30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

FINANCE: To bude tanec

Základní otázkou dnešní doby je: Kdo nakoupí ty obrovské zásoby spekulativních korun, které si nasyslili investoři v očekávání konce intervencí? Neboť ono je výborné spekulovat, jen musí být po ruce hejl, který to zaplatí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlik 11.2.2017 12:57

Re: co ČNB tiskla?

No to jiste - ale to je jen prvni krok. Za Eura CNB koupila od kdovikoho kdovico a za koruny si novy majitel take ledaco.

Takze po prvnim kroku (a to mohou byt dalsi) by musela CNB dat dohromady majitele kdoviceho s majitelem ledaceho. Asi by se to majiteli ledaceho moc nelibilo.

S. Ševeček 11.2.2017 12:55

Re: pane Ševečku

Po devalvaci platíte dražší subdodávky, služby a za zaměstnancům, o daních nemluvě.

M. Šejna 11.2.2017 12:54

pane Ševečku

Vy jste loni nějak zchudnul kvůli ČNB? Podělte se s námi o to, jak Vás ČNB uchudila.

M. Šejna 11.2.2017 12:52

pane Pražáku

místo debilních narážek na moje dlouhé vedení to tady zkuste vysvětlit nám ostatním Vy, "yntelygente" s krátkým vedením.

M. Šejna 11.2.2017 12:49

no jistě

a protože nejvíce spekulantů se nachází na newyorské a londýnské burze, tak je v New Yorku a v Londýně socialismus.

M. Šejna 11.2.2017 12:48

pane Čechu

Ekonomika založená na přebytkové obchodní bilanci zahraničního obchodu má snahu o co nejnižší kurz vlastní měny.

Pokud je ale ekonomika závislá na dovozu, tj. více doveze než vyveze, pak se snaží o co nejsilnější kurz vlastní měny.

V této základní logice pak najdete odpověď na to, na co se ptáte.

M. Šejna 11.2.2017 12:44

pane Ševečku

poptávka "zvonka" vypadá asi takto: zvonka mají zájem o moje výrobky za 1 milion euro. Před devalvací jsem dostal za zboží v hodnotě milion euro 25 milionů Kč, po devalvaci jsem ale za to samé dostal 27 milionů Kč. Kontrolní otázka: vyšší zisk jsem měl před nebo po devalvaci?

A teď k těm úsporám obyvatelstva: před devalvací jsem měl naspořen 1 milion Kč, po devalvaci také 1 milion Kč. Jak jsem prosím příšel o 10 procent svých úspor?

S. Ševeček 11.2.2017 12:29

Re: zapomínáte na druhou stranu problému

Proč si myslíte, že ekonomika šlape díky slabé koruně?

Zvonka to vyzerá tak, že ekonomika šlape díky poptávce a "šlapající ekonimice" zvonka.

Soukromé úspory obyvatelstva jednoduše ztratily kolem 10% na své hodnotě - to k předchozímu NEINTEVENOVANÉMU - ergo kladívko přirozenému - kursu koruny.

Pokud chcete vyjádření oproti paritě kupní síly, je to podhodnocení (okrádání) obyvatelstva o čtvrtinu.

J. Bruner 11.2.2017 11:48

Re: co ČNB tiskla?

ale to není pravda. ČNB je zároveň dlužníkem v korunách a věřitelem v Eurech. Ten, od koho kupovala Eura tomu platí v korunách.

J. Bruner 11.2.2017 11:46

Re: co ČNB tiskla?

no právě. Peníze, tedy M1, je jediný agregát, který je jakž takž krytý vytvořeným produktem. Ostatní agregáty jsou majetkem, který není ničím kryt. Např. zaplatím za zboží směnkou vlastní (cenným papírem). Čím je do maturity tato směnečná suma kryta? Tedy jakou mám záruku, že ji směním za peníze? Je to jen slib jako všechny agregáty M2-M5, vyjma M1.

V. Vaclavik 11.2.2017 11:11

Kde jsou spekulanti

tam je socialismus, zde socialisticky kontrolovana mena, tedy mena, se kterou nejaky urad proti-trzne manipuluje.

Prece vime, proc jsme meli veksklaky, protoze jsme meli netrzni korunu. A vekslak, nebo spekulant, jedno jsou. Pak ze jsme se z nasi minulosti nejak poucili, my lide z byvaleho Vychodniho bloku, oproti lidu stareho Zapadu, kam dal pan Klaus oci.

J. Bruner 11.2.2017 11:07

Re: pane Brunere

pane Šejno. Podle zákona jsou penězi bankovky a mince (skutečné papírky a kousky plechu). Těch je vydáno za cca 560 mld.Kč. O žádných elektronických penězích není nikde ani slovo. A hlavně. Ten kdo řekne, že má na účtu tolik a tolik korun, pak se velmi mýlí. V bance nemá nikdo ani korunu, má jen pohledávku za bankou. Skutečné peníze, které tam přinesl se staly majetkem banky a on dostal peněžitou pohledávku za bankou.

S. Ševeček 11.2.2017 11:05

Re: Víte, kde jsou ty investice v eurech, pane Brunere?

Takže ČNB bohatla a lidi chudli. Super výsledek!

S. Ševeček 11.2.2017 11:03

Re: co ČNB tiskla?

Bankovky a mince je mnový agregát M1. Daleko důležitější je M2 a M3. Zkuste si to najít.

S. Ševeček 11.2.2017 11:01

Re: co ČNB tiskla?

Tzv. obchodní banky (privátní banky všeho dtruhu) mají dlouhodobě přebytek korun - ČNB má za povinnost tyto přebytky bank vykupovat ... to také činí, za nulový úrok (tzv. záporný úrok je, když ČNB deposita úročí mínusově - při výběru dostanete méně než jste vložili).

ČNB má evidentně trvalý přebytek korun - které předtím zřejmě nedůvodně emitovala. Cestou odpovědnou by tedy nemělo být vydávat nové NEODŮVODNĚNÉ koruny a nakupovat za ně eurové cenné papíry (s nejistou úplnou návratností), ale dbát o stabilitu měny - ne o inflaci, jejíž pofidérní cíl 2% si stanovila. Takže ČNB vědomě způsobila devalvaci koruny o 10% a jak patrno z článku, toto znehodnocení naší měny má trvalou tendenci.

Navíc - argument ČNB, že "bylo třeba" zajistit inflaci 2% - se po ukončení regulace ukáže jako zcela falešný a prázdný a inflace se opět brzo propadne k nule.

P. Čech 11.2.2017 10:58

Re: Po dlouhé době dobrý článek o intervencích ČNB

Nejsem ekonom a tudíž moje znalosti v této oblasti jsou dosti chabé. Nicméně by rád věděl, pokud budu souhlasit s autorem, proč nezahubilo hospodářství Západního německa po válce zvyšování kurzu marky na druhou nejvyšší úroveň v Evropě. Stejně proto s myslím, že zvyšování kurzu koruny by mohlo i prospět.

J. Pražák 11.2.2017 10:50

Re: pane Pražáku

Jestli to nechápete, tak si poodstupte z "vedení", nebo si nechte od někoho vysvětlit.

M. Šejna 11.2.2017 10:37

pane Pražáku

co má tento tento Vás "diskuzní opus" společného s ČNB?

K. Pavlik 11.2.2017 10:24

Re: co ČNB tiskla?

Na toto odpovida stary dobry zidovsky vtip:

Kdyz se povede spekulace tak to byla investice a kdyz se nepovede investice tak to byla spekulace.

Ja jsem napriklad investoval do uranu - bohuzel to byla spekulace.

J. Pražák 11.2.2017 10:23

Re: zapomínáte na druhou stranu problému

Dovozoví agenturní zaměstnanci u nás moc nenakoupí, ale budou posílat výdělek na Ukrajinu,... To jsou ti, kteří se na zvýšené výrobě podílejí.

U nás máme sice 400 tisíc nezaměstnaných, ale díky asociální politice vlád jsou to "nedotknutelní", kteří nepotřebují být zaměstnaní - mají dávky, příspěvky, přídavky,...

Chybná politika státu podporuje výdejny vš diplomů v oborech, kde absolventi najdou uplatnění pouze na úřadu práce, ve státní správě, nebo v ziskovce. Změna tohoto je klíč k tomu, aby se u nás situace zlepšila.

M. Šejna 11.2.2017 10:23

pane Jelínku

investice v eurech je třeba nákup dluhopísů německé, francouzské nebo švýcarské centrální banky. ČNB takto v eurech investuje a loni díky tomu hospodařila se ziskem 46 mld. Kč.

Takže investice v eurech ovládá ČNB bravurně.

M. Šejna 11.2.2017 10:20

Víte, kde jsou ty investice v eurech, pane Brunere?

zkuste si prolistovat webové stránky ČNB. ČNB loni hospodařila se ziskem 46 mld. Kč. Ten zisk utržila napřiklad tím, že nakupovala dluhopisy jiných národních bank a vybírala si pak zisk fe formě úroků.

ČNB totiž nepracuje tak, že by syslila devizy v nějakém sejfu ve své budově na Přikopech. Ona s těmi penězi podniká a zdá se, že podniká velmi šikovně. Zisk 46 mld. za rok 2016 je slušný výsledek.

K. Pavlik 11.2.2017 10:19

Re: co ČNB tiskla?

Veritele CNB v korunach nejsou stejni jako dluznici v Euro investicich takze vami navrhovana operace se nemuse uskutecnit.

M. Šejna 11.2.2017 10:15

zapomínáte na druhou stranu problému

dovozové zboží je sice dražší, ale lidé mají možnost si ho koupit, protože ekonomika díky slabší koruně šlape na plné obrátky a lidi mají práci. K čemu by vám byla silná koruna, kdybyste byl na dlažbě a nebo kdyby Vaše firma krachovala kvůli ekonomické recesi?

Lepší je mít v kapse slabou korunu, než nemít v kapse ani jedinou minci silné koruny.

M. Šejna 11.2.2017 10:11

Po dlouhé době dobrý článek o intervencích ČNB

hlavně ta poznámka o blábolech hlupáků, že je ČNB okradla o úspory, je velmi trefná.

Stejně tak je dobrý postřeh autora, že po konci intervencí nemusí koruna skokově posílit, protože pokud budou chtít spekulanti s korunou rychle vybrat své zisky a začnou masivně prodávat své korunové "pozice", mohou poslat kurunu ještě níž, než je teď.

J. Pražák 11.2.2017 10:09

Autor si bude muset počkat na ukončení intervencí

Pak se probudí ze svého snu. Dobré připomenout že lidé intervence platí vícekrát. Nyní dražším dovozovým zbožím od počítačů po ryby, dražšími dovolenými,...

ČNB má aktiva v €. Budoucnost € není zářivá, schyluje se ke krachu, o čemž píší už i seriozní německé noviny.

"Natištěné" Kč dle autora nemají vliv na hodnotu úspor? To snad ani není možné slušnými slovy komentovat.....

M. Šejna 11.2.2017 10:07

pane Brunere

vaše starosti bych chtěl mít.

K čemu je Vám informace, zda má ČNB eura v papírové formě, nebo formě jiné? Peníze jsou oběživo. Opakuji OBĚŽIVO. Je to od slova obíhat. A obíhá jen to, co potřebujeme, aby obíhalo. Buďto ve formě papírků a mincí, nebo ve formě elektronické.

Tak Vaše otázka, jak je možné že v oběhu mezi lidmi je jen asi 900 mld Kč, a ptáte se, kde je zbytek, je tedy úplně zbytečná. Těch 900 mld. je totiž to oběživo ve formě papírků. Máte-li na účtě půl milionu, nepotřebujete, aby všechno z toho obíhalo. Stačí to mít na účtu. V peněžence máte ale jen třeba 3 tisíce "oběživa" v bankovkách. To Vám pro běžnou potřebu stačí, i když ve skutečnosti máte na účtu k dispozici půl milionu.

A takto je to i u ČNB. Ta má nyní k dispozici asi 90 mld. euro coby devizové rezervy. Buďte si jist, že to není v bankovkách. Takto totiž bankovní systém na světě nefunguje. Ale to asi moc dobře víte.

S. Ševeček 11.2.2017 9:58

Re: co ČNB tiskla?

Třeba cenné papíry (dluhopisy a poukázky) ECB, "spolehlivé" cenné papíry, státní dluhopisy Německa a "Řecka" a tak podobně.

S. Ševeček 11.2.2017 9:55

Celá tato několikaletá akce ČNB

je evidentně prováděna jako první krok pro přijetí eura místo naší koruny.

Z hlediska ECB a Berlína je to super technologie - a kurs 27,- je VLASTNĚ UŽ DLOUHODOBĚ STABILNÍ A KORUNA PLNÍ BRUSELSKÁ KRITERIA !

Zloději.

S. Ševeček 11.2.2017 9:51

ČNB přece říká, že

ty koruny jsou korunami ČNB, patří jí, co s nimi dělá je její věcí a co je lidem po tom!

To platí pro "koruny" obecně, tedy například i pro zlaté rezervy ve sklepě na Národní třídě.