16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

FINANCE: To bude tanec

Základní otázkou dnešní doby je: Kdo nakoupí ty obrovské zásoby spekulativních korun, které si nasyslili investoři v očekávání konce intervencí? Neboť ono je výborné spekulovat, jen musí být po ruce hejl, který to zaplatí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Bruner 11.2.2017 0:56

co ČNB tiskla?

skutečně natiskla ČNB nějaké koruny? Podle údajů ČNB je v oběhu cca 560 mld.korun v bankovkách a mincích. Co je to za peníze oněch dalších cca 900 mld.korun, za něž nakoupila eura? Vždyť to jsou jen tzv.elektronické peníze.ČNB předstírá, že má koruny a za ně nakoupí eura, která jsou zase předstírána jinými bankami. Jsou to jen kouzla s kapitálovou přiměřeností. Ať si zkusí ČNB eura, která nakoupila, vybrat v bankovkách.Dostane prd.

K. Pavlik 11.2.2017 4:43

Re: co ČNB tiskla?

Trosku si pletete pojmy. CNB nema Eura ma investice asi hlavne v Eurech a to je sakra rozdil. Az ty investice bude prodavat tak se ukaze kolik doopravdy ma. Ono tech 900 ml. korun zase neni tak kor moc - kdyz byla honba na recke banky tak bylo potreba dost bankovek. A to se vubec nebavim o teoretike moznosti ze evropska centralni banka muze zbankrotovat - no ale o tom opravdu moc nevim.

J. Bruner 11.2.2017 8:02

Re: co ČNB tiskla?

řekněte mi konkretně, co jsou to investice v Eurech. Kde si na ně mohu sáhnout? A propos. Jaké pojmy si pletu? Ale prosím zcela konkrétní popis, bez všeliké omáčky.

M. Těhanová 11.2.2017 8:07

Re: co ČNB tiskla?

Díky za otázku, taky bych to moc chtěla vědět. Pochybuju ale, že na tohle bude umět, nebo chtít někdo odpovědět.

S. Ševeček 11.2.2017 9:58

Re: co ČNB tiskla?

Třeba cenné papíry (dluhopisy a poukázky) ECB, "spolehlivé" cenné papíry, státní dluhopisy Německa a "Řecka" a tak podobně.

M. Šejna 11.2.2017 10:20

Víte, kde jsou ty investice v eurech, pane Brunere?

zkuste si prolistovat webové stránky ČNB. ČNB loni hospodařila se ziskem 46 mld. Kč. Ten zisk utržila napřiklad tím, že nakupovala dluhopisy jiných národních bank a vybírala si pak zisk fe formě úroků.

ČNB totiž nepracuje tak, že by syslila devizy v nějakém sejfu ve své budově na Přikopech. Ona s těmi penězi podniká a zdá se, že podniká velmi šikovně. Zisk 46 mld. za rok 2016 je slušný výsledek.

S. Ševeček 11.2.2017 11:05

Re: Víte, kde jsou ty investice v eurech, pane Brunere?

Takže ČNB bohatla a lidi chudli. Super výsledek!

M. Šejna 11.2.2017 12:54

pane Ševečku

Vy jste loni nějak zchudnul kvůli ČNB? Podělte se s námi o to, jak Vás ČNB uchudila.

S. Ševeček 11.2.2017 14:04

Re: pane Ševečku

Třeba tím netržním kursem koruny, Matěji.

Žiji za tuzemské náklady, které jsou vyšší. Dovážím zboží z venku, které podražilo a zvyšuje náklady moje i mých zákazníků, kteří pak zákonitě musejí aspoň část nákladů promítnout do cen.

(a zkuste se zeptat českých výrobních firem - ano, ještě se takové najdou - jak tleskají vyšším cenám za dovozové technologie, které jinde než venku nepořídí ... někdy i s tím, že stroj jim dodá zákazník - za plnou cenu, bez možnosti dojednat vlastní podmínky s dodavatelem stroje, který od nich vyžaduje výrobu výhradně na této technologii a jinak neobjedná produkci)

M. Šejna 11.2.2017 15:47

chudinko okradená

vy jste asi jedním z mála, koho ČNB děsně okradla. Podělte se s námi proto o informaci, jaké že to zboži dovážíte z té ciziny, jak jste musel na vlastní náklady snížit při prodeji svou marži, protože jste určitě ani a korunu to dobvezené zboži nezdražil.

S. Ševeček 11.2.2017 16:10

Re: chudinko okradená

Proč Vám, pane Šejno, tak teče voda ze zubů?

Chcete zpochybnit to, že cca bilion korun úspor českých občanů v bankách má nyní o cca 10% nižší hodnotu v "evropské" měně, než před intervencemi co započaly před třemi a půl roky?

A že to bude definitivní loupež až ČNB dotlačí českou korunu do eura?

J. Chaloupka 12.2.2017 12:02

Na mých úsporách mi pan Singer a spol.

dluží cca 10 tisíc. A to nejsme žádní boháči a v úsporách máme jen nutnou rezervu.

M. Šejna 12.2.2017 13:24

pane Chaloupko

vy jste si po devalvaci koruny musel směnit vaše úspory na eura? nebo nám chcete říci, že před devalvaci jste měl na účtu 100 tisíc, nesáhl jste na ně, a těď tam máte jen 90 tisíc?

J. Jelínek 11.2.2017 8:12

Re: co ČNB tiskla?

Tak znova - co je to "investice v eurech" ?

I. Skolin 11.2.2017 8:30

Re: co ČNB tiskla?

Přesunu výrobu např. na Slovensko ?

M. Šejna 11.2.2017 10:23

pane Jelínku

investice v eurech je třeba nákup dluhopísů německé, francouzské nebo švýcarské centrální banky. ČNB takto v eurech investuje a loni díky tomu hospodařila se ziskem 46 mld. Kč.

Takže investice v eurech ovládá ČNB bravurně.

M. Těhanová 11.2.2017 8:04

Re: co ČNB tiskla?

Trošku nechápu, proč se spekulantům říká investoři. Se skutečným investováním to přece nemá nic společného. Navíc si myslím, že se skutečnou ekonomikou také ne.

K. Pavlik 11.2.2017 10:24

Re: co ČNB tiskla?

Na toto odpovida stary dobry zidovsky vtip:

Kdyz se povede spekulace tak to byla investice a kdyz se nepovede investice tak to byla spekulace.

Ja jsem napriklad investoval do uranu - bohuzel to byla spekulace.

Z. Lapil 11.2.2017 20:39

Re: co ČNB tiskla?

Zhruba od té doby, co se "investice" říká i útratě za dovolenou.

J. Bruner 11.2.2017 9:25

Re: co ČNB tiskla?

ještě dodatek. ČNB je clearingovým centrem pro komerční banky. Tyto banky mají u ČNB účty, které čnb žádá, aby byly pozitivní. Pokud nemá kom.banka krytí, pak buď čnb počká s provedením transakce nebo nabídne kom.bance doplnění účtu proti zástavě bonitním listem (cenným papírem). Tím se na clearingovém účtě objeví, ale jen jako napsané číslo, množství korun. A za tyto "jakoby" koruny si ČNB na volném trhu nakoupila Eura. Ovšem nikdo neví, ve vztahu ke skutečným Eurům (těm papírkům), zdy ten prodávající má krytá Ezra nebo také jen elektronické peníze. Proto se ptám, zdy ba ČNB mohla vybrat od prodávajících skutečná papírová Eura či nikoliv. Je to jen rej slibů a v případě runu na banku by nikdo nedostal skoro nic. Pokud by nyní ČNB se dohodla s prodejcem Eur, že ona nic nezaplatí v korunách a nechce žádná eura, pak by se na reálném trhu nic nestalo a hlavně by zcela bez otřesů koruna dosáhla své normální hladiny. Kdyby tedy ČNB kopala za nás , občany ČR, tak by pozvala dlužníky v Eurech a žádala od nich výplaru v hotovosti. Tu ovšem nikdo nemá a velmi rád by přistoupil na výmaz dlehu v Eurech za výmaz pohledávky v Kč.

M. Šejna 11.2.2017 10:07

pane Brunere

vaše starosti bych chtěl mít.

K čemu je Vám informace, zda má ČNB eura v papírové formě, nebo formě jiné? Peníze jsou oběživo. Opakuji OBĚŽIVO. Je to od slova obíhat. A obíhá jen to, co potřebujeme, aby obíhalo. Buďto ve formě papírků a mincí, nebo ve formě elektronické.

Tak Vaše otázka, jak je možné že v oběhu mezi lidmi je jen asi 900 mld Kč, a ptáte se, kde je zbytek, je tedy úplně zbytečná. Těch 900 mld. je totiž to oběživo ve formě papírků. Máte-li na účtě půl milionu, nepotřebujete, aby všechno z toho obíhalo. Stačí to mít na účtu. V peněžence máte ale jen třeba 3 tisíce "oběživa" v bankovkách. To Vám pro běžnou potřebu stačí, i když ve skutečnosti máte na účtu k dispozici půl milionu.

A takto je to i u ČNB. Ta má nyní k dispozici asi 90 mld. euro coby devizové rezervy. Buďte si jist, že to není v bankovkách. Takto totiž bankovní systém na světě nefunguje. Ale to asi moc dobře víte.

J. Bruner 11.2.2017 11:07

Re: pane Brunere

pane Šejno. Podle zákona jsou penězi bankovky a mince (skutečné papírky a kousky plechu). Těch je vydáno za cca 560 mld.Kč. O žádných elektronických penězích není nikde ani slovo. A hlavně. Ten kdo řekne, že má na účtu tolik a tolik korun, pak se velmi mýlí. V bance nemá nikdo ani korunu, má jen pohledávku za bankou. Skutečné peníze, které tam přinesl se staly majetkem banky a on dostal peněžitou pohledávku za bankou.

M. Šejna 11.2.2017 13:05

pane Brunere

no vidíte, že to chápete. Jen jste ještě stále nepochopil, že peníze nemají jen funci oběživa ve formě fyzického obíhání bankovek a mincí, ale mají i formu zůčtovací a elektronickou. Když platím v obchodě platební kartou, platím penězi a přesto nepotřebuji bankovky.

Už rozumíte?

Pro jistotu Vám ještě popíšu funkci peněz:

1) všeobecný prostředek směny, 2) zúčtovací jednotka, 3) uchovatel hodnoty, 4) úvěrový trh.

Hlavně si nastudujte pojem "zúčtovací jednotka". To je přesně ten význam peněz, při kterém vůbec nepotřebujete mít doma v kasičce bankovky a mince.

J. Bruner 11.2.2017 13:35

Re: pane Brunere

bohužel se nebavíme o tom, co je funkce peněz, ale co jsou peníze. Podle zákona o ČNB jsou zákonnými penězi platné bankovky a mince. Vámi popsaná funkce peněz je míchání jablek s hruškami. Váš pojem zúčtovací jednotka je nesprávný, ale jde o penězi ocenitelnou (směntelnou) hodnotu. Tak je i např.definován majetek právnické osoby. Nejde v žádném případě o peníze, ale o administrativní resp.účetní ocenění nějaké hodnoty (movitosti, nemovitosti atd.) vyjádřené v nějaké měnové jednotce. V reálu to znamená, že peníze jsou bankovky (cenné papíry) v nom.hodnotě např. 100 Kč a auto je hodnota v ceně např.100000,- Kč. Na první pohled je rozdíl ve vzhledu bankovky a auta. To jsou aktiva, která je třeba pro srovnání ohodnotit ve stejných jednotkách. Ale stále je rozdíl mezi penězi a např. akcií, i když oba papírky dnes mají stejnou cenu, zítra už to nemusí platit.

M. Šejna 11.2.2017 14:34

a co vlastně řešíte?

objem peněz v ekonomice se prostě nerovná množství oběživa v ekonomice. Je to jasné? Oběživa musíte mít v ekonomice jen tolik, aby byla zajištěna směna zboží přes peněžní hotovost. Zbytek se dá řešit zůčtováním.

Pokud mám v bance na účtu půl milionu, je mi úplně u zadnice, jak těch mých půl milionu v té bance vypadá. Tedy zda těch mých půl milionu skladují v bankovkách. Pro mě je podstatné, že tuto finanční hodnotu mám a že mi banka tuto hodnotu mého majetku garantuje.

J. Bruner 11.2.2017 14:56

Re: a co vlastně řešíte?

váš optimizmus a rotschildovy peníze. Banka vám nic negarantuje a pokud je v problému, tak nic z banky nedostanete (možná ze záchranného poolu, když tam něco bude). A v bance žádné paníze nemáte, jen pohledávku za bankou. Ale to je zřejmě zbytečné vám říkat.

M. Šejna 11.2.2017 15:43

no vidíte, že to nechápete

takže pokud máte v bance pohledávku a nikoli uložené peníze, jak se mi tu snažite vysvětlit, tak tam rychle utíkejte, pohledávku přeměňte na hotovost a s tou hotovostí pak utíkejte domu a nacpěte si ji pod slamník. Budete mít doma oběživo a nebudete věřitelem banky.

Zároveň Vám pak přeji hodně štěstí při placení hotovostí všem vašim dodavatelům. Nezkoušejte to u nich s placením přes poštu nebo přes banku. V té chvíli se totiž stáváte věřitelem pošty nebo banky a nemáte jistotu, zda tu vaši momentální pohledávku převedou Vašemu dodavateli. Pěkně si osobne naklusejte ke každému dodavateli a zacálujte to u nich v hotovosti těmi papíeky, které jediné uznáváte za peníze. Budete mít aspoň jistotu, že se vaše pohledávka vůči poště nebo bance neztratí. A hlavně budete mít jistotu, že platíte penězi a nikoli nějakým trapným pokusem o zůčtování vzájemných pohledávek, což jakýkoli bakovní nebo poštovní převod ve skutečnosti je.

P. Khail 11.2.2017 15:56

Re: pane Brunere

Já nejsem ekonom ale z logiky věci mi vychází, že pokud zaplatím v obchodě kartou (tedy elektronickými penězi) a dostanu požadované zboží, je mi jedno jestli jsem převedl pohledávku za bankou nebo ne. Je to snad věcí dohody, přijímané všemi stranami, ony ty papírové a kovové peníze (pokud nejsou zlaté a pod.) stejně nemají stejnou hodnotu jako nakoupené zboží. Nebo je to jinak? Navíc už ani do bank nedávám skutečné peníze ale ty elektronické (asi stejně jako většina občanů), i v zaměstnání jsem jimi vyplácen, zákon nezákon.

J. Bruner 11.2.2017 16:34

Re: pane Brunere

ano, máte plnou pravdu. Při běžném chodu, kdy jsou bankovní operace likvidní to tak chodí. Ale tady se vedla řeč o tom, že ČNB natiskla koruny a za ně nakoupila Eura. Já jsem řekl, že to tak není, že jde o virtuální hodnoty a že tedy by se nic nestalo, kdyby se ony virtuální platby vyrovnaly. Ostatně nyní je opět aktuální oddlužení Řecka, tedy navrhuje Tsipras to samé - co jsme si , to jsme si.

Podstata je v tom, že jsou pouštěny do oběhu tyto virtuální peníze a banky žijí z úroků, které vybírají v hotovosti. Tato zběsilost musela být krocena zákonem, kapitálová přiměřenost. Tj banky nesmí mít více spekulativního kapitálu v poměru k vlastnímu kapitálu než 8%. Např kampeličky jsou lepší-cca 9%. Stále ale banky půjčují víc než co činí jejich vlastní kapitál plus co mají od klientů.

P. Khail 11.2.2017 16:38

Re: pane Brunere

Ta dlouhá diskuzní vlákna jsou trochu nepřehledná, často nedokážu identifikovat jak to jde za sebou, pokud tam nejsou oslovení.