9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

TUNEL: Nekonečně drahý bůček v solárním balení

Dominantní tuzemský energetický hráč, společnost ČEZ, se nepochybně loni řídila cenou na německé burze, i když prodává přes 90 % své produkce na domácím trhu. Důkazem je meziročně osminásobně vyšší zisk z hospodaření ČEZ v hodnotě 80 miliard korun za rok 2022.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 23.3.2023 9:41

Držte se zásady "žrát a nemlaskat". Protože jestli svůj parazitický způsob života přeženete (spolu s dalšími), mohl by se taky někdo nasrat. Což potom bývá dost ošklivé.

J. Vrabec 23.3.2023 9:58

Na nejvíce ty, co žijí ze sociálky.

L. Novák 24.3.2023 8:39

... nebo masívních státních dotací, což je v principu totéž. :-P [>-]

V. Kuhaj 23.3.2023 9:43

Nebudeme u moci, nebojte. Pro nás máte úděl jiný než zelený, to my víme. Dezolátů, zkrachovanců a proruských švábů.

J. Vrabec 23.3.2023 9:52

Sláva Ukrajině [UA]EU [>-] :-)

V. Kuhaj 23.3.2023 14:06

No jéje. Komupak jinému? Snad ne České republice?!;-D;-D

T. Hraj 23.3.2023 10:06

Ano, je zablokovaný v číslech, technických datech a fyzikálních zákonech. Je to prostě konzerva a nuďoch.

J. Vrabec 23.3.2023 9:19

Člověk žasne kolik je zde ještě primitivních Čecháčků . Mohu potvrdit pana B. Pavla. Je to u mě podobné a živím mou střechou i E- Konu auto. Přepočteno na rok dělám +- 0 . Jeden zdroj El. PROD : tepla voda, topení, auto a ostatní. Samozřejmě je můj domek izolován

P. Diviš 23.3.2023 9:25

Patříte tedy k zeleným vyžírkům.

Nebo jste tedy to vše zařídil bez dotací a nikdy neodebíráte proud ze sítě?

Ať žijí "primitivní Čecháčci", kteří to vše platí. Samo použití tohoto označení vámi už diskvalifikuje ze slušné společnosti.

V. Kuhaj 23.3.2023 9:34

Možná je to jen jeden z ideologů. Ten text by tomu napovídal.

P. Diviš 23.3.2023 9:43

Blbec nebo provokatér. Chápu, že jsou lidé, žijící ochotně na cizí účet. Ale chlubit se tím, dokonce i nadávat těm, kteří na něj doplácejí, to už musí být velký blb (nebo svině).

V. Kuhaj 23.3.2023 9:45

To bylo dosti výstižné.R^

V. Kuhaj 23.3.2023 9:36

Tak snad vám to vydělá i na to chystané dvojnásobné zdražení daně z nemovitosti. :-/

J. Hejduk 23.3.2023 9:39

Kdo chce setrit, mel by si to zaplatit z vlastni kapsy. Ale to by se mu nevyplatilo, ze? Problem u techto dotaci je, ze znacnou cast si musi clovek zaplatit sam. A ti, co na to nemaji, prispivali druhym na jejich dotace.

T. Hraj 23.3.2023 9:59

Ti čecháčkové jsou opravdu primitivní. Proč si nekoupí auto o velikosti fabie za 1 milion Kč jako vy? ;-D;-D;-D. Navíc s dojezdem cca 500km (na EV ještě velmi dobrá hodnota). A proč si také nepořídí FVE na střechu? Chudší spoluobčané by jim to z půlky zaplatili. Co na tom, že elektřinu z FVE není kde skladovat (ne, baterie s kapacitou ubohých 10-20 kWh navíc za 100 - 250 tisíc skladováním nejsou) a své EV si z ní v noci (kdy to právě potřebuji!!!) dobít nemohu. Co na tom, že přebytky buď ode mě vykoupí ČEZ za cenu pouze silovky (tj. se ztrátou) a nebo mohu jít hrát vabank se spotovými cenami.

I. Lyčka 23.3.2023 12:25

Ok, vám to stačí. Ale ten, kdo vyrobil ty panely, vaše auto, oblečení, potřeboval hódně energie. Nebo jste si sám vykutal na zahradě železnou rudu, křemík, bauxit, ropu a to všechno si uplácal po večerech v dílně? Jste vážně tak pi..slepý, že to nevidíte?

J. Vrabec 23.3.2023 12:51

A to neplatí pro plynové, úhlové topení či spalovací auta atd. Vše se musí napřed vyrobit, Einsteine ! :-)

I. Lyčka 23.3.2023 13:23

Samozřejmě, inteligente. Ale určitě to nevyrobíte z té trochy energie, která vám přiteče při dobrém počasí se střechy.

P. Brich 23.3.2023 15:58

:-)R^

J. Vintr 23.3.2023 9:17

Nedá se předpokládat, že by ti, kteří prosazují takzvanou "zelenou politiku" (nechápu, co je "zeleného" na omezování produkce CO2, na kterém je naprosto závislé všechno zelené na naší planetě), byli až takoví idioti, aby nevěděli, k čemu tohle všechno povede. Oni to nepochybně chtějí. Malé skupince velmi bohatých lidí nestačí, že mají všechno. Oni ke své spokojenosti ještě potřebují, aby všichni ostatní neměli pokud možno nic a aby se měli co nejhůř.

V. Kuhaj 23.3.2023 9:12

Celé dobré, ale jen za ten poslední odstavec deset palců nahoru! Aspoň jeden za všechny.R^

O. Vašíček 23.3.2023 9:01

Poukáži na tento výrok: "...každých 60 miliard investic do sítě zdraží distribuční poplatek hrazený v každé kWh o jednu korunu." K tomu malá poznámka. Pokud to zvýší cenu odebrané kWh, kdo ji zaplatí, když majitelé FVE si dotovanou instalací FVE snížili a v létě skoro úplně zrušili odběr energie. Ale přitom to navýšení je kvůli té instalaci.

Takže čím více instalovaných FVE připojených do sítě, tím větší náklady na provoz a regulaci sítě a tím vyšší cena pro ostatní, kteří FVE nemají (a třeba ani nemůžou mít z technických důvodů).

A přitom to ohromné množství ani v nejmenším nezpůsobí zrušení jediné uhelné elektrárny. A pokud se v létě bude vypínat, tak to neznamená, že se jí nebude platit provoz. Co kdyby přiletěl mrak. A na zimu bude potřeba. Nelze v létě uhelnou elektrárnu zrušit, lidi propustit a nechat tam jen vrátného s tím, že od října se lidi opět zaměstnají, kotle vyčistí a vesele pojedeme dál.

Je zajímavé, že se všude zveřejňují informace o tom, kolik instalovaného výkonu v OZE se buduje. Jak velký přebytek to bude v létě a že se neví co s ním. Přitom, když se mluví o OZE, tak se v jedné větě zmiňuje zelený vodík vyráběný z přebytků. Kde jsou ty elektrolyzéry, kolik se jich buduje souběžně s OZE na odběr těch přebytků? Není někde chyba? Vždyť se jedná o vázanou technologii! Jedna bez druhého nemá smysl! Že by to nebylo tak výhodné investovat do něčeho, co pojede jen občas? Ale celý průmysl provozovat na stejném principu problém není! :-)

Pokud, totiž, instalovaný výkon v OZE neumožní odstavit jedinou uhelnou elektrárnu a zajistit stabilní dodávku energie, tak je celá investice k ničemu a ekologii to ničemu nepomáhá. Spíše naopak.

P. Brich 23.3.2023 16:18

"... když majitelé FVE si dotovanou instalací FVE snížili a v létě skoro úplně zrušili odběr energie."

Majitelé FVE jsou permanentně připojení na elektrárnu, aby se jim nezkazilo maso v lednici přes noc nebo když se zatáhne. Když náhodou jsou příhodné podmínky, je od nich elektřina povinně přednostně vykupována za mastný peníz a elektrárna jede naprázdno (obrazně se v nich spalují peníze pánubohu do oken). Obojí platí v cenách normální odběratelé;-O

O. Vašíček 23.3.2023 16:29

Vždy, když diskutuji s někým o FVE a dostaneme se k ceně za energii z panelů, tak se ptám, kolik tedy stojí energie z FVE v noci a když je zataženo. Většinou na mě nechápavě hledí. Ale je to přesně ta cena, kterou popisujete. Je to cena za "nevyrobenou" energii v klasické elektrárně plus cena za vyrobenou kWh. Dokud se instalací FVE nabude moci zrušit klasická elektrárna, tak jsou vyhozené peníze.

K mému příspěvku. Upozorňuji na to, že majitel FVE má menší odběr energie v kWh. I když se bez externí dodávky neobejde, tak má podstatně menší. Ale přesto někde běží pro něho záloha a ta se platí. Stejně tak se platí navýšení nákladů na regulaci. A teď POZOR. Platí se to za spotřebovanou kWh! Tzn., že všichni stabilní odběratelé nejen že přispějí na dotace ze svých daní, ale ještě platí většinu zvýšených nákladů na provoz energetické soustavy ve spotřebovaných kWh!

I tak je tento systém je neudržitelný. Při saturaci prostředí majiteli FVE se odběr dostane pod nějakou kritickou mez, kdy snížený odběr majitelů FVE nepokryje náklady a zdražení kWh by bylo již pro zbytek neúnosné a do očí bijící. Pak je možné, že se někdo probere a vytvoří tarif pro majitele FVE kde se zohlední jejich vyšší potřeba stability a zálohy. Pak bude výhodnější to ze střechy sundat nebo se odpojit od sítě.

P. Brich 23.3.2023 17:27

"... tarif pro majitele FVE kde se zohlední jejich vyšší potřeba stability a zohlední jejich vyšší potřeba stability a zálohy."

To jsou náklady vynucené FVE, takže je budou platit majitelé FVE, takže cena kWh prodávaná z FVE bude záporná, tak jste to myslel?8-o

L. Novák 23.3.2023 21:13

Majitel FVE jednoduše bude muset zaplatit náklady spojené s jeho napojením na veřejnou rozvodnou síť. A právě tohle se zelení idioti snaží eliminovat komunistickou "komunitní" energetikou, aby ty náklady na stabilizaci jejich pubertálních her v energetice platit nemuseli. :-/

O. Vašíček 23.3.2023 21:25

Nějak tak. Ne jen prodej, ale i přípojka. I když energii nepotřebují, když svítí, tak pro ně jede záloha, kdyby přiletěl mrak. A platba za kWh je nestálá, asi by bylo potřeba nějaká fixní za přípojku a pak "nižší" za kWh.

M. Smutný 23.3.2023 19:59

Pane Vašíčku, ono je to s těmi soláry ještě horší. Všechny úspory spotřeby elektřiny, kteří majitelé FVE díky dotacím získávají, jsou spojeny s tím, že spořené fixní náklady v regulovaných položkách (distribuce, dan, POZE, ekologická daň) se musí rozpočítat na ty, kdo takto šetřit logicky s pro ně nedostupnou drahou technologií (kofinancování není za hubičku) nemohou. Takže takto pojatá energetika vzývající přerušované, nespolehlivé a draze dotované zdroje ještě zvyšuje sociální rozdělení ve společnosti. A posléze ještě uvidíme, kde po skončení životnosti tyto panely skončí.

P. Rada 23.3.2023 8:57

V "solárním balení" byl po miliardu let až do nedávna prakticky celý pozemský život.

Pan Smutý toho napsal zas velice mnoho ale ještě více toho s úvah právě ohledně hlubokých proměn hrozících ohrožením života na rodné planetě systematicky kdo ví proč vynechává. Viz stále více také energeticky-fosilně překračované planetárních meze:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

Konkrétně by mě zajímalo jaká je podle něj potřebná velikost měrné energetické spotřeby člověka aby svůj život na Zemi mohl považovat za smysluplný? Máme dnes obecně všeho málo?

V. Kuhaj 23.3.2023 9:42

"...potřebná velikost měrné energetické spotřeby člověka...". V Postřižinách měli období zkracování, naštěstí to odskákaly jen Vašáryové vlasy. Vy přicházíte s velikostí měrné energetické spotřeby člověka. Jen ať vím, co nás čeká - co uděláte s tím, kdo bude mít spotřebu vyšší než "potřebnou"?