy. Ale bulvár už zpracovaný jednou byl, dadaismem. Lépe to už nejde. Je to zcela vyčerpané téma.

AndyO 29.7.2008 16:49

Re: No jasně, miliony berou....

no můžete žádat i slušně. Vydírání je drzost.

nowhere man 29.7.2008 16:46

Re: Re: Re: Inu, místo rozsáhlých komentářů jen citát citátu z článu O.Suchého...

Milej Papouchu, tenkrát byly taky ve městě asi jen tři divadla, co nebyly osvětovejma fabrikama. Mmch se tehdy stály fronty i na knihy, proč? Asi lidi zapomněli číst, nebo spisovatelé psát ;-D

nowhere man 29.7.2008 16:42

Re: Re: umění včas odejít

No, já třeba stával i ve čtvrtek na knihy, a dneska by mě to ani nenapadlo 8-o

Papouch 29.7.2008 16:33

Re: Re: Inu, místo rozsáhlých komentářů jen citát citátu z článu O.Suchého...

akoraz ze tehdejsi Semafor s navstevnosti problem nemel

ale mohli by udelat obnovenou premieru - a v hlavni roli by principal hral sam sebe ;)

nowhere man 29.7.2008 16:23

Re: No jasně, miliony berou....

Quod licet. Ti ostatní dostanou po papuli ;-D

Papouch 29.7.2008 16:17

Re: Re: Milý pane Ondřeji,

Jeden problem je nedostatek  (online + viralniho) marketingu.

Knihu lze po rozebrani tisteneho nakladu dat ke stazeni v PDF nekam na web.

Proc davno nejsou predstaveni (ukazky) na youtube - co je za technicky problem vzit 3 kamery a udelat si zaznam predstaveni a pustit mezi lidi bittorrentem?

Kdyz koluje v mp3 tvorba Cimrmanu, fungovalo by to i se Semaforem.

A nebo taky ne, pokud ty vytvory za to nestoji. Spousta barier pro vstup na trh padla, takze konkurence znacne priostrila a stare obchodni modely uz nefunguji.

nowhere man 29.7.2008 16:17

Re: Re: Češi jsou národem

Však si klidně trhněte :-P

nowhere man 29.7.2008 16:15

Re: Inu, místo rozsáhlých komentářů jen citát citátu z článu O.Suchého...

No stojí za to, najít si v knihovně "Jiří Suchý, Semafor, Hry" nebo jak se to jmenuje, cca 1962, začíná to Člověk z půdy .. tam jsou tyhle názory jak z lidu, tak z dobovýho bulváru ;-) dočista stejný .. a už před šestačtyřicíti lety, blbci svoje pevný přesvědčení totiž neměněj ;-D

Zebra 29.7.2008 16:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak v domově důchodců

Tak už jsem tady. Souhlasíte-li, že obchodníci se zábavou dotováni být nemají, zbývá vyřešit,  jak je oddělit od umělců. Což je vskutku ořech, někdo rád holky, někdo vdolky, někdo hardrock, někdo Evu, někdo Vaška. Dobrá ilustrace obtížnosti rozeznat umění od šmíry je současná TV reklama na trienále moderního umění v NG. Doufám, že nezpochybňujete, že existuje umění a šmíra, že mezi Krále Learem a  Ošklivkou Katkou je jistý rozdíl a že Lear  je umění a Katka ne. Pak musíte souhlasit i s tím, že někde mezi nimi je hranice. Domnívám se, že tato hranice není ostrá ani přesně definovatelná a celý problém je v tom produkci na této hranici rozsortýrovat. V Praze jsme na to měli grantovou komisi, ve které byli lidi s jistou kvalifikací pro takovéto posuzování. Mě zatím nic lepšího, než takováto rada moudrých, nenapadlo. Tolik v vašim otázkám po definici umělce, nároku na dotace, podmínek pro jejich poskytnutí, atd.

Ano, divadla bez diváků zaniknou, tak ubude kultury, kultivace a vzdělávání a lidé budou více, snadněji a rychleji vlčit, což bude smutné. Proto dotovat, dotovat tolik, kolik si můžeme dovolit. Dotovat proto, aby si dobré divadlo mohlo dopřát více lidí, než pokud by bylo nedotované. Příměr s Picassem a Michelangelem je chybný, Ufizzi, Prado, Louvre i NG, které je vystavují,jsou dotované, aby se na ně mohlo podívat víc lidí, než kdyby nebyly.

Rádio, telka a DVD jsou nosiče a šiřitelé audio a video informace, umění nekonkurují. Není už tolik kovářů, sedlářů a ševců, nicméně výkovků, sedel či sedadel a bot je furt dost – stejně jako písní a her, jakkoliv už nemáme truvéry a kočovné společnosti.