17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

JAZYK: Neupírejme Hitlerovi, Göringovi a Hessovi oslovení soudruh!

Televize Prima před časem odvysílala v rámci seriálu Hitlerovi muži část „Rudolf Hess - nástupce“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Houžňák 22.8.2018 8:20

No, právě že ten hajzl nejenom stejně vyslovují,

ale i používají ve stejných významech jako Češi. To na tom právě bylo nápadné. Aspoň to tedy tak probírali a předváděli v tom rádiu. Živého Bavora bohužel žádného neznám, v severním Německu, a vůbec na sever od známé Weißwurstlinie, se málo vyskytují.

P. Harabaska 21.8.2018 18:48

Re: Genossle by bylo pěkné, ale to by se ti nerozhodní

Použití slova "hajzl" v Bavorsku bych se nedivil. Mělo to ale stejný význam jako v češtině? Před pár lety jsem byl na dovče v penzionu Bierhäusle v Münstertalu ve Schwarzwaldu. A taky to tam vyslovovali "hajzle". Jinak ale pokrytečtí Němci záchodu říkají Bedürfnissanstalt - ústav na uspokojování potřeby. Něco asi jako Angličané říkají jít na záchod - to go to spend a penny.

F. Houžňák 21.8.2018 14:03

Genossle by bylo pěkné, ale to by se ti nerozhodní

přešupačení mohli urazit, že je soudruzi zesměšňují. Já bych jim ještě navrhl "Genoslík". Mimochodem, víte, že Bavoři používají slovo "hajzl", i se stejnou výslovností, stejně jako Češi? To jsme se onehdy dozvěděli z bavorského rádia, když jsme jeli na hory, měli tam o tom celý hodinový pořad.

P. Harabaska 21.8.2018 13:32

Re: Parteifreunde se použije, když soudruzi mluví

Třeba použijí nějakou zdrobnělinu, např. Genosslein, pro Jihoněmce Genossle či jenom Genossl, a pokud by měli nějakého člena z Švajcu, mohl by to být Genossli. Druhý způsob s pomocí přípony -chen by asi nebyl vhodný: Genosschen. Berlíňáci a Šlezingrové by to mohli číst "Jé no šen".

P. Vaňura 21.8.2018 10:33

V českém překladu knihy Mein Kampf je slovo Parteigenosse

překládáno doslovně jako "stranický soudruh." Program NSDAP určitě znáte, je třeba zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Program_NSDAP. Je to směsice nacionalismu, antisemitismu a komunismu!

F. Houžňák 21.8.2018 8:24

Těší mě,

Steiner.

F. Houžňák 21.8.2018 8:17

Vy žijete v Německu, že se tak v němčině vyznáte?

Kde a jak dlouho? To by mě zajímalo, když děláte taková německá ramena. Woher nehmen Sie Ihre profunden Kenntnisse? Ist es Ihre Muttersprache, Umgangssprache oder was?

F. Houžňák 21.8.2018 8:13

Parteifreunde se použije, když soudruzi mluví o svých

spolusoudruzích z SPD, používá se ovšem ve všech partajích, je to slovo obecné, tedy spolustraník. Přímé oslovení soudruha či soudružky soudruhem či soudružkou z SPD nebo u bolševiků je Genosse či Genossin, lze použít i při označení třetí osoby z dotyčné partaje. Teď mají soudruzi problém, protože Němci oficiálně uznali třetí pohlaví, které bude mít v občance napsáno "Divers", tedy různé, samozřejmě to musí být vznešeně francouzskoanglicky a ne po sprostu německy, no a jak teď budou oslovovat? "Liebe Divers, Genossinen und Genossen"? Nebo "Liebe Genossinen, Genossen und Divers"? Zní to jako diversant. Takovéto světoborné a důležité problémy Němci dneska řeší.

Z. Frys 20.8.2018 21:35

Re: Autor tvrdí,

Takže nic. Nejde to, že.

M. Steiner 20.8.2018 21:28

Re: Co to je za blábol ?

Oprava: Nebyl jste náhodou aktivní člen KSČ, máte negativní lustrační osvědčení apod.? Odkryte svoji anonymitu!

M. Steiner 20.8.2018 21:19

Re: Co to je za blábol ?

Vaše připomínka je zcela nekonkrétní. Především článek se týká chybného překladu. Zde je vaše argumentace nulová. Proto doporučuji vám znovu a pozorně přečíst článek. Zřejmě polemizujete s některými diskusními příspěvky, pak chybí jasné označení, s čím polemizujete.

To je závažná výtka zejména, když nekonkretizujete, kdo a co hrne do hlavy méně přemýšlivým. Jen na okraj, co se týče soukromého vlastnictví, Hitler svůj program zradil, když nacisté slibovali nacionalizaci soukromého vlastnictví apod. V příspěvku chybí, co je vnímáno negativně a co má být dehonestováno. To je zásadní chyba, protože nacisty bohužel máme i zde. Měl byste vysvětlit, zda ve vašem pojetí má být dehonestován komunismus nebo nacismus. Jistě, že mezi totalitními režimy existují společné i rozdílné rysy. Tyto existovaly i mezi fašistickými režimy. Například Franco nikdy nepřijal žádné právní předpisy proti Židům. Věc berete citově nikoliv racionálně. Pokud má být dehonestován komunismus, sdělte konkrétně, co příspěvkům vytykáte. Stejné platí i o eventuálně tvrzenou dehonestaci nacismu. Váš příspěvek zde obsahuje velmi vágní termíny. Rovněž odkryte svoji anonymitu.

Nebyl jste náhodou aktivní člen KSĆ, máte negativní lustrační osvědčení apod. Rovněž sdělte, jaké články a kde jste uveřejnil.

Je totiž snadné něco plácnout v diskusi, ale napsat smysluplný článek, kde redakce posoudí, zda je vhodný k uveřejnění je něco jiného.

V. Církva 20.8.2018 20:13

Re: Račte být asi magor

Církev byla pacifikována konkordátem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%AD%C5%A1sk%C3%BD_konkord%C3%A1t

Takže měli být vůči sobě s nacisty nezávislí. Možná papežové jako Jan Pavel II by ho vypověděli i za cenu perzekuce církve. Ale na druhé, straně platí i odluka církve od státu. Proč by tedy církve jako organizace měli bojovat zbraněmi proti nacistům? To měli dělat jednotlivci. Pokud se podíváte na německý odboj, hráli křesťané důležitou úlohu:

https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%BD_odboj_b%C4%9Bhem_druh%C3%A9_sv%C4%9Btov%C3%A9_v%C3%A1lky

J. Cyrany 20.8.2018 20:11

Co to je za blábol ?

Ano je to známá manipulativní technika , propojit něco negativně vnímaného s tím co chci dehonestovat, ale lze říci , že nacismus byl to samé co komunismus ? Jen výkladem přeloženého slova ? No hrnete to tam, i do hlavy méně přemýšlivým . Jen namátkou to nejdůležitější. Nacismu nevadilo soukromé vlastnictví, dokonce ho velké korporace podporovaly. Komunismus chtěl soukromé vlastnictví zcela zlikvidovat. Rasové zákony . Proletářský internacionalismus atd. atd. Prosím přes den vyhledávat stín. Hlavně v poledne.

O. Perný 20.8.2018 19:27

Re: Ale jo, ve slovnících je toho spousta,

Jo a Tunke je omáčka, nálev, protlak v "rybě v nálevu".

Omáčka.

Rodilý mluvčí, vole.

V. Církva 20.8.2018 19:26

Re: Račte být asi magor

Pane Sova, vy dnes řádíte. Němečtí nacisté, pokud vůbec, spřízněnost s církvemi hráli, šlo o politický kalkul (něco jiného byl Tiso, to ano). Byli buď nekřesťansky nelidští, nebo se zabývali kulty (satanismus), Islámem nebo ateisté. Četl jste někdy Goeblesovo stokrát opakovaná lež, nemůžete všemu věřit... Proč Pius ́Hitlera neexkomunikoval a jestli byl vůbec v církvi je bezpředmětné. Hitler svými činy exkomunikoval z církve sám sebe, pokud tam někdy byl. On se za křesťana vydával, když se mu to hodilo, aby měl na své straně ty, co se zhlíželi ve středověkých německých rytířích nebo prostě byli křesťany, nebo je křesťanství motivovalo v boji proti bolševikům. Hitler byl především lhář, tak jako satan - hledat v Bibli to umíte. Byl to vlastně satanista.

Co se týká Pia, ono se toho jednak hodně nakecá, ale, nenapadlo Vás, že kdyby Pius Hitlera oficiálně exkomunikoval, mohl by tím způsobit vraždění knězů, či křesťanů, nebo si jen nechtěl dělat problémy?! Pius se ale prý pokoušel na dálku z Hitlera vyhánět ďábla. I když je tento papež kontroverzní, věděl taky, že Stalin je pro křesťanství taky špatný. Možná i proto mezi těma dvěma dal preferenci Hitlerovi. Jako křesťan v neomylnost papeže nevěřím (což neznamená, že ho nemáme respektovat) takže je možné že Pius prostě udělal chybu, děláte je vy i já. Křesťané jednoznačně Hitlera neuznávají, neglorifikují a za omyly se buď omlouvají, nebo se k nim alespoň nehlásí.

M. Steiner 20.8.2018 19:25

Re: Autor tvrdí,

Přečtěte si pozorně předchozí příspěvek.

Nikde není tvrzeno, že sou- je předložka.

S. Netzer 20.8.2018 19:17

Re: Račte být asi magor

http://www.katholisch.de/aktuelles/aktuelle-artikel/kreuz-und-hakenkreuz

O. Perný 20.8.2018 19:17

Re: Německá Wikipedia, heslo Genosse,

Zase promluvil český blbec.

Volgsgenosse má zcela jiný podtext, jde o příslušníka národa.

S politickou stranou to nemá nic společného.

Však to bylo popsáno i v článku, první část slova má charakter přídavného jména. Volk = národ.

Za tu blbost byste zasloužil nepřežít Rakousko, Německou okupaci, atd.

J. Lepka 20.8.2018 19:00

Re: Autor tvrdí,

Jo to určitě. Leda soustrastník.

J. Lepka 20.8.2018 18:58

Re: Račte být asi magor

Vážený Slavíčku, proč by se neměli partajníci národního socialismu oslovovat jinak, než partajníci socialismu internacionálního?

Mimochodem toto je prapříčinou proč Stalin nazýval německé národní socialisty "fašisti", přestože k tomuto přenesení nebyl žádný jiný důvod.

J. Sova 20.8.2018 18:49

Re: Račte být asi magor

Proč tedy byli nacisti tak spojeni s církvemi? Ty byly levicové? Elie Wiesel (toho budete znát) napsal:

"Jak se dá vysvětlit, že ani Hitler ani Himmler nebyli exkomunikováni z církve? Že Pius XII. nikdy nepovažoval za nutné, neřeknu-li nezbytné, odsoudit to, co se dělo v Osvětimi a v Treblince? Že velká část příslušníků SS byli věřící, kteří byli svým církvím věrní až do konce? Že někteří zabijáci chodili ke zpovědi, když právě nemasakrovali? A že ti všichni pocházeli z křesťanských rodin a měli křesťanské vzdělání?"

P. Harabaska 20.8.2018 18:06

Re: No, Genosse se dneska oslovují nejenom Merkelové

No nevím, nevím. V televizním přenosu z Bundestagu si říkali Parteifreunde. Takž přátelé. Hezké, ale nezní to tak soudržně.

H. Lukešová 20.8.2018 18:04

Re: Račte být asi magor

Nacismus a komunismus? Obojí jsou ultralevicové ideologie. Nenávist mezi nacisty a komunisty? No soupeření na levici, kdo se stane vůdčí silou. Komunisté likvidovali i socany, rovněž levičáky. Takže i nacismus je ultralevicová ideologie, ne že ne.

P. Harabaska 20.8.2018 18:03

Re: "Wau" říkají v Německu

Máte pravdu. Kráva v Německu taky bučí jinak. Namísto českého bú bú se vyjadřuje mú mú. Na to patrně reagoval masokombinát v Písku a má otevřené prodejny s názvem MúMú. Takže asi ten podnik dnes patří nějakému německému volovi. Ale vepřové maso tam (dosud) stále prodávají.

P. Harabaska 20.8.2018 18:00

Re: To mě nemátlo. Já jsem přemítal nad větou

Nejednalo se o byvšího československého předsedu vlády Viliama Širokého? Dlouhého bych byl také schopen nějak identifikovat. Ten chtěl být pořád taky nějakým prezidentem, až z něj udělali prezidenta hospodářské komory, aby mu to nebylo líto, že ho lidi nezvolili. Ale ten Bystrozraký? Že by to byl některý z význačných politologů, co jich je, např. Pehe, Kroupa, etc. Ti přece vidí do všeho!

P. Harabaska 20.8.2018 17:52

Re: Děkujme autorovi za laskavé seznámení

Ovšemže. Ale Volksdeutsche (tedy etničtí Němci jiné státní příslušnosti) byli především také Volksgenossen, tedy soukmenovci. Proto ten zájem o ně při budování Velkoněmecké říše sdružující v jednom státním útvaru všechny (etnické) Němce. Tak se to aspoň překládalo. Stejně bychom mohli v němčině utvořit slovo označující tzv. etnické Rusy kdekoli v bývalé carské či sovětské říši jako Volksrussen. Teď mě napadá, že Sudánec s německou státní příslušností je v tisku označován jako Němec, ale není to Volksdeutscher. Podobně Švéd, Nizozemec, Francouz atd.

M. Steiner 20.8.2018 17:51

Re: Račte být asi magor

Oprava: Byl jste aktivním členem KSČ, máte negativní lustrační osvědčení apod.?

Vylezte z anonymity. K j. Slavíček.

M. Steiner 20.8.2018 17:47

Re: Račte být asi magor

Argumenty nahrazujete sprostotou. Bylo by vhodné, abyste vystoupil z anonymity. Vaše argumentace má za úkol sprostě urážet. Vůbec se netýká obsahu článku. Obsahově s ním nemá nic společného.

I velký komunista Stalin likvidoval komunisty a Židy. Masové genocidě Židů v SSSR zabránila jeho smrt. Víte kolik německých komunistů poslal Stalin jako dárek Hitlerovi po uzavření paktu z 23.8.1939? Víte, že Molotov lezl Hitlerovi přímo do prdele (s prominutím), když mu v roce 1940 gratuloval k vítězstvím Velkoněmecké říše na všech frontách. Stalin a Hitler do dne "věrolomného" přepadení SSSR byli spojenci.

Vzhledem k tomu, že vaše argumentace nemá s článkem nic společného, berete věc emotivně nikoli racionálně. Z jakých důvodů? Byl jste aktivním členem KSČ, máte negativní lustrační osvědčení apod. Vylezte z anonymitity. Také sdělte, kdy a kde jste publikoval nějaké články.

S. Netzer 20.8.2018 17:46

Re: Autor tvrdí,

Sou- není předložka, nýbrž předpona.

Soustraník se v češtině používá - https://goo.gl/iV9Hz8

J. Slavíček 20.8.2018 17:27

Račte být asi magor

Vážený autore, měl byste si uvědomit, že Hitler v první řadě likvidoval Židy a hned za nimi komunisty. Takže Váš učený překlad je k smíchu.