30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

FINANCE: To bude tanec

Základní otázkou dnešní doby je: Kdo nakoupí ty obrovské zásoby spekulativních korun, které si nasyslili investoři v očekávání konce intervencí? Neboť ono je výborné spekulovat, jen musí být po ruce hejl, který to zaplatí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Bruner 11.2.2017 9:25

Re: co ČNB tiskla?

ještě dodatek. ČNB je clearingovým centrem pro komerční banky. Tyto banky mají u ČNB účty, které čnb žádá, aby byly pozitivní. Pokud nemá kom.banka krytí, pak buď čnb počká s provedením transakce nebo nabídne kom.bance doplnění účtu proti zástavě bonitním listem (cenným papírem). Tím se na clearingovém účtě objeví, ale jen jako napsané číslo, množství korun. A za tyto "jakoby" koruny si ČNB na volném trhu nakoupila Eura. Ovšem nikdo neví, ve vztahu ke skutečným Eurům (těm papírkům), zdy ten prodávající má krytá Ezra nebo také jen elektronické peníze. Proto se ptám, zdy ba ČNB mohla vybrat od prodávajících skutečná papírová Eura či nikoliv. Je to jen rej slibů a v případě runu na banku by nikdo nedostal skoro nic. Pokud by nyní ČNB se dohodla s prodejcem Eur, že ona nic nezaplatí v korunách a nechce žádná eura, pak by se na reálném trhu nic nestalo a hlavně by zcela bez otřesů koruna dosáhla své normální hladiny. Kdyby tedy ČNB kopala za nás , občany ČR, tak by pozvala dlužníky v Eurech a žádala od nich výplaru v hotovosti. Tu ovšem nikdo nemá a velmi rád by přistoupil na výmaz dlehu v Eurech za výmaz pohledávky v Kč.

I. Skolin 11.2.2017 8:30

Re: co ČNB tiskla?

Přesunu výrobu např. na Slovensko ?

J. Jelínek 11.2.2017 8:12

Re: co ČNB tiskla?

Tak znova - co je to "investice v eurech" ?

M. Těhanová 11.2.2017 8:07

Re: co ČNB tiskla?

Díky za otázku, taky bych to moc chtěla vědět. Pochybuju ale, že na tohle bude umět, nebo chtít někdo odpovědět.

M. Těhanová 11.2.2017 8:04

Re: co ČNB tiskla?

Trošku nechápu, proč se spekulantům říká investoři. Se skutečným investováním to přece nemá nic společného. Navíc si myslím, že se skutečnou ekonomikou také ne.

J. Bruner 11.2.2017 8:02

Re: co ČNB tiskla?

řekněte mi konkretně, co jsou to investice v Eurech. Kde si na ně mohu sáhnout? A propos. Jaké pojmy si pletu? Ale prosím zcela konkrétní popis, bez všeliké omáčky.

K. Pavlik 11.2.2017 4:43

Re: co ČNB tiskla?

Trosku si pletete pojmy. CNB nema Eura ma investice asi hlavne v Eurech a to je sakra rozdil. Az ty investice bude prodavat tak se ukaze kolik doopravdy ma. Ono tech 900 ml. korun zase neni tak kor moc - kdyz byla honba na recke banky tak bylo potreba dost bankovek. A to se vubec nebavim o teoretike moznosti ze evropska centralni banka muze zbankrotovat - no ale o tom opravdu moc nevim.

J. Bruner 11.2.2017 0:56

co ČNB tiskla?

skutečně natiskla ČNB nějaké koruny? Podle údajů ČNB je v oběhu cca 560 mld.korun v bankovkách a mincích. Co je to za peníze oněch dalších cca 900 mld.korun, za něž nakoupila eura? Vždyť to jsou jen tzv.elektronické peníze.ČNB předstírá, že má koruny a za ně nakoupí eura, která jsou zase předstírána jinými bankami. Jsou to jen kouzla s kapitálovou přiměřeností. Ať si zkusí ČNB eura, která nakoupila, vybrat v bankovkách.Dostane prd.

K. Pavlik 11.2.2017 0:34

Konecne ma nekdo rozum

.CNB muze zavest zapornu urok. Svycarskych minus 0.7% by asi udelal zazraky. Euro za 30 korun. CNB ale asi nebude mit odvahu to udelat.