18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

SOLÁRY: Zelená dostala zelenou

Chudí lidé zaplatí tyto zdroje k obohacení majetných solárních investorů vlastně dvakrát. Jednou svými daněmi, podruhé očekávaným zdražením elektřiny. Pro představu: kapacita 50 kW znamená asi 110 velkých solárních panelů, jako je čínský typ JA Solar větší než 2x1 metr každý s výkonem 455 Wp.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vychodil 15.12.2022 13:12

Dnešní diskuzní forum s přehledem vyhrává pan Kefír , eh čo to táram , pan Kyška ! Takhle svými příspěvky zblbnout ostatní ... gratuluji !

P. Rada 15.12.2022 13:08

Můžete "jásající solárníky" konkretizovat?

Mám totiž osobně za to, že pořídíli si družstvo vlastníků domu na střeše např. soláry ze kterých přes tepelné čerpadlo zajistí část tepla pro budovu, může/nemusí se jim investice v případě promyšleného projektu vrátit cca za desetiletí a v případě dnešného růstu/poklesu cen tepla i dříve? Během té doby se ale také může i ledacos pokazit...

Zkusme rozlišovat novou možnost od "jásání". Je snad dobře, že alespon legislativně možností v dnešní společenské stagnaci ještě neubývá.

Problém pravidelně v komunitách bývá už proto, že uvnitř je pestré skladba různých náhledů a ta dnes mnohdy brání obecně nuté spoluůčasti na financování od údržby až po zateplení budovy, natož podstatně náročnějšímu projektu s FV na střeše...

A. Teply 15.12.2022 13:08

Fotovoltaika dává v zimě cca 12x méně energie než v létě (viz německá Energiewende).

V noci dává nula.

Pro chvíle "bez solárů" musí existovat jiné "stojící" zdroje, které mají stejnou kapacitu, jako soláry.

Tj. soláry jsou ekonomickým přínosem jen za předpokladu, že:

- já sám mám úložiště elektrické energie, které "výpadky" solárů vykryje (dnes prakticky jen baterie)

- elektřinu ze solárů používám jen jako energii "navíc", kterou nebudu nárokovat z jiných el. zdrojů - např. peru, jen když svítí slunce (ale celou zimu neprat...), pro ohřev teplé vody (v zimě plyn) apod.

- bude k dispozici technologie s dostatečnou kapacitou, která umožní elektřinu přeměnit na jiný druh energie a dlouhodobě ji uložit

Baterie jsou drahé, mají nízkou kapacitu i životnost, jejich výroba není příliš ekologická. Např. uhlíková stopa nutná pro výrobu baterie elektromobilu je "vynulována" až po ujetí cca 50 000 km - za předpokladu, že dobíjím výhradně z bezemisních zdrojů. Vzhledem k stávajícímu energetickému mixu (např. Německo) to je cca dvojnásobek km - což už hraničí s životností baterie.

K ukládání se dá použít např. vodík - ale u něj je problém se skladováním (uniká), výbušností, není to dnes zavedená technologie. Perspektivnější mi přijde přeměna elektřiny na metan (=zemní plyn) - ten umíme běžně používat, dopravovat, skladovat.

Pokud nebude vyřešeno ukládání energie, je používání solárů na výrobu "běžné" elektřiny ekonomická sebevražda. Musím provozovat záložní zdroje o velké kapacitě. Musím platit mzdy, výstavbu, údržbu "stojících zdrojů" - ale používám je jen krátkodobě. Tj. náklady se musí rozpočítat např. jen do 8 hodin provozu denně - místo 24 hodin provozu. A stávám se závislým na jiném zdroji energie (prakticky plyn - viz Německo).

J. Kyška 15.12.2022 13:05

Tak zrovna tuhle odpověď jsem myslel vážně, pane Vychodile.

Názor pana Vašíčka se mi líbí a více méně s ním souhlasím. Jsem jenom laik, a nerozumím tomu a i za mák, vzdělání mám pouze humanitní, ale snad mám trochu selského rozumu, tak si dovedu pŕedstavit, že technicko-ekonomické vyhodnocení odpovědi, jak ji přeformuloval pan Vašíček, vyžaduje mít data (spoustu dat, má je čez) a spoustu matematického modelování, simulací a výpočtů. Tady o tom můžeme jenom ideologicky diskutovat. Hezký den.

J. Kyška 15.12.2022 13:05

Tak zrovna tuhle odpověď jsem myslel vážně, pane Vychodile.

Názor pana Vašíčka se mi líbí a více méně s ním souhlasím. Jsem jenom laik, a nerozumím tomu a i za mák, vzdělání mám pouze humanitní, ale snad mám trochu selského rozumu, tak si dovedu pŕedstavit, že technicko-ekonomické vyhodnocení odpovědi, jak ji přeformuloval pan Vašíček, vyžaduje mít data (spoustu dat, má je čez) a spoustu matematického modelování, simulací a výpočtů. Tady o tom můžeme jenom ideologicky diskutovat. Hezký den.

P. Vychodil 15.12.2022 13:05

To mas elektromotor na hovnajs , já ujedu v Krkonoších 120 , ani se nezadejcham ..

O. Vašíček 15.12.2022 12:53

Taky se dívám za oceán. Máji tam toho hodně. Třeba ty "ruty šuty Arizónu, Texas", kam se dá umístit opravdu hodně panelů a větrníků. Mají Muska, který za dotace postavil gigafaktory na baterky, které jsou ryze Americké bez čínských surovin. Tak asi na nějaké další dotace dosáhne.

Ale nespoléhají se jen na sluníčko. Teď byl článek, jak se jim podařila fúze s energetickým ziskem. A to vlastní technologií.

Stále staví nějaký jaderný reaktor.

Těží břidlicový plyn. Tam kde to ohrozí obyvatele, tak jim nabídnou možnost se přestěhovat kousek jinam. Místa mají dost. A co by lidi pro $ neudělali. :-)

My, bohužel, takové možnosti nemáme. Nemáme Muska a jediný náš vizionář v oblasti baterek se někam ztratil. Po té, co začal budovat provozní továrnu, tak je po něm i po zázračných bateriích ticho a klid. Ale mají pěkný web, jaké to má výhody. HE3DA.cz

Taky nám tu chybí rozlehlé pouště, kam by jsme mohly naše OZE vybudovat.

No prostě nám toho chybí hodně, aby jsme mohli opakovat něčí cestu.

Najděme si vlastní. Která bude vhodná pro naše podmínky a zapadne do Evropského konceptu, když už jsme na jedné "lodi". :-)

Ale máme zase jiné kvality. Byli jsme jedna ze ti zemí, která uměla vyprojektovat a postavit kompletní JE. Měli jsme a stále máme kvalitní a šikovné lidi, kteří mají smysl pro techniku. Měli jsme a máme výborné chemiky a materiálové inženýry. Stačí jen určit směr a motivovat. Nikdo nepůjde studovat náročné technické školy, když nebude uplatnění. Proč 5-6 roků studovat jadernou fyziku, když se 15 let říká, jak to není potřeba a je to na útlumu.

P. Rada 15.12.2022 12:48

Nikoliv přesně ale naopak lživě popsáno. Vždyt konečně jde o zákon o KONUNÁLNÍ energetice, který už praktikuje kdejaký okolní stát dlouho a jehož existence naopak nahrávala u nás velkovýrobcům a velkoodběratelům (jak za totality) na úkor podstatně slabších.

J. Ganaur 15.12.2022 12:47

R^:-)

Ś. Svobodová 15.12.2022 12:46

Je na okraj: jedná se o výstavbu na vlastních budovách a halách. Ne že by se v principu moc měnilo. Jen ten obrat jásajících solárníků mi trochu připomíná články z doby, kdy chtěl milionář ukrást lidem Slunce.

J. Kyška 15.12.2022 12:46

A to považujete za strašný PRŮSER?

Proč?

V. Novak 15.12.2022 12:46

"Níže podepsaní lékaři bazírují na vrozeném kreténismu Josefa Švejka vyjadřujícího se slovy: Ať žije císař František Josef I., kterýžto výrok úplně stačí, aby osvětlil duševní stav vyšetřovaného jako notorického blba." ((C) snad není nutný...)

J. Ganaur 15.12.2022 12:46

R^R^R^

J. Ganaur 15.12.2022 12:45

R^Máte pravdu, bohužel.Ale to způsobeno hloupostí lidí (lidu;-D).Naše politická situace dává na výběr jen volbu mezi darebáky nebo potomci!:-(

V. Novak 15.12.2022 12:43

Aha - už jsem pochopil. Asi jsem nějaký pomalejší.

Srandujete...

L. Novák 15.12.2022 12:42

No vida, už tady máme ZELENÉHO DEBILA "RADA" Rv Tak si jeho žvásty vychutnejte... :-P

Dezinformace je lživá informace se záměrem zmatení veřejnosti

https://www.nelez.cz/

L. Novák 15.12.2022 12:40

Nejste vy náhodou provokující ZELENÝ IDIOT od Greenpeace? Podle chrlení nesmyslů od časného rána bych tipoval na tuto kategorii blbosti...Rv!!

P. Rada 15.12.2022 12:39

Pan Smutý zas předvádí lobistickou demagogii. Píše totiž o bohatnutí bohatých zatímco chudí to prý zaplatí a tvrdí .... "Zdražení elektřiny bude nutně spojeno s obrovským růstem nákladů na nutný rozvoj elektrické sítě"....

Schvalovaný zákon ale naopak umožnuje legalizovat KOMUNITNÍ energetiku, která je v okolním světě už desetiletí běžná. Ta je předně o výrobě i spotřebě energie v komunitě průměrně chudých a nikde ve světě nevyvolala údajný :...."obrovský nárůst nákladů .. na rozvoj el sítě".

V praxi se tak konečně otevírá i u nás cesta pro budování solárů na doposud nevyužívaných sřechách paneláků a nebo možnost pro malou obec která si vybuduje svou VE atd.

Příklady táhnou a svépomocné zásobení energiemi tak má konečně i v ČR legislativní rámec ve světě už běžný. Osamostatnění a konkurence zřejmě Smutnému lobujícímu za energetický centrálně ovládaný skanzen vadí.

Příklady realizací:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-za-teplo-plati-i-desetkrat-min-nez-sousedi-solarni-boom-ovladl-i-bytovky-220812

https://www.benekov.com/fr/novinka/detail/nejuspesnejsi-energeticka-komunita-v-zahranici

V. Novak 15.12.2022 12:39

Ne - ty přetoky mu platíme my prostřednictvím ČEZu v cenách elektřiny.

L. Novák 15.12.2022 12:35

Přečerpávací elektrárny slouží jen na vykrývání krátkodobých špičkových odběrů a nemají dostatečnou kapacitu na rozsáhlou nestabilitu vytvářenou větrnými a fotovoltaickými zdroji.

Zkuste porovnat náklady na jakoukoliv akumulaci el. energie s náklady na pořízení záložního ZDROJE ENERGIE. Rozhodně bude levnější pořídit si třeba dieselagregát schopný dodávat stabilní výkon dlouhé hodiny a týdny, než "baterkárnu" na bázi lithium-kobaltových článků, které žádnou el. energii vyrobit nedokážou a jejich pořízení je extrémně drahé...;-)

P. Vychodil 15.12.2022 12:33

Kyško , dělat si srandu z diskutérů ti fakt jde , tedy pokud nejsi debil ...

V. Novak 15.12.2022 12:33

Ta turbína, kdyby fungovala jen jako setrvačník, by dlouho jako setrvačník nefungovala. Musí se pohánět, i když připojený generátor negeneruje, protože ten musí být přifázován. Nemůžete jen tak roztočit generátor a do střídavé sítě to poslat s jinou frekvencí nebo v jiné fázi. To je koleda o blackout.

Když zrovna slunečník dodává, tak nepotřebujete, aby dodávala plynová elektrárna. To potřebujete v momentě kdy přišel mrak a nějaké to pole FV panelů zastínil. Jenže nemůžete až v téhle chvíli začít roztáčet rotor alternátoru.

J. Kyška 15.12.2022 12:28

Pane Vašíčku, vy jste moudrý chlap, je vidět, že se na věc umíte podívat z obou stran. Tu otázku, co je lepší ... jste přeformuloval náramně. Já na ni jednoznačnou odpověď nemám, vy asi taky ne. Já jsem ale technologický optimista, taky hodně koukám za oceán, jak to dělají tam. Tam jdou ve velkém do bateriových úložišť a fotovoltaiky.Jestli to dělají správně, to nevím. Já jim jenom držím palce. Hezký den.

J. Kyška 15.12.2022 12:28

Pane Vašíčku, vy jste moudrý chlap, je vidět, že se na věc umíte podívat z obou stran. Tu otázku, co je lepší ... jste přeformuloval náramně. Já na ni jednoznačnou odpověď nemám, vy asi taky ne. Já jsem ale technologický optimista, taky hodně koukám za oceán, jak to dělají tam. Tam jdou ve velkém do bateriových úložišť a fotovoltaiky.Jestli to dělají správně, to nevím. Já jim jenom držím palce. Hezký den.

O. Vašíček 15.12.2022 12:24

Využívat roztočenou turbínu jako setrvačník je OK. Má obrovskou hmotu, velkou rychlost (většinou 3000 ot/min) a tím i velkou setrvačnost. Výpadek dodávky z FVE Vašeho synovce, když přeletí mrak, asi nepozná. Pokud těch synovců budete mít v dané oblasti 100, už to může být problém. Té turbíně nesmí klesnout otáčky, musí se točit stále stejně, jinak dojde k odpojení generátoru od sítě. Nevím , jestli je to obecně známo, a je to taková zajímavost, ale všechny generátory v propojené síti se musí točit přesně stejně, aby generovaly těch 50Hz střídavého proudu. Pokud dojde k posunu, tak je to špatně a rozsynchronizovaný zdroj se odpojí. :-)

U plynové turbíny tam asi nějaký "malý" plamínek bude udržovat otáčky a je schopen rychle se změnit v pořádný plamen.

U paroplynových je to trochu horší, musím stále udržovat a vyrábět určité množství páry s určitým tlakem, abych ji mohl dodávat té turbíně a rychle reagovat na změnu zátěže. A tu páru nejde vyrobit úplně hned. Je to další prvek který má určitou setrvačnost.:-)

Možná využít tu energii z FVE Vašeho synovce k napájení toho generátoru u té plynové turbíny jako motoru, aby se udržovaly ty správné otáčky a pak, v případě mraku, kdy přestane FVE dodávat, mohla rychle naběhnout turbína zpět do produkčního stavu. No a pokud Váš synovec za tu dodávku té energie ještě dostane zaplaceno, tak to je právě ta cena té stabilizace energetické soustavy, která by nemusela být, kdyby Váš synovec tu FVE neměl. :-) No a ty peníze, které za to dostává mu dávám třeba já, protože se to promítá do ceny energií. A já žádnou FVE nemám a mít nemůžu. :-(

L. Novák 15.12.2022 12:18

Babišův ministr životního prostředí se jmenoval BRABEC, a vždy, když plácal pro média NESMYSLY O PODPOŘE ZELENÝCH AKTIVISTŮ, řikal jsem si BLBEC-Brabec. Vidím, že má své dvojníky-bezmozky pobíhající po Internetu...

MŽP se zavázalo hájit zájmy mladých lidí. Ministr Brabec podepsal Klimatický příslib mládeži OSN

https://www.mzp.cz/cz/news_20200708-MZP-se-zavazalo-hajit-zajmy-mladych-lidi-ministr-Brabec-podepsal-klimaticky-prislib-mladezi-OSN

P. Vychodil 15.12.2022 12:17

Souhlas , blbce Nováky se vys...

J. Jurax 15.12.2022 12:16

No, vzhledem k pozoruhodně pitomému obsahu a zejména závěru Vašeho příspěvku je skoro s podivem, že Vás vůbec dokázali naučit číst a psát.

J. Jurax 15.12.2022 12:10

Jojo, opomněl jste zdůraznit, že jste užil ironie a sarkasmu. Takhle by Váš příspěvek nějaký blbeček mohl vzít vážně.

J. Jurax 15.12.2022 12:08

Přesně popsáno.

Ovšem tahle pravda se v prime time ve veřejnoprávní TV neobjeví.

Mozky prožrané zelenou plísní v době energetické krize dotují na dvě věci jsoucí občasné zdroje energie, aby se elektřina zdražila. Dotují, aby zvětšili i tak bezprecedentní státní zadlužení.

Furt to píšu - s blbostí našich volených zastupičů je nutno počítat jako s faktem.

A to nám ještě ve veřejnoprávní TV ukazují, jak zločinné rozvodné společnosti semtam už neumožňují připojení dalších solárů, protože rozvodná síť v místě ty nárazy není schopna absorbovat. Ovšem neřeknou, že její případné posílení nezaplatí ti solárníci chtiví připojení, ale všichni buď přímo v ceně elektřiny nebo oklikou přes daně.