29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
bibabu 5.5.2008 15:31

Re: Re: Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

granty pro kulturu jsou nenárokové finance. Je to určitý balíčk, který lze rozdělit. Je to vlastně dar. Dar není nárokový.  Nedomnívám se, že by divadla, komerční zábavná sféra trpěla na úbytě, jsou plná. Pan Suchý vždy platil mezi vyvolené, už si jaksi na to zvykl, myslím si že už si svůj díl vybral, nakonec přichází nová generace, její názore na umění a kuturu se mění. Když budeme rozdělovat, vždy budou ukřivdění, v této chvílí došlo na pana Suchého. Nejlépe by bylo granty zrušit, kdo je dobrý, a´t si hledá mesenáše. Vždyť se podívejte jak se daří všem těm kvílícím celebritám! ?Nevidím žádné hladové herce, umělce. Stáhněte roletu, mladí vaše písničky neberou.Schopni mladi herci najdou místa v jiných divadlech.  V klubech důchodců je dost prostoru, tam si dělejte  radost, tak jak to dělá mnoho herců, filharmoniků, významných osobnosti , kteří už jsou v důchodě a dělají to zdarma a rádi., je pravda, že nejsou v Praze, ale Ostravě. Pokud Vaše divadlo má v konkurenci šanci, tak ať obstojí.

ana 5.5.2008 21:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Vystavit naše umělce větru a dešti se vždy vyplatilo. Veřejné peníze jsou nutné pro infrastruktury zajišťující hospodářskou prosperitu. A to nejen v Ostravě!!

vita 5.5.2008 15:57

Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Mimochodem - přesně stejně postupovali revolucionáři během VLSR.

Tenkrát se to ovšem považovalo za politicky korektní, napsat, kolik bere takový generální tajemník KSČ nebo premiér. Samozřejmě bez možnosti ověření.

Tak by mě zajímalo, kde byl tenkrát Jiří Suchý a jak proti tomu vystupoval.

Papouch 5.5.2008 15:14

Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

taky si muze vzit hypoteku na svuj podil na vile na Orechovce (Lomena 52, Praha 6, do hrobu si ho stejne nevezme) a zkusit do sveho podnikani nainvestovat takto ziskany kapital

pokud nekdo predseda dozorci rade, sotva to bude nejaky prostacek bez zkusenosti s financnimi operacemi

RomanJ 5.5.2008 15:27

Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Kdepak, funguje to.  Miliony berou, Jandové a ostatní ....

balthasar 5.5.2008 15:34

Re: Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

A ta Zagorová .. bejvala to hodná holka, ale dneska je hodinová a vzpurná .. ;-D

zet 5.5.2008 14:29

Pozrite si článok o Spenglerovi v dnešnom NP

Predtým, ako začne ďalší tržnemysliaci prispievateľ nadávať pánovi Suchému, mal by sa oboznámiť s článkom p. Šlechtu. Väčšinu potrebných informácií k posúdeniu potreby podporovať umenie nájde tam. USA ,ako veľký vzor súčasného pokroku, kultúru sensu stricto neprodukuje, ale obchoduje s ňou, a tak to začína vyzerať aj u nás. Ten zlomok skutočne kvalitnej tvorby vzniká vďaka sponzorom, ktorí sa tam hľadajú predsa len trochu jednoduchšie ako u našich nenažrancov (česť výnimkám).

Civilizácia priamo závisí na kultúre, či sa ministerstvo financií, banky, burzy atď postavia na hlavu alebo nie. S kultúrou je priamo spojený zmysel existencie našej civilizačnej etapy a rezignovať na to len preto, že to nevynáša, je odpusťťe mi príkre slová... no radšej nebudem skúšať cenzorský program NP. Zmysel a úloha kultúry nám akosi uniká - na Slovensku sa napríklad člen vychvaľovaného nového manažmentu Slovenskej televízie vyjadril, že predsa nebudú vysielať pre 3% divákov - nuž, tu sa už nedá ani krútiť hlavou, to by mi odpadla.

Že sa nájdu voľné miesta v Semafore - iste, dnes to žiaľ, nie je nič neobvyklé - Blesk, bajlandá, miliónové tance atď., atď., ľudí, ktorým sa tento druh primitívnejšej zábavy desiatky rokov nedostával, oslovujú a degradujú kultúrny vkus viac ako je zdravé. Zatiaľ kvalitnejší druh zábavy pomaly, ale isto zmizne, a keď sa toho presýtime, ostaneme stáť pred divadielkom, zmeneným na módny butik.

Neviem, či p. Suchý mal alebo nemal možnosť včas sa ozvať voči rozpočtu mesta, ale ak ja o niečom rozhodujem, dám včas dotyčnému vedieť. Inak je to tak trochu ako z Adamsovho Sprievodcu po galaxii - proti likvidácii Zeme pre účely výstavby galaktickej diaľnice sa bolo možné zavčasu odvolať v regionálnej kancelárii pre Slnečnú sústavu na Alfe Centauri.

Ivan Nový 5.5.2008 14:36

zete,

jenže Splengler spoluvytvářel atmosféru pro nacismus, barbarství bylo tehdy v módě :-)))) A vysoká kultura je vždy jen pro hrstku lidí.

Hobo 5.5.2008 16:03

Re: zete,

Řekněme, že se počítám k oné vysokokulturní hrstce. Z toho důvodu jsem také ochoten si za vysokou kulturu zaplatit. Po dotacích, resp. dotovaných vstupenkách, volají nekulturní žebráci.

Nicméně, přijdu-li na Kulturu sám, mám prostě smůlu. Kromě toho si nemyslím, že nízký počet konzumentů je důkazem vysoké úrovně Kultury. Stejně tak ovšem vysoký počet konzumentů nedokazuje nekulturnost.

Xury 5.5.2008 14:38

Re: Pozrite si článok o Spenglerovi v dnešnom NP

Máme to chápat tak, že v době vrcholu civilizace dle Spenglera (cca 18.-19. stol.), byla podle vás divadla mohutně dotována z městských příp. státních rozpočtů? 8-o8-o

Zebra 5.5.2008 14:51

Re: Re: Pozrite si článok o Spenglerovi v dnešnom NP

Vy víte, že to tak chápat nemáte. Nikdo tenkrát nevybíral daně na dotace kultury, tyhle peníze byly lidem ponechány a ti mohli svobodně podporovat koho považovali za podpory hodného.

balthasar 5.5.2008 15:31

Re: Re: Re: Pozrite si článok o Spenglerovi v dnešnom NP

Ale houby, tenkrát se nikdo neptal, jestli jeho daně pujdou na kulturu /moh by za takovou drzost bejt případně i o hlavu kratší. Nebo i delší, podle postupu/ ale odhadem 50% dochovanejch uměleckejch děl vznikalo s přímou dotací těch, který těma prachama disponovali -- panovníka, šlechty i církve. Pohádky o chudym tovaryšovi co za svitu loučí po nocích napsal světovou operu .. ;-D8-o

Fafa 5.5.2008 15:37

Balthasare:

ono to snad tak bylo i lepsi. Aspon se do toho mecenasum nikdo nepletl. Ale to jsou holt ty problemy s demokracii. Treba by to o dotacich na kulturu chtelo referendum? ;-P  

balthasar 5.5.2008 15:44

Re: Balthasare:

No jasný je jedno, že na tržní poptávku průměrnýho konzumenta vzniká přinejlepšim průměr.

bětka.báthory 5.5.2008 15:58

Re: Pozrite si článok o Spenglerovi v dnešnom NP

Spengler spáchal sebevraždu, máme se jím nechat inspirovat i v tomhle? 8-oJá žiju ráda!:-)

zet 6.5.2008 12:50

Re: Re: Pozrite si článok o Spenglerovi v dnešnom NP

A viete, že sa mu pomaly ani nedivím?;-)

Xury 5.5.2008 13:16

Dotační systém

Sleduji celý rozruch kolem dotací spíše jen tak mimochodem, ale přece jen mi nedá abych nevyjádřil údiv nad pobouřením určité skupiny osob nad systémem dotací a zvláště nad dotací na prodanou vstupenku. Vždyť tento systém se neschvaloval teď na jaře. To muselo zastupitelstvo schvalovat někdy v loňském roce. Čili od okamžiku, kdy byl schválen návrh rozpočtu města na rok 2008, muselo být jasné, kolik peněz zbyde na granty. Nechápu proč se tedy ti lidé bouří až teď, když se měli bouřit v době, kdy zastupitelstvo schvalovalo celý systém. Nadávat teď Richtrovi, že čtvrtina peněz se rozděluje podle prodaných vstupenek, mi připadá poněkud opožděné. Teď už totiž jen realizuje schválený model (fakticky jinak nemůže jednat). Jinak Semafor, podle vyjádření grantové komise, nepatří k páteři městské divadelní kultury.

balthasar 5.5.2008 13:24

Re: Dotační systém

Jo, zejména když tam nějaká ouřednice blbě přepastovala v doprovodnym textíku odstavec a píše v něm o jinym divadle (Alfred ve dvoře, což byste moh poznat i z textu). Taková ošíbka čirou náhodou vždy potěší ;-D

Jinak Semafor byl "mimopáteřní" vždy, i za komunistů .. to byla páteřní Švorcová a dnes zase Bílá.

Xury 5.5.2008 13:35

Re: Re: Dotační systém

Je fakt, že ten textový nesoulad mě taky zarazil. Nicméně podstata mého příspěvku byla někde jinde.

balthasar 5.5.2008 13:40

Re: Re: Re: Dotační systém

Kde, že pan Suchý nesleduje ouřední desku magisrátu? A proč by to dělal, když má na práci dělat divadlo?

cb 5.5.2008 13:44

Re: Re: Re: Re: Dotační systém

Kdyz chce verejne peniza, tak by mel.

balthasar 5.5.2008 14:01

Re: Re: Re: Re: Re: Dotační systém

No kdybyste četli Justa, tak si odovodíte že se situace na bojišti měnila ze dne na den a žádnej jasnej okamžik "kdy začít řvát" než okamžik zveřejnění zjevně neexistoval.

Xury 5.5.2008 14:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotační systém

Jenže ta myšlenka je na stole už řadu měsíců, takže doba, kdy řvát tu rozhodně byla. Kromě toho se k tomu Just jakožto člen grantové komise vyjadřoval. Podle jeho vyjádření negativně, což ovšem neznamená, že nemohl zorganizovat protest v době schvalování grantového systému ZHMP. Je ovšem možné, že někteří se domnívali, že i přes krácení grantové části ve prospěch začínajících umělců a vstupenkových dotací, se i tak na ně dostane dost peněz. A pak byli překvapeni ....

balthasar 5.5.2008 15:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotační systém

Váženej pane, na náměstí se chodí v civilizovaný zemi teprve tehdy, když je jasný že je civilizovaná dohoda s věrchuškou nemožná. To je například za 1:36, pokud mam na kompjutru správnej čas.

A Just i další o tom píšou už od ledna, akorát v médijích usoudili, že vás taková prkotina nezajímá a cpali vám mladou Paroubkovou a postarší Topolánkovou.

dulcibelka 5.5.2008 13:45

Re: Re: Re: Re: Dotační systém

Vaše slova, milý balthasare:  podnikatel na limitovanym trhu ...;-)

Fafa 5.5.2008 13:01

Balthasare:

To už kdysi vymejšlel Tlustý, nejsou/li zdroje na sociální dávky pro potřebné,

Balthasare, drobny problem je v tom, ze u socialnich davek se potrebnost definuje pomerne snadno. U prazskych divadel si svoji potrebnost chteji definovat majitele. Mozna by ji meli spis definovat darci penez.  

balthasar 5.5.2008 13:03

Re: Balthasare:

No, dříve ji definovala grantová komise složená z odborníků, dneska pokladník. Jinak máte pochopitelně pavdu, quis regio, ius religio ;-)

balthasar 5.5.2008 13:05

Re: Re: Balthasare:

Tedy vlastně nemáte .. dárce jsem například já, a nic na Mucha plakáty ani Bílou Kratochvílovou dávat nechci, to je n době se vymkl kloub a správci se povýšili na dárce :-/

Zebra 5.5.2008 13:09

Re: Re: Re: Balthasare:

A je nás víc (co si vymýšlí že by tomu jó a tomu né...).

Fafa 5.5.2008 13:15

Balthasare a Zebro:

ja osobne bych ty penize nechal poplatnikum a si kazdy muze podporovat, koho chce. Jste pro?