3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

PROBLÉM: Pár poznámek k penzím po 11 letech – dodatek

Na rok 2023 jsou výplaty důchodů plánovány v objemu 671,7 mld. Kč a celkové příjmy státního rozpočtu jsVe stávající situaci klesá počet plátců a roste počet příjemců, takže jediné uskutečnitelné opatření, které může teď a tady změnit uvedený stav je (chvilka napětí, virbl bouří, činel cinkne) prodloužení doby odchodu do penze.ou 1 927,9 mld. Kč.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 28.2.2023 16:10

Proč ne? Jak to souvisí?

V. Petr 28.2.2023 15:46

Když vidím naši současnou vládu, zdá se mi docela pravděpodobné, že i ten Putin bude po čase lepší alternativou, než oni...

T. Diblík 28.2.2023 14:55

Jestli pan Babiš bere důchod asi jen 22 tisíc, tak není miliardář.

J. Poláček 28.2.2023 14:30

Moje poznámka neřeší (jako většina tady), zda snižovat náklady na důchody, když je moc starých a málo mladých, kteří by je platili. Týká se způsobu snižování, pokud se to prokáže jako nezbytné. Ze všech stran slyším, že jedinou možností je zvyšování věku odchodu do důchodu, omezování výše důchodů je prý nepřípustné. Dovoluji si s tím nesouhlasit. Lidé jsou geneticky nastaveni na různý věk dožití a mnozí už na tom v pětašedesáti moc dobře nejsou. Když budou muset dále pracovat, život jim to zkrátí ještě víc a důchodu se často ani nedožijí. Důchodu, na který předcházejícím generacím přispívali všichni, si užije jen ta šťastná skupina, která je na tom zdravotně lépe. Moc spravedlivé mi to nepřipadá. Lepší je podle mě přidělit důchody, byť nízké, už v 65 letech všem. Kdo na to zdravotně má, může si dál přivydělávat.

V. Petr 28.2.2023 14:23

To jste napsal Vy.

V. Petr 28.2.2023 14:21

Jistě máte z části pravdu. Jde o to, nač člověk ten diplom vůbec potřebuje, když stačí jen papír bez znalostí (typicky státní správa), s tituly se kšeftuje.

Jenže, třeba v USA nejde o titul, ale např o "diplom z Harwardu." Dokonce i u nás jsem se ještě za komunistů ocitl nanějakém jednání a tam vedoucí pracovníci z praxe hodnotili vysoké školy. A oni dost přesně věděli, co mohou od absolventa té které školy očekávat.

V. Petr 28.2.2023 14:05

"Reformou" daní a přídavků na děti za Klause, kterou se zrušila prorodinná opatření komunistů poklesla porodnost do té míry, že se narodilo až o milion dětí méně (to číslo jsem někde četl).

Za komunistů byly daně pro bezdětné 32% a zahrnovalo to i zdravotní a sociální pojištění. Narozením dítěte se to snižovalo na 20% bez ohledu na výši platu. Přídavky na děti činily u rodiny s dvěma dětmi (opět je brali všichni) tolik, že u průměrných platů bral živitel rodiny zhruba tolik čistého, kolik měl hrubého. To bylo jen u jednoho z rodičů, takže se daňově děti psaly na toho, kdo měl vyšší plat. Porovnejte si to s dneškem!

V. Temlík 28.2.2023 13:41

Vzorec by vymyšlen práve kvůli inflaci, aby se nemuselo každoročně o nějakém navýšení jednat. Jistě je spravedlivý, o tom nepochybuji, jen ta inflace se nějak státu vymkla ... A protože mzdy tak rychle nerostou, místo snížení důchodů může stát učinit m.j. i vše pro to, aby rostly také....[>-]

L. Novák 28.2.2023 13:40

Když se zákon novelizoval v minulosti a způsobil vysoké navýšení mandatorních výdajů, tak to tuším byli lidovci s ČSSD v koalici.

P. Diviš 28.2.2023 13:38

Kdybyste tolik nepřeháněl, mohl by vás občas někdo brát vážně.

L. Novák 28.2.2023 13:38

;-D Miliardář Babiš bere prý jen asi (po lednové valorizaci) důchod 22 tisíc. Tak to jsou ty miliardářské důchody...

Molík je komunistický blb Kojzarova druhu...

P. Diviš 28.2.2023 13:36

Ale jo, já ho nijak v oblibě nemám, ale tohle nezpůsobil.

P. Diviš 28.2.2023 13:35

To by umřel. :-P

L. Novák 28.2.2023 13:35

Jurečka je ten, kdo rozhazuje státní dotace na všechny strany a dělá to rád a s nadšením. Hladík to samé...

P. Diviš 28.2.2023 13:34

A to je meritum problematiky důchodového systému - je zapotřebí zatnout tipec těm důchodcům, kteří bezohledně jako upíři plnili státní kasu skrze své nekřesťansky vysoké platy.

A teď by měli živit Molíka, který do systému zřejmě moc nedal

L. Novák 28.2.2023 13:33

Takový seznam příjemců je nesmysl. Sám posílám občas příspěvek nas bírku (Ukrajina, Pianadoškol, Dárekproputina atd.) a nepotřebuju od nikoho žádný předpis, kam mám poslat své vlastní peníze. Jestli chcete mít stát, který vám bude zajišťovat i toaletní papír až do bytu, tak si ho taky plaťte. Já ho nepotřebuji.

P. Diviš 28.2.2023 13:32

Někdy je v plusu, někdy v minusu.

Předčasné důchody nevyhlásil Jurečka a ani stanovení jejich výše není jeho dílo. Jen tak pro informaci.

V. Temlík 28.2.2023 13:23

Já vám nevím, zda je opravdu bezpodmínečně nutné, aby "důchodový účet" byl každoročně na nule... Když byl v plusu, nikdo neprotestoval a stát v tichosti prachy použil jinde. A teď stát najednou "nemá" mizerných 30 mld.Kč, když hospodaří s téměř třemi tisíciovkami... Viděl jsem "strom" populace, zatím to vypadá, že ještě dvě desítky roků můžeme být v klidu, a účet by mohl být i přebytkový, pak by teprve šly do penze husákovy děti... A hlavně - pokazil to Jurečka, kdy vyhlásil "předčasné důchody" a využilo to cca 80 000 novodůchodců, jimž díky příznivému nastavení přistává na účet i 5000 Kč navíc...:-/[>-]

P. Molík 28.2.2023 13:20

Stát si na základě nedomyšleného či spíš dobře promyšleného ústavního nálezu hýčká partičku privilegovaných důchodců-milionářů, kteří si nastavili stávající penzijní systém tak, aby uspokojil chamtivost těch, kteří po celý svůj produktivní věk maximalizovali své osobní hmotné zisky na úkor státní kasy a v tomto trendu chtějí jakožto "zásluhoví" s nejvyššími platy pokračovat i po odchodu do starobního důchodu, tedy i v seniorském věku na úkor ostatních seniorů maximalizovat osobní hmotný prospěch na úkor státní kasy. Pak přibyli grossovští výsluháři a další paraziti, což státní kasa už nemůže "utáhnout". Nerealistické výsluhy a též důchody státem privilegované skupiny důchodců ničí státní rozpočty. Ti senioři, kteří by měli rozumně uvažovat, tak právě ti nejvíc rabují státní kasu. A to je meritum problematiky důchodového systému - je zapotřebí zatnout tipec těm důchodcům, kteří bezohledně jako upíři vysávají státní kasu skrze své nekřesťansky vysoké důchody. Zásluhovost zmrzačená do morbidní podoby chamtivosti ničí podstatu, účel a smysl důchodového systému.

L. Novák 28.2.2023 13:18

To je právě mylný předpoklad. Když vyletí inflace, je to zase jen důsledek státní měnové politiky. Jedno jestli vysoká nebo nízká. Když bude inflace nulová, nebude muset stát zvyšovat výdaje na důchody kvůli kompenzaci ztráty hodnoty státní měny. Tak je to jednoduché! :-P

V. Čermák 28.2.2023 13:16

Kromě té Babišovy vlády...;-D

L. Novák 28.2.2023 13:14

Přestaňte plácat kraviny, člověče! :-/

L. Novák 28.2.2023 13:02

Největší hloupost je hledat další příjmy do rozpočtu místo nemilosrdného škrtání nemyslných výdajů...Rv :-/

Z. Lapil 28.2.2023 12:53

Kde se bere? Produktivita se měří v penězích, ne v hotových výrobcích. Kus pravdy má i pan Sura(?) - výrobek má větší cenu než surovina, byť částečně zpracovaná

U nás se onehdy šéfové pokoušeli odvodit mzdu od produktivity (projektantské) práce. Velmi rychle se zjistilo, že nejlíp na tom jsou pracovníci lehce podprůměrní, zatímco zdaleka(!) nejhůře je na tom vážený kolega, ke kterému si všichni chodí pro radu.

Pochopitelně - ti horší (ne špatní; s blbem či lemplem toho ani nejlepší šéf mnoho nenadělá) dostávají rutinní úkoly a sekají projekty jak Baťa cvičky, zatímco nejlepší odborník místo soustředění na výkon řeší cizí i firemní špeky a průšvihy.

O. Vašíček 28.2.2023 12:35

Myslíte SkyNET z Terminátora? Ta problém zdravotnictví a důchodového zabezpečení vyhodnotila velice rychle a řešení aplikovala během okamžiku. :-)

O. Vašíček 28.2.2023 12:22

Ekonomicky i tabulkově dává pozdější odchod do penze smysl. Bohužel (nebo spíše bohudík) se svět neřídí tabulkou. A tato "záchrana" průběžného penzijního systému bude mít úplně jiný efekt. A to zvýšení počtu uchazečů o práci ve věku 60+ a to na delší dobu. Tzn. Odvod do rozpočtu bude, formou odvodu na CSSZ, hradit stát. Plus bude hradit i podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky pro nezaměstnané seniory (nechci říci penzisty, když na ni nebudou mít nárok). Je sice spousta profesí, které lze provozovat i v pozdějším věku, ale je taky spousta, kde bude velmi záležet na zdravotním stavu a fyzické i mentální kondici.

Druhá věc je, že již nyní se na "pracujícího důchodce" mnohdy pohlíží na člověka, který bere místo "mladým". Jak se tento pohled změní, když už to nebude pracující důchodce, ale legální zaměstnanec?

Průběžný systém nemá řešení. Počet zaměstnanců a tím plátců klesá. Díky lékařské péči se lidé dožívají vyššího věku a tím roste i počet příjemců. Jak zajistit, aby se důchodového věku dožila cca 1/3 a žila max 5 let? Pokud se toto nezajistí, tak "spravedlivý" průběžný systém s valorizací inflace a nákladů nebude funkční. :-/

Druhým řešením je najít další "plátce". Např. zdanit práci "robotů". Ti, vlastně sebrali práci zaměstnancům, tedy plátcům. :-)

A nebo vytvořit úplně jiný systém. Ale žádný nebude "spravedlivý" a sociální. Ale to, v podstatě, není ani současný. ;-)

R. Tichý 28.2.2023 11:53

Neni.

V. Petr 28.2.2023 11:35

Mimochodem, nepříznivý populační vývoj je důsledek protirodinné politiky nejen současné vlády, ale de fakto všech vlád po Sametu!

V. Loula 28.2.2023 11:34

Problém je, že soukromé podnikání je předevěím o zisku. A ve školství lze zisk jednoduše realizovat tím, že prodávám diplomy, náklady na diplom v podstatě nulové, cena desetitíce. Jen to vhodně zorganizovat. Ale plzenská práva, či brněnská masarykovka, to dokázaly.

V. Petr 28.2.2023 11:33

Pokud se ovšem zruší grýndýl, bude úspora desetkrát větší, než všechny Vámi vyjmenované položky DOHROMADY!