19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

TUNEL: Nekonečně drahý bůček v solárním balení

Dominantní tuzemský energetický hráč, společnost ČEZ, se nepochybně loni řídila cenou na německé burze, i když prodává přes 90 % své produkce na domácím trhu. Důkazem je meziročně osminásobně vyšší zisk z hospodaření ČEZ v hodnotě 80 miliard korun za rok 2022.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 23.3.2023 17:47

Rada je hlavně ;-O extraordinérní IDIOT... :-P

P. Rada 23.3.2023 17:47

Faktem vedle pejrativního podtextu rozhodně je, že žádné věcné výhrady k tomu co jsem uvedl nemáte.

Takto mě jako jeden s dalších vlastně utvrzujete, že zjevné věcné neznalosti se mi daří průběžným studiem třetího věku vychytávat a dál se o poznatky dělit. Asi to ale ještě neumím dělat tak, aby to pro dytyčné bylo příjemné či alespon akceptovatelné. Za to se omlouvám.

Většině nadnesených témat na NP přesto oproti vašemu tvrzení nerozumím. To ale řeším tím, že se zdržuji reakcí.

J. Jurax 23.3.2023 20:04

JETE si na obé lehce vydělá, pokud ji zelení magoři nezavřou.

Provozovatelé jaderných elektráren přispívají na jaderný účet dle množství vyrobené energie brutto na svorkách generátoru. Platí 50 Kč/MWh.

Letošní výroba jaderných elektráren Dukovany a Temelín ve středu večer v součtu převýšila 30 terawatthodin (TWh) elektřiny (22. prosince 2022).

Na jaderném účtu tedy přistává ročně cca 1,5 miliardy Kč.

P. Rada 23.3.2023 16:55

Máte o žácích devítiletek i dnešním světě zřejmě dost pokřivené představy. Už ve školách se přeci učí o efektivitě procesů, kterou lze konkrétněji v energetice poměřovat poměrem vložené a vytěžené energie - EROEI. Obecnější představy o vlivu energetiky na civilizaci si ale lze i dodatečně zkusit zkorigovat podle sice staršího ale doposud platného popisu:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

P. Brich 23.3.2023 17:07

Tak schválně, pane Rado, jestli máte učivo devítiletky v malíku. Jaká je účinnost (efektivita) fotovoltaiky?;-)

L. Novák 23.3.2023 17:52

;-);-)A je ticho...

Takhle jsem se toho blba kdysi ptal, které vozidlo bude mít největší spotřebu při opakovaném rozjezdu:

1) Automobil se spalovacím motorem a plnou nádží paliva

2) Elektromobil podobné konstrukční hmotnosti s 500 kg akumulátorem navíc plně nabitým

3) Elektromobil podobné konstrukční hmotnosti s 500 kg akumulátorem navíc z poloviny vybitým... ;-)

Dodnes mi neodpověděl... ;-D

P. Brich 23.3.2023 17:57

Zklamal ho strýček Google a nic o tom není ani v propagačních letácích.;-)

P. Rada 23.3.2023 18:07

FV panel podle konstrukčního principu dosahuje max 20% energetické efektivity s dopadajícího svitu (800W/m2) a protože mě účinnost zajímala v realitě - tak jsem s ní experimentoval.

Osobně používám zhruba tři typy. Na největší ploše mám americké trubicové typy SOLINDRA které se vyznačují sice nejnižším efektem na jednotku zastavěné polochy ale zato rovnoměrností výkonu a instalační lácí. Dobrou zkušenost mám i s plošnými NEXTPOWER které totiž snesou částečné zastínění (listí...) s újmou jen úměrnou veliksti clony což se u nejněžnějších plošných panelů s nejlepší deklarovanou účiností nedá očekávat.

Nejproblematičtějším společným úskalím efektivity všech FV panelů je nutnost používat MPPT regulátory.... - jinak může po většinu doby jít efektivita celého systému do ztracena.

Jak už jsem uvedl jinde, proto k vytápění RD dominantně používám tepelný solár, který mívá v reálu efektivitu několikanásobně vyšší.

L. Novák 23.3.2023 19:23

To ale těmi soláry vytápíš v létě, kdy je všude teplo a slunce svítí vysoko nad obzorem a dlouho. Ale jak soláry vytápíš v zimě, kdy mrzne a slunko nesvítí, a nebo když svítí, tak fotovoltaika nebo sluneční termický panel dodává jen zanedbatelný výkon v porovnání s letními měsíci? ;-D

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/01.12.2022/18.12.2022/today/

J. Jurax 23.3.2023 19:52

Neodpoví Vám .... ;-D

P. Brich 24.3.2023 12:10

Právě jste, pane Rado, experimentálně doložil, že v létě k ohřívání vody je efektivnější černý sud než FVE vyrobená elektřina přeměněná v odporovém drátu na teplo.

J. Jurax 23.3.2023 19:50

R^R^R^

Souhlas!!

M. Pivoda 23.3.2023 12:03

Nejprve známé skutečnosti

- Slunce produkuje dostatek energie na cokoliv na planetě Zemi, jenže ta sluneční energie je rozptýlená. A inženýři dosud umí efektivně zpracovávat pouze energii koncentrovanou (nikoliv rozptýlenou).

- Zeměkoule snese mnohem větší výkyvy teplot. Planeta Země ty výkyvy teplot určitě přežije. Pro člověka je ale nepřípustná změna teploty už o 2 stupně Celsia. Změna o 2 stupně by již mohla způsobit extrémně velké škody. Ekonomicky to prý nelze ani vyčíslit. Ha.

Způsob řízení lidské činnosti:

- Princip předběžné opatrnosti násobí procento možného výskytu negativního jevu, s velikostí negativního dopadu (impaktu).

- Jsem vegetarián. Ale pokud obchodníci vnucovali bůček k libovému masu už v 50. letech, pak by vás mělo potěšit, že už tehdy znali takové obchodnické praktiky z tržní ekonomiky.

- Výroba dostatečného počtu efektivních solárních panelů (které produkují více energie) je určitě možná, ale vývoj efektivnějších solárních panelů bude stát poměrně hodně peněz. (Vždyť "Bez peněz, ani do hospody nelez!")

A proč nebylo investováno více peněz včas do perspektivného vývojového směru (pro solární panely)? Připomenu. že například právníci nemohou, ze zákona povinně (!), řešit budoucí možné negativní situace, až ta negativní situace skutečně nastane. Takže jsme znovu u způsobu lidského řízení.

A vyčerpal jsem také povolený počet znaků řízeného diskusního příspěvku.

P. Rada 23.3.2023 12:43

K výroku ... "efektivnějších solárních .... hodně peněz." ...

"Známá skutečnost" je dnes ta, že nákladovost FV už celá desetiletí klesá včetně ceny za akumulaci - jak to příkladně shrnul Hlavenka.:

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jirin-hlavenka-skoro-same-dobre-zpravy-v-obnovitelnych-zdrojich

To co považuji za rozvojovou nedomyšlenost je relativně nízké rozšíření teplovodních panelů tam, kde je cílem teplo v budově a to přesto, že s principu mívají cca 5x vyšší energetickou účinnost jak FV.

M. Pivoda 23.3.2023 16:53

Upřesňuji:

Efektivnější solární panely a v dostatečném počtu - nikoliv z Číny.

P. Brich 23.3.2023 15:52

"Ale pokud obchodníci vnucovali bůček k libovému masu už v 50. letech, pak by vás mělo potěšit, že už tehdy znali takové obchodnické praktiky z tržní ekonomiky."

Kdyby takové obchodní praktiky uplatňovali na trhu, mohli by utržit nanejvýš pěstí do nosu;-D

L. Novák 23.3.2023 21:03

Osel Pivoda netuší, o čem mele... ;-)

J. Hejduk 23.3.2023 9:43

Znamy mel propraveni 160 000 000 na slunecni elektrarnu. Ale dozvedel se, ze nejsou kapacity na pripojeni. Ale projine ty kapacity byly (dost casto spolecnosti zalozene v zahranici, u kterych se neda najit skutecni vlastnik). To bylo pri te velke prvni vlne. A ponevadz on ze zasady uplatky nedava, tak tu slunecni elektrarnu nakonec vybudoval v Chorvatsku. Tam to dava vetsi smysl.

P. Diviš 23.3.2023 9:48

Tam to dává větší smysl z důvodů většího slunečního svitu, ale i tam s tím budou problémy v zimě, které popisuje (nejenom) pan Smutný.

Násilné a dotované zavádění pochopitelně podporuje korupci, na které je ostatně celá EU postavena.

P. Rada 23.3.2023 12:17

"Násilné a dotované zavádění..." fosilně orientované energetiky zaměřené na růst mocenského potenciálu v období studenoválečnickém eskalovalo v obvlasti Čech zejména v období totalitní éry pod kuratelou komunistů. Tehdy byla energetická náročnos na obyvatele a tvorbu HDP dokonce vyšší jak dnes.

Po sametu se mnohé zlepšilo ale přesto má oproti efektivněji se chovajícím ekonomikám Česko doposud hodně co dohánět. Mocenskou chtivodst komunistů totiž mnohde nahradila chtivost kapitálová.

Dotace zejména do fosilního průmyslu - nejčastěji skrytou formou tolerování vedeljších dopadů externalit - jsou proto doposud celosvětovým problémem:

https://www.csve.cz/cz/clanky/svetove-dotace-na-fosilni-paliva-cini-1-9-bilionu-usd-mmf/509

T. Hraj 23.3.2023 10:24

Ano, to je další věc, dveře do kořán pro korupci. Ze stejného důvodu jsem FV neudělal na své střeše ve zlatém roce 2010 (zpětně vzato jsem rád, že jsem se do toho dotačního svinstva nenamočil). Nebyla jistota "kapacity pro připojení".

Ale zajímá mě ta vaše poznámka s Chorvatskem. Stále nechápu, proč by jižnější šířka měla být pro FV výhodnější. Pokud solární panel o velikosti 1m2 natočím kolmo na slunce, tak by na něj měl dopadat stejný cca 1kW v Norsku jako v Chorvatsku, ne? Nebo je důvodem prostě vyšší počet slunečných dnů v Chorvatsku?

P. Rada 23.3.2023 12:26

Průměrný sluneční osvit.... se mění podle geografické polohy.

http://www.isofenenergy.cz/slunecni-zareni-v-cr.aspx

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_energie

T. Hraj 23.3.2023 18:28

Děkuji, ale že jzou jiné vlivy často podstatnější je mi jasné ( například četnost výskytu oblačnosti). Otázku zeměpisné šířky jako takové to ale neřeší.

M. Gróf 24.3.2023 13:54

Ty faktory hrají roli oba. Čím blíže rovníku je panel, tím větší energii dokáže absorbovat (nebereme-li v úvahu oblačnost). Míra oblačnosti hraje zjevnou roli. Tedy je potřeba oba faktory započítat a najít místo, které má statisticky nejlepší výsledek.

Ve skutečnosti si nemůžeme moc vybírat (dosah elektrické sítě, politické okolnosti, apod. - proto třeba nelze použít Saharu), tak stavíme kde můžeme i když to není zdaleka nejlepší lokalita.

T. Hraj 24.3.2023 17:19

"Čím blíže rovníku je panel, tím větší energii dokáže absorbovat".

Proč? Oba jsou natočeny kolmo ke slunci? Za jasného dne by tak neměl být rozdíl v okamžité množství světla dopadajícím na metr čtvereční na pólu a na rovníku. Tedy kromě jediného a to je že na pólu bude muset světlo projít větší vrstvou atmosféry ( protože svítí zešikma)

M. Gróf 24.3.2023 20:10

Ten delší průchod atmosférou hraje velkou roli - všichni víme, jak v zimě Slunce svítí, ale nehřeje. Majitelé FVE vědí, jak tristní výkony poskytují u nás uprostřed zimy i za jasného dne. Rovník je z tohoto hlediska optimum. Proti tomu jde jiný faktor, odstředivá síla rotující Země způsobuje, že nad rovníkem je atmosféra "nejtlustší", takže skutečné optimum je zhruba mezi rovníkem a obratníkem. Dobře je to vidět na tom odkazu, co poslal p. Rada.

Další věcí je to natáčení panelu kolmo ke Slunci - to pomůže hodně, ale málokterá instalace to dělá. Pokud je panelů více, tak v našich zeměpisných šířkách to je navíc v praxi komplikované, protože v zimě je Slunce tak nízko nad obzorem, že správně natočené panely se kryjí navzájem, pokud nejsou velmi daleko od sebe, nebo každá řada jinak vysoko.

T. Hraj 25.3.2023 18:06

Myslel jsem to spíš teoreticky (v praxi samozřejmě panely nikdo natáčet nebude, kromě jiného by to bylo drahé ). Šlo mi o srovnání stejného kolmého 1m2 ve dvou geografických extrémech.

Kromě různé tloušťky atmosféry (/šikmosti paprsků skrz ni procházejících) ale ještě hraje roli jiná věc. Panely mají nižší výkon při vysokých teplotách. V ČR napříkladpodávají nejvyšší výkony pozdě na jaře, ne v létě. To je možná důvod proč rovník není úplně ideální.

M. Gróf 25.3.2023 18:55

Tohle by asi stálo za podrobnější spočítání. Moje hypotéza rovníku je postavena na úvaze, že právě tam není "léto a zima", tj. nejhorší sklon slunečních paprsků bude 23 stupňů. Pokud ten panel dáme např. na obratník, tak může poskytnout lepší výkon v letní části roku, ale pravděpodobně to bude horší v zimní části roku. Intuice mi říká, že se ty efekty nevyrovnají, ale nebude jednoduché to spočítat.

J. Hejduk 23.3.2023 19:34

Ano je tam vyšší počet slunečných dnů.

J. Vrabec 23.3.2023 9:39

P. Smutný je typický "zablokovaný" Čecháček. Doufejme, že takový nikdy nebudou u moci. Jinak zůstane Česko jako Švejk flekpuc