28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

NĚMECKO: Pozvolné prozření z iluze zelené energetiky

Energetika založená na obnovitelných zdrojích energie se nutně stane standardní průmyslovou technologií – a to se všemi negativními důsledky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Nejedlý 9.2.2015 15:12

Re: Fyzika je pořád stejná a pořád platí

No vidím, že si do mých názorů zase projektujete svoje poněkud černobílé vidění světa. Mimochodem, můj základní názor lze shrnout do teze, že Němci jako evropští či světoví lídři rozvoje OZE se nezbláznili, už z toho důvodu že mnohamiliardový byznys není možné bláznostvím nazvat, alespoň rozhodně ne tedy z hlediska těch, kteří jej provozují. Nicméně jejich energetická politika, alespoň tedy podle mého soukromého názoru, bude mít závažné environmentální, ekonomické a sociální důsledky, mnohdy protichůdné oproti původně deklarovaným cílům.

Z předchozího textu mám již poměrně vypovídající představu o toku vašich myšlenek v oblasti fyziky, z odkazovaného posledního odstavce zase v oblasti diskuze složitějších problémů ve větších sociálních skupinách, což mi stačí. Takže vám přeji příjemný zbytek dne.

J. Šimek 9.2.2015 15:17

Re: Fyzika je pořád stejná a pořád platí

I já vám přeji pěkný zbytek dne a hlavně si konečně dodejte odvahu extrémisty na vaší straně veřejně označit za extrémisty. To není hamba a nemusíte při tom filozofovat o sociálních skupinách.

P. Vaňura 9.2.2015 12:39

Re: Fyzika je pořád stejná a pořád platí

Toto není dost lacino! To je ta menší část problému. A víte jaké jasou rozdíly v intezitě slunečního svitu během roku. FVE produkují nejvíce elektřiny v létě, kdy je jí nejméně potřeba a nejméně v zimě. A samozřejmě žádnou v noci, když se musí snížit.

Pokud jde o skladování elektřiny, kdyby to umněl Hitler, vyhrál VÁLKU!

J. Šimek 9.2.2015 13:36

Re: Fyzika je pořád stejná a pořád platí

To jste to narovnal. Zesměšňovací kampaň odpůrců FVE spočívala ve výpočtech, které dokazovaly, že plocha ČR nestačí na dosažení výkonu Temelína. Nikoliv v nahrazení provozu Temelína. Takže si ty narážky na Hitlera nabouchejte do kecek, protože argumentujete mimo téma.

R. Langer 9.2.2015 11:36

Re: Kde jsou ty zlate časy, kdy tady stejní, nebo podobní,

Ono to z nich vyplývá pořád, jenom vy tomu pořád nerozumíte.

A. Bocek 9.2.2015 12:23

Re: Kde jsou ty zlate časy, kdy tady stejní, nebo podobní,

Roční koeficient využití instalovaného výkonu VE a FVE se v průběhu desetiletí nezměnil ani náhodou. Akumulace z hodiny na hodinu s obtížemi zvládají snad jen Dlouhé Stráně , ze dne na den jen stěží , týdenní změny pokrýt neumíme a toho příjdou fluktuanti z OZE že chtějí přednostně a za dotace do sítě. Pane Šimku být energetickou soustavou nakopal bych vás...

J. Šimek 9.2.2015 13:46

Re: Kde jsou ty zlate časy, kdy tady stejní, nebo podobní,

Pro pana Boceka - argumentujete o náhradě, ne o výkonu, který byl terčem zesměšňovacích kampaní odpůrců OEZ, takže prosím nemíchejte jabka z hruškama, protože si za to to nakopání zasloužíte vy.

V. Novák 9.2.2015 14:57

Re: Kde jsou ty zlate časy, kdy tady stejní, nebo podobní,

Cílem varovných (nikoli zesměšňovacích) kampaní - klidně to nazvěte kampaní, chcete-li - byla nemožnost náhrady. Nic jiného nemá smysl diskutovat.

Výkon v GW může (po dobu ns) dodat i kondenzátor ale energie bude ve Ws, tedy nulanulanic.

Ovšem protože nechápete rozdíl mezi výkonem, instalovaným výkonem a energií, je to jedno. Vám...

J. Šimek 9.2.2015 15:12

Re: Kde jsou ty zlate časy, kdy tady stejní, nebo podobní,

Hned v první větě lžete, z neznalosti nebo ideologie, těžko říct. Zesměšňovací kampaně proti FVE byly založeny na argumentaci, že ani plocha celé republiky nestačí k dosažení výkonu Temelína a vaše dodatečné argumenty o tom, že se myslela náhrada, je obyčejná lež.

V. Novák 9.2.2015 18:15

Re: Kde jsou ty zlate časy, kdy tady stejní, nebo podobní,

Dejte odkaz.

P. Vaňura 9.2.2015 12:42

Pokud by Temelím dostával za elektřinu tolik, kolik se platí

zeleným tunelářům, zaplatil by se ZA ROK!

J. Šimek 9.2.2015 13:43

Re: Pokud by Temelím dostával za elektřinu tolik, kolik se platí

Jo a proto má být jeho dostavba a provoz navázána přes státní rozpočet na peněženky občanů na vždy. Gratujuji ke grandióznímu přehledu o finančních tocích v energetice.

V. Novák 9.2.2015 14:42

Pokud by Temelím dostával za elektřinu tolik, kolik se platí

Člověče, vy z překvapení nevyjdete - jako žáci hodin zeěpisu Járy Cimrmana.

Víte, kde platí pravidla trhu? Bude to pro vás opravdu znanéč překvapení - ale platí na... trhu.

Tam, kde není trh, nebo je natolik omezen, osekán a okleštěn jako v elektroenergetice v EU, tam pravidla trhu... - ano! Správně! Tam neplatí!!!

J. Šimek 9.2.2015 14:54

Re: Pokud by Temelím dostával za elektřinu tolik, kolik se platí

Jako tímhle jste popřel snahy sebrat dotace OEZ a ined je navázat na JE? Těžko že  přitom o tom je řeč.

Takže jste se rozčílil na jiné téma :o)

P. Vaňura 9.2.2015 14:42

Vtip je v tom, že pokud donutíte lidi že NAPŘED

MUSÍ koupit veškerou elektřinu z FVE za 12 Kč/kWh, nakonec siť dostanete do stavu, že většinu dalších zdrojů donutíte pracovat v režimu s proměnným výkonem, což se podraží. Temelín nepotřebuje žádné garance výkupní ceny. Potřebuje ale, aby tyto garance neměl také nikdo jiný, aby trh nebyl deformován. V opačném případě se dostáváte do kolotoče, kdy musíte regulovat nakonec skoro všechno. 

Toto se stalo v Bavorsku. Nějaká firma tam provozovala dva bloky na plyn, ale v důsledku upřednostňování OZE bylo využití instalovaného výkonu kolem 45% místo plánovaných 90%. A tak se majiteleé elektrárny naštvali a oznámili regulátorovi, že elektrárna je ztrátová a proto ji odstaví. To ovšem znamenalo, že by nebylo čím vyrovnávat výkyvy ve výkonu větrníků. Po nějakých tahanicích povolil regulátor elektrárně zvláštní přirážku k ceně elektřiny. Je to dotace pro plynovou elektrárnu, která by ovšem nebyla vůbec nutná, nebýt "podpory OZE!"

J. Šimek 9.2.2015 15:28

Re: Vtip je v tom, že pokud donutíte lidi že NAPŘED

Za stav okolo OZE poděkujte hlavně paní poslankyni z ČSSD za její geníální poslaneckou iniciativu, mě to nevyčítejte. Spíš mě zaráží, že ve vašem obsáhlém textu není slovo protestu proti jasným snahám nahradit zlodějinu dotací OZE (mimochodem největším příjemcem těch dotací je provozovatel JE - ČEZ, což je další hnus, velebnosti, skrzevá svoje FVE farmy) zlodějinou na státní dotace výroby v JE.

Ale jinak jste se rozčílil pěkně, jenom asi zbytečně na mě.

J. Šimek 9.2.2015 9:34

V úvodu avizovaný technický pohled

končí sázkou na odpor obyvatelstva. Takže článek považuji spíš za snahu být osinou v zadeli.

R. Langer 9.2.2015 12:25

Re: V úvodu avizovaný technický pohled

Možná jste špatně pochopil, kdo vlastně onen odpor vykazuje. Ovšem u vás zjišťuji, že chápete obecně velmi špatně.

I. Schlägel 9.2.2015 8:58

Čím to je,

že se tak prakticky založený národ dokáže chovat tak neprakticky?

J. Schwarz 9.2.2015 9:08

Re: Čím to je,

Tak dopadne každý národ, ve kterém bude 70% "vzdělanců" či vysokoškoláků.  Většina oněch vzdělanců totiž vystuduje nějaký humanitní obor / nebo dokonce obor vytvořený pouze za účelem zlepšení statistiky vzdělanosti / a tachnickým záležitostem nerozumí, zato je plná sebevědomí a "správných" myšlenek. A tak zatímco řemeslník nebo pradlena neměli touhu se s inženýrem hádat jestli zvolit takové nebo onaké řešení, není to už případ absolventky gender studies či kulturního antropologa. Ti budou protestovat a žvanit dokud se všechno nerozpadne a nezhroutí.

P. Lenc 9.2.2015 9:21

Re: Čím to je,

Přesné!

J. Šimek 9.2.2015 9:51

Re: Čím to je,

Můžete mi prosím poslat link, kteří lidé z Energiewende mají vystudovaná genderová studia a kulturní antropologii? Děkuji velice.

R. Langer 9.2.2015 11:49

Re: Čím to je,

A copak máte vystudované vy, to by mě docela zajímalo. Abychom nemuseli chodit tak daleko... ;-)

Já jsem strojní inženýr, pokud by vás to náhodou zajímalo.

J. Šimek 9.2.2015 13:52

Re: Čím to je,

Elektro a programování - a teď už dodejte ten link, díky.

B. Volarik 9.2.2015 7:54

Jo, ale ne na mém dvorku....

Městská rada Los Angeles, CA se rozhodla (kupodivu docela moudře), že by nebylo špatné přivést do města něco elektrické energie, která je hojně produkována v nedaleké poušti soustavou slunečních panelů (ty panely v poušti nikomu nevadí a slunečných dnů je v jižní Californii požehnaně). Jenže by bylo potřeba postavit asi 80 mil silnoproudého vedení (věže, dráty...znáte to...). A tu se vzbouřili obyvatelé dosud bohem zapomenutého městečka Walnut Grove kdesi v kopcích...že by jim stožáry zničily výhled na malebné kopečky okolo, že by tak poklesla hodnota jejich nemovitostí, začali se s městem soudit... atd...atd... Takže se stavět nebude, enrgie v poušti zůstane nevyužita a celá sluneční paráda je na gowno.

J. Schwarz 9.2.2015 9:02

Re: Jo, ale ne na mém dvorku....

pokud Los Angelesští radní nechali postavit v poušti sluneční panely a až poté, co tyto začaly produkovat spousty energie se začali zajímat o to jak vyrobenou energii dostat do města, pak kam se na ně hrabou Kocourkovští!!!

P. Vaňura 9.2.2015 12:47

Re: Jo, ale ne na mém dvorku....

Los Angelští radní usoudili, že je věcí soukromých investorů do FVE jak si poradí. Pokusili se jim pomoci ale nohu za krk si kvůli nim nedají!

J. Schwarz 9.2.2015 22:09

Re: Jo, ale ne na mém dvorku....

nechcete tím naznačit, že soukromí investoři v LA nastavěli v poušti fotovoltaické panely aniž by tušili co s vyrobenou enegrií udělají / jak ji zpeněží /.  Pokud ano, pak museli dostat na výstavbu větší dotaci než byly pořizovací náklady. Pokud ji dostali od města, pak to o těch kocourkovských platí i nadále.

B. Volarik 9.2.2015 20:34

Re: Jo, ale ne na mém dvorku....

Ty panely v poušti nepostavilo město L.A. ale soukromí podnikatelé (i když s podporou dotací, dlužno podotknout). Město se začalo zajímat o výsledný produkt, když se ukázalo, že to produkuje dost intensivně.

R. Langer 9.2.2015 11:52

Re: Jo, ale ne na mém dvorku....

No, on provoz FV panelů v poušti má dost specifické provozní problémy, a není to taková sranda, jak by se na první pohled mohlo zdát...