7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGIE: Trhá mi to srdce!

Popravdě řečeno, po tom, co o tom slyším z televizní obrazovky, se občas i chvěji a vhání mi to slzy do očí. Takovou nespravedlnost přece nemůžeme dopustit! Co bychom to byli za demogratycký (to „g“ a „y“ jsou tam schválně) stát a spravedlivou společnost? Kdybychom dopustili, aby naši soukromí akcionáři ČEZu, dodavatelů plynu, jaderných i uhelných elektráren a majitelů OBZ (Občasných zdrojů energie), byznysových hráčů na pražské i lipské energetické burze, nedostali své tvrdě zasloužené peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 1.10.2022 6:48

Fixace plynu, aha...

Tak abyste se ještě HODNĚ nedivil... ;-D

R. Langer 1.10.2022 6:44

U nás lidi do úspor investovat nemusí soudruhu. Dělají 3x levněji, než naši němečtí soudruzi, proto mají už dávno uspořeno. A na střechu si smotej černou hadici, vyjde ti to na stejno. :-P

R. Langer 1.10.2022 6:42

Jak pracuje naše vláda:

Česká fotovoltaická revoluce už začala. Od ledna do srpna byl schválený výkon čtyř Temelínů.

https://m.vtm.zive.cz/ceska-fotovoltaicka-revoluce-uz-zacala-od-ledna-do-srpna-byl-schvaleny-vykon-ctyr-temelinu/a-218523

J. Krásenský 1.10.2022 6:00

Potrefený husák rada se ozval. A byli jste to právě vy, kteří pomohli zničit svobodný trh a nastavit nedostatkové hospodaření s energiemi, které umožňuje dodavatelům tisíci procentní zisky, zatímco spotřebitelé se mají uskrovnit a mrznout,... a nestydět se žádat o dávky sociální podpory. Toto není svobodný trh. Ještě za starého mocnářství i za první republiky, byly zisky nad dvacet procent protizákonné, spadaly pod definici lichvy. Chápu, že chrochtáte blahem, když pro nekřesťanské ceny energií krachují firmy. Nejde vám o lidi, naopak desetiletí plánujete depopulaci Země. Inu zločinci. A s tou závistí jděte do háje. Obhajujete neobhajitelné.

J. Krásenský 1.10.2022 5:30

Děkuji, pane Vlku, vidím to stejně.

P. Skřivan 1.10.2022 4:46

Joule je ovšem totéž, co kWh. Stačí to jen přepočítat.

My jsme se vloni zbavili úžasné firmy Veolia, takže jsme v klidu: fixace plynu od loňského prosince na tři roky a výsledná cena za toho Joula vychází níže než byla.

P. Skřivan 1.10.2022 4:41

Pane Vlku: problém je, že lidi v Česku nejsou zvyklí investovat do úspor. Je to hlavně prostředím, kdy české firmy dodávají dost nekvalitně a dost draho a stát moc nepodporuje žádné úspory. Např. kogeneraci, která se vyplatí v penzionu, ale ne v bytovém domě. Tedy nepodporuje ve skutečnosti, hubou samozřejmě podporujeme všechno. Podpora totiž neznamená ani tak dotace, jako možnost investici využít, aby se mohla vrátit a vědomosti a technologie, s pomocí kterých je můžete realizovat.

Příklad: chtěl jsem 4 solární kolektory na stávající bojlery. Ťulpas z firmy čtyři ale prodat nechce, on chce prodat jen 18, protože on má spočteno, že jen 18 se vyplatí. Nevadí mu ani to, že 18 se na tu střechu ani nevejde. Prostě typicky český vyděrač, pro kterého malý obchod není obchod. Bohužel jiné firmy nejsou o moc lepší.

B. Liborek 1.10.2022 3:37

Ten trend jsme si zvolil v 1989 a tak nezbývá, než chodit k volbám. Ikdyž naši rodičové to vzdali už kolem r 2000, kdy konstatovali, že se pro ně nic nemění, jen si mohli koupit místo nové ŠKODY 105S ojeté Renault 106...No a my jezdíme k moři. Jinak to jde jak je vidno od 10 k 5 ale ono se to zase otočí. Třeba naše děti to zažijí:-)

M. Šejna 1.10.2022 1:13

Až Vám přijde vyúčtování za plyn nebo elektřinu, tak tam nebudete mít Jouly, ale kWh.

A měřit Vám ty Jouly to budou v Kč.

Pak si můžete na tlakoměru změřit svoji zlost.

P. Rada 1.10.2022 0:23

Energie je fyzikálně měřitelná jouly. Zlost, závistivost, srdceryvnost... to jsou lidské pohnutky - jak ukazuje pan Vlk - daleko spíše měřitelné ničím nekrytými penězi.

Těm co oba typy náhledů s chutí směšují, jaksi "kape na karbid".