5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

FINANCE: Rovná daň?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 12.4.2006 17:52

Re: Tu rovnost příležitostí nám proto musí zajistit - hnán také mezinárodními deklaracemi o lidských právech - stát.

Rovnost příležitostí snad ano. Měl byste ale - před použitím slov "sociální darwinismus a fašismus" vysvětlit, jak si představujete v praxi takovou "rovnost příležitostí" navzdory genetické zátěži každého jednotlivce?

Neznamená to, doufám, že všichni by měli mít přerozdělováním přes státní rozpočet nepříliš rozdílné příjmy, platit "milionářské dávky" a provádět všechny ty nehorázné nesmysly, které nám vnucuje vláda ČR v posledních 8 (i více) letech? Zde je nutno používat především matematiku a logiku.

doktor 12.4.2006 19:26

Re: Re: Tu rovnost příležitostí nám proto musí zajistit - hnán také mezinárodními deklaracemi o lidských právech - stát.

Ladislave, recept na to nemám , jen upozorňuji, že tak zvaní chudí nejsou chudí JEN svojí vinou. Na rozdíl od ekonomie učinily vědy o člověku a lidské společnosti v posledních letech převratné objevy. Nebudeme-li je respektovat, budeme stejní jako komunističtí pseudovědátoři v bývalém Sovětském Svazu, a taky tak dopadneme.

Ladislav N. 12.4.2006 20:15

Re: Re: Re: Tu rovnost příležitostí nám proto musí zajistit - hnán také mezinárodními deklaracemi o lidských právech - stát.

V takto obecné rovině ("...chudí nejsou chudí JEN svojí vinou...") mezi námi není sporu. Potíž je v tom, že tato problematika s konkrétní daňovou reformou nijak bezprostředně  nesouvisí. Recepty na úspěšné a přitom hospodárné fungování státu existují, potíž je v prosazení takového řešení v demokracii, kde je příliš mnoho občanů ochotných "přiškrtit" svého souseda jenom proto, aby si sami přilepšili. Zvláště v postkomunistických zemích  plošně zamořených komunistickou "výchovou" k závisti...

Pokud se objeví poněkud "extrémní" názory na odbourání násilné a přebujelé (demotivující) "solidarity", pak vězte, že hlavním důvodem je program, který prosazuje ČSSD s komunisty - jedněm brát a jiným rozdávat (spíše rozhazovat) bez jakýchkoli přirozených zábran. A těm, co jsou obíráni, ještě systematicky nadávat do zlodějů....

zrusksc 12.4.2006 14:32

Pane Hrbek

proč si myslíte že ekonomové kolem p.Tlustého jsou diletanti a jenom Vy máte pravdu!Oni ti ekonomové kteří nejsou odkojeni různými RáJi a podobně mají názory úplně jiné,tak to holt chodí!Rv

Antonín Hrbek 12.4.2006 14:39

Re: Pane Hrbek

Já si nemyslím, že jsou diletanti, i když o panu Tlustém mám určité pochyby. Naopak - napsal jsem, že museli tančit mez vejci a na to je zapotřebí setsakramentský fortel. A výsledek je dokonce velmi mazaný.

Nezlobte se, já nový daňový systém nevymýšlím. Jenom s nimi pracuji.

Ladislav N. :-))) 12.4.2006 17:31

Re: Re: Pane Hrbek

A velmi vám ten starý vyhovuje, když se změnám tolik bráníte (a ještě takhle hloupě)...;-)

Hugo 12.4.2006 13:52

vzorec má dobře, vyhodnocení PIKI PIKI (na hlavu)

Ten vzorec v článku opravdu sedí. To že se tam násobí 0,7225 neznamená že daň je 27,75%. Autor zapomíná na položku "dotace". Když se to rozpočítá, je daň pro malé příjmy opravdu záporná. Např.:

40000 : 15,00%,    35000 : 13,18%, 30000 : 10,75%,  25000 : 7,35%

20000 : 2,25%,  15000 : -6,25%,  10000 : -23,25%,   5000   : -74,25%

Antonín Hrbek 12.4.2006 14:09

Re: vzorec má dobře, vyhodnocení PIKI PIKI (na hlavu)

Ve výpočetních tabulkách jsem počítal s těmito i dalšími vztahy. Jenomže problém je s převodem tabulek na NP. Problém při porovnávání soustav je v tom, že jednou se odečtou odvody před zdaněním a jednou po zdanění a že jsou naprosto jiné základy daně. Základním kamenem kalkulačky je dotace pro nižší příjmové skupiny.

Tic-Tac 12.4.2006 14:37

Re: Re: vzorec má dobře, vyhodnocení PIKI PIKI (na hlavu)

Přesně tak, problém je v tom, že tady ODS navrhuje reformu daňového systému a ta je prostě celkově odlišná než stávající systém. Jinak funguje, jinak se tu počítá. Pak přijde pan Hrbek a začne na principech starého hodnotit nové. Strašně se pak diví, že to je nějaké divné. Vy máte jediný problém pane Hrbek. Nechápete o co v systému ODS jde, jak to funguje ale přesto jste se pasoval do role soudce a rozhodčího.

Antonín Hrbek 12.4.2006 14:59

Re: Re: Re: vzorec má dobře, vyhodnocení PIKI PIKI (na hlavu)

V předchozím příspěvku jste mi nevysvětlil mechanismus, jak má, podle Vás zaměstnavatel při celkovém příjmu zaměstnance 4050 Kč vyplatit čistý příjem  5666 Kč.

Na rozdíl od Vás a řady dalších velmi dobře chápu, o co v systému ODS skutečně jde. Zaplácat státními dotacemi ústa těm kteří mají malé příjmy a snížit daně a odvody těm, kteří mají vysoké příjmy. Já na tom určitě neprodělám.

Ladislav N. 12.4.2006 18:07

Re: Re: Re: Re: vzorec má dobře, vyhodnocení PIKI PIKI (na hlavu)

"...velmi dobře chápu, o co v systému ODS skutečně jde... Já na tom určitě neprodělám."

A proč tedy vedete takovouhle nesmyslnou "válku" ;-O proti svým zájmům? Co je vaší hlavní  motivací? ;-)

jA_2 13.4.2006 13:58

Zápornou daň (která nebude) vyinkasuje plátce od FÚ

Odvádí se součet za zaměstnance takže od těch z vyšší mzdou se odečte ten rozdíl 4050-5666. Leda by všem platil takhle málo... Ještě, že daňový formulář není elektronický, jednou jsem tam musel do výdajů dávat záporné číslo, abych Vás daňové poplatníky a majitele státu neošidil.

Mr. Marc 12.4.2006 13:44

Demagogie politiků

Je zajímavé,jak se politikům daří manipulovat s masami (obyvatelstvem). Rovná daň je jen udička.  Občan by odéesákům a Tlustému řekl:  dobrý,a co budete dělat se spotřebními daněmi,DPH,sociální a zdravotní daní ,silniční daní...a vůbec celkovou daňovou kvótou ?  Snížíte celkovou daňovou zátěž ?  To by bylo blekotání !   Také novináři a analytici by jim měli říci: neotravujte nás s detaily,které navíc pomohou jen těm bohatším a bavme se o celku.        Navíc problematika daní a odvodů je (asi úmyslně) tak složitá, že seriozní diskuze s masami je téměř vyloučena.                                                

hodne neRath 12.4.2006 14:01

Re: Demagogie politiků

danove zatizeni se snizi

matematik 13.4.2006 13:52

Re: Re: Demagogie politiků

A statni dluh poroste...

Ladislav N. :-))) 12.4.2006 17:06

Re: Demagogie politiků a pana Hrbka - autora článku

To víte, když samotný článek, k němuž píšeme komentáře, je založen na blbosti a nepochopení problematiky socialistickým "odborníkem", jak se pak mají k věci stavět "masy", že? (Y) ;-D

VladaPing 12.4.2006 13:36

Pane Hrbek, zásadně (jsem už starší člověk), se nepouštím....

do teritoríi, která neznám.

Vám doporučuji se nepouštět (mimo další množiny teritoríi:-D) do ekonomiky.

Antonín Hrbek 12.4.2006 13:46

Re: Pane Hrbek, zásadně (jsem už starší člověk), se nepouštím....

takže jsem asi udělal velkou chybu, že jsem byl finančním ředitelem velkých prosperujích podniků a že se teď zabývám auditem. Kolik z diskutujících má za sebou dlouhou praxi v praktické ekonomické oblasti?

hodne neRath 12.4.2006 14:11

Re: Re: Pane Hrbek, zásadně (jsem už starší člověk), se nepouštím....

no a proc uz nejste? prestali prosperovat? proc?

Antonín Hrbek 12.4.2006 14:48

Re: Re: Re: Pane Hrbek, zásadně (jsem už starší člověk), se nepouštím....

Nikoliv stále pracuji a podniky ve kterých jsem byl, na rozdíl od Vás, nebylo losery.

VladaPing 12.4.2006 14:18

Re: Re: takže jsem asi udělal velkou chybu.... VY NE !

Ty bývalé prosperující podniky!

František I. 12.4.2006 14:25

Re: Re: Pane Hrbek, zásadně (jsem už starší člověk), se nepouštím....

Ani se nedivím, že jste byl. Obdivuji zákazníky, kteří si u vás objednali Audit (pokud ovšem z něj nevyplynou výsledky podle dohody). Alespoň onen váš čas minulý budiž drobným argumentem pro fungování tržního hospodářství. Nic nedovede odstranit neschopné, politicky či protekčně dosazené byrokraty, jako právě skutečné tržní prostředí. Věřím, že byste rád ohnul rovnou daň podle socialistického vzoru a ukázal její nemožnost. Naštěstí zústalo pouze u přání a výsledkem je ubohý myšlenkový i odborný paskvil,jak už vám tu prokázalo a dokázalo několik přece jen informovanějších diskutujících.(Nehodlám jejich argumenty znovu opakovat.) My ostatní alespoň vidíme, proč zkrachovaly některé úspěšné firmy. Pro příště bych vám doporučil vaše odborné ekonomické výplody konzultovat s obyčejným účetním, který věci, narozdíl od pánů finančních ředitelů, rozumí.

Antonín Hrbek 12.4.2006 14:52

Re: Re: Re: Pane Hrbek, zásadně (jsem už starší člověk), se nepouštím....

Asi zapomínáte, že čas minulý se vztahuje třeba na posledních 16 let. Jinak odborně jste neřekl ani malé ň . Mohu se zeptat kde působíte?

Kryštof 12.4.2006 15:23

Re: Re: Pane Hrbek, zásadně (jsem už starší člověk), se nepouštím....

Dobrý den, pane Hrbku, za prvé nejsem příznivcem ODS, ale patřím do kategorie lidí s vyššími přijmy (>40K). Ostatně do této kategorie patřite patrně i vy, jako auditor. Řekněte mi co je špatné na modelu, který ODS vytvořilo, kdy lidé s nízkými přijmy dostávají nějakou dotaci a lide z vyššími na ni přispívají. To je přeci základem jakéhokoli solidárního systému? Vlastně i dnešní progresivní daně. Výhoda návrhu ODS je podle mého v tom, že těm bohatším zůstává více, čímž jsou motivováni ke zvyšování  příjmů. No a ti chudší také dostanou víc. Spíš je otázkou, zda stát s nastavenými výdaji na "vysokou spotřebu" bude schopen fungování se sníženými příjmy. To je asi správná otázka pro ekonomy ODS, ne?

Mirek Šejna 12.4.2006 15:45

Kryštofe,

Představte si, že máte dnes 60 tisíc hrubého. Z tohoto platu dnes odvedete na dani 12469,- Kč. Po zavedení rovné daně dle ODS zaplatíte 12150 kč. Ušetříte tedy je pár stovek. Přesto ale čistý příjem budete mít vyšší o 8570 kč. Kouzlo této Tlustého finty je v tom, že zaplatíte o 22% méně na sociálním pojištění. O těch 22% budou platit méně všichni. Přitom sociální pojištění je určeno na výplatu důchodů. Od rána se tady na Psu ptám (viz úvodník Psa), z čeho bude platit ODS důchody, když tahle finta sníží příjem do sociálního účtu o 67 miliard ročně. Odpověď od stoupenců ODS zatím nepřišla.

AAA 12.4.2006 17:08

Re: Kryštofe,

Predstavte si, ze mate dnes 60 tisic hrubeho. Po vitezstvi sockomousu bude zavedeno pate danove pasmo a budete zdanem milionarskou dani. A budete platit jak mourovatej. BTW klidne zaplatim na danich i o par stovek VIC, kdyz tahle socanska pakaz pujde od valu. A ODS jiz mnohokrat rekla ze snizeni socialnich odvodu musi byt provazano s duchodovou reformou.

Jindra 12.4.2006 17:25

Re: Kryštofe,

Tohle nechapu, misto abys premejslel abys misto 60 tisic mel 600 pocitas picoviny. Pindanim stat - tedy ani duchodci nezbohatnou. Kdyz ze 600 tisic odvedes 20 procent bude to furt o dost vic nez ze 60 tisic treba 90 procent. A tom to cele je, vis ty mudrci...

Jindra 12.4.2006 17:32

Re: Re: Re: Pane Hrbek, zásadně (jsem už starší člověk), se nepouštím....

Ale Krystofe, je to proste jak cerpadlo 15 procent ze sta tisic je porad vic nez 65 procent z 20 tisic, jen s tim rozdilem ze ti zustane na utratu (tedy na dalsi neprime dane 75 tisic misto 7 tisic. Jenom se bude muset trochu vic setrit na aparatu. Na takovy "Evropsky urad pro rovnost pohlavi" proste v rozpoctu nezbude :-D

Kryštof 12.4.2006 18:49

Re: Re: Re: Re: Pane Hrbek, zásadně (jsem už starší člověk), se nepouštím....

Nejsme ve sporu, Jindro. Ja take souhlasim s rovnou daní a vim, že "rovnost" v procentech není rovnost v "korunách". A asi stejně jako vy si myslím, že onou korunovou nerovností lze v pohodě platit trochu i za ty s nižšími příjmy. Otázkou je, zda za ty snížené příjmy stát pod taktovkou ODS bude prosperovat.

Alojz 12.4.2006 19:10

Tak toto je perpetum mobile

Všichni budou mít víc a nikdo nebude mít méně!!