30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

JAZYK: Neupírejme Hitlerovi, Göringovi a Hessovi oslovení soudruh!

Televize Prima před časem odvysílala v rámci seriálu Hitlerovi muži část „Rudolf Hess - nástupce“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Cyrany 20.8.2018 20:11

Co to je za blábol ?

Ano je to známá manipulativní technika , propojit něco negativně vnímaného s tím co chci dehonestovat, ale lze říci , že nacismus byl to samé co komunismus ? Jen výkladem přeloženého slova ? No hrnete to tam, i do hlavy méně přemýšlivým . Jen namátkou to nejdůležitější. Nacismu nevadilo soukromé vlastnictví, dokonce ho velké korporace podporovaly. Komunismus chtěl soukromé vlastnictví zcela zlikvidovat. Rasové zákony . Proletářský internacionalismus atd. atd. Prosím přes den vyhledávat stín. Hlavně v poledne.

M. Steiner 20.8.2018 21:19

Re: Co to je za blábol ?

Vaše připomínka je zcela nekonkrétní. Především článek se týká chybného překladu. Zde je vaše argumentace nulová. Proto doporučuji vám znovu a pozorně přečíst článek. Zřejmě polemizujete s některými diskusními příspěvky, pak chybí jasné označení, s čím polemizujete.

To je závažná výtka zejména, když nekonkretizujete, kdo a co hrne do hlavy méně přemýšlivým. Jen na okraj, co se týče soukromého vlastnictví, Hitler svůj program zradil, když nacisté slibovali nacionalizaci soukromého vlastnictví apod. V příspěvku chybí, co je vnímáno negativně a co má být dehonestováno. To je zásadní chyba, protože nacisty bohužel máme i zde. Měl byste vysvětlit, zda ve vašem pojetí má být dehonestován komunismus nebo nacismus. Jistě, že mezi totalitními režimy existují společné i rozdílné rysy. Tyto existovaly i mezi fašistickými režimy. Například Franco nikdy nepřijal žádné právní předpisy proti Židům. Věc berete citově nikoliv racionálně. Pokud má být dehonestován komunismus, sdělte konkrétně, co příspěvkům vytykáte. Stejné platí i o eventuálně tvrzenou dehonestaci nacismu. Váš příspěvek zde obsahuje velmi vágní termíny. Rovněž odkryte svoji anonymitu.

Nebyl jste náhodou aktivní člen KSĆ, máte negativní lustrační osvědčení apod. Rovněž sdělte, jaké články a kde jste uveřejnil.

Je totiž snadné něco plácnout v diskusi, ale napsat smysluplný článek, kde redakce posoudí, zda je vhodný k uveřejnění je něco jiného.

M. Steiner 20.8.2018 21:28

Re: Co to je za blábol ?

Oprava: Nebyl jste náhodou aktivní člen KSČ, máte negativní lustrační osvědčení apod.? Odkryte svoji anonymitu!

J. Slavíček 20.8.2018 17:27

Račte být asi magor

Vážený autore, měl byste si uvědomit, že Hitler v první řadě likvidoval Židy a hned za nimi komunisty. Takže Váš učený překlad je k smíchu.

M. Steiner 20.8.2018 17:47

Re: Račte být asi magor

Argumenty nahrazujete sprostotou. Bylo by vhodné, abyste vystoupil z anonymity. Vaše argumentace má za úkol sprostě urážet. Vůbec se netýká obsahu článku. Obsahově s ním nemá nic společného.

I velký komunista Stalin likvidoval komunisty a Židy. Masové genocidě Židů v SSSR zabránila jeho smrt. Víte kolik německých komunistů poslal Stalin jako dárek Hitlerovi po uzavření paktu z 23.8.1939? Víte, že Molotov lezl Hitlerovi přímo do prdele (s prominutím), když mu v roce 1940 gratuloval k vítězstvím Velkoněmecké říše na všech frontách. Stalin a Hitler do dne "věrolomného" přepadení SSSR byli spojenci.

Vzhledem k tomu, že vaše argumentace nemá s článkem nic společného, berete věc emotivně nikoli racionálně. Z jakých důvodů? Byl jste aktivním členem KSČ, máte negativní lustrační osvědčení apod. Vylezte z anonymitity. Také sdělte, kdy a kde jste publikoval nějaké články.

M. Steiner 20.8.2018 17:51

Re: Račte být asi magor

Oprava: Byl jste aktivním členem KSČ, máte negativní lustrační osvědčení apod.?

Vylezte z anonymity. K j. Slavíček.

H. Lukešová 20.8.2018 18:04

Re: Račte být asi magor

Nacismus a komunismus? Obojí jsou ultralevicové ideologie. Nenávist mezi nacisty a komunisty? No soupeření na levici, kdo se stane vůdčí silou. Komunisté likvidovali i socany, rovněž levičáky. Takže i nacismus je ultralevicová ideologie, ne že ne.

J. Sova 20.8.2018 18:49

Re: Račte být asi magor

Proč tedy byli nacisti tak spojeni s církvemi? Ty byly levicové? Elie Wiesel (toho budete znát) napsal:

"Jak se dá vysvětlit, že ani Hitler ani Himmler nebyli exkomunikováni z církve? Že Pius XII. nikdy nepovažoval za nutné, neřeknu-li nezbytné, odsoudit to, co se dělo v Osvětimi a v Treblince? Že velká část příslušníků SS byli věřící, kteří byli svým církvím věrní až do konce? Že někteří zabijáci chodili ke zpovědi, když právě nemasakrovali? A že ti všichni pocházeli z křesťanských rodin a měli křesťanské vzdělání?"

S. Netzer 20.8.2018 19:17

Re: Račte být asi magor

http://www.katholisch.de/aktuelles/aktuelle-artikel/kreuz-und-hakenkreuz

V. Církva 20.8.2018 19:26

Re: Račte být asi magor

Pane Sova, vy dnes řádíte. Němečtí nacisté, pokud vůbec, spřízněnost s církvemi hráli, šlo o politický kalkul (něco jiného byl Tiso, to ano). Byli buď nekřesťansky nelidští, nebo se zabývali kulty (satanismus), Islámem nebo ateisté. Četl jste někdy Goeblesovo stokrát opakovaná lež, nemůžete všemu věřit... Proč Pius ́Hitlera neexkomunikoval a jestli byl vůbec v církvi je bezpředmětné. Hitler svými činy exkomunikoval z církve sám sebe, pokud tam někdy byl. On se za křesťana vydával, když se mu to hodilo, aby měl na své straně ty, co se zhlíželi ve středověkých německých rytířích nebo prostě byli křesťany, nebo je křesťanství motivovalo v boji proti bolševikům. Hitler byl především lhář, tak jako satan - hledat v Bibli to umíte. Byl to vlastně satanista.

Co se týká Pia, ono se toho jednak hodně nakecá, ale, nenapadlo Vás, že kdyby Pius Hitlera oficiálně exkomunikoval, mohl by tím způsobit vraždění knězů, či křesťanů, nebo si jen nechtěl dělat problémy?! Pius se ale prý pokoušel na dálku z Hitlera vyhánět ďábla. I když je tento papež kontroverzní, věděl taky, že Stalin je pro křesťanství taky špatný. Možná i proto mezi těma dvěma dal preferenci Hitlerovi. Jako křesťan v neomylnost papeže nevěřím (což neznamená, že ho nemáme respektovat) takže je možné že Pius prostě udělal chybu, děláte je vy i já. Křesťané jednoznačně Hitlera neuznávají, neglorifikují a za omyly se buď omlouvají, nebo se k nim alespoň nehlásí.

V. Církva 20.8.2018 20:13

Re: Račte být asi magor

Církev byla pacifikována konkordátem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%AD%C5%A1sk%C3%BD_konkord%C3%A1t

Takže měli být vůči sobě s nacisty nezávislí. Možná papežové jako Jan Pavel II by ho vypověděli i za cenu perzekuce církve. Ale na druhé, straně platí i odluka církve od státu. Proč by tedy církve jako organizace měli bojovat zbraněmi proti nacistům? To měli dělat jednotlivci. Pokud se podíváte na německý odboj, hráli křesťané důležitou úlohu:

https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%BD_odboj_b%C4%9Bhem_druh%C3%A9_sv%C4%9Btov%C3%A9_v%C3%A1lky

J. Lepka 20.8.2018 18:58

Re: Račte být asi magor

Vážený Slavíčku, proč by se neměli partajníci národního socialismu oslovovat jinak, než partajníci socialismu internacionálního?

Mimochodem toto je prapříčinou proč Stalin nazýval německé národní socialisty "fašisti", přestože k tomuto přenesení nebyl žádný jiný důvod.

S. Netzer 20.8.2018 15:51

Autor tvrdí,

že "proto nejpřesnější překlad by byl soudruh ve straně".

Nebyl. Čeština má pro tento výraz překlad sestávající rovněž ze složeného slova, a to je

s o u s t r a n í k.

M. Steiner 20.8.2018 16:20

Re: Autor tvrdí,

Tak trochu mi připomínáte puristy z doby národního obrození. Ti přišli na výraz břinkoklapka místo klavíru.

S. Netzer 20.8.2018 16:39

Re: Autor tvrdí,

Mým vzorem je skutečně profesor Jakub Hron Metánovský, vynálezce neologismů. Ale slovo soustraník není žádný novotvar.

A pokoušet se, přes tento pons asinorum zdůvodnit, že náckové byli levičáci, je směšné.

Z. Frys 20.8.2018 17:12

Re: Autor tvrdí,

https://goo.gl/gDLMbT

Zkuste se zamyslet, proč jsou fašisté/komunisté/nacisté v Nolanově diagramu hezky pohromadě VLEVO dole.

Celý (výborný) článek je tady: https://goo.gl/mqBeZJ

S. Netzer 20.8.2018 17:21

Re: Autor tvrdí,

Grafů, které dokazují pravý opak, existuje rovněž velká síla.

Z. Frys 20.8.2018 17:24

Re: Autor tvrdí,

Ukažte je a zdůvodněte.

Z. Frys 20.8.2018 21:35

Re: Autor tvrdí,

Takže nic. Nejde to, že.

M. Steiner 20.8.2018 17:25

Re: Autor tvrdí,

Článek nic o levičáství nacistů netvrdí. Asi kritizujete některé diskusní příspěvky. Soustraník není překladem Parteigenosse. Sou-je jako předložka s nebo se. Partei je politická strana. Předložka s nebo se je mit. Genosse je soudruh. Proto Parteigenosse - soudruh ve straně.

Kromě toho slovo soustraník není v češtině používáno.

S. Netzer 20.8.2018 17:46

Re: Autor tvrdí,

Sou- není předložka, nýbrž předpona.

Soustraník se v češtině používá - https://goo.gl/iV9Hz8

J. Lepka 20.8.2018 19:00

Re: Autor tvrdí,

Jo to určitě. Leda soustrastník.

M. Steiner 20.8.2018 19:25

Re: Autor tvrdí,

Přečtěte si pozorně předchozí příspěvek.

Nikde není tvrzeno, že sou- je předložka.

P. Vaňura 21.8.2018 10:33

V českém překladu knihy Mein Kampf je slovo Parteigenosse

překládáno doslovně jako "stranický soudruh." Program NSDAP určitě znáte, je třeba zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Program_NSDAP. Je to směsice nacionalismu, antisemitismu a komunismu!

Z. Frys 20.8.2018 15:42

Il compagno Mussolini

Na toho by se taky nemělo zapomínat. Dotačně-korporátní eusocialismus ("socialismus s lidskou tváří") má k italskému fašismu velice blízko.

J. Fridrich 20.8.2018 15:02

Toto filipek, grebenicek, kovacik a hlavne s. Semelova nemaji moc radi, ze soudruzi.......

K. Krejčů 20.8.2018 14:03

A není to nakonec jedno,

Antone Pavloviči? Skoro po 80 ti letech?

T. Hraj 20.8.2018 15:13

Re: A není to nakonec jedno,

Není, protože je to o současnosti. Totiž o levicovém majstrštyku, že dokázali (levičáci) všeobecně prosadit názor, že nacismus je ultrapravicovou ideologií, ačkoli je povahou i názvem levicovou.

Zmiňovaná nepřesnot překladu je jedním z milionů střípků, kterými je (bezděčně i záměrně) tento nesmysl živen a udržován.

S. Netzer 20.8.2018 15:55

Re: A není to nakonec jedno,

Je, a na tom nic nezmění autorova krkolomná pseudoargumentace.

P. Harabaska 20.8.2018 13:53

Děkujme autorovi za laskavé seznámení

s významem slova -genosse. Stranický soudruh - Parteigenosse - mu nelibozvučí, tak navrhuje používat slova soudruh. Lidový soudruh Volksgenosse se mu také jistě nelíbí, takže Sudety, kde žili převážně němečtí Volksgenossen, byly také plny soudruhů. Toto poučení je obzvlášť cenné za dnešní situace, kdy (v zemi, kde dříve německy aspoň částečně uměl téměř každý) neumí mnohdy správně přečíst jméno pocházející z německého jazyka ani leckterý moderátor v televizi. O to lépe se ti mladí hoši a dívky lépe orientují ve výrazech pocházejících z prostředí anglicko-jazyčného, což dokládají tím, že při každé vzrušující příležitosti vykřikují slovo WOW (čti wau).