29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
EW 5.5.2008 20:41

Re: No, snad aby bylo jasněji - jakože v mnoha hlavách principiálně nebude -

Apropos Divadlo na Zabradli - v OVM tam slzela jeho pani reditelka, ze kdyz budou muset zadat o granty kazde ctyri roky, tak bude trpet ta umelecka kontinuita, a coz kdyz je nedostanou...mila pani reditelko, brecela jste snad nekdy nad tim, ze o vedecke granty se musi zadat kazdy tri roky, a kdyz ho clovek nedostane (coz je 70-80% pravdepodobnost), tak je kontinuita vyzkumu v (Y)? Silne o tom pochybuju...  Vitejte v realite, umelci...

ceskej Honza 5.5.2008 16:22

pan Suchý a Samafor

je nenahraditelné národní bohatství!  Nadcasové!  A budou z neho tezit dalsí generace, jako pánové S+S tezili z kumstu W+W.  Bohuzel mnoho hluscú a blbú si to jeste neuvedomuje. Trzní ekonomika a dobrá kultura nemají totiz nic spolecného. Príkladem nám mohou být USA. Kdo neví co tím myslím at si vecer pustí TV NOVA urcite se nejaké "kultury" co nepotrebuje dotaci docká. 

Ivan Nový 5.5.2008 17:36

ceskej Honzo,

nebýt USA, tak už vážná hudba je mrtvé umění :-)))))

alena 5.5.2008 16:14

taky nějak nevím

jsem z generace, která na divadlech malých forem vyrostla a nějak si nedovedu představit, že v době Semaforské slávy, kdy se na představení stály fronty přes noc (např. Jonáš, Zuzany nebo později Besídky), by bylo třeba provoz divadla dotovat. Nepřipadám si stará a nekulturní a můj vkus se nezměnil (staré nahrávky stále poslouchám), ale jít dnes do Semaforu mě prostě nějak nenapadne, právě tak jako do Národního divadla, které v jeho skvělých šedesátých letech spolykalo spoustu mého kapesného.

Psí vrah Čumil 5.5.2008 16:36

Re: taky nějak nevím

Milostivá paní, jestli to třeba nebude trochu taky věkem...

bětka.báthory 5.5.2008 15:51

Mě ńáký to zavřený divadlo nerozhází, přežiju to bez následků,

jako dosud budu číst, pouštět si filmy na DVD, poslouchat nahrávky klasické hudby , zajdu na výstavu, zajedu vomrknout historické památky a, protože na rozdíl od většiny Pražákům nevlastním auto a jezdím MHD, z bezpečnostních důvodů se vyhnu nočním pochůzkám po Praze, ať už při návratu ze Semaforu nebo od Kratochvílů. Rozhodně mi ještě zbývají jiná řešení než seriály na Nově.;-)

RomanJ 5.5.2008 15:48

Několik vytržených čísel.

Chvilku jsem brouzdal: průměrná návštěvnost Národního divadla za rok 2007 76,5% - taky by si mohli hodit pár vyprodaných odpoledních představení, aby snížili ztrátu, že jo ... No a našel jsem divadlo, které má návštěvnost 100% ( plánovaná návštěvnost 80%, realita 100 % ) - je to Dejvické divadlo a považte, ekonomika nějak nefunguje, i když jsou zjevně schopnější než J.Suchý se svými směšnými 60 %. Na jednu vstupenku přispívá Městská část Praha 6 částku 550,- Kč ( slovy pětsetpadesát korun ) z našich peněz - teď se musím rychle kouknout do katastru na ty jejich vily ...

Ašek 5.5.2008 15:46

H.......

Ať vám přispějí hoši co drancují autorské poplatky všeho druhu,já si rad zaplatím dražší vstupné.

Jinak vás mam pane Suchý rad a to od vašich začátků.

yenda 5.5.2008 15:44

Velmi mě překvapilo, že pan Suchý se svým lkavým příspěvkem snaží přesvědčit tu citlivější a kultivovanější část společnosti

o tom, jak je důležité vytahovat peníze z kapes poplatníků právě na jeho divadlo, které dělá z láskou a poctivě, ale nechodí mu tam tolik lidí a za takové vstupné, aby se mu to vyplatilo. Tvorbu pana Suchého alespoň z minulých let mám velmi rád, naše děti si velmi oblíbili jeho Kytici, kterou poslouchali a znají z ní spousty pasáží nazpaměť. To ovšem nestačí, abych souhlasil z nářky a bědováním Jiřího Suchého.

Čenda 5.5.2008 15:29

Dotace do kultury, proč?

Vážený pane Suchý,

jsem odkojený Semaforem a vystál jsem dlouhé fronty na lístek do Vašeho divadla a dodnes , když si pustím Pramínek vlasů, Škrholu, nebo Představe si co jsem měl dnes k večeři,  mám slzy ve vočích. Písničky Šlitr-Suchý jsou kulturním pokladem národa. Jména Š a S jsou zapsána  do dějin národa a ještě dlouho budou žít.

Podstatou každého  života, a lidské činnosti  je zrození, zrání, dospělost a zrání, ústup a zánik. Ne jiné je to u umělecké tvorby. Vznikne a žije svým životem.Buď  je to život  jepičí, nebo dlouhověký. O délce života nerozhoduje tvůrce, nebo odborná komise, ale pouze a jenom počet lidí. Na Suchého se nestáli fronty  a písničky se nezpívali  na čundrech proto, že to bylo kulturní, intelektuální ale pouze proto, že se to lidem líbilo, dodnes líbí a doufám, že i dlouho bude líbit.  Na Jožu Ráže přišlo stotisíc lidí protože jeho písně lidé chtěli slyšet a na to co koncertu řeknou odborníci z vysoka kašlali. A ceny vstupenek nebyly tak laciné, přesto přišli.

 Ano jsem pro podporu kultury z veřejných prostředků. Ale pouze a pouze k nápomoci vzniku  písničky, románu, divadelní hry od  autorů nových myšlenek. Ne však k trvalému přísunu paliva- peněz  těm, o kterých tkz. odborná komise prohlásí, že to má uměleckou úroveň, že to je to má dlouhou kulturní historii ale nikoho to, kromě "odborníků" to moc nebere.Umění je stejné zboží jako cokoliv jiného. Jestli to někdo popírá, pak lže. Lidé penězi vyjadřují své ano - ne. Kundera se nečetl a nečte prot, že to odborník hanobil, nebo dneska  vychvaluje, ale protože to člověku něco dá. Na Vratné lahve lidé chodili proto, že jim to něco dalo.  Co, to nechme na každém z nich. Odborníci ať učí děti, dospělému jedinci nechme jejho rozum a rozhodnutí do čeho investovat.

S úctou ČendaK

Zebra 5.5.2008 15:15

Já bych nebyl tak kategorickej !

Autor: Fafa IP: 98.168.165.xxx Datum: 05.05.2008 13:50

"...ja bych ty penize Filharmonii neposilal. Ja bych si jenom koupil listek i za pripadnou vyssi cenu."

No, já bych jim něco šoup i kromě lístku. Mě by třeba na Schönberga nedostali ani párem koní, ale co kdyby pan Klaus náhle zchud a na drahej lístek by neměl ? Tak aby kulturně nestrádal...

Fafa 5.5.2008 15:25

Re: Já bych nebyl tak kategorickej !

Zebro, ja jsem tak nekde v polovine cesty. Uz asi nejsem chudy student, abych potreboval dotace na moje listky, ale jeste jsem se nestal bohatym mecenasem. No, asi je cas prestat povidat na netu a jit pracovat a treba ze mne brzo bude zazobany filantrop. ;-D 

H.K. 5.5.2008 15:39

Re: Já bych nebyl tak kategorickej !

Děláte si o pana Václava Klause starosti.  Když na lístek nebude mít, tak atˇje doma a poslouchá ptáky na zahradě.

Vojtěch 5.5.2008 14:35

náhle ? spíše důsledek arbitráže

Jakožto ve sporu nezúčastněná strana si dovolím připodotknout, že "náhlost" změny přerozdělení myslím není nějakým zvlášť úmyslným a zlým činem magistrátu k likvidaci malých divadel (byť je pravda, že na postupnou redukci by se adaptovalo lépe), ale reakcí na mezinárodní arbitráž, kterou kvůli údajné grantové diskriminaci vedl vůči ČR podnikatel-producent Kratochvíl (divadlo Ta Fantastika).

Součástí dohody, na jejímž základě došlo ke stažení žaloby, zřejmě bylo, že se zavede nějaký ten systém "na vstupenku". Nu a když magistrát nedal do systému celkově více peněz, tak nutně došlo k podstatnému zkrouhnutí peněz některým subjektům.

Čili o to, o co má Kratochvíl peněz více, o to mají jiní náhle méně. Ale asi k tomu bylo město donuceno hrozícím výsledkem arbitráže. (říkám asi).

balthasar 5.5.2008 15:19

Re: náhle ? spíše důsledek arbitráže

A k té údajné arbitráži něco máte, nebo je to jen JPP? Ona EU zakazuje dotovat kulturu jinak než richterovkou (40 Kč, o deset víc než julínkovka) ke vstupnýmu ?8-o

Vojtěch 5.5.2008 16:03

Re: Re: náhle ? spíše důsledek arbitráže

Arbitráž s Kratochvílem zažehnána - na úkor koho?

http://www.radio.cz/cz/clanek/100827

Kulturní granty Prahy vyvolaly mezinárodní arbitráž

http://www.radio.cz/cz/clanek/100737

Nejde o EU, ale ochranu amerických investic.

balthasar 5.5.2008 16:06

Re: Re: Re: náhle ? spíše důsledek arbitráže

A o bu bu bu až se richter po$ral? Se prej vyděračům neustupuje, no holt jak kterejm.

balthasar 5.5.2008 16:13

Re: Re: Re: Re: náhle ? spíše důsledek arbitráže

Ovšem já ho bojkotovat nemůžu, protože bych na ty sra4ky s Bílou stejně nešel.

HANA 5.5.2008 14:34

CINKÁNÍ

PANE SUCHÝ , ZACINKEJTE A STÁHNĚTE OPONU!!! DOSTÁVAL PAN ŠIMEK ,KDYŽ JSTE HO VYHODIL NĚJAKÉ DOTACE NA NOVÉ DIVADLO ??MYSLÍM SI ,ŽE PAN WERICH BY SE DNES S VÁMI NEKAMARÁDIL.

famful 5.5.2008 16:36

Re: CINKÁNÍ

Co si pamatuji, p.Šimek (zvláště po smrti J.Grossmanna) žádné divadlo nikdy nedělal. Maximálně ´dividlo´, jakousi nízkoúrovňovou trapnou estrádu na divadelních prknech, ať na ní participovali takoví¨umělci, jako Sobota, Krampol či ta bláznivá ženská, co jí nemůžu přijít na jméno. Ubohost, nic než ubohost. Ale přitom klobouk dolů jestli se bez dotací uživili. Což je ovšem zase jenom důkazem kulturní úrovně tohoto národa. A co se týká toho vyhazování: to už je taková manýra pánů ředitelů. Museli jsme si na to zvyknout na všech úrovních (třeba i na vlastní kůži), tak proč to právo odpíráme těm divadelním?

Lucius Malfoy 5.5.2008 14:29

Tohle jste, pane Suchý, podělal

Myslel jsem, že Vaše úroveň je o několik tříd výš a považoval jsem Vás za člověka s přirozenou noblesou. No, další zklamání, se kterým se budu muset vyrovnat. Ale v Semaforu už mne nečekejte, poslední důvod, kvůli kterému jsem občas zašel na novinku právě pominul - ony ty novinky už za moc nestojí, vyvětralá kolaloka...

Zebra 5.5.2008 14:46

Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Na to, kdo co podělal, se naše názory zjevně různí. A různí se i naše názory na význam slova noblesa. Myslíte, že měl Suchý "noblesním" mlčením přejít Richterovy lži ? Že měl "noblesně" vyhodit personál a utnout smlouvy hercům a muzikantům ? Že měl "noblesně" mávnout rukou nad mocným buranem, pro kterého jsou stejné hodinky i holínky, páč se obé natahuje a stejně tak pouťová atrakce i divadlo, páč se obé hraje resp. na obé se kupuje lístek ?

Lucius Malfoy 5.5.2008 14:50

Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Považujete za noblesní  a osobnosti páně Suchého hodný odstavec, cituji:

"Cynismus celé akce spočívá i v tom, že jsou používány argumenty vyzkoušené fašisty v časopise Vlajka, kde zveřejňovali příjmy židovských kulturních pracovníků, či komunisty v Rudém právu, kde ke zdiskreditování disidentů zveřejňovali zprávy o jejich majetku, jen aby popudili malého českého člověka proti „chamtivosti“ svých odpůrců. Dnes zástupci námi volení, ze stejného důvodu, hlásají, kolik poskytují malým divadlům peněz, a klidně se uchylují i ke lžím. O svých vlastních příjmech a ziscích a o skutečných příjmech divadel, na které naše granty přesunuli, cudně pomlčí. "

Zebra 5.5.2008 14:55

Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Ne, noblesně se na na takové jednání asi reagovat nedá, ovšem výstižné to je. Jako reakce mi to přijde zcela přiměřené. Nedomníval jste se doufám, že smrtelník hodný vaší úcty musí být noblesní vždy a za všech okolností ?

Mirek F. 5.5.2008 15:02

Re: Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Co je na tom přiměřeného? Pokud někdo chce veřejné peníze, nemá co protestovat proti tomu, že výše podpory se uveřejní. Jedná se o úplně jinou věc, než o totalitní zveřejňování VYDĚLANÝCH  peněz.

Zebra 5.5.2008 15:09

Re: Re: Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Porovnejte co Richter řekl a co je pravda: divadlo SE.MA.FOR.

Mirek F. 5.5.2008 15:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

...zveřejňovali zprávy o jejich majetku, jen aby popudili malého českého člověka proti „chamtivosti“ svých odpůrců. Dnes zástupci námi volení, ze stejného důvodu, hlásají, kolik poskytují malým divadlům peněz,...  Tohle je hodně nedůstojné už samo o sobě.

balthasar 5.5.2008 15:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Hlavně je nedůstojné, aby volenej oud i placenej ouředník magisrátu plantal, a ještě klamně, kolik kdo najde pod polštářem ráno peněz .. takovýho tam nechci (Y)

Mirek F. 5.5.2008 15:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

a bude-li plantat pravdivě, tak ho tam také nechcete? 

balthasar 5.5.2008 15:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle jste, pane Suchý, podělal

Tohodle už určitě ne .. vlastně pokud si dobře pamatuju, jsem ho tam nechtěl ani u posledních voleb ;-D