7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGIE: Trhá mi to srdce!

Popravdě řečeno, po tom, co o tom slyším z televizní obrazovky, se občas i chvěji a vhání mi to slzy do očí. Takovou nespravedlnost přece nemůžeme dopustit! Co bychom to byli za demogratycký (to „g“ a „y“ jsou tam schválně) stát a spravedlivou společnost? Kdybychom dopustili, aby naši soukromí akcionáři ČEZu, dodavatelů plynu, jaderných i uhelných elektráren a majitelů OBZ (Občasných zdrojů energie), byznysových hráčů na pražské i lipské energetické burze, nedostali své tvrdě zasloužené peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Matura 2.10.2022 12:04

Energii je málo, protože se stabilní zdroje po eurobolševicku ruší a nové se zakazují nebo alespoň nepodporují. A ke každému instalovanému panelu fotovoltaiky a vrtule větrníku se musí postavit kousek provozně nejdražší plynové elektrárny. Dokud bude tato likvidační praxe pokračovat, krize a nedostatek energie bude trvat.

M. Pivoda 2.10.2022 11:55

L. Novák se zde opakovaně přiznává, jaký je to snadno manipulovatelný demagog. Přežívající relikt českého reálného socialismu.

M. Pivoda 2.10.2022 11:52

Energetická krize vznikla i proto, že L. Novák doporučoval stavět velké atomové elektrárny, nikoliv flexibilnější malé modulární elektrárny. L. Novák je prostě přežívající relikt českého reálného socialismu.

M. Pivoda 2.10.2022 11:50

No ano, ale to je takové obecné knižní tvrzení. Počet lidí, který začne podnikat, je omezen (asi jeden z deseti).

Prakticky začínající podnikatel je vždy v nevýhodě, protože již existující silní hráči na trhu (kapitalisté) se snaží zabránit nově vstupujícím na již zaplněný trh. Začínající podnikatelé, jsouc v nevýhodě, používají různé triky, kterými se snaží tu svou nevýhodu překonat. Zavedl jsem ve světě výzkum podnikatelských triků, zda jsou ty jejich triky již za hranou etické přijatelnosti. ...

O člověku-podnikateli, který se rozhodne vstoupit na trh a podnikat, rozhoduje především jeho stav mysli (mindset), nikoliv školsky doručitelné dovednosti (skills). S tím podnikatelským stavem mysli se velmi často lidé už narodí, a stávající školský systém jim téměř vždy nevyhovuje. Ještě kurióznější situací je případ, když se rodilý podnikatel narodí do socialistické země. To se stalo i Františku Čubovi ze Slušovic. Ten případ stojí za shlédnutí. Čuba potvrzoval svůj podnikatelský stav mysli, když ve filmu tvrdil: "Mně je jedno, jestli je tady feudalismus, kapitalismus, nebo socialismus. Podnik si v daném prostředí musí vytvořit adekvátní vztahy, ..."

P. Čech 2.10.2022 11:49

Do orgánů státní moci nejsou voleni zástupci občanů, ale zástupci politických stran a hnutí. To sice neplatí o senátu, ale ten je u nás zcela zbytečný a volí jej cca 10-15% voličů. To o něčem zcela zásadním vypovídá. V současném systému, který je politiky a novináři drze nazýván nějakou demokracií vládne tuhá diktatura politických stran a hnutí a občané jsou silně upozaděni. Kromě voleb politických stran a hnutí do orgánů státní moci (rozpor s čl. 2, odst.1 ústavy) nemají ve svých rukou žádný nástroj, pomocí něhož by mohli vyjadřovat a nastolovat svou většinovou demokratickou vůli. Menšinové volby podle zásad poměrného zastoupení takovým nástrojem rozhodně nejsou.

P. Čech 2.10.2022 11:40

A nebo konglomerát socialismu a anarchie, který u nás vládne dnes.

P. Čech 2.10.2022 11:38

Narodil jsem se v roce 1945 a tedy tuhou diktaturu politických stran sdružených v Národní frontě jsem zažil až až. Ta dnešní diktatura politických stran a hnutí je velmi podobná, akorát nejsou sdruženy v žádné frontě. Volně mezi sebou soutěží o moc nad občany a drze tomu říkají parlamentní demokracie. Demokracie, v níž ovšem nejsou voleni zástupci občanů, ale zástupci těch politických stran a hnutí.

L. Novák 2.10.2022 11:34

Ten tvůj to ale není. Jinak bys tady zmateně nešaškoval... :-P

L. Novák 2.10.2022 11:32

Agent StB "Akát" a jeho bláboly. Z obsahu výuky VUML musel dělat za totality naVŠ zkoušky. Jako všichni VŠ za komunistické totality, kterou tak miloval...

L. Novák 2.10.2022 11:28

Koukám, že bolševicky úderný text pana Vlka sem přilákal bolševickou sestavu v čele s agentem Pivodou a Radou...

O tom, jak vznikla "energetická krize" a proč, ani slovo. Rv

L. Novák 2.10.2022 11:24

Tak pravil agent StB "Akát"... Rv

M. Pivoda 2.10.2022 11:20

J. Vlk tvrdí: "Ti schopnější dávají vždy práci těm méně schopným, tak to prostě bylo a je. ..."

Doplňuji

1. Jenže někdy také platí, že neexistují jen schopnější, ale i všeho schopní.

2. Práci vždy poskytují podnikatelé. Jenže české školství je zaměřeno na výchovu poslušných zaměstnanců. Nikoliv tedy podnikatelů a inovátorů, kteří mění ekonomiku země mnohem více a rychleji, než makroekonomická opatření.

M. Pivoda 2.10.2022 10:57

Nepopírám to, co výše v diskuzi napsal P. Rada.

Mám ale jiný příklad. Nějaký americký psycholog (v Harvard Business Review, už před několika desítkami let) analyzoval chování managerů a došel k přesvědčení, že to, co se často označuje jako touha něčeho dosáhnout (achievement), je vždy fakticky touha po moci.

F. Kusák 2.10.2022 10:27

Tak asi většina z nás zažila docela tuhou diktaturu bývalého režimu. Nemoci se svobodně vyjadřovat, vzdělávat, cestovat, ale i podnikat a bohatnout, to jsme tedy zažili, dokonce i ty sovětské tanky. Komu se potom stýská, je těžko něco vysvětlovat. A pak, nejhorší je diktatura ideologií, zvláště těch "ušlechtilých", kam patří třeba komunizmus nebo ideologizovaný enviromentalismus.

P. Hák 2.10.2022 10:21

Rozumím. Do Evropy nepůjde plyn, ale bordel bude jinde.

F. Kusák 2.10.2022 10:17

A to jste četl kde? Víte, co je největší nebezpečí v podnikání, a nejen tam, když nemáte zpětnou vazbu, když nejste schopen vytvořit dobrou analýzu problému a stále si něco nalháváte a ještě se snažíte tím ovlivnit lidi, a když s Vámi nesouhlasí, pak je nenávidíte. Porazit nepřítele neznamená, že si o něm myslíte, že je blbec. To obvykle vede ke špatným koncům.

P. Hák 2.10.2022 10:13

Můžete k těm třem dolarům dát nějaký zdroj?

Německý web Statista uvádí poněkud odlišná čísla.

F. Kusák 2.10.2022 10:10

Jak známo, kapitalizmus je přirozené chování lidí, vytvářet kapitál, který slouží dalšímu rozvoji produktivního chování v tom nejobecnějším slova smyslu. Ale ten kapitál se dá tvořit různými metodami, takže to vůbec nemusí být demokratické. To aby bylo jasno. Teprve svobodný vstup do ekonomiky každému ekonomickému subjektu, záruka spravedlivé ochrany kapitálu v dobře fungujícím tržním systému, dává předpoklad pro demokratický stát.

P. Rada 2.10.2022 9:51

Typuji, že jste žádnou diktaturu - natož tuhou - nezažil.

Navíc si zřejmě idealisticky myslíte, že v rozsáhlém komplexním systému plném specializací může každá jeho část mít schopnosti všech ostatních a neztrácet přitom svou roli i svůj specifický osobitý výkon.

J. Vlk 2.10.2022 9:48

Ti schopnější dávají vždy práci těm méně schopným, tak to prostě bylo a je. I my bychom chtěli levný plyn z Ruska, kde mužík na Sibiři dostane 3 dolary na den. Tohle je pravá příčina konfliktu, bohužel Putin si myslí že válčením to změní.

P. Rada 2.10.2022 9:38

Ptáte se kde jsou občané?

Vůle celého spektra občanů (pokud ji vyhraněněnji vůbec mají) se přeci zřejmě nutně liší od deklarované konsensuálnosti a daleko užšího výběru těch co něčemu alespon rámcově, otevřeně a odpovědně "straní".

Mnozí pro dnešní komplexnost, dynamiku vývoje, spohodlnění ... ani nevědí co činí, co chtějí, co se s nimi děje ... natož aby to uměli formulovat a posléze napravovat. Tak se spíše jen vezou a v tomto rozpoložení většinově né náhodou jsme.

Osobní angažovanost je ve zkonzumělém česku žijícím dlouhá desetiletí na dokonce dál rostoucí ekosystémový dluh vůči prostředí, už léta na ústupu.

Při nastalém energeticko-válečném karambolu, který nebezpečně drcnul do sice mamutího ale nestabilního systému, se leckdo s dříve neodpovědně se chovajících diví, proč se to či ono zadrhává ... a kde zůstali občané, kteří by za ně to vše dlouhodobě se sunoucí jak lavina do kolapsu, záhy vyřešili?!

Z. Lapil 2.10.2022 9:11

Nebudeme. Stavitelé mostu budou stavět jak diví, ceny poletí nahoru, pan Vlk a zdejší diskutéři označí jejich zisky za nemravné, zkasiruji je a bude po stavení mostů.

Z. Lapil 2.10.2022 9:06

Možná kdyby ti naštvaní šli včera k volbám, nemusely vládní strany vyhrát o tak velký parník.

P. Čech 2.10.2022 9:05

Odstřihnout se můžeme a to velice jednoduše. Jen chtít. Bez EU jsme byli od roku 1918 celkem 86 let a jakž takž jsme fungovali. Od roku 2004, od kdy jsme členy EU náš stát nefunguje, akorát se nechá orgány EU podplácet formou všelijakých dotací a pobídek, socanským to způsobem. Že se nestydíme!

P. Čech 2.10.2022 8:59

To je ovšem vina těch samotných lidí (je jich cca 30%), že se nechávají manipulovat a to kýmkoliv. Na tom je totiž postaven celý náš politický systém a hlavně ta "volná soutěž politických stran" podle čl. 5 naší ústavy. Ten článek se do ústavy vůbec neměl dostat, protože není ničím jiným než jinak formulovaným článkem 4 ústavy minulé. Vedoucí úlohu KSČ nahražuje vedoucí úlohou politických stran. A kde jsou občané, ptám ae? Ti zde jaksi chybí! Jde v zásadě o to, že vůle většiny občanů se nikdy nerovná vůli těch politických stran, které jim (3. pád) vládnou. Jim, nikoliv v jejich zastoupení (2. pád).

P. Čech 2.10.2022 8:52

"Demokracie je prý demokracie a kapitalismus je kapitalismus"????

Ano, je to pravda, ovšem u nás není ani demokracie, ani ten kapitalismus. U nás vládne tuhá diktatura politických stran a jejich ideologií a ten skutečný kapitalismus se tu a tam objevuje ve zcela zprzněné podobě. Pokud bych chtěl nějak tento náš systém nazvat, nemohl bych jinak než proglásit, že u nás panuje reálný socialismus v silném spojení s mnoha zásadami klasické anarchie. Zmatek a chaos, nikoliv řád a pořádek. Jak můžeme vidět od roku 1993, takový systém prostě nefunguje a nikdy pořádně fungovat nebude, protože prostě fungovat nemůže. Nelze totiž být zadobře se všemi a vyhovovat všem. Je však možno vyhovovat většině. Vůli té většiny však u nás nikdo nezná. Nezná ji proto, že ji nikdo ani nezjišťuje. Volby podle zásad poměrného zastoupení vůli většiny občanů nikdy zjistit nemohou, protože jsou volbami menšinovými, v nichž jsou voleny politické strany a hnutí a zásadně nikoliv zástupci občanů. A tady je základ nefunkčnosti našeho politického systému!

M. Šejna 2.10.2022 8:51

Neff před 15 let kritizoval výstavbu tunelu Mrázovka s tvrzením, že tunel totálně zacpe dopravu na Smíchově.

Takže se totálně spletl.

Nutno uznat, že se za tuto chybnou předpověď později omluvil.

M. Šejna 2.10.2022 8:45

Umřel v roce 1997.

Co vám na těch počtech nesedí?

Z. Lapil 2.10.2022 8:38

Píše z duše, ale bez rozmyslu. Protože co s timhle: energie jsou drahé, což znamená, že je jich málo a je třeba budovat další kapacity. Opravdu vám připadá správné v takové situaci mohutne kasirovat energetické společnosti? Přece když nebudou mít na investice, nezvýší se výroba a bude pořád draho...

V. Kolman 1.10.2022 23:54

Takže O VAŠEM tvrzení......

(chybička se vloudila)