16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

FINANCE: To bude tanec

Základní otázkou dnešní doby je: Kdo nakoupí ty obrovské zásoby spekulativních korun, které si nasyslili investoři v očekávání konce intervencí? Neboť ono je výborné spekulovat, jen musí být po ruce hejl, který to zaplatí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 11.2.2017 17:22

Re: pane Čechu

Stačí se podívat na statistické údaje o německém exportu, aby i laik zjistil, že německá ekonomika není tak zdravá, jak se nám neustále snaží namluvit ekonomové. Stačí, aby jedna země (Řecko, např.) vystoupila z eurozóny, znejistělí investoři přestanou dotovat sociální experimenty europolitiků, což vyvolá sociální bouře a německá ekonomika nezdravě závislá nikoliv na domácí poptávce, ale na poptávce na zahraničních trzích, bude mít hned problémy, se kterými si nebude vědět rady. Celoevropská krize dopadne nejvíce na Němce, kteří ještě musí platit obrovské náklady na udržení klidu mezi migranty a na udržení sociálního klidu v období zvýšení nezaměstnanosti už nebudou prostředky.

Biliony EUR, které pořád tiskne ECB nemůže dlouho zachraňovat disproporce v ekonomice jednotlivých zemí EU a už i MMF varuje před velkou krizí v eurozóně.

J. Pražák 11.2.2017 10:09

Autor si bude muset počkat na ukončení intervencí

Pak se probudí ze svého snu. Dobré připomenout že lidé intervence platí vícekrát. Nyní dražším dovozovým zbožím od počítačů po ryby, dražšími dovolenými,...

ČNB má aktiva v €. Budoucnost € není zářivá, schyluje se ke krachu, o čemž píší už i seriozní německé noviny.

"Natištěné" Kč dle autora nemají vliv na hodnotu úspor? To snad ani není možné slušnými slovy komentovat.....

M. Šejna 11.2.2017 10:15

zapomínáte na druhou stranu problému

dovozové zboží je sice dražší, ale lidé mají možnost si ho koupit, protože ekonomika díky slabší koruně šlape na plné obrátky a lidi mají práci. K čemu by vám byla silná koruna, kdybyste byl na dlažbě a nebo kdyby Vaše firma krachovala kvůli ekonomické recesi?

Lepší je mít v kapse slabou korunu, než nemít v kapse ani jedinou minci silné koruny.

J. Pražák 11.2.2017 10:23

Re: zapomínáte na druhou stranu problému

Dovozoví agenturní zaměstnanci u nás moc nenakoupí, ale budou posílat výdělek na Ukrajinu,... To jsou ti, kteří se na zvýšené výrobě podílejí.

U nás máme sice 400 tisíc nezaměstnaných, ale díky asociální politice vlád jsou to "nedotknutelní", kteří nepotřebují být zaměstnaní - mají dávky, příspěvky, přídavky,...

Chybná politika státu podporuje výdejny vš diplomů v oborech, kde absolventi najdou uplatnění pouze na úřadu práce, ve státní správě, nebo v ziskovce. Změna tohoto je klíč k tomu, aby se u nás situace zlepšila.

M. Šejna 11.2.2017 10:37

pane Pražáku

co má tento tento Vás "diskuzní opus" společného s ČNB?

J. Pražák 11.2.2017 10:50

Re: pane Pražáku

Jestli to nechápete, tak si poodstupte z "vedení", nebo si nechte od někoho vysvětlit.

M. Šejna 11.2.2017 12:52

pane Pražáku

místo debilních narážek na moje dlouhé vedení to tady zkuste vysvětlit nám ostatním Vy, "yntelygente" s krátkým vedením.

J. Pražák 11.2.2017 15:20

Re: pane Pražáku

Nejprve si položte otázku, zda ti "spekulanti" investovali bilion Kč všichni chybně a zda na tom prodělají. Ve Švýcarsku poté, co už cetrální banka nebyla schopna oslabovat CHF, tak jeho hodnota stoupla o více než 30%. U nás to bude méně, ale bude to také mazec. Tato diskuse není na vysvětlování základů ekonomie. Zkuste si pro začátek načíst nějaké články např. na Patria.cz.

M. Šejna 11.2.2017 15:33

takže znovu

co mají agenturní pracovníci z Ukrajiny společného s měnovou politikou ČNB?

J. Ráž 11.2.2017 16:54

Re: takže znovu

Například to, že to, co Ukrajinci tady vydělají neutrácí zde , ale na Ukrajině. Čili nijak nepodporují naši ekonomiku zvýšenou poptávkou na českém trhu a nepodporují tak jeden z cílů pochybné měnové politiky ČNB, zvýšit růst inflace. Dále: Agenturní zaměstnanci nezdravě varovnávají poptávku na pracovním trhu po nekvalifikovaných zaměstnancích, což má tři důsledky" Cena práce se udržuje nepřirozeně nízko, nic netlačí na stát, aby naše "sociálně nepřizpůsobivé", přinutil chodit do práce a výrobce levná pracovní síla nenutí k zavádění nových technologií (robotizace) se sníženou potřebou manuální práce.

Celý hokus pokus ČNB s umělým potlačením měnového trhu v konečných důsledcích poškodí naši ekonomiku, neb vytvořil pohodlný polštář pro exportéry a ti udrželi svou konkurenceschopnost nízkými cenami, nikoliv inovacemi. A v neposlední řadě tento pokus neúměrně navýšil zisky montoven zahraničních vlastníků, kteří vyváží za eura, ale výrobní náklady mají v korunách.

J. Pražák 11.2.2017 19:16

Re: takže znovu

To by bylo potřeba vám vysvětlit základy fungování hospodářství. Jen stručně: oslabování Kč čnb vede ke zvýšení výroby pro vývoz, protože se to vyplácí. Aby se mohlo vyrábět, jsou třeba další zaměstnanci. Když se u nás nedaří sehnat lidi do práce, protože 400000 "nedotknutelných" nepotřebuje pracovat, tak nezbývá než najmout agenturní pracovníky. Pochopitelné?

M. Šejna 12.2.2017 12:10

pane Pražáku

To by bylo potřeba zas Vám vysvětlit, že ti ukrajiští agenturní pracovníci sem jezdili i před devalvací koruny. Pokud český zaměstnanec nehodlá u českého zaměstnavatelé pracovat, tak český zaměstnavatel hledá pracovní sílu v cizině. A tohle žádná devalvace nebo revalvace koruny nezmění.

J. Pražák 12.2.2017 12:15

Re: pane Pražáku

Skutečně jste tak nechápavý, nebo trollujete? Problém je v tom, že stát poskytuje štědré (a)sociální dávky a příspěvky líným lehkoživkům, kteří nemají zájem se vzdělat v oboru, který najde uplatnění na trhu práce.

M. Šejna 12.2.2017 13:21

nechápavej Pražáku

takže znovu, už poněkolikáte:

co mají sociální dávky českým nemakačenkům společného s intervencemi ČNB proti posilování koruny?

J. Pražák 12.2.2017 13:23

Re: nechápavej Pražáku

Jste skutečně neschopný pochopit 3 řádky textu??????????????

Zkuste si to nechat vysvětlit od někoho jiného. Já nemám sílu ani chuť ztrácet čas.

P. Vaňura 12.2.2017 11:24

Třeba to, že Vámi oslavovaná vyšší poptávka po pracovní

síle nevedla k vyšší zaměstnanosti Čechů, ale dovozu zaměstnanců z ciziny, přičemž z peněz jim vyplacených netěží čeští prodejci.

M. Šejna 12.2.2017 12:05

aha, pane Vaňuro

to jsem netušil, že dovezení zaměstnanci nemusejí v Česku žrát, bydlet, telefonovat atd. To jsem netušil, že tyto potřeby těm dovezeným Ukrajincům zabezpečují ukrajinští hoteliéři, ukrajinské supermarkety, ukrajiští telefonní operátoři atd.

S. Ševeček 11.2.2017 12:29

Re: zapomínáte na druhou stranu problému

Proč si myslíte, že ekonomika šlape díky slabé koruně?

Zvonka to vyzerá tak, že ekonomika šlape díky poptávce a "šlapající ekonimice" zvonka.

Soukromé úspory obyvatelstva jednoduše ztratily kolem 10% na své hodnotě - to k předchozímu NEINTEVENOVANÉMU - ergo kladívko přirozenému - kursu koruny.

Pokud chcete vyjádření oproti paritě kupní síly, je to podhodnocení (okrádání) obyvatelstva o čtvrtinu.

M. Šejna 11.2.2017 12:44

pane Ševečku

poptávka "zvonka" vypadá asi takto: zvonka mají zájem o moje výrobky za 1 milion euro. Před devalvací jsem dostal za zboží v hodnotě milion euro 25 milionů Kč, po devalvaci jsem ale za to samé dostal 27 milionů Kč. Kontrolní otázka: vyšší zisk jsem měl před nebo po devalvaci?

A teď k těm úsporám obyvatelstva: před devalvací jsem měl naspořen 1 milion Kč, po devalvaci také 1 milion Kč. Jak jsem prosím příšel o 10 procent svých úspor?

S. Ševeček 11.2.2017 12:55

Re: pane Ševečku

Po devalvaci platíte dražší subdodávky, služby a za zaměstnancům, o daních nemluvě.

M. Šejna 11.2.2017 13:13

Re: pane Ševečku

no pokud ty subdodávky odebíráte z ciziny, pak ano. Ale na druhou stranu, pokud finální výrobek vyvezete znovu do ciziny, pak na devalvaci stejně vyděláte. Získáte totiž zpět vyšší přidanou hodnotu.

Uvedu příklad: před devalvací nakoupím subdodávku za 500 euro, ale můj finální výrobek má hodnotu 1000 euro. Kurz je 25 Kč/Euro. Na nákup jsem potřeboval tedy 12.500 Kč a výrobek jsem prodal za 25 tisíc Kč. Výdělal jsem tedy 12.500 Kč.

Po devalvaci na 27 Kč za euro jsem musel nakoupit subdodávku dráž. Stála mě 13.500 kč. Prodal jsem ale za 27 tisíc Kč, takže zisk mám 13.500 Kč. O tisícovku víc, než před devalvací.

S. Ševeček 11.2.2017 13:50

Re: pane Ševečku

Akademizující blábol. Trh není nikdy takto kupecko-statický.

Navíc - většina českého "exportu" má charakter subdodávek, kooperace a prací pro kompletující či majitelské firmy v zahraničí, které si dodavatele a ceny určují s ohledem na ekonomiku a kvalitu třeba i takto: poptají u více českých firem konkretní produkt, vyberou (často v tísni) firmu s nejnižší cenou a optimální kvalitou, srovnají s čínskou alternativou a pak volí.

Pro český trh často dovážejí cizí firmy levné zboží za "kapitalistické" ceny kvality.

M. Šejna 11.2.2017 14:38

tak jo, Ševečku, tohle nemá smysl

já prostě jen akademicky blábolím, zatímco vás ČNB děsně okradla o vaše úspory.

Spokojen?

A teď mi ješte napište, co se stane s vašimi úsporami, až ČNB přestane intervenovat. Předpokládám, že Vám v té chvíli ČNB ty prachy zas vrátí.

P. Vaňura 12.2.2017 11:27

Možná, že ano, ale ten článek je právě o tom, že to

nemusí být pravda!

J. Ráž 11.2.2017 17:10

Re: pane Ševečku

Pane Šejno, jen oblbujete.

Vytáhnout jeden, a to zcela pochybný argument a nedívat se na dopady netržního zásahu ČNB v širším spektru je nesmysl.

Každopádně je faktem, že se tržní síla obyvatel zásahem ČNB snížila o 10%, neb většinu toho, co český občan kupuje pochází z dovozu a když se dovozy zdraží o 10%, tak jdou všechny Vaše argumenty o prospěšnosti umělého snížení kurzu pro české občany do kopru.

Tvrzení, že se díky netržnímu kurzu koruny zvýšily mzdy vychází jen ze statisticky zkresleného údaje, neb se naopak zvýšilo procento občanů s příjmy pod hranicí průměrné mzdy.

A souvislosti s tím co už tady někdo naznačil: Na co je "normálnímu" občanu zvýšená exportní výkonnost podniku, který zaměstnává zahraniční dělníky a své zisky daní v zahraničí?

P. Vaňura 12.2.2017 11:21

Protože poklesla kupní síla tohoto milionu

ČNB neuvěřitelně lže, když toto popírá, zejména důchodci zdražení pozorují!

J. Jurax 12.2.2017 22:41

Re: pane Ševečku

Ježíšikriste ́... a to jsem bezvěrec a neznaboh ... potřebuju dovézt za milión euro. Před devalvací jsem platil za zboží v hodnotě milion euro 25 milionů Kč, po devalvaci jsem ale za to samé platil 27 milionů Kč. A když uplatňuju to dovezené přímo nebo přes výrobek na vnitřním trhu, kontrolní otázka: vyšší zisk jsem měl před nebo po devalvaci?

Takže sprostnému lidu tovar zdražím, abych netratil. Lid je rád, že platí víc, neboť takhle přes ČNB zachraňuje ekonomiku a zvyšuje se inflace, což lidu žere úspory.

J. Chaloupka 12.2.2017 11:59

A úplně nejlepší je mít rum ve sklepě,

než peníze v bance, jakékoliv bance.

S. Ševeček 11.2.2017 9:55

Celá tato několikaletá akce ČNB

je evidentně prováděna jako první krok pro přijetí eura místo naší koruny.

Z hlediska ECB a Berlína je to super technologie - a kurs 27,- je VLASTNĚ UŽ DLOUHODOBĚ STABILNÍ A KORUNA PLNÍ BRUSELSKÁ KRITERIA !

Zloději.

S. Ševeček 11.2.2017 9:51

ČNB přece říká, že

ty koruny jsou korunami ČNB, patří jí, co s nimi dělá je její věcí a co je lidem po tom!

To platí pro "koruny" obecně, tedy například i pro zlaté rezervy ve sklepě na Národní třídě.