27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGIE: Když pravda o bateriových úložištích není pravda

Každý laik snadno bude každý žádat víc bateriových úložišť. Když bude mít k dispozici všechna fakta, rychle pochopí, kde je zakopaný pes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 12.4.2023 17:38

Velikonoční stopka: O svátcích odpojil ČEPS stovky zelených elektráren

Slunečné počasí poprvé v historii donutilo státní společnost ČEPS odstřihnout od sítě stovky solárních elektráren. Nuceně odstavené zdroje stavěné díky dotacím z veřejných peněz mají v takové situaci nárok na kompenzaci.

Letošní Velikonoční pondělí bylo v Česku historicky prvním dnem, kdy musel správce tuzemské elektrizační soustavy ČEPS ve velkém dálkově vypínat solární elektrárny. Podobných situací však bude přibývat. A budou nás stát peníze, i když je při nich elektřina extrémně levná.

V pondělí byl svátek a konečně se oteplilo. Spotřeba elektřiny byla nízká, zároveň bylo slunečno, takže se solární elektrárny rozjely naplno. V elektrizační soustavě tak hrozil přebytek výkonu.

Jde o rizikovou situaci, protože v systému musí být výroba a spotřeba elektřiny trvale v rovnováze. Při výkyvech vždy zasahuje státní společnost ČEPS. Když je nedostatek elektřiny k pokrytí spotřeby, ČEPS aktivuje stojící záložní zdroje a nakupuje od nich elektřinu určenou k regulaci. Když naopak výroba převyšuje poptávku, odpojuje správce sítě elektrárny, které lze rychle odstřihnout – tedy solární a větrné instalace. ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-velikonocni-stopka-o-svatcich-odpojil-ceps-stovky-zelenych-elektraren-229281

Kanibalizace zdrojů se tomu jevu říká. Vláda zelených idiotů podporuje dotacemi výstavbu Občasných Zdrojů Energie, které navíc dostanou zaplaceno i za odpojení od sítě v případě nadbytku výkonu zdrojů... Takže se to naúčtuje odběratelům jako "dodatečný bonus" k ceně odběru. A pak se divíme, proč máme drahou elektřinu, přestože ji naše elektrárny vyrábějí levně...

ZELENÁ ENERGETIKA se tomu dotačnímu bordelu říká... Rv!!

M. Gróf 10.4.2023 14:52

Stále mě udivuje, že o bateriových úložištích jako záloze v cyklu léto/zima vůbec někdo vážně uvažuje a polemizuje. To nevychází o tolik řádů, že to nestojí za mikrosekundu vážného zvažování. Je to na úrovni pokusu o opuštění zemské gravitace skokem na trampolíně.

O. Vašíček 8.4.2023 14:16

Autor to vykresluje dost pesimisticky, ale nezmínil některé další aspekty.

Např. současná úložiště se ekonomicky vyplácí (doufám, že bez dotací), protože stabilizace sítě je nejnákladnější záležitost a dobře se platí.

V okamžiku, kdy obrovská úložiště za obrovské peníze budou s většinou kapacity čekat na plnění "běžných" funkcí dodávky, když nebudou vhodné podmínky, tak se situace obrátí. Buď budou prodělečné, nebo enormně zdraží ty "běžné" dodávky energie. Přitom ani ta energie z OZE není zdarma a ani není levná.

L. Novák 8.4.2023 15:40

Akumulátorová úložiště jsou nejdražší prostředek ke stabilizaci dodávek v rozvodné síti. "Vyplácet" se mohou jenom jako záložní zdroje pro zvláště choulostivé provozy, kde i malý krátkodobý výpadek dodávky el. proudu může způsobit obrovské škody.

Pro běžné energetické využití jsou náklady na akumulátorovny astronomické a nutně se musí promítnout do ceny pro konečné spotřebitele.

Že nějaká akumulátorová úložiště někdo pořizuje bez dotací, o tom silně pochybuji - viz rozsah rádobyzelených EU dotačních programů EU/EK a vlády ČR, které lze využít i pro dotovaný nákup firemního elektromobilu... :-P [>-]

P. Dvořák 9.4.2023 18:51

ČEZ už nějaká bateriová úložiště používá. Jejich výhoda je, že dokážou překlenout krátkodobou špičku, než naskočí nějaké jiné náhrady. A ta krátkodobá špička může také způsobit obávaný black-out.

O. Vašíček 9.4.2023 22:00

Dotace jsou velký problém. Odčerpávají zdroje od technologií, které by mohly být užitečnější. Je to stejné, jako by někdo v době začátku osobní dopravy prosazoval a dotoval jen parní stroj. Rozvoj motorů s vnitřním spalováním by se podstatně oddálil, případně zastavil. Tím by se celá vědecko technická revoluce úplně změnila.

P. Labaj 7.4.2023 23:38

"Ze scénářů vývoje společnosti ČEPS vychází v příštích letech jako průměrná roční spotřeba 9132 megawatthodin."

To jsou nějaká divná čísla, ne?

Pokud by roční spotřeba byla skutečně 9132 MWh, tak to by odpovídalo průměrnému odběru těsně přes 1 MW. A to zřejmě nebude pravda, že. To bude spotřeba tak větší vesnice nebo hodně malého města.

P. Vychodil 8.4.2023 8:27

roční spotřeba čr se udává cca 60 TWh...

L. Novák 8.4.2023 11:53

Číselně by to mohlo odpovídat měsíční spotřebě v GWh.

https://www.kurzy.cz/zpravy/691050-mesicni-spotreba-elektriny-v-roce-2022/

Loni se u nás celkem spotřebovalo 74 TWh.

V. Braun 10.4.2023 18:29

Spíše se jedná o průměrnou výkonovou spotřebu, tedy 9132 MW, hodiny tam nemají co dělat. Že by byl pan Souček odborník?

L. Novák 12.4.2023 17:18

"Výkonová spotřeba"? 8-o To je nějaký nový fyzikální název pro výkon nebo spotřebu (energii)? Vy jste evidentně ;-O "znalec"... :-P

K. Křivan 7.4.2023 22:18

Počítat můžeme pouze s tím, co už máme, co už vyrábíme. Vše ostatní, co možná nékdo někdy vymyslí je sci-fi. Nic víc.

L. Novák 7.4.2023 22:00

Dementní agent StB Pivoda nám to vysvětlil... ;-D

M. Pivoda 7.4.2023 21:35

Lobista za uhlí (tj. za minulost), Přemysl Souček, zde určitě neuplatní pohled inovátora (například inovátora Elona Muska), a také systémový pohled na současný problém. Analogie: Co byste se asi dozvěděli, kdybyste se zeptali kováře z 18. století, jak dlouho bude asi trvat a kolik peněz bude asi stát, sériová výroba automobilů?

Dnes ale již žijeme ve 21. století, kde jedna inovace stíhá další inovaci. Nicméně ekonomové jsou duchem stále někde v 19. století. Samozřejmě nic není zadarmo, ale ekonomické výpočty se používají hlavně k odrazení od koncipování lepší budoucnosti.

Pozoruhodné také je, že články lobistů za minulost (nikoliv za budoucnost) mají přednost právě na blogu údajného českého sci-fi spisovatele Ondřeje Neffa, tedy člověka, který by měl profesionálně a vědecko-technologicky kvalifikovaně hledět do vzdálenější budoucnosti, nikoliv jen na špičku nosu.

Jenže! Škoda sviním perly házet! Proto už raději zmlknu. Což agresivní magor L. Novák určitě uvítá.

F. Kusák 7.4.2023 21:51

To jste si ovšem dovolil dost, teď to od nich schytáte. S nimi je totiž zbytečné diskutovat, mají svoji absolutní pravdu.

R. Langer 8.4.2023 5:45

Ne, my máme rozum a kritické myšlení. Na rozdíl od vás. :-P

F. Kusák 8.4.2023 11:09

Tak možná Vy ano, ale u jiných bych o tom silně pochyboval. Ale někteří diskutéři ve své posedlosti ke všemu, co zavání ekologií nebo AI, se fakt chovají jak idioti. Co si myslí parta dědků, kam patřím i já, není vůbec důležité, svět se bude vyvíjet i bez nás. To není o popírání přírodních zákonů, ale spíše naopak, o vyšším poznání a možnostech, které dnes jsou k dispozici.

L. Novák 8.4.2023 15:44

Zelené fantasmagorie nejsou založené na "vyšším poznání" přírodních zákonů, ale naopak na jejich základních neznalostech. Viz vaše nadšení pro "virtuální baterii" v rozvodné soustavě apod. ;-)

R. Langer 9.4.2023 5:49

Přesně tak. :-(

J. Jurax 7.4.2023 22:53

Vaše UI je dosud nedokonalá a tedy hloupá srovnatelně jako zelení blbečci z brusele.

Nechápe, že dnes stavět perspektivu energetiky v horizontu mnoha desetiletí na inovacích, které možná někdy přijdou nebo taky ne, protože ještě nejsou ani hluboko pod obzorem, natož na něm, je prostě blbost hodná leda tak odborníka na francouzskou literaturu EU komisaře Timmermanse. I když inovace stíhá další inovaci.

Neff je spisovatel píšící scifi a patrně proto odděluje realitu od vymyšleného světa knih. Vaší UI se to nedaří - hledí do vzdálené budoucnosti a realita jí uniká. Holt nevidí svou špičku nosu, má-li jakou ...

A Vaše analogie s kovářem je propastně pitomá; ono v osmnáctém století nikoho nenapadlo direktivně nařídit pozemní dopravu na automobily, aby pak bylo možno se ptát kováře a odsoudit jeho skepsi. Nebyla EU. Ale Vaše UI žvanící o inovacích by znectila všechny, kdož by tomu zpátečnicky oponovali.

V. Povolný 8.4.2023 8:10

Pane Pivodo, on ten lobista za minulost Souček totiž používá rozum a matematiku a ještě ke všemu té problematice rozumí. Což se o jeho oponentech nedá říct. Že žijeme v 21. století a inovace stíhá inovaci, to je sice pěkné, jenže on ten "vývoj", dá-li se to tak nazvat, je založen na ideologii a ne na odbornosti. A ještě je tlačen seshora silou a to se pak vývojem ani nedá nazvat. Pokud se NP týče, Aston vždycky podporoval svobodné šíření názorů. Za to zaslouží pochvalu a ne kritiku a to říkám přesto, že mám občas s jeho názory problém. Jinak, pokud chcete jiný typ informací, než jaký nabízí NP, tak si pusťte zpravodajství ČT. Určitě budete spokojen.

M. Pivoda 8.4.2023 10:49

Vážený pane Povolný:

Já matematiku a logiku přece vůbec nepopírám. Vystudoval jsem kdysi systémové inženýrství právě na katedře matematiky FE-VUT Brno.

Žijeme skutečně v technologicky intenzivním 21. století. Všechna odvětví se ale nevyvíjí exponenciálním tempem, jak původně předpokládal Ray Kurzweil. Následovala by dlouhá přednáška o oboru inovací., kterému jsem se v životě věnoval nejvíce.

Mýlíte se. Inovace není založena jen na ideologii. Výskyt naivních lidí (tzv. ekologistů, ...) nepopírám, mne ale mezi ně nezařazujte. Nejsem expert na klimatologii. Nezodpovídám ani za jednání politiků (následovala by dlouhá přednáška o hodnotovém systému politiků). Nikdy v životě jsem o politickou práci neprojevil zájem (nikdy jsem proto nevstoupil do žádné politické strany, VUML jsem nevystudoval, nabídku ke spolupráci s StB jsem nikdy nedostal a kdybych ji býval byl snad dostal, pak bych ji určitě nepodepsal). O možnostech budoucího komunismu bych musel hovořit déle. Nebylo třeba abych po listopadu 1989 měnil své politické názory, či odhazoval stranickou legitimaci, abych tehdy přežil.

Ondřej Neff je především politický komentátor (píšící hbitě a vtipně), který ale vědě a technologii nerozumí (ani jejich vývojovým trendům), a proto zde určitě klame, když o sobě píše, že je sci-fi spisovatel. Jako fabulátor je Ondřej ale hbitý. Ha. Trvám na tom, co jsem napsal výše. Více zde napsat nemohu, mám omezený počet znaků diskusního příspěvku.

L. Novák 8.4.2023 12:02

Ty nejsi expert vůbec na nic. Jenom na vytrubování a roznášení vlastní hlouposti a nekompetenosti po Internetu. Rv :-P

P. Janoušek 8.4.2023 15:48

Už raději nepřednášejte.

M. Pivoda 9.4.2023 9:41

"Jeden o voze a druhý o koze!"

V mém oboru výuky "inovace a podnikání" se podnikatelům normálně nepřednáší, výuka ve třídě se děje pomocí tzv. případových studií. A kromě toho, podnikatelé zpravidla neradi chodí do školy, vyhovuje jim spíše distanční forma výuky (tj. v době, kdy podnikatel má čas), pokud o tu školní výuku vůbec projeví zájem.

Například, v Ústí nad Labem mi kdysi podnikatelka ve třídě, tamní Sociálně-ekonomické fakulty UJEP, sdělila, že ona ví úplně vše, co ke svému podnikání potřebuje. Do školy prý chodí jen proto, aby nemusela zákazníkům dávat svou navštívenku jen se svým jménem. Více by na jejího zákazníka prý snad zapůsobilo to, pokud by za jménem na navštívence podnikatelky, podnikatelka měla uveden alespoň "Bc" školní titul. Takže šlo jen o jakýsi marketingový trik podnikatelky, když tehdy chodila do školy.

To co říkám v omezeném diskusním příspěvku výše, mám vždy něčím konkrétním podloženo. Takže klid, prosím. Mohl bych o výuce podnikání a inovací bohatě pokračovat, ale téma článku, autora-uhlaře, je o něčem jiném.

R. Langer 9.4.2023 5:53

Ty nejsi expert na nic, ty naše malá hloupoučká UI. To, že tě odevšad rychle vyhodili, je toho jasným důkazem. Neopájej se proto pořád tím svým v praxi neexistujícím pocitem vlastní geniality, vypadáš totiž potom jako dvojnásobný blbec. :-P

Z. Lapil 9.4.2023 10:59

Z vašich příspěvků mám dojem, že vám především uniká realita. Například matematiku úplně ignorujete.

Možná jste ten případ, o kterém T. Pratchett napsal, že "Měl mysl tak ostrou, až se o ní sám pořezal".

Nebo možná ve svaté víře ve všespásnost inovací pomijite, že doporučovat koláče lidem, kteří horko těžko shánějí chleba, je řada vskutku knížecí čili k ničemu.

I. Schlägel 8.4.2023 11:51

Ovládání trojčlenky evidentně nepatří mezi Vaše silné stránky.

O. Vašíček 8.4.2023 14:11

Částečně můžete mít pravdu. Ale je tu jeden velký problém a ten se taky nikde neřeší.

Technologie jde sice kupředu, ale evolučně, ne revolučně. Tzn. stavět a počítat s výkony a náklady musíte současné technologie. A ani ty se nevybudují ihned. Takže můžete během nějakého cyklu započítat nějaký inovační proces, ale nebude to výrazně směrodatné. Takže náklady na 10 let nebudou 40 bil., ale jen 30 bil. :-)

Ona ta revoluce, pokud se někde podaří, taky ihned nenahradí všechny "zastaralé" technologie.

Ony ty pokrokové technologie totiž nejdou ihned a nemůže se na ně čekat.

M. Pivoda 9.4.2023 9:49

O. Vašíček příliš zobecňuje.

Jako občan, má O. Vašíček určitě právo na jakýkoliv názor. To demokraticky respektuji.

Vyznání O. Vašíčka, ale nesmíte brát jako vyjádření experta v oboru technologické budoucnosti.