30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

FINANCE: To bude tanec

Základní otázkou dnešní doby je: Kdo nakoupí ty obrovské zásoby spekulativních korun, které si nasyslili investoři v očekávání konce intervencí? Neboť ono je výborné spekulovat, jen musí být po ruce hejl, který to zaplatí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 12.2.2017 11:21

Protože poklesla kupní síla tohoto milionu

ČNB neuvěřitelně lže, když toto popírá, zejména důchodci zdražení pozorují!

M. Prokop 11.2.2017 21:03

Re: Vidím, pane Šejno

Takový klasický český kverulant.

M. Prokop 11.2.2017 21:02

Re: To je legracni

Asi kanadská národní banka neintervenovala. Nebo ano?

Z. Lapil 11.2.2017 20:39

Re: co ČNB tiskla?

Zhruba od té doby, co se "investice" říká i útratě za dovolenou.

K. Pavlik 11.2.2017 20:32

To je legracni

Vetsina Cechu miluje korunu ale ztraty pocita v Eurech. Jenom cert vi proc.

Jak se rika v anglicky mluvicich zemich: nemuzete snist kolac a mit ho.

Jen tak na okraj: kdyby kanadane pocitali stejne, tak by za posledni 2 roky museli guvernery statni banky vplest do kola. a pak jeste pomalu upalit - ale opravdu pomalu aby si to uzili. Kanadsky dollar ztratil okolo 1/3 hodnoty proti americkemu. Svete div se, nikoho to v Kanade ani nenapadne aby to svadel na narodni banku.

J. Pražák 11.2.2017 19:16

Re: takže znovu

To by bylo potřeba vám vysvětlit základy fungování hospodářství. Jen stručně: oslabování Kč čnb vede ke zvýšení výroby pro vývoz, protože se to vyplácí. Aby se mohlo vyrábět, jsou třeba další zaměstnanci. Když se u nás nedaří sehnat lidi do práce, protože 400000 "nedotknutelných" nepotřebuje pracovat, tak nezbývá než najmout agenturní pracovníky. Pochopitelné?

K. Pavlik 11.2.2017 17:52

Re: co ČNB tiskla?

No holt kazdy mame jiny nazor.

J. Ráž 11.2.2017 17:22

Re: pane Čechu

Stačí se podívat na statistické údaje o německém exportu, aby i laik zjistil, že německá ekonomika není tak zdravá, jak se nám neustále snaží namluvit ekonomové. Stačí, aby jedna země (Řecko, např.) vystoupila z eurozóny, znejistělí investoři přestanou dotovat sociální experimenty europolitiků, což vyvolá sociální bouře a německá ekonomika nezdravě závislá nikoliv na domácí poptávce, ale na poptávce na zahraničních trzích, bude mít hned problémy, se kterými si nebude vědět rady. Celoevropská krize dopadne nejvíce na Němce, kteří ještě musí platit obrovské náklady na udržení klidu mezi migranty a na udržení sociálního klidu v období zvýšení nezaměstnanosti už nebudou prostředky.

Biliony EUR, které pořád tiskne ECB nemůže dlouho zachraňovat disproporce v ekonomice jednotlivých zemí EU a už i MMF varuje před velkou krizí v eurozóně.

J. Ráž 11.2.2017 17:10

Re: pane Ševečku

Pane Šejno, jen oblbujete.

Vytáhnout jeden, a to zcela pochybný argument a nedívat se na dopady netržního zásahu ČNB v širším spektru je nesmysl.

Každopádně je faktem, že se tržní síla obyvatel zásahem ČNB snížila o 10%, neb většinu toho, co český občan kupuje pochází z dovozu a když se dovozy zdraží o 10%, tak jdou všechny Vaše argumenty o prospěšnosti umělého snížení kurzu pro české občany do kopru.

Tvrzení, že se díky netržnímu kurzu koruny zvýšily mzdy vychází jen ze statisticky zkresleného údaje, neb se naopak zvýšilo procento občanů s příjmy pod hranicí průměrné mzdy.

A souvislosti s tím co už tady někdo naznačil: Na co je "normálnímu" občanu zvýšená exportní výkonnost podniku, který zaměstnává zahraniční dělníky a své zisky daní v zahraničí?

P. Švejnoch 11.2.2017 16:54

Vidím, pane Šejno

že ani o víkendu nezahálíte, a rozjel jste svou další adorační šou - tentokrát na téma: "Intervence ČNB jsou skvělé, na devalvaci vydělají všichni!".

Myslím, že byste ještě měl pohovořit o tom, že vlastně takové intervence nebývale narovnávají podnikatelské prostředí, což je Vaše další oblíbené cliché...

Není Vám, pane Šejno, divné, že s Vašimi ekonomickými ekspertýzami v podstatě nikdo nesouhlasí? Mně by to tedy po takové době už divné bylo... Znáte ten vtip, kterak jede pán po dálnici do Brna a slyší v rádiu hlášení jiného řidiče: "Chci upozornit řidiče jedoucí po D1 směrem do Prahy, aby dávali bacha - okolo 90. kilometru jede nějaký idiot v protisměru!" A pán se rozhlédne a zamumlá: "Tss, kdyby jeden! Všichni!!!"?

J. Ráž 11.2.2017 16:54

Re: takže znovu

Například to, že to, co Ukrajinci tady vydělají neutrácí zde , ale na Ukrajině. Čili nijak nepodporují naši ekonomiku zvýšenou poptávkou na českém trhu a nepodporují tak jeden z cílů pochybné měnové politiky ČNB, zvýšit růst inflace. Dále: Agenturní zaměstnanci nezdravě varovnávají poptávku na pracovním trhu po nekvalifikovaných zaměstnancích, což má tři důsledky" Cena práce se udržuje nepřirozeně nízko, nic netlačí na stát, aby naše "sociálně nepřizpůsobivé", přinutil chodit do práce a výrobce levná pracovní síla nenutí k zavádění nových technologií (robotizace) se sníženou potřebou manuální práce.

Celý hokus pokus ČNB s umělým potlačením měnového trhu v konečných důsledcích poškodí naši ekonomiku, neb vytvořil pohodlný polštář pro exportéry a ti udrželi svou konkurenceschopnost nízkými cenami, nikoliv inovacemi. A v neposlední řadě tento pokus neúměrně navýšil zisky montoven zahraničních vlastníků, kteří vyváží za eura, ale výrobní náklady mají v korunách.

P. Khail 11.2.2017 16:38

Re: pane Brunere

Ta dlouhá diskuzní vlákna jsou trochu nepřehledná, často nedokážu identifikovat jak to jde za sebou, pokud tam nejsou oslovení.

J. Bruner 11.2.2017 16:34

Re: pane Brunere

ano, máte plnou pravdu. Při běžném chodu, kdy jsou bankovní operace likvidní to tak chodí. Ale tady se vedla řeč o tom, že ČNB natiskla koruny a za ně nakoupila Eura. Já jsem řekl, že to tak není, že jde o virtuální hodnoty a že tedy by se nic nestalo, kdyby se ony virtuální platby vyrovnaly. Ostatně nyní je opět aktuální oddlužení Řecka, tedy navrhuje Tsipras to samé - co jsme si , to jsme si.

Podstata je v tom, že jsou pouštěny do oběhu tyto virtuální peníze a banky žijí z úroků, které vybírají v hotovosti. Tato zběsilost musela být krocena zákonem, kapitálová přiměřenost. Tj banky nesmí mít více spekulativního kapitálu v poměru k vlastnímu kapitálu než 8%. Např kampeličky jsou lepší-cca 9%. Stále ale banky půjčují víc než co činí jejich vlastní kapitál plus co mají od klientů.

S. Ševeček 11.2.2017 16:10

Re: chudinko okradená

Proč Vám, pane Šejno, tak teče voda ze zubů?

Chcete zpochybnit to, že cca bilion korun úspor českých občanů v bankách má nyní o cca 10% nižší hodnotu v "evropské" měně, než před intervencemi co započaly před třemi a půl roky?

A že to bude definitivní loupež až ČNB dotlačí českou korunu do eura?

P. Khail 11.2.2017 15:56

Re: pane Brunere

Já nejsem ekonom ale z logiky věci mi vychází, že pokud zaplatím v obchodě kartou (tedy elektronickými penězi) a dostanu požadované zboží, je mi jedno jestli jsem převedl pohledávku za bankou nebo ne. Je to snad věcí dohody, přijímané všemi stranami, ony ty papírové a kovové peníze (pokud nejsou zlaté a pod.) stejně nemají stejnou hodnotu jako nakoupené zboží. Nebo je to jinak? Navíc už ani do bank nedávám skutečné peníze ale ty elektronické (asi stejně jako většina občanů), i v zaměstnání jsem jimi vyplácen, zákon nezákon.

M. Šejna 11.2.2017 15:47

chudinko okradená

vy jste asi jedním z mála, koho ČNB děsně okradla. Podělte se s námi proto o informaci, jaké že to zboži dovážíte z té ciziny, jak jste musel na vlastní náklady snížit při prodeji svou marži, protože jste určitě ani a korunu to dobvezené zboži nezdražil.

M. Šejna 11.2.2017 15:43

no vidíte, že to nechápete

takže pokud máte v bance pohledávku a nikoli uložené peníze, jak se mi tu snažite vysvětlit, tak tam rychle utíkejte, pohledávku přeměňte na hotovost a s tou hotovostí pak utíkejte domu a nacpěte si ji pod slamník. Budete mít doma oběživo a nebudete věřitelem banky.

Zároveň Vám pak přeji hodně štěstí při placení hotovostí všem vašim dodavatelům. Nezkoušejte to u nich s placením přes poštu nebo přes banku. V té chvíli se totiž stáváte věřitelem pošty nebo banky a nemáte jistotu, zda tu vaši momentální pohledávku převedou Vašemu dodavateli. Pěkně si osobne naklusejte ke každému dodavateli a zacálujte to u nich v hotovosti těmi papíeky, které jediné uznáváte za peníze. Budete mít aspoň jistotu, že se vaše pohledávka vůči poště nebo bance neztratí. A hlavně budete mít jistotu, že platíte penězi a nikoli nějakým trapným pokusem o zůčtování vzájemných pohledávek, což jakýkoli bakovní nebo poštovní převod ve skutečnosti je.

M. Šejna 11.2.2017 15:33

takže znovu

co mají agenturní pracovníci z Ukrajiny společného s měnovou politikou ČNB?

J. Pražák 11.2.2017 15:20

Re: pane Pražáku

Nejprve si položte otázku, zda ti "spekulanti" investovali bilion Kč všichni chybně a zda na tom prodělají. Ve Švýcarsku poté, co už cetrální banka nebyla schopna oslabovat CHF, tak jeho hodnota stoupla o více než 30%. U nás to bude méně, ale bude to také mazec. Tato diskuse není na vysvětlování základů ekonomie. Zkuste si pro začátek načíst nějaké články např. na Patria.cz.

J. Bruner 11.2.2017 14:56

Re: a co vlastně řešíte?

váš optimizmus a rotschildovy peníze. Banka vám nic negarantuje a pokud je v problému, tak nic z banky nedostanete (možná ze záchranného poolu, když tam něco bude). A v bance žádné paníze nemáte, jen pohledávku za bankou. Ale to je zřejmě zbytečné vám říkat.

M. Šejna 11.2.2017 14:38

tak jo, Ševečku, tohle nemá smysl

já prostě jen akademicky blábolím, zatímco vás ČNB děsně okradla o vaše úspory.

Spokojen?

A teď mi ješte napište, co se stane s vašimi úsporami, až ČNB přestane intervenovat. Předpokládám, že Vám v té chvíli ČNB ty prachy zas vrátí.

M. Šejna 11.2.2017 14:34

a co vlastně řešíte?

objem peněz v ekonomice se prostě nerovná množství oběživa v ekonomice. Je to jasné? Oběživa musíte mít v ekonomice jen tolik, aby byla zajištěna směna zboží přes peněžní hotovost. Zbytek se dá řešit zůčtováním.

Pokud mám v bance na účtu půl milionu, je mi úplně u zadnice, jak těch mých půl milionu v té bance vypadá. Tedy zda těch mých půl milionu skladují v bankovkách. Pro mě je podstatné, že tuto finanční hodnotu mám a že mi banka tuto hodnotu mého majetku garantuje.

P. Čech 11.2.2017 14:33

Re: pane Čechu

Pokud stát vyváží konkurenceschopné a kvalitní výrobky, které nejsou předražené či výrobky unikátní (takové vyvážela ČSR před válkou), o které je v zahraničí zájem, není třeba žádných intervencí národních bank. Chcete snad říci, že Německo od doby po válce více vyvezlo než dovezlo? O tom silně pochybuji. Dodnes jsem se setkal s cca 5 výrobky made in Germany, z nichž dva byly vyrobeny v Číně. No vidíte, a odpověď jsem nenašel. nechcete snad tvrdit, že je pro náš systém nezbytné dovážet salmonelou nakažená kuřata z Polska, vysoce nekvalitní šmejdy z Číny, máslo z Belgie či citrony z Argentiny, jablka z Polska , USA a pod.

S. Ševeček 11.2.2017 14:04

Re: pane Ševečku

Třeba tím netržním kursem koruny, Matěji.

Žiji za tuzemské náklady, které jsou vyšší. Dovážím zboží z venku, které podražilo a zvyšuje náklady moje i mých zákazníků, kteří pak zákonitě musejí aspoň část nákladů promítnout do cen.

(a zkuste se zeptat českých výrobních firem - ano, ještě se takové najdou - jak tleskají vyšším cenám za dovozové technologie, které jinde než venku nepořídí ... někdy i s tím, že stroj jim dodá zákazník - za plnou cenu, bez možnosti dojednat vlastní podmínky s dodavatelem stroje, který od nich vyžaduje výrobu výhradně na této technologii a jinak neobjedná produkci)

S. Ševeček 11.2.2017 13:53

Re: pane Čechu

Otázkou je, proč by českého člověka (třeba malého čecháčka) měl zajímat nějaký vývoz a jeho saldo bez ohledu na to, jak se mu v "tržním" prostředí daří?

(v tomto smyslu jsem patriot)

S. Ševeček 11.2.2017 13:50

Re: pane Ševečku

Akademizující blábol. Trh není nikdy takto kupecko-statický.

Navíc - většina českého "exportu" má charakter subdodávek, kooperace a prací pro kompletující či majitelské firmy v zahraničí, které si dodavatele a ceny určují s ohledem na ekonomiku a kvalitu třeba i takto: poptají u více českých firem konkretní produkt, vyberou (často v tísni) firmu s nejnižší cenou a optimální kvalitou, srovnají s čínskou alternativou a pak volí.

Pro český trh často dovážejí cizí firmy levné zboží za "kapitalistické" ceny kvality.

J. Bruner 11.2.2017 13:45

Re: co ČNB tiskla?

podívejte, čnb vytvořila jen ZDÁNÍ zájmu o Eura a tím posílila jejich směnnou hodnotu. Takže vlastník Eur je směnil za koruny s tím, že buď dostane v ČR levnější zboží (což nedostane neboť čnb vyvolala fiktivní pozici) nebo , že vydělá až koruna zpevní. Ona koruna je ve skutečnosti pevnější, ale od koho si koupí nazpět eura? V takovém množství zase jen od ČNB. A prodá je banka? Buď ano a pak silně prodělá nebo si je nechá a operace je nulová. Celkový výsledek je, že my občané jsme prodělali při nákupech Eur. Jinou lahodnost v té operaci nevidím.

J. Bruner 11.2.2017 13:35

Re: pane Brunere

bohužel se nebavíme o tom, co je funkce peněz, ale co jsou peníze. Podle zákona o ČNB jsou zákonnými penězi platné bankovky a mince. Vámi popsaná funkce peněz je míchání jablek s hruškami. Váš pojem zúčtovací jednotka je nesprávný, ale jde o penězi ocenitelnou (směntelnou) hodnotu. Tak je i např.definován majetek právnické osoby. Nejde v žádném případě o peníze, ale o administrativní resp.účetní ocenění nějaké hodnoty (movitosti, nemovitosti atd.) vyjádřené v nějaké měnové jednotce. V reálu to znamená, že peníze jsou bankovky (cenné papíry) v nom.hodnotě např. 100 Kč a auto je hodnota v ceně např.100000,- Kč. Na první pohled je rozdíl ve vzhledu bankovky a auta. To jsou aktiva, která je třeba pro srovnání ohodnotit ve stejných jednotkách. Ale stále je rozdíl mezi penězi a např. akcií, i když oba papírky dnes mají stejnou cenu, zítra už to nemusí platit.

M. Šejna 11.2.2017 13:13

Re: pane Ševečku

no pokud ty subdodávky odebíráte z ciziny, pak ano. Ale na druhou stranu, pokud finální výrobek vyvezete znovu do ciziny, pak na devalvaci stejně vyděláte. Získáte totiž zpět vyšší přidanou hodnotu.

Uvedu příklad: před devalvací nakoupím subdodávku za 500 euro, ale můj finální výrobek má hodnotu 1000 euro. Kurz je 25 Kč/Euro. Na nákup jsem potřeboval tedy 12.500 Kč a výrobek jsem prodal za 25 tisíc Kč. Výdělal jsem tedy 12.500 Kč.

Po devalvaci na 27 Kč za euro jsem musel nakoupit subdodávku dráž. Stála mě 13.500 kč. Prodal jsem ale za 27 tisíc Kč, takže zisk mám 13.500 Kč. O tisícovku víc, než před devalvací.

M. Šejna 11.2.2017 13:05

pane Brunere

no vidíte, že to chápete. Jen jste ještě stále nepochopil, že peníze nemají jen funci oběživa ve formě fyzického obíhání bankovek a mincí, ale mají i formu zůčtovací a elektronickou. Když platím v obchodě platební kartou, platím penězi a přesto nepotřebuji bankovky.

Už rozumíte?

Pro jistotu Vám ještě popíšu funkci peněz:

1) všeobecný prostředek směny, 2) zúčtovací jednotka, 3) uchovatel hodnoty, 4) úvěrový trh.

Hlavně si nastudujte pojem "zúčtovací jednotka". To je přesně ten význam peněz, při kterém vůbec nepotřebujete mít doma v kasičce bankovky a mince.