28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

NĚMECKO: Pozvolné prozření z iluze zelené energetiky

Energetika založená na obnovitelných zdrojích energie se nutně stane standardní průmyslovou technologií – a to se všemi negativními důsledky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 9.2.2015 13:05

Re: Každý dogmatický přístup je špatný

Ono je vždy dobré vědět, kdo a proč protestuje.

IMHO se autor vůbec nemýlí, je naopak velmi decentní.

I. Lyčka 9.2.2015 14:24

Re: Každý dogmatický přístup je špatný

Já nemám problém s fotovoltatikou i s ventilátory jako takovými, ale dokud nebude vyřešeno ukládání přebytku elektřiny s rozumnými a reálnými náklady, jde o tunel pro vyvolené. A také se mi nelíbí lány větrníků a fotopanelů.

J. Jurax 9.2.2015 18:47

Re: Každý dogmatický přístup je špatný

Ano, dokud nebude vyřešen levný, bezpečný a všeobecně dostupný způsob ukládání velkého množství (v řádu TWh) již vyrobené elektrické energie s přijatelnou účinností, je masová aplikace fofrníků a fotovoltaiky jen dozelena blbými politiky zkonstruovaný tunel. A takový způsob dosud není na obzoru, ba ani blízko za obzorem.

Jenže tohle všichni ti patřičně nevzdělaní ekoterorističtí nadšenci nepochopí, protože to odporuje jejich víře.

V. Halašta 9.2.2015 21:10

Re: Každý dogmatický přístup je špatný

Ale to je vyřešení jen technické části problému, Ta druhá část je ekonomická a já teda mám s OZE problém při každém pohledu na fakturu. Z celkové částky dělá "jen" 12%, jenže to je platba jen za výrobu elektřiny a v poměru k ceně silové elektřiny to je už 35% a se započítání částky placené přímo ze SR to je nějakých 50% ceny při podílu OZE 15% !!!

J. Jurax 9.2.2015 21:45

Re: Každý dogmatický přístup je špatný

Souhlas. Mne ta úlitba na oltář zelených bohů, blbých politiků a vyčůraných solárních baronů séře rovněž.

P. Vaňura 9.2.2015 12:30

Já bych to udělal jinak. Klidně bych nic nestavěl a pak

postavil před veřejnost tuto alternativu: Vše jsme dělali podle přání zelených a teď si vyberte. Buďto odstavíme jaderné a uhelné zdroje a máte tady blackout se kterým si poraďte, jak chcete. Nebo vypráskejte zelené a budete v pohodě!

Je to jen o zbabělosti západoněmeckých politiků! Nechte Němce žrát hlínu, když se ani ze dvou světobých válek nepoučili, že si nemají vymýšlet kraviny!

V. Kolman 9.2.2015 10:40

NENÍ TO TAK DÁVNO,....

....kdy se o fotovoltaice a "větrníkách" posměšně psalo jako o sice zajímavých, ale v praxi naprosto nepoužitelných, zanedbatelným výkonem se vyznačujících zdrojů el. energie. Uplynulo pár let a technici hledají řešení přenosu přebytků "větrné", na severu Německa vyrobené elektrické energie.

       Není všechno jenom černo-bílé.

P. Nejedlý 9.2.2015 11:31

Re: NENÍ TO TAK DÁVNO,....

Viz moje odpověď níže na Šimek 066.

R. Langer 9.2.2015 11:35

Re: NENÍ TO TAK DÁVNO,....

To neplatilo jenom dávno, to platí dodnes. Jenom vy tomu pořád nerozumíte. :-P

V. Kolman 9.2.2015 12:28

Re: NENÍ TO TAK DÁVNO,....

Pane Langere, protiřečíte si. Zesměšňování "větrníků" a FV jako neživotaschopných hraček - to tu skutečně bylo. To neoddiskutujete. A že v současné době je v Německu větrná energie využívána v desítkách procent a že je jí občas (když fouká) i nadbytek - to je také fakt.

       Čemu tedy podle vás nerozumím?

P.S. - Souhlasím s panem Nejedlým, Uhlichem (možná vás to udiví - většinou i s vámi) a dalšími silnoproudaři a energetiky. Ale to, co jsem napsal, není v rozporu s tím, co tvrdí oni. Spíš jsem chtěl naznačit, že není dobré dělat hned ukvapené závěry. Nemyslím si, že Němci jsou hlupáci, kteří o energetice nic nevědí. Že to není bez problémů (a dost velkých) - to je fakt. O tom ostatně je i článek pana Nejedlého.

P. Vaňura 9.2.2015 12:34

Němci JSOU HLUPÁCI, kteří dali světu ideologii

barvy rudé, hnědé a teď zelené!

J. Šimek 9.2.2015 13:31

Re: NENÍ TO TAK DÁVNO,....

Vaše argumenty nikdo z podporovatelů pana Nejedlého neuzná a ještě vás zesměšní. Vadí mi, jaké si pan Nejedlý pěstuje kámoše a ohání se přitom fyzikálními zákony.

R. Langer 9.2.2015 14:41

Re: NENÍ TO TAK DÁVNO,....

Ano, to je jasné, že vám to vadí, protože fyzikální zákony vám evidentně nic neříkají, že? :-D

J. Šimek 9.2.2015 14:47

Re: NENÍ TO TAK DÁVNO,....

Tvrdíte vy a mýlíte se, skoro, jako ve všem. :o)

V. Kolman 9.2.2015 20:29

Re: NENÍ TO TAK DÁVNO,....

Ony ty fyzikální zákony pochopitelně platí, což snad nikdo rozumný nepopírá. To ale nic nemění na tom, že se najdou za'tatí lidé, na které působí slůvko OZE jako rudý hadr na býka. Jsou ale situace, kdy ty "zesměšňované" OZE jsou docela dobrým řešením již dnes.

       Příklad: dobrou alternativou k natažení kabelu či vzdušného vedení bůhvíkolika kilometrů nepřístupným horským terénem k osamělé horské chatě je použítí FV + záložní dieselagregát. Má někdo proti tomuto ostrovnímu systemu rozumné námitky?

V. Novák 9.2.2015 14:25

Nerozumíte pořád tomu, co jsem vám já osobně

vysvětloval nejméně pětkrát - a zdaleka jsem nebyl sám. No nic - zkusím to znova:

Elektřinu není třeba jen vyrobit, je potřeba ji vyrobit podle potřeby. Protože s elektřinou se dá dělat lecos - ale skladovat se nedá. Dá se přeměnit na jiné formy energie, chemickou, potenciální, kinetickou, magnetickou,... a při každé změně sem a tam celem dost ztratit.

Výroba elektřiny ve VtE a FVE je z principu neřiditelná, náhodná, obtížně předpověditelná - tedy funguje přesně opačně, než je potřeba. Buď přizpůsobíme spotřebu výrobě tedy budeme prát (a praní zastavíme) podle toho, jak zrovna v této minutě na Baltu zafoukalo, nebo potřebujeme akumulaci. Nejméně ztrátvá akumulace je v přečerpávacích elektrárnách, kde se (v těch nejlepších) ztratí "pouze" 30% energie.

Čili VtE a FVE jsou při malých instalovaných výkonech hračky - a POZOR! teď to přijde! při velkých instalovaných výkonech a tedy velkých výkyvech nebezpečné pro síť.

A to je přesně to, co tady hlásáme těch 15 let, co se debatuje o OZE. Pochopil? A zapamatujete si to konečně? Buď hračičky - nebo velmi nebezpečné hračky.

V. Novák 9.2.2015 14:51

Mimochodem - ČEPS už několik let varuje, že

přetoky z Německa přes naši přenosovou soustavu ji zatěžují natolik, že musí fungovat s vyloučením kritéria N-1 - tedy že soustava musí zůstat stabilní a fungovat i po výpadku jednoho libovolného prvku. Jinak řečeno - ČEPS dosahuje bezvýpadkového provozu ovšem bez rezervy. Jednou se porucha do takového provozního stavu (který je už v podstatě mimořádnou událostí) trefí. Čistě statisticky musí - a při stále narůstajícím počtu takových stavů pravděpodobnost samozřejmě roste.

Je to nejen nebezpečné ale i drahé - v lednu tohoto roku musel dispečink ČEPS žádat Rakousko o vypnutí některých eleltráren - a přišlo to na 60 milionů. Nás - ČEPS, ted ČR. Přestože nesmyslné výkony dodávalo Německo...

J. Šimek 9.2.2015 14:55

Re: Mimochodem - ČEPS už několik let varuje, že

Vy jste ukázka toho, o čm píše autor i já. Vše je pro vás černobílé. Ale takovejch machyrdů už bylo ...

V. Novák 9.2.2015 14:58

Re: Mimochodem - ČEPS už několik let varuje, že

Jedna plus jedna jsou dvě - a postavte se na hlavu se svým nečernobílým viděním.

Vás asi neklepne dostatečně ani ten black-out až k němu dojde.

J. Šimek 9.2.2015 15:01

Re: Mimochodem - ČEPS už několik let varuje, že

Přečtěte si laskavě původní příspěvek a zjistíte, že na jeho obsah nereagujete. To pak můžete sčítat, co chcete, ale jste furt za vola.

M. Prokop 9.2.2015 16:45

Re: Mimochodem - ČEPS už několik let varuje, že

On ne.

Vy.

Neustále.

R. Langer 9.2.2015 14:38

Re: NENÍ TO TAK DÁVNO,....

To co se o nich psalo dříve, platí i nyní, nic se nezměnilo. Ale chápu, že to nechápete.

P. Vaňura 9.2.2015 12:33

Je to černo bílé. Můžete sice postavit lyžařskou dráhu

v Dubaji, ale to neznamená že je vhodné ji stavět právě v Dubaji. A nemáte řešeny vypadky výkonu, když nefouká...

J. Jurax 9.2.2015 18:54

Re: NENÍ TO TAK DÁVNO,....

No, jenže to "v praxi naprosto nepoužitelných" zůstalo - přebytky nepřebytky.

Bez dotací a hlavně bez klasických zdrojů udržujících stabilitu sítě jsou fotovoltaika i fofrníky - kromě speciálních aplikací - ekonomický a technický nesmysl. Ani obrovské investice do přenosových soustav - navyšujících i tak vysokou cenu energie z těchto zdrojů - tohle nevyřeší.

Dokud nebude vyřešen levný, bezpečný a všeobecně dostupný způsob ukládání velkého množství (v řádu TWh) již vyrobené elektrické energie s přijatelnou účinností, je masová aplikace fofrníků a fotovoltaiky jen dozelena blbými politiky zkonstruovaný tunel. A takový způsob dosud není na obzoru, ba ani blízko za obzorem - opravte mne, jestli se mýlím.

K. Janyška 9.2.2015 10:04

Zelení jsou rudí zločinci.

A hotovo.... Dzp.

J. Šimek 9.2.2015 10:54

Re: Zelení jsou rudí zločinci.

Copak, stýská se vám po barevných řekách s chemickou pěnou pod každým splavem?

R. Langer 9.2.2015 11:35

Re: Zelení jsou rudí zločinci.

Hm, po kterých?

J. Šimek 9.2.2015 11:36

Re: Zelení jsou rudí zločinci.

Po těch v našich řekách, co jste myslel?

R. Langer 9.2.2015 11:40

Re: Zelení jsou rudí zločinci.

A kde a kdy to bylo?

J. Šimek 9.2.2015 13:01

Re: Zelení jsou rudí zločinci.

Za vlády jedné strany, kdy bylo od zelených pokoj. A bylo to v řece pod každou fabrikou. Pokud jste to neměl šanci zažít, nechte si to vyprávět :o)