16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

FINANCE: To bude tanec

Základní otázkou dnešní doby je: Kdo nakoupí ty obrovské zásoby spekulativních korun, které si nasyslili investoři v očekávání konce intervencí? Neboť ono je výborné spekulovat, jen musí být po ruce hejl, který to zaplatí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlik 11.2.2017 10:19

Re: co ČNB tiskla?

Veritele CNB v korunach nejsou stejni jako dluznici v Euro investicich takze vami navrhovana operace se nemuse uskutecnit.

J. Bruner 11.2.2017 11:48

Re: co ČNB tiskla?

ale to není pravda. ČNB je zároveň dlužníkem v korunách a věřitelem v Eurech. Ten, od koho kupovala Eura tomu platí v korunách.

K. Pavlik 11.2.2017 12:57

Re: co ČNB tiskla?

No to jiste - ale to je jen prvni krok. Za Eura CNB koupila od kdovikoho kdovico a za koruny si novy majitel take ledaco.

Takze po prvnim kroku (a to mohou byt dalsi) by musela CNB dat dohromady majitele kdoviceho s majitelem ledaceho. Asi by se to majiteli ledaceho moc nelibilo.

J. Bruner 11.2.2017 13:45

Re: co ČNB tiskla?

podívejte, čnb vytvořila jen ZDÁNÍ zájmu o Eura a tím posílila jejich směnnou hodnotu. Takže vlastník Eur je směnil za koruny s tím, že buď dostane v ČR levnější zboží (což nedostane neboť čnb vyvolala fiktivní pozici) nebo , že vydělá až koruna zpevní. Ona koruna je ve skutečnosti pevnější, ale od koho si koupí nazpět eura? V takovém množství zase jen od ČNB. A prodá je banka? Buď ano a pak silně prodělá nebo si je nechá a operace je nulová. Celkový výsledek je, že my občané jsme prodělali při nákupech Eur. Jinou lahodnost v té operaci nevidím.

K. Pavlik 11.2.2017 17:52

Re: co ČNB tiskla?

No holt kazdy mame jiny nazor.

S. Ševeček 11.2.2017 11:01

Re: co ČNB tiskla?

Tzv. obchodní banky (privátní banky všeho dtruhu) mají dlouhodobě přebytek korun - ČNB má za povinnost tyto přebytky bank vykupovat ... to také činí, za nulový úrok (tzv. záporný úrok je, když ČNB deposita úročí mínusově - při výběru dostanete méně než jste vložili).

ČNB má evidentně trvalý přebytek korun - které předtím zřejmě nedůvodně emitovala. Cestou odpovědnou by tedy nemělo být vydávat nové NEODŮVODNĚNÉ koruny a nakupovat za ně eurové cenné papíry (s nejistou úplnou návratností), ale dbát o stabilitu měny - ne o inflaci, jejíž pofidérní cíl 2% si stanovila. Takže ČNB vědomě způsobila devalvaci koruny o 10% a jak patrno z článku, toto znehodnocení naší měny má trvalou tendenci.

Navíc - argument ČNB, že "bylo třeba" zajistit inflaci 2% - se po ukončení regulace ukáže jako zcela falešný a prázdný a inflace se opět brzo propadne k nule.

S. Ševeček 11.2.2017 11:03

Re: co ČNB tiskla?

Bankovky a mince je mnový agregát M1. Daleko důležitější je M2 a M3. Zkuste si to najít.

J. Bruner 11.2.2017 11:46

Re: co ČNB tiskla?

no právě. Peníze, tedy M1, je jediný agregát, který je jakž takž krytý vytvořeným produktem. Ostatní agregáty jsou majetkem, který není ničím kryt. Např. zaplatím za zboží směnkou vlastní (cenným papírem). Čím je do maturity tato směnečná suma kryta? Tedy jakou mám záruku, že ji směním za peníze? Je to jen slib jako všechny agregáty M2-M5, vyjma M1.

K. Pavlik 11.2.2017 0:34

Konecne ma nekdo rozum

.CNB muze zavest zapornu urok. Svycarskych minus 0.7% by asi udelal zazraky. Euro za 30 korun. CNB ale asi nebude mit odvahu to udelat.