16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

FINANCE: To bude tanec

Základní otázkou dnešní doby je: Kdo nakoupí ty obrovské zásoby spekulativních korun, které si nasyslili investoři v očekávání konce intervencí? Neboť ono je výborné spekulovat, jen musí být po ruce hejl, který to zaplatí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 13.2.2017 8:28

Autor si situaci nenápadně ale zásadně zjednodušil.

Předně momentem, který si určil za výchozí. Píše: ..."A začít tím, proč vlastně ČNB začala před lety intervenovat"...

Daleko exaktnější by mohlo být vrátit se ještě hlouběji - tedy k okamžiku kdy měny byly ještě vstaženy k nějakému krytí reálným - např zlatem... a pokusit se tak opřít v prognoze o věcnosti/reality.

Dnes, když je prakticky už celý obsah peněz mnohých měn výrazem mnoha desetiletí držené kladné úrokové hodnoty - společnost v úhrnu ekonomicky rostla - ale mnohdy do "bublin"- a navíc jsou i jiné měny poznamenány razantními intervencemi, je totiž reálná hodnota měny doslova velmi spekulativní a proto bude krajně obtížné vývoj předvídat.

"Tanec" to proto může být jak pozvolně uvadající tak až předsmrtně divoký. Více zřejmě bude záležet na faktickém stavu globální ekonomiky a na krocích velkých hráčů finanční ligy.

I. Schlägel 13.2.2017 7:53

Re: Nejvíce se mi líbí

Vážně? Tak to jsme si pomohli.

J. Jurax 12.2.2017 22:41

Re: pane Ševečku

Ježíšikriste ́... a to jsem bezvěrec a neznaboh ... potřebuju dovézt za milión euro. Před devalvací jsem platil za zboží v hodnotě milion euro 25 milionů Kč, po devalvaci jsem ale za to samé platil 27 milionů Kč. A když uplatňuju to dovezené přímo nebo přes výrobek na vnitřním trhu, kontrolní otázka: vyšší zisk jsem měl před nebo po devalvaci?

Takže sprostnému lidu tovar zdražím, abych netratil. Lid je rád, že platí víc, neboť takhle přes ČNB zachraňuje ekonomiku a zvyšuje se inflace, což lidu žere úspory.

J. Jurax 12.2.2017 22:28

Re: Nejvíce se mi líbí

Inu, odpovídáte si sám ... :-)

J. Křivánek 12.2.2017 22:15

Re: opravdu?

šejna ty seš vyulízaný zeleně socialistícký prase!

J. Křivánek 12.2.2017 22:14

Re: Nejvíce se mi líbí

A to je dobré pro koho? Pro spořádaného pracovitého člověka co si střádá na budoucnost a stáří a znehodnocováním úspor je bit za to že se chová odpovědně? Nebo je to výhodné pro nezodpovědné hajzlíky co se veze nic nespoří a čeká že v případě problému se o něj postará stát? A pro další hajzlíky co vedou stát přerozdělují a čím víc přerozdělují tím víc můžou odklánět?

J. Jurax 12.2.2017 20:18

Re: přesně tak, pane Pavlíku

No vidíte, banka si zaintervenovala a na úroky taky došlo - no není to úspěch?

My tu inflaci přece potřebujeme, bez ní bychom nemohli žít ...

J. Jurax 12.2.2017 20:15

Re: Nejvíce se mi líbí

Ano, a k tomu je třeba inflace nad dvě procenta. Mimo jiného i proto, aby se znehodnocovaly vklady v bankách, kde je úrok vesměs nula celá nula nic ...

J. Bruner 12.2.2017 18:20

Re: Nejvíce se mi líbí

základním úkolem je péče o CENOVOU stabilitu.

J. Bruner 12.2.2017 18:17

ČNB je česká národní banka

ale jen podle názvu. Jinak je ovládána jen pár vyvolenými z bankovní rady.

https://www.youtube.com/watch?v=S_QL3swhoTw

P. Švejnoch 12.2.2017 15:48

Re: jako obvykle Švejnochu

Chápu, milý pane Šejno, bylo to pro Vás příliš mnoho vět...

Nu, co naplat. :-)

I. Schlägel 12.2.2017 14:56

Nejvíce se mi líbí

ten cíl strážce měnové stability, jak si říká ČNB, a sice inflace ve výši min. 2%. Bez inflace by totiž život nebyl to pravé ořechové. No, na základě výsledků za leden/2017 už může být strážce stability spokojen. Prémie budou!!!

M. Šejna 12.2.2017 13:24

pane Chaloupko

vy jste si po devalvaci koruny musel směnit vaše úspory na eura? nebo nám chcete říci, že před devalvaci jste měl na účtu 100 tisíc, nesáhl jste na ně, a těď tam máte jen 90 tisíc?

J. Pražák 12.2.2017 13:23

Re: nechápavej Pražáku

Jste skutečně neschopný pochopit 3 řádky textu??????????????

Zkuste si to nechat vysvětlit od někoho jiného. Já nemám sílu ani chuť ztrácet čas.

M. Šejna 12.2.2017 13:21

nechápavej Pražáku

takže znovu, už poněkolikáte:

co mají sociální dávky českým nemakačenkům společného s intervencemi ČNB proti posilování koruny?

M. Šejna 12.2.2017 13:18

jako obvykle Švejnochu

vyplodil jste hromadu vět, ale k věci jste nenapsal nic.

Trakže znovu:

co konkrétně máte proti mým názorům ohledně intervencí ČNB? Stačí prezentovat čísla, data atd., abyste dokázal že se mýlím.

Ideologické kecy si nechte na politické školení Vašich soukmenovců.

P. Švejnoch 12.2.2017 12:58

Re: Vidím, pane Švejnochu

Ale jděte, pane Šejno.

Polemizovat s Vašimi surrealistickými představami o ekonomických vazbách a jevech (ale nejen o nich) jsem se pokoušel několikrát, ba dalo by se říci mnohokrát - a k ničemu to nevedlo. K ničemu to nevedlo z toho důvodu, že Vy si vedete svou, i pokud je nad slunce jasné, že se mýlíte. Viz Vaše přihlouplé tvrzení, že "Babiš narovnává podnikatelské prostředí". A pokud i náhodou pochopíte, že Vaše pozice jsou neudržitelné, začnete překrucovat svoje původní tvrzení a odvádět řeč od tématu k nějakým margináliím. Nesleduji Vaše příspěvky nějak systematicky (i když připouštím, že se jim nijak nevyhýbám - převážně z důvodu obveselení), ale ještě jsem nezaznamenal jeden jediný případ, kdy byste připustil, že jste se v čemkoli mýlil. Takže buďto jste Bůh osobně, a nebo...

Jako člověka Vás neznám, možná jste ve skutečnosti fajn chlápek, ale diskutéry, jako jste Vy, já pohrdám.

... To jen abyste pochopil, že pro mě nějaká věcná debata s Vámi moc nepřichází v úvahu.

J. Pražák 12.2.2017 12:15

Re: pane Pražáku

Skutečně jste tak nechápavý, nebo trollujete? Problém je v tom, že stát poskytuje štědré (a)sociální dávky a příspěvky líným lehkoživkům, kteří nemají zájem se vzdělat v oboru, který najde uplatnění na trhu práce.

M. Šejna 12.2.2017 12:10

pane Pražáku

To by bylo potřeba zas Vám vysvětlit, že ti ukrajiští agenturní pracovníci sem jezdili i před devalvací koruny. Pokud český zaměstnanec nehodlá u českého zaměstnavatelé pracovat, tak český zaměstnavatel hledá pracovní sílu v cizině. A tohle žádná devalvace nebo revalvace koruny nezmění.

M. Šejna 12.2.2017 12:05

aha, pane Vaňuro

to jsem netušil, že dovezení zaměstnanci nemusejí v Česku žrát, bydlet, telefonovat atd. To jsem netušil, že tyto potřeby těm dovezeným Ukrajincům zabezpečují ukrajinští hoteliéři, ukrajinské supermarkety, ukrajiští telefonní operátoři atd.

J. Chaloupka 12.2.2017 12:02

Na mých úsporách mi pan Singer a spol.

dluží cca 10 tisíc. A to nejsme žádní boháči a v úsporách máme jen nutnou rezervu.

M. Šejna 12.2.2017 12:01

no jistě, pane Chaloupko

předpokládám tedy, že jste všechny Vaše peníze už z banky vybral a nakoupil jste si rum do sklepa. Vlastně Vy jste si nic z banky nevybral, protože všechny vaše úspory ČNB zmařila devalvací, jak tvrdíte o kus výše, takže žádný rum ve sklepě nebude.

J. Chaloupka 12.2.2017 11:59

A úplně nejlepší je mít rum ve sklepě,

než peníze v bance, jakékoliv bance.

M. Šejna 12.2.2017 11:58

opravdu?

kolik jste měl naspořeno v roce 2013? A o kolik se ty vaše úspory znehodnotily, když Vám prý ČNB všechny ty Vaše úspory zmařila. Mohl byste to upřesnit?

S rokem 2008 máte ale pravdu. Tehdy krize nebyla. Ta k nám totiž dorazila až v roce 2009.

J. Chaloupka 12.2.2017 11:55

Hrát si s infrací je hra s ohněm.

Viděli jsme, co dokáže opravdová inflace v 80. letech min. století na Balkáně. Nakonec to skončilo válkou.

V samoobsluze než jste došel k pokladně, tak zboží stálo více. Takže jen si hrajte chlapci v ČNB s inflací, najednou se vám vymkne a ten požár už neuhasíte. Ostatně soudím, že je lepší mít rum ve sklepě, než peníze v bance.

J. Chaloupka 12.2.2017 11:52

ČNB se podařilo zahájením tzv. intervencí

zmařit všechny naše úspory. No a teď neví, jak z toho ven, takže intervenuje a intervenuje, ani tisknout nemusí, stačí vyrobit Kč na PC. Takže vše je lepší, než mít koruny. I proto si tolik lidí bere hypotéku na nemovitosti, které tím pádem stojí o mnoho víc. Ostatně v r. 2008 nebyla žádná krize. Mohu posoudit. Žiji již dostatečně dlouho. 40 let jsme žili ve skutečné krizi, ale nevěděli jsme o tom a mysleli jsme si, že je to normální.

M. Šejna 12.2.2017 11:34

Vidím, pane Švejnochu

se se dokážete na moje komentáře lepit společně s Prokopem jak hovno na košili.

Možná by stačilo, kdybyste byl schopen splečné s tím druhým jmenovaným trollem vyprodukovat nějakou polemiku k tématu ČNB, než se věnovat mojí osobě. Debilní poznámky týkající se mojí osoby ovládáte bravurně. Mít vlastní názor na probírané téma neumíte ani náhodou.

P. Vaňura 12.2.2017 11:27

Možná, že ano, ale ten článek je právě o tom, že to

nemusí být pravda!

M. Šejna 12.2.2017 11:26

přesně tak, pane Pavlíku

a to si ještě pár místních hlupáků myslí, že proti volnému kurzu měny intervenuje je ČNB, zatímco jiné centrální banky nikoli.

Není to tak dávno, kdy přestala intervenovat proti posilování kurzu franku švýcarská centrální banka. Zajímalo by mě, kolik Švýcarů tehdy nadávalo, že je SNB tehdy okrádala o úspory. Možná ale ve Švýcarsku není toli neúspěšných frustrátů, kteří by své finanční neúspěchy svalovali na slabý kurz franku.

V současnosti intervenuje proti volnému kurzu libry britská centrální banka. Ta ale intervenuje proti oslabování, a to zcela logicky, protože Británie má pasivní obchodní bilanci. Mimochodem rozhodnutí ČNB bylo tehdy také logické. Mohla si vybrat mezi zápornými úroky nebo devalvací koruny. Zvolila to druhé, protože záporný úrok byl ještě před pár lety něco nemyslitelného. Nakonec ale došlo i na ty úroky.

P. Vaňura 12.2.2017 11:24

Třeba to, že Vámi oslavovaná vyšší poptávka po pracovní

síle nevedla k vyšší zaměstnanosti Čechů, ale dovozu zaměstnanců z ciziny, přičemž z peněz jim vyplacených netěží čeští prodejci.