29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

FINANCE: To bude tanec

Základní otázkou dnešní doby je: Kdo nakoupí ty obrovské zásoby spekulativních korun, které si nasyslili investoři v očekávání konce intervencí? Neboť ono je výborné spekulovat, jen musí být po ruce hejl, který to zaplatí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 13.2.2017 8:28

Autor si situaci nenápadně ale zásadně zjednodušil.

Předně momentem, který si určil za výchozí. Píše: ..."A začít tím, proč vlastně ČNB začala před lety intervenovat"...

Daleko exaktnější by mohlo být vrátit se ještě hlouběji - tedy k okamžiku kdy měny byly ještě vstaženy k nějakému krytí reálným - např zlatem... a pokusit se tak opřít v prognoze o věcnosti/reality.

Dnes, když je prakticky už celý obsah peněz mnohých měn výrazem mnoha desetiletí držené kladné úrokové hodnoty - společnost v úhrnu ekonomicky rostla - ale mnohdy do "bublin"- a navíc jsou i jiné měny poznamenány razantními intervencemi, je totiž reálná hodnota měny doslova velmi spekulativní a proto bude krajně obtížné vývoj předvídat.

"Tanec" to proto může být jak pozvolně uvadající tak až předsmrtně divoký. Více zřejmě bude záležet na faktickém stavu globální ekonomiky a na krocích velkých hráčů finanční ligy.

J. Bruner 12.2.2017 18:17

ČNB je česká národní banka

ale jen podle názvu. Jinak je ovládána jen pár vyvolenými z bankovní rady.

https://www.youtube.com/watch?v=S_QL3swhoTw

I. Schlägel 12.2.2017 14:56

Nejvíce se mi líbí

ten cíl strážce měnové stability, jak si říká ČNB, a sice inflace ve výši min. 2%. Bez inflace by totiž život nebyl to pravé ořechové. No, na základě výsledků za leden/2017 už může být strážce stability spokojen. Prémie budou!!!

J. Bruner 12.2.2017 18:20

Re: Nejvíce se mi líbí

základním úkolem je péče o CENOVOU stabilitu.

J. Jurax 12.2.2017 20:15

Re: Nejvíce se mi líbí

Ano, a k tomu je třeba inflace nad dvě procenta. Mimo jiného i proto, aby se znehodnocovaly vklady v bankách, kde je úrok vesměs nula celá nula nic ...

J. Křivánek 12.2.2017 22:14

Re: Nejvíce se mi líbí

A to je dobré pro koho? Pro spořádaného pracovitého člověka co si střádá na budoucnost a stáří a znehodnocováním úspor je bit za to že se chová odpovědně? Nebo je to výhodné pro nezodpovědné hajzlíky co se veze nic nespoří a čeká že v případě problému se o něj postará stát? A pro další hajzlíky co vedou stát přerozdělují a čím víc přerozdělují tím víc můžou odklánět?

J. Jurax 12.2.2017 22:28

Re: Nejvíce se mi líbí

Inu, odpovídáte si sám ... :-)

I. Schlägel 13.2.2017 7:53

Re: Nejvíce se mi líbí

Vážně? Tak to jsme si pomohli.

J. Chaloupka 12.2.2017 11:52

ČNB se podařilo zahájením tzv. intervencí

zmařit všechny naše úspory. No a teď neví, jak z toho ven, takže intervenuje a intervenuje, ani tisknout nemusí, stačí vyrobit Kč na PC. Takže vše je lepší, než mít koruny. I proto si tolik lidí bere hypotéku na nemovitosti, které tím pádem stojí o mnoho víc. Ostatně v r. 2008 nebyla žádná krize. Mohu posoudit. Žiji již dostatečně dlouho. 40 let jsme žili ve skutečné krizi, ale nevěděli jsme o tom a mysleli jsme si, že je to normální.

M. Šejna 12.2.2017 11:58

opravdu?

kolik jste měl naspořeno v roce 2013? A o kolik se ty vaše úspory znehodnotily, když Vám prý ČNB všechny ty Vaše úspory zmařila. Mohl byste to upřesnit?

S rokem 2008 máte ale pravdu. Tehdy krize nebyla. Ta k nám totiž dorazila až v roce 2009.

J. Křivánek 12.2.2017 22:15

Re: opravdu?

šejna ty seš vyulízaný zeleně socialistícký prase!

K. Pavlik 11.2.2017 20:32

To je legracni

Vetsina Cechu miluje korunu ale ztraty pocita v Eurech. Jenom cert vi proc.

Jak se rika v anglicky mluvicich zemich: nemuzete snist kolac a mit ho.

Jen tak na okraj: kdyby kanadane pocitali stejne, tak by za posledni 2 roky museli guvernery statni banky vplest do kola. a pak jeste pomalu upalit - ale opravdu pomalu aby si to uzili. Kanadsky dollar ztratil okolo 1/3 hodnoty proti americkemu. Svete div se, nikoho to v Kanade ani nenapadne aby to svadel na narodni banku.

M. Prokop 11.2.2017 21:02

Re: To je legracni

Asi kanadská národní banka neintervenovala. Nebo ano?

M. Šejna 12.2.2017 11:26

přesně tak, pane Pavlíku

a to si ještě pár místních hlupáků myslí, že proti volnému kurzu měny intervenuje je ČNB, zatímco jiné centrální banky nikoli.

Není to tak dávno, kdy přestala intervenovat proti posilování kurzu franku švýcarská centrální banka. Zajímalo by mě, kolik Švýcarů tehdy nadávalo, že je SNB tehdy okrádala o úspory. Možná ale ve Švýcarsku není toli neúspěšných frustrátů, kteří by své finanční neúspěchy svalovali na slabý kurz franku.

V současnosti intervenuje proti volnému kurzu libry britská centrální banka. Ta ale intervenuje proti oslabování, a to zcela logicky, protože Británie má pasivní obchodní bilanci. Mimochodem rozhodnutí ČNB bylo tehdy také logické. Mohla si vybrat mezi zápornými úroky nebo devalvací koruny. Zvolila to druhé, protože záporný úrok byl ještě před pár lety něco nemyslitelného. Nakonec ale došlo i na ty úroky.

J. Jurax 12.2.2017 20:18

Re: přesně tak, pane Pavlíku

No vidíte, banka si zaintervenovala a na úroky taky došlo - no není to úspěch?

My tu inflaci přece potřebujeme, bez ní bychom nemohli žít ...

P. Švejnoch 11.2.2017 16:54

Vidím, pane Šejno

že ani o víkendu nezahálíte, a rozjel jste svou další adorační šou - tentokrát na téma: "Intervence ČNB jsou skvělé, na devalvaci vydělají všichni!".

Myslím, že byste ještě měl pohovořit o tom, že vlastně takové intervence nebývale narovnávají podnikatelské prostředí, což je Vaše další oblíbené cliché...

Není Vám, pane Šejno, divné, že s Vašimi ekonomickými ekspertýzami v podstatě nikdo nesouhlasí? Mně by to tedy po takové době už divné bylo... Znáte ten vtip, kterak jede pán po dálnici do Brna a slyší v rádiu hlášení jiného řidiče: "Chci upozornit řidiče jedoucí po D1 směrem do Prahy, aby dávali bacha - okolo 90. kilometru jede nějaký idiot v protisměru!" A pán se rozhlédne a zamumlá: "Tss, kdyby jeden! Všichni!!!"?

M. Prokop 11.2.2017 21:03

Re: Vidím, pane Šejno

Takový klasický český kverulant.

M. Šejna 12.2.2017 11:34

Vidím, pane Švejnochu

se se dokážete na moje komentáře lepit společně s Prokopem jak hovno na košili.

Možná by stačilo, kdybyste byl schopen splečné s tím druhým jmenovaným trollem vyprodukovat nějakou polemiku k tématu ČNB, než se věnovat mojí osobě. Debilní poznámky týkající se mojí osoby ovládáte bravurně. Mít vlastní názor na probírané téma neumíte ani náhodou.

P. Švejnoch 12.2.2017 12:58

Re: Vidím, pane Švejnochu

Ale jděte, pane Šejno.

Polemizovat s Vašimi surrealistickými představami o ekonomických vazbách a jevech (ale nejen o nich) jsem se pokoušel několikrát, ba dalo by se říci mnohokrát - a k ničemu to nevedlo. K ničemu to nevedlo z toho důvodu, že Vy si vedete svou, i pokud je nad slunce jasné, že se mýlíte. Viz Vaše přihlouplé tvrzení, že "Babiš narovnává podnikatelské prostředí". A pokud i náhodou pochopíte, že Vaše pozice jsou neudržitelné, začnete překrucovat svoje původní tvrzení a odvádět řeč od tématu k nějakým margináliím. Nesleduji Vaše příspěvky nějak systematicky (i když připouštím, že se jim nijak nevyhýbám - převážně z důvodu obveselení), ale ještě jsem nezaznamenal jeden jediný případ, kdy byste připustil, že jste se v čemkoli mýlil. Takže buďto jste Bůh osobně, a nebo...

Jako člověka Vás neznám, možná jste ve skutečnosti fajn chlápek, ale diskutéry, jako jste Vy, já pohrdám.

... To jen abyste pochopil, že pro mě nějaká věcná debata s Vámi moc nepřichází v úvahu.

M. Šejna 12.2.2017 13:18

jako obvykle Švejnochu

vyplodil jste hromadu vět, ale k věci jste nenapsal nic.

Trakže znovu:

co konkrétně máte proti mým názorům ohledně intervencí ČNB? Stačí prezentovat čísla, data atd., abyste dokázal že se mýlím.

Ideologické kecy si nechte na politické školení Vašich soukmenovců.

P. Švejnoch 12.2.2017 15:48

Re: jako obvykle Švejnochu

Chápu, milý pane Šejno, bylo to pro Vás příliš mnoho vět...

Nu, co naplat. :-)

J. Chaloupka 12.2.2017 11:55

Hrát si s infrací je hra s ohněm.

Viděli jsme, co dokáže opravdová inflace v 80. letech min. století na Balkáně. Nakonec to skončilo válkou.

V samoobsluze než jste došel k pokladně, tak zboží stálo více. Takže jen si hrajte chlapci v ČNB s inflací, najednou se vám vymkne a ten požár už neuhasíte. Ostatně soudím, že je lepší mít rum ve sklepě, než peníze v bance.

M. Šejna 12.2.2017 12:01

no jistě, pane Chaloupko

předpokládám tedy, že jste všechny Vaše peníze už z banky vybral a nakoupil jste si rum do sklepa. Vlastně Vy jste si nic z banky nevybral, protože všechny vaše úspory ČNB zmařila devalvací, jak tvrdíte o kus výše, takže žádný rum ve sklepě nebude.

V. Vaclavik 11.2.2017 11:11

Kde jsou spekulanti

tam je socialismus, zde socialisticky kontrolovana mena, tedy mena, se kterou nejaky urad proti-trzne manipuluje.

Prece vime, proc jsme meli veksklaky, protoze jsme meli netrzni korunu. A vekslak, nebo spekulant, jedno jsou. Pak ze jsme se z nasi minulosti nejak poucili, my lide z byvaleho Vychodniho bloku, oproti lidu stareho Zapadu, kam dal pan Klaus oci.

M. Šejna 11.2.2017 12:49

no jistě

a protože nejvíce spekulantů se nachází na newyorské a londýnské burze, tak je v New Yorku a v Londýně socialismus.

M. Šejna 11.2.2017 10:11

Po dlouhé době dobrý článek o intervencích ČNB

hlavně ta poznámka o blábolech hlupáků, že je ČNB okradla o úspory, je velmi trefná.

Stejně tak je dobrý postřeh autora, že po konci intervencí nemusí koruna skokově posílit, protože pokud budou chtít spekulanti s korunou rychle vybrat své zisky a začnou masivně prodávat své korunové "pozice", mohou poslat kurunu ještě níž, než je teď.

P. Čech 11.2.2017 10:58

Re: Po dlouhé době dobrý článek o intervencích ČNB

Nejsem ekonom a tudíž moje znalosti v této oblasti jsou dosti chabé. Nicméně by rád věděl, pokud budu souhlasit s autorem, proč nezahubilo hospodářství Západního německa po válce zvyšování kurzu marky na druhou nejvyšší úroveň v Evropě. Stejně proto s myslím, že zvyšování kurzu koruny by mohlo i prospět.

M. Šejna 11.2.2017 12:48

pane Čechu

Ekonomika založená na přebytkové obchodní bilanci zahraničního obchodu má snahu o co nejnižší kurz vlastní měny.

Pokud je ale ekonomika závislá na dovozu, tj. více doveze než vyveze, pak se snaží o co nejsilnější kurz vlastní měny.

V této základní logice pak najdete odpověď na to, na co se ptáte.

S. Ševeček 11.2.2017 13:53

Re: pane Čechu

Otázkou je, proč by českého člověka (třeba malého čecháčka) měl zajímat nějaký vývoz a jeho saldo bez ohledu na to, jak se mu v "tržním" prostředí daří?

(v tomto smyslu jsem patriot)

P. Čech 11.2.2017 14:33

Re: pane Čechu

Pokud stát vyváží konkurenceschopné a kvalitní výrobky, které nejsou předražené či výrobky unikátní (takové vyvážela ČSR před válkou), o které je v zahraničí zájem, není třeba žádných intervencí národních bank. Chcete snad říci, že Německo od doby po válce více vyvezlo než dovezlo? O tom silně pochybuji. Dodnes jsem se setkal s cca 5 výrobky made in Germany, z nichž dva byly vyrobeny v Číně. No vidíte, a odpověď jsem nenašel. nechcete snad tvrdit, že je pro náš systém nezbytné dovážet salmonelou nakažená kuřata z Polska, vysoce nekvalitní šmejdy z Číny, máslo z Belgie či citrony z Argentiny, jablka z Polska , USA a pod.