8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGIE: Trhá mi to srdce!

Popravdě řečeno, po tom, co o tom slyším z televizní obrazovky, se občas i chvěji a vhání mi to slzy do očí. Takovou nespravedlnost přece nemůžeme dopustit! Co bychom to byli za demogratycký (to „g“ a „y“ jsou tam schválně) stát a spravedlivou společnost? Kdybychom dopustili, aby naši soukromí akcionáři ČEZu, dodavatelů plynu, jaderných i uhelných elektráren a majitelů OBZ (Občasných zdrojů energie), byznysových hráčů na pražské i lipské energetické burze, nedostali své tvrdě zasloužené peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 1.10.2022 23:51

Holt se někdo "uklepnul" při klofání do klábosnice. I to se občas stává.;-D;-D;-D

V. Kolman 1.10.2022 23:49

Astonova NP čtu už řadu let/desetiletí - a zatím mu jeho tipy a předpovědi vycházejí.;-D;-D;-D

Takže vašemu tvrzení pane Pivodo o jeho cituji: "tlachání o neplodné politice ničemu podstatnému z 21. století nerozumí." (konec citátu) lze s úspěchem pochybovat;-D

V. Kolman 1.10.2022 23:42

Letošní zima bude mírná - viz globální oteplování. A když to tvrdí i Máňa, tak je to "směroplatné"!!

V. Kolman 1.10.2022 23:38

Nějak mi ty počty nesedí!

Pokud by v roce 1920 přišel Ten Siao-pching kamkoli (jak údajně uvádí Wiki), bylo by mu dnes 102 let!!!!!!

P. Rada 1.10.2022 22:09

Samotná touha sotva - ta je kladným projevem života. Pokud je ale živena neobvykle vydatným zdrojem po delší dobu a není dostatečně konfrontována s realitou - pak takto narostlá, už přebujelá chtivost často vede k postupné přeměně člověka v jakési monstrum - socializovaného psychopata - který si pro ztrátu běžných životu prospěšných zátěží, přestává uvědomovat, kam až dospěl v rozvratu vlastní osobnosti.

Např. Rusko i jako celek zvláště za několik posledních desetiletí extrémě zbohatlo přejímáním světových technologií a zejména na obchodu se surovinovými zdroji. Právě nejchtivější tam pro náhlou ztrátu zábran rostli neobvykle rychle. Nezvládnutý extrémní nárůst možností tam zároven vedl i k obecnému rozvoji neopodstatnělé víry v národní nadřazenost.

Přebujelá víra v národní nadřazenost vede pravidelně k nacionalismu a ten spolu s totalitou vede k nacismu. Toto vše dohromady už pak už může "svinsky" dopadnout i pro široké okolí.

M. Pivoda 1.10.2022 20:13

Wikipedie sděluje

Teng Siao-pching ... V říjnu 1920 jako šestnáctiletý přišel se skupinou dalších mladíků do Marseille a zůstal ve Francii pět let. Vystřídal několik zaměstnání jako pomocný dělník, ale jelikož nedostával finanční pomoc z domova, sotva mu to stačilo na obživu. Pod vlivem starších studentů, mezi nimiž byl i pozdější předseda vlády ČLR Čou En-laj, se začal zajímat o marxismus a v roce 1922 se zapojil do komunistického hnutí. V roce 1924 vstoupil do Komunistické strany Číny, respektive do její odbočky v Evropě. Ta ho začátkem roku 1926 vyslala studovat do Moskvy, kde byl jeho spolužákem i nejstarší Čankajškův syn Chiang Ching-kuo, pozdější prezident na Tchaj-wanu. ...Na jaře 1927 se Teng vrátil do Číny, kde se vyhrotily spory KS Číny s jejich spojenci ve straně Kuomintang, které vyústily v občanskou válku, jež skončila vítězstvím komunistické armády na čínské pevnině v roce 1949. Společně s pozdějším maršálem Liou Po-čchengem velel Osmé pochodové armádě a účastnil se bojů proti japonským okupantům. Jako Liou Po-čchengův politický komisař na konci občanské války byl v čele ozbrojených sil, které v roce 1949 ovládly S’-čchuan a další oblasti jihozápadní Číny.

V roce 1952 byl povolán do Pekingu, kde byl střídavě jmenován do řady vládních funkcí, z nichž nejdůležitější byla místopředseda vlády. O čtyři roky později byl pak povýšen do stálého výboru politického byra ÚV KS Číny, čímž se stal jedním z šesti nejmocnějších mužů Číny. Po vypuknutí tzv. velké proletářské kulturní revoluce v roce 1966 byl Teng Siao-pching obviňován ultralevicovými příznivci, že prosazuje „kapitalistickou cestu“. ... Po tři roky pak Teng Siao-pching musel pracovat jako dělník ve vesnické opravně traktorů v provincii Ťiang-si.

S podporou předsedy vlády Čou En-laje bylo Tengovi povoleno vrátit se do úřadu místopředsedy vlády v roce 1972. ...

M. Pivoda 1.10.2022 20:06

Mně "trhá srdce" nevšímavost k trendu, že vetší moc získávají velké IT firmy, které dokáží informačně manipulovat myšlením lidí, čímž fakticky získávají větší moc, než politici (ač legitimně zvolení). Touha po moci je "sviňa".

M. Pivoda 1.10.2022 19:58

Pragmatický Číňan Teng Siao-pching kdysi metaforicky (k přehnané politizaci) sdělil, že "není důležité, zda je kočka černá, nebo bílá. Ale to, zda chytá myši".

Tady diskutujete na blogu politického komentátora Ondřeje Neffa.

M. Pivoda 1.10.2022 19:53

Generál Šedivý na ČT vysvětloval, že ano, Putin udělal velikou chybu. Pravděpodobně, proto bude muset jít do předčasného důchodu. Ale to může trvat i několik měsíců.

Můj komentář

To ale neznamená, že by atomová zbraně, Rusko nemohlo použít. A pak jsou zde i vojenské aplikace dozrávající technologie strojového učení (AI). K zabití člověka není třeba vysoké inteligence.

Při hlasování v OSN se Čína zdráhala jasně vyjádřit. To bude rozhodující faktor v budoucnosti. Rozhodně důležitější faktor, než J. Ticháček si koupil nové tkaničky.

M. Pivoda 1.10.2022 19:41

Ujišťuji vás, že ve světě existují mnohem chytřejší mozky, než to, co je dostupné v Neffově skanzenu na Neviditelném psovi.

I. Lyčka 1.10.2022 19:39

No, vybouchl NS 1 i 2, tak klidně může dojít k tomu, že někdo odpálí pár stožárů VVN, které vede přes hranice. A v tom momentu jsme ostrovní síť.

M. Pivoda 1.10.2022 19:38

Langer vám zde například nikdy nevysvětlí, odkud získal informaci, že já jsem někdy vystudoval VUML.

Nevystudoval. A v USA, kde jsem pracoval, mi to vůbec nevadilo.

Mafie předvádí zoufalé pokusy o dehonestaci.

Zbývá ještě vystoupení Karla Šebesty, zde Prokop Diviš, jehož "ekonomie" vedla v Česku k přechodu nekonkurenceschopné ekonomiky do stavu montovny.

M. Pivoda 1.10.2022 19:32

Langer se potřebuje stále více a více zde ztrapnit. Budiž mu přáno.

J. Ticháček 1.10.2022 18:49

To by mohlo znamenat začátek WW3.

Takže pokud to dobře chápu, je vlastně nesmysl budovat cokoliv. Počkáme až bude po válce. Do té doby to nějak přežijeme.

Jenže pak by mohla hrozit WW4.

A já blbec si koupil nové tkaničky. A teď abych se bál, že mi je Verlaňáci přeříznou. Ba i o knoflíky budu připraven.

P. Rada 1.10.2022 18:26

Je to vícemíně tak jak píšete ale navíc hrají roli i národní rozdíly v legislativách které někde více a jinde méně umožnují komunitní výrobu a spotřebu energie. Ta u nás s legislativních důvodů prakticky nejde realizovat - ačkoli mnohé státy EU ji praktikují. Adekvátní lokální soběstačnost by totiž mohla by být výrazným tlumicím prvkem výkyvů na burze.

https://www.ekonews.cz/komunitni-energetika-pomaha-srazit-ceny-energii-cesko-v-ni-ale-zaostava/

https://www.denik.cz/ekonomika/komunitni-energetika.html

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/komunitni-energetika-obnovitelne-zdroje-klimaticka-zmena-nemecko-druzstvo.A220715_095339_domaci_idvs

F. Zrcek 1.10.2022 18:10

Naopak pohladit. Pokud to fialovi přečtou...

O. M. 1.10.2022 17:36

Nevíte-li, co je LL. M., zeptejte se tety Wiki. Je pravda, že ani ta vám neřekne, proč jsou tam ta l dvě, nejspíš to nevědí ani sami Američani. Z vyznění vašeho příspěvku však vyplývá, že jste si stejně jenom chtěl kopnout.

O. M. 1.10.2022 17:20

To je jen vysvětlení stavu věcí, neříkám, že je to tak správně.

O. M. 1.10.2022 17:16

"A milión, dva milióny berou! Taková Zagorová, to je hodná holka..."

Vlku, vy jste horší než Středula.

Věc se má tak, že ČR je součástí EU energetických systémů a tudíž i energetického trhu, a ani od jednoho se nemůžeme jen tak odstřihnout, aniž by to mělo závažné náedky - bohužel. Kupříkladu, když se odstřihneme od obchodování s elektřinou, můžeme zjistit, že se náhle "vypařily" kapacity plynovodů. Nezbývá nám, než ze zachovat podle toho, co se podaří dojednat mezi 27 státy EU, má to, kromě jiného, i vliv na stav našeho státního rozpočtu. Takže, pokud se v EU dohodne, že emisní povolenky jsou nedotknutelné, řád energetické "burzy" svatý a že "nadměrné zisky" výrobců energie se budou hezky po socialisticku přerozdělovat, tak to tak prostě bude a nic s tím nenaděláme. Furt je to lepší, než drátem do oka.

Pokud byste snad chtěl argumentovat Francouzema, že ti zastropovali cenu u výrobce, tak připomínám, že drtivou většinu elektřiny tam vyrábí EdF, která je státní (to se to pak nařizuje) a dlouhodobě (dávno před kovidem a rusko - ukrajinskou válkou) ztrátová.

F. Zrcek 1.10.2022 16:58

Po pravdě řečeno, vrtá mi hlavou jen ten titul: ll.m. Anglicky je to master of laws, latinsky legum magister, ale kde se tam bere to druhý l ?!

Napadl mi jediný důvod. Fiala je zkrátka lidumil. A to druhé l tam má právě proto.

Navrhuji prohlasovat parlamentní zákon: Fiala je lidumil. (Podobně se Beneš zasloužil o vlast).

A. Mohela 1.10.2022 16:53

A to jste ještě zapomněl na dluhy, které si bereme, abychom je nacpali Ukrajincum. Akorát nevím, jestli cigosi za to velebi Putina nebo Fialu.

R. Langer 1.10.2022 16:41

Tak se traději věnuj těm "jiným aktivitám" a furt se tady neztrapňuj, ty naše malá hloupoučká UI. ;-D

R. Langer 1.10.2022 16:40

Ano, je vidět, kdy sbíráš svoje "kvalitní" informace, ty naše malá hloupoučká UI. ;-D

R. Langer 1.10.2022 16:37

A co jako má ten tvůj výkřik s článkem společného, ty naše malá hloupoučká UI? 8-o

R. Langer 1.10.2022 16:36

A kdy se máš dostavit na nalodění, ty naše malá hloupoučká UI? ;-D

R. Langer 1.10.2022 16:34

Pochybuju, odpovídá vždycky na něco jiného, než na co se ptáte. ;-D

R. Langer 1.10.2022 16:33

Ano, může tady mlít polodementntí nesmysly i malá hloupoučká UI. ;-D

R. Dubravský 1.10.2022 15:48

1/ Technicky vzato není problém převést českou rozvodnou soustavu do ostrovního režimu. Její stabilita by se tím zlepšila.

2/ Co chcete vysoudit ze zbankrotovaného státu? Jak si to chcete vynutit?

R. Polášek 1.10.2022 15:40

To je ale běžný princip komoditní burzy. Akorát ten pekař není jeden, ale je jich třeba 100. A funguje to, pokud všem zájemcům o housky stačí třeba produce 40 - 80 nebo 90 pekařů. Pekaři nabízejí, každý za svou cenu a nákupcí kupují, každý svůj počet housek. Okamžikem, kdy všichni nákupci mají své housky, se vygeneruej stop stav a všichni pekaři inkasují cenu za housky toho nejdražšího, který ještě prodal. Pekař, který vyrobil velmi levně a proto nabízel za nízkou cenu tak díky stanovení té ceny získá vysoký zisk, poslední pekař, který ještě prodal, má zisk daný jeho cenou, to znamená buď žádný, ale aspoň se mu vrátily náklady zpět nebo jen minimální. Pekaři, kteří už neprodali, tak nerealizovali obchod, musí se s tím vyrovnat nebo housky začíst péct efektivněji a tak levněji.

Potom, když trhu stačí třeba prvních 20 - 40 pekařů, tak výsledná cena všech housek je velmi nízká a jedlíci si libují, přitom všichni pekaři, co prodali, získali nějaký zisk a prosperují.

Když trhu stačí až 98 - 99 pekařů, tak ti poslední pekaři pečou své housky strašlivě draho a neefektivně nebo jsou velcí lajdáci a tak musí prodávat draho, , aby pokryli vysoké náklady třeba na zkaženou mouku na nepovedené třeba spálené housky . Jedlíci pláčou, protože housky všech pekařů jsou obrovsky drahé, ale pekaři tloustnou, protože housky téměř všem pekařům přinášejí obrovské zisky. V tržním prostředí by rychle začalo péct housky stále víc pekařů, s vidinou těch obrovských zisků, a tím by kvůli stále větší nabídce cena housek padala dolů. Jenže v evropském prostředí byly pekárny těch levných pekařů zastaveny a sešrotovány kvůli velkým emisím CO2 a nové zase kvůli zeleným regulacím nevznikají nebo vznikají ty, které pečou ne housky, ale paskvily, které většina ejdlíků nechce.

J. Jurax 1.10.2022 14:27

Ano. Raději se věnujte jim ... 😛