28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

GLOSA: EET je třeba zrušit, ničí živnostníky

Díky EET prý budou platit daně i ti, co je neplatí, tvrdil Andrej Babiš. Podívejme se ale, jak platí daně některé velké firmy, například Babišova firma PREOL. Ta žije ze státních zakázek, protože dodává bionaftu do státního podniku Čepro, který patří pod Ministerstvo financí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 4.10.2017 17:07

Re: pane Chodovský

pan Kulheim napsal, že hospodský od státu nic nechce. Vy jste potvrdil, že chce. Například tu silnici.

Děkuji za podporu.

Původní idea pana Kulheima byla, že hospodský nic od státu nechce a přesto musí platit daně. Tak jsem mu uvedl jako příklad tu silnici.

Až bude hospodský nemocnej, budou ho léčit nejspíš ve státní nemocnici. Za léčení platí zdravotní pojištění, ale tu nemocnici stavěl stát z daní (i toho hospodského, co od státu prý nic nechce).

L. Novák 5.10.2017 15:37

Re: Miroslav Šejna

Šejno, vy už zase žvaníte... jako socialistický agitátor.

Silnici od státu chce zákazník, který si rád do hospody zajde/zajede autem, vy troubo! :-P

A pokud si pamatuju, tak za bolševika se (zaostávající) výstavba silnic zdůvodňovala vojensko-strategickými důvody, protože tehdy žádní soukromí podnikatelé nebyli, všechno bylo státní. :-)

M. Prokop 4.10.2017 22:56

Re: pane Kulheime

Nevidí.

Protože je sockomouš.

J. Tachovský 4.10.2017 13:19

Re: pane Kulheime

A proc myslite, ze hospodsky plati silnicni dan ? Silnice mu stat nedava, to on si je od statu kupuje.

V. Čermák 4.10.2017 18:25

Re: pane Kulheime

Kupuje? Fakt? Víte kolik stojí silnice, o dálnicích nemluvě? Nakonec tedy, když mu dojdou peníze, tak by mohl nějaké silnice prodat....

J. Veselý 4.10.2017 13:20

Re: pane Kulheime

Tak ten vesnický hospodský je zrovna zářivý příklad nesmyslnosti EET. Místo buzerace, odesílání datových paketů, jejich evidence, nákladů na hard a software by stačilo stanovit rozumný licenční poplatek - např. pro hospodu v obci do 500 obyvatel 10000 Kč ročně a zbytek nechat na hospodském. EET v tomhle případě je klasický důkaz, že stát je ochotný vydat milión, aby z občana vyrazil tísícovku.

J. Tachovský 4.10.2017 13:41

Re: pane Kulheime

Statu nejde o tu vyrazenou tisicovku, ale to to, aby obcana ovladl. Obcan nezaplati tisicovku a stat vyda milion aby ho sejmul a tim vystrasil ostatni.

J. Veselý 4.10.2017 13:46

Re: pane Kulheime

Souhlas. A taky o to, aby našel náplň práce pro desetitice úředníků, ze kterých si pěstuje svoje voliče. Kdyby se platilo jednou ročně za licenci, stačili by na kontrolu dvě úřednice s maturitou, takhle se může živit celý aparát, a taky všimné při zadávání zakazek na počítačový systém něco hodí ..

J. Veselý 4.10.2017 13:47

Re: pane Kulheime

StačilY

M. Moravcová 4.10.2017 14:38

Re: pane Kulheime

přesně, dobře diskutujete

J. Kulheim 4.10.2017 19:07

Re: pane Kulheime

Víte co potřbuje občan od státu je , aby zabezpečoval to, co si jednotlivec, obec nedovede zajistit sám. To je silnice, železnice, ochrana zdraví a majetku, ochrana proti vnějšímu nebezpečí.

Hasiči na vesnici existovali a nemusel to nikdo z vnějšku organizovat. Můj pradědědeček byl zakladatelem hasičského sboru u nás na vesnici. Nikdo jim to nenařizoval a sbor založili sami, sami pořídili vybavení. Věděli, že sám jedinec s kýblem oheń neuhasí. Proto udělali organizovanou skupinu.

Stát vnikl na počátku vzniku civilizované společnosti. Lidé přestali kočovat a začali hospodařit. Zjistili, že je potřeba zajistit bezpečnost proti nájezdníkům, proti zlodějům, dojednat společné mejiorace kolem Eufratu ap. K tomu, aby si někdo otevřel hospodu, stát nepotřebovali.

T. Urbanec 4.10.2017 22:45

Re: pane Kulheime

Jen několik postřehů k Vaší reakci na pana Kulheima. Hospodský se do sousední vesnice nedostane, protože kraj zrušil autobusovou linku jako nerentabilní. Takže jezdí svým autem za benzín jehož cena je z velké části tvořena spotřební daní. Než přijedou státní hasiči po rozbité cestě s 20-ti objížďkami, tak mu hospoda shoří. Když už mu těch 20 štamgastů v hospodě nedělá takové tržby, protože si nemůžou dát k pivu cigaretu, raději tu hospodu zavře. A výsledkem je, že lidi sedí pěkně doma, už si mezi sebou neřeknou ani slovo a tím je dílo dokonáno. Platí zde staré známé, "Divide et impero" - tedy Rozděl a panuj, v našem českém pojetí Rozhádej a hrabej. Toto je trend, který tady není jen poslední 4 roky, ale teď to skutečně nabralo obrátky.

J. Kulheim 4.10.2017 12:23

Daně a poplatky, které platíme

Nebudu se vyjadřovat k efektivitě systému EET. Podlele mého názoru je to jenom další pokus, jak od drobným podnikatelům sebrat víc peněz. Já si myslím, že je lepší když peníze zůstanou tomu, kdo za ně dělá službu než nechat je státu promrhat, třeba na účtenkové loterii.

Daně a poplatky, které platíme:Daň z příjmů + sociální a zdravotní pojištění cca 45%. Dále daň z nemovitostí, daň z nabytí nemovitých věcí, silniční daň. Daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti

Daň spotřební, DPH /podnikatel, zákazník v obchodě/, ekologická (daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv), poplatky za znečištění vzduchu či vody, poplatky za odpad, solární daň /po dobu 20-ti let 40-50 miliard ročně.

Poplatky dálniční, koncesionářský, soudní, notářský, správní, poplatky místní/např. lázeňský pobyt, ubytovací, psi, parkovací a p./, déle clo, bankovní, komora, poštovné, balné, atd. rozhlas, televize, komora, ap Na daních a poplatcích odvádíme státu kolem 80% vydělaných peněz. Je to různé podle toho jestli jezdíte autem, kouříte, máte nemovitost a pod.

Každý podnikatel musí zahrnout odváděnou daň do ceny své sluby. Fakticky to zaplatí ten, kdo službu potřebuje nebo o dražší službu nebude zájem a musí zkrachovat. Zajistí chybějící službu např. hospodu, pan Babiš nebo jemu podobní? Jemu to nevadí, zajde na oběd do Čapího hnízda.

J. Veselý 4.10.2017 13:22

Re: Daně a poplatky, které platíme

A to jste ještě zapomněl na fakt, že v reálu spoustu daní nevybírá stát, ale dělají to za něj zaměstnavatelé, a to pod hrozbou sankcí a kriminálu, a hlavně naprosto zdarma.

L. Šarina 4.10.2017 11:57

Babiše nemusím,

ale fandím mu v EET proč? Znám dosti podnikatelů a prodejen kde slyšíte, chcete potvrzení? proč se ptají , Nebo instalatér,soukromník vám za výměnu baterie nedá žádný paragon,ale peníze z nručky do ručky a AHOJ ! ten instalatér vam namontruje baterii terou kterou zaplatil cenu + 5% daně a k tomu cenu práce,jenže nevíte jakou a neví to ani stát! No oni se podniky nechvají jinak,daně jsou nenáviděné po celém světě,tak se ocházeji platí se tam,kde mají adresu,třeba "kajmanské ostrovy" a továrna v Aši,čím větší odbyt tím větší únik, Na druhou stranu stát je nejhorší majitel a hospodář,vláda sestavená s levicových partají už korumpovala své voliče na různé sliby převážně peněžité a na to Čech slyší za 30 kaček položí i vládu. O České oběktivitě a slušnosti,smysl pro spravedlivost,čestnosti tak to vystihuje motto: kdo nekrade okráda rodinu,ručičky nebojte se vy dělat nebudete a j. Někde jsem četl že ročně proteče v šedé ekonomice 200 miliard korun,na tak malý stát PECKA,když si uvědomíme že tady máme 2500000 důchdců. 50000 policajtů,30000 vojáků 47000 úředniků přehazující papír na stole,10000 politiku,utřou hubu a mají uklizenom pracoviště, několik milionu dětí a studentů, 200000cikánů(romů) kteří pracují na pracovním úřadě s nataženou rukou, kdo a kde a kolik lidí vytváří včetně robotů nějaké hodnoty které se ve finále speněžit a uživit stát,? Kecy to neudělají v předvolebním boji!!

P. Joch 4.10.2017 12:15

Re: Babiše nemusím,

Nefandím EET, proč? Nevadí mi účtenky, ale centrální sběr dat. Protože cokoli takového je potenciálně zneužitelné.

A taky nefandím Vašim názorům o tom jak živnostníci okrádají stát a bují nám šedá ekonomika. 200 miliard je v porovnání s HDP poměrně malá část, a to procento nám může závidět většina vyspělých zemí. A EET s tím nijak moc k lepšímu nehne.

J. Tachovský 4.10.2017 13:43

Re: Babiše nemusím,

A co je vam a statu do toho, za kolik instalater nakoupi baterii ? Vy si objednate novou a novou dostanete za cenu, na ktere se dohodnete.

H. Gene 4.10.2017 16:49

Re: Babiše nemusím,

Víš, proč se ptají, jestli chceš potvrzení? Protože ho jinak nemusí tisknout, ty mamlasi! To neznamená, že příjem nepřiznávají!

T. Urbanec 4.10.2017 22:59

Re: Babiše nemusím,

Jen tak na okraj k EET. Základním cílem bylo zlepšení výběru DPH. Schválně jsem si počkal na půl roku od zahájení druhé vlny a pak se podíval na statistické srovnání vybrané DPH proti stejnému období předchozích let. A světe div se. Výběr DPH kopíruje růst, nebo pokles ekonomiky, stejně jako v předchozích 20-ti letech, samozřejmě se zohledněním změn sazeb. Takže odvážné výkřiky pana Babiše o řádovém navýšení vybrané DPH v souvislosti s EET jsou nesmyslem. Ale je to logické, protože největší úniky na DPH a ostatně i na dani z příjmu nejsou u malých a dokonce ani středních firem a živnostníků, ale u velkých holdingů jako je např. Agrofert. Tady už je armáda ekonomů, účetních a právníků, kteří jsou dobře placeni jak optimalizovat daně (jinými slovy, jak se napakovat na neodvedených daních tak, aby za to nikdo nešel sedět). Tedy podle mého názoru je EET jen další nesmysl, který stejně jako řada dalších tzv. úspěšných kroků poslední vlády vede jen a pouze k nárůstu byrokracie, buzerace občanů a prožírání toho, co mělo zůstat našim dětem. U Sociální demokracie tento postup chápu, protože už z principu jsou Socialisti i Komunisti založeni na rozdávání z cizího. Největším zvěrstvem je však skupina ANO, jejímž základním mottem je "Ať se našemu šéfovi daří" a "Nikdo vám nedá to, co my vám naslibujeme".

J. Kratochvíl 4.10.2017 11:46

Pán si plete co ie obrat a co je zisk

buď to dělá úmyslně a nebo neví o co běží. Končí opravdu firmy, které neplatily daně nebo šidily stát a těch není žádná škoda. Také si myslím, že náklady i několik tisíc nemůže firmu položit, když si tyto náklady může odečíst z daní a navíc jí to zjednoduší účetnictví. Pozitivní dopad na státní finance to má v každém případě.

J. Veselý 4.10.2017 13:27

Re: Pán si plete co ie obrat a co je zisk

Vy si zase pletete co je to odečíst si něco z daní oproti odečíst si něco z daňového základu. To je sakra rozdíl.

I. Hil 4.10.2017 18:25

Re: Pán si plete co ie obrat a co je zisk

To skoro všichni, kteří netuší co to je podnikat a platit daně sám... "Vždyť si to odečteš z daní....!"

Z. Lapil 4.10.2017 14:22

Re: Pán si plete co ie obrat a co je zisk

Položit asi ne, ale poslední hřebíček do rakve to být může.

Například: u vchodu do "podnikového" areálu stojí stánek. Paní v něm prodávala rohlíky, koláče, nějakou tu škvarkovou placku. Maximální obrat po ránu (evidentně snidaně), v poledne sem tam nějaká kobliha ke kafi. Podle mě jí to hodilo tak horko těžko minimální mzdu i v případě, že ten stánek měla skoro zadarmo. Rozhodně koncem roku skončila.

Pravda ale je, že minulý týden ten stánek dostal nový nátěr, tak snad zase budou moučníčky :-).

A pravda taky je, že ten článek je ubrečená agitka.

H. Gene 4.10.2017 16:50

Re: Pán si plete co ie obrat a co je zisk

A jak jim to asi to účetnictví zjednoduší, ty mamlasi? Ty myslíš, že předtím ho nevedli?

Svatá prostoto!

I. Hil 4.10.2017 18:27

Re: Pán si plete co ie obrat a co je zisk

Vy fakt nechápete, že to zaplatíte všechno vy?

A. Nový 4.10.2017 11:10

Vzpomínáte?

Když Babiš zaváděl EET, tak tvrdil, že EET přinese do státního rozpočtu 18 miliard Kč. Dnes se žvaní o pouhých čtyřech miliardách, které jsou neprokazatelné. Co je evidentní, je zavření mnoha malých hospod a obchůdků následkem zavedení EET.

A. Trick 4.10.2017 11:18

Re: Vzpomínáte?

Ministr Pilný včera tvrdil, že za devět měsíců to přineslo tři miliardy. Taky dobrý, ne?

Na rozdíl od Vás si netroufnu tvrdit, že to není prokazatelné.

P. Joch 4.10.2017 12:09

Re: Vzpomínáte?

Tři miliardy za devět měsíců a dobrý?? A není to spíš tím, že ekomomika roste, lidi mají víc peněz a víc utrácejí, čímž roste výběr DPH?

Taky jsem tu reportáž sledoval a za stejné období se naopak za platy státních zaměstnanců utratilo o devět miliard víc, než loni. Takže stát je čím dál dražší.

M. Šejna 4.10.2017 12:46

pane Jochu

ty 3 miliardy za devět měsíců se týkaly pouze firem z oboru pohostinství. Z tohoto pohledu je to číslo opravdu hodně dobrý.

L. Novák 5.10.2017 15:32

Re: pane Jochu

Kecy, kecy. Nikdo nedokáže seriózně říct, jestli díky EET stoupl výběr daní a o kolik, když je celá ekonomika v růstové. Jo, propaganda, ta unese všechno....