10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

ENERGIE: Když pravda o bateriových úložištích není pravda

Každý laik snadno bude každý žádat víc bateriových úložišť. Když bude mít k dispozici všechna fakta, rychle pochopí, kde je zakopaný pes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 7.4.2023 13:56

Takže podle autora již nebudou žádné jiné zdroje, ani již existující jaderné? V jakém budoucím časovém horizontu tedy potřebnou kapacitu počítá a proč tedy iperuje se současnou spotřebou? Zajímavé otázky, že. Trofám si tvrdit, že takto autor neuvažuje, ale demagogicky vzal celkovou spotřebu a zanedbal všechny ostatní zdroje energie. Trochu velká nedbalost od někoho, kdo ostatní často obviňuje z technické ignorance.

L. Novák 7.4.2023 14:18

Německo si jaderné zdroje zakázalo a zeleně zblblá EU/EK se k nim staví mírně řečeno rezervovaně. Pokud budou ZELENÍ IGNORANTI zakazovat spalovací motory a prosazovat povinnou elektromobilitu, tak se spotřeba el. energie bude jenom prudce zvyšovat, protože výroba v současném rozsahu není schopna nahradit stejný výkon, jaký představuje výkon spalovacích motorů v běžném silničním provozu. První zelenou ENERGETICKOU KRIZÍ právě procházíme a k další se řítíme vysokou rychlostí... :-P Je mi jasné, že vám to nic neříká.

J. Jurax 7.4.2023 23:08

Inu, u nás existující jaderné pokrývají kolem 45% roční spotřeby. Přes polovinu pak zakazované uhelky. Fofrníky a fotovoltaika cca 3 procenta.

Z. Lapil 9.4.2023 11:13

Toť otázka. Jinde jsem četl, taky bez podrobnosti, že záloha by v našich podmínkách musela zvládat 29 dní. Takže těch Součkových 14 dní vypadá spíš optimisticky.

Ono je to ale dost jedno, když si spocitate, o kolika státních rozpočtech je řeč. Zvlášť když se i bez toho řeší spíš jak zaplatit stávající dluhy, než jak nadělat další.

V. Církva 7.4.2023 13:53

Které máte na mysli? Jádro v Německu vypnuli a bezemisní už jsou kromě solárů a vrtulí jen vodní elektrárny. Ty toho u nás taky moc nevyrobí ani nepřečerpají.

Plynové a uhelné elektrárny jsou fuj a mají být zrušeny.

V. Braun 10.4.2023 18:32

Že by Souček mluvil o Německu? Pokud ne nechápu proč se Německo taháte. Souček se soustředil na ČR tak by diskuse měla být k ČR.

J. Vorlický 7.4.2023 12:27

Možná, že jsem fatalista. Ale, čím se náš svět teď trápí? a)je nás tady moc, b)ničíme přírodu, c)energie sou drahý, d)nemáme na důchody, e)mladí nemaj důstojný bydlení za důstojnej peníz, f)staří lidé umíraj nedůstojně bez patřičný lékařský péče, atd.

Zelení nabízej řešení pomocí občasných zdrojů energie. Když na to přejdem a jak se nás hodně obává budem v okamžiku největší potřeby bez energie, budem mrznout, nebudem moci se najíst (nebude čim topit), nebudem moci zavolat o pomoc (baterie budou vybitý) a když tak, v nemocnici nepůjdou stroje, autem dojedem tak 400km a pak se vše zastaví.

Hodně nás umře, nejdříve ti nejslabší a nemocný a pak i ty, co tak slabí nejsou. Tím se vyřeší hodně problémů:

Bude nás a)mnohem míň, b)naše kapacita ničit přírodu bude menší, c) energie zlevní, protože ji nebude tolik potřeba) d)důchodci nebudou, e)bude spousta volnejch bytů a domů, f)budem všichni mladý a zdraví (ti ostatní budou po smrti) a nikdo nebude tedy nedůstojně umírat!

Přiznám, nemám tu myšlenku úplně propracovanou, jistě se tu najdou takový, kdo mi vytknou chyby a nedostatky v ůvaze.

F. Kusák 7.4.2023 12:38

I já si myslím, že podstatou všech problémů, o kterých je tady řeč, je přemnožení našeho druhu a narážíme, resp. už překračujeme existenční limity.

P. Sura 7.4.2023 13:30

Pravdou ale je, že díky tomu, že jsme přemnožení jako druh, především drancujeme světové zásoby nerostných surovin a sviníme ovzduší (bez ohledu na to, zda to MÁ nebo NEMÁ vliv na klima) nad únosnou míru, i přes veškeré snahy o efektivitu všech činností a snaho o minimalizaci nežádoucích odpadů z těchto činností. To, zda se ještě nějaký čas dokážeme uživit, je zatím irelevantní, protože teprve vymírání z hladu začne Planetu opět vracet do rovnovážnějšího stavu.

J. Vorlický 7.4.2023 14:11

Zajímavé.

Drancovat mohu sousedovo pole, když tam nechám svůj dobytek ničit jeho úrodu, ale ne planetu (pokud z ní něco nevozím někam jinam).

Co můžeme a co děláme, měníme na ní něco na něco jiného. To nemusí být pro nás dobré, ale planetě je to vcelku jedno, si myslím. Ty řeči o její záchraně jsou nesmysly. Dají se tím však ovlivnit lidé, kteří se řídí emocemi - kdo by nechtěl něco zachránit, že ano?

Jsme-li jako druh přemnoženi, potom ten, kdo se řídí rozumem, musí nutně dát za pravdu tomu, kdo prosazuje způsob, jak snížit naše stavy, ať již přímo nebo nepřímo, a to globálně. Napadá mne, zda covid o to nebyl první velký pokus.

Co se týče Evropy, tak bychom měli podporovat co nejbláznivější snahy zelených, neboť o to dříve narazíme do té motivační zdi. Co nejvíce panelů, větrníků, pokud možno hned a odstavit co nejvíce elektráren, zase hned. Auta na benzín bych zatím nechal, jedno mám! Brdy bych navrhoval osázet celé, neboť to jsou stejně jen smrkové plantáže. Cementu u Berouna je dost, stavebnictví je v útlumu bylo by to levější a také tam fouká častěji než v nížinách. Dělám si legraci pochopitelně, ale nechal bych pana Radu + jeho kolegium rozhodovat, kam ty větrníky dát a kolik, a běda kdyby nesplnili úkol. Udělal bych z nich škůdce celé planety.

Z. Lapil 9.4.2023 11:17

Problém vidím spíš v tom, jak snadné je žít na dluh. A tím třeba topit i tam a tehdy, když to není úplně nutné.

M. Šejna 7.4.2023 11:33

Jedná kvalitní tužková nabíjeci baterie typu AA má kapacitu okolo 5 Wh. Cena takové baterie je 50 až 100 Kč.

Abych získal kapacitu 1 MWh, musel bych koupit 200 tisíc těchto baterií. Tedy 1 MWh za 10 až 20 milionů.

Čekám, kdy autor vyrukuje s tvrzením, že tužkové AA baterie jsou ekonomický nesmysl.

J. Čeřovský 7.4.2023 11:36

R^

L. Novák 7.4.2023 15:19

Akumulátory (nejen tužkové) mají smysl tam, kde zajišťují chod nějakého zařízení s nepatrnou spotřebou po dostatečně dlouhou dobu, kdy je nelze držet připojené k elektrické síti. Náklady rozpočítané na roky provozu jsou zanedbatelné. Běžně se s úspěchem používají i v ručním elektrickém nářadí všeho druhu, kde už samotná nezávislost na dlouhé šňůře/kabelu do elektrické zásuvky přináší vyšší produktivitu práce a ekonomická výhodnost takového řešení je zjevná.

Jakmile začnete pracovat s energetikou ve velkém, kde proudové zatížení a výkony jsou o mnoho řádů vyšší, ekonomické náklady na provoz dosahují ASTRONOMICKÉ VÝŠE, která po započítání do ceny el. energie přestane dávat smysl. Takže představa "zálohování" výpadků OZE obřími akumulátorovnami je jen jednou z mnoha FANTASMAGORIÍ zeleného náboženství...

Vždy je ekonomicky výhodnější mít v záloze další energetický zdroj s rychlým náběhem výkonu, než s vysokými ztrátami ukládat náhodné přebytky OZE do obřích akumulátorů...Rv!!

L. David 7.4.2023 12:04

Pan Šejna zapomíná na to, že tužková baterie je pouze jednorázovým zdrojem a pak se vyhodí.

Velké úložiště musí sloužit roky bez ohledu na to, jakým nesmyslem je jeho existence.

M. Šejna 7.4.2023 12:13

Píšu o nabíjecích tužkových bateriích.

Na to jste zas zapomněl vy.

L. Kuča 7.4.2023 12:36

To není až tak relevantní, nepředpokládal bych že velikost jedné stavební jednotky takového úložiště se dramaticky změní. I kdyby vzrostla dvacetinásobně, poměr materiálu zajišťující samotnou akumulaci vůči materiálu s podpůrnou funkcí se už výrazně neklesne. Velkovýroba asi také moc nepomůže, i kdyby srazila cenu desetinásobně, což neočekávám - je tam vysoká cena vstupů, tak je požadovaný cíl stále finančně zcela nedostupný. Nehledě na šílený dopad takové výroby na životní prostředí. Jen by to nebylo na očích v Evropě.

L. Novák 7.4.2023 14:56

Ekonomicky negramotnému Šejnovi tohle nevysvětlíte. ;-)

V. Kolman 8.4.2023 2:12

MH "tužky" mají sice lepší kapacitu nežli NiCd, ale zato mají fujtajbl-velké samovybíjení. Pryč s nimi:-P:-P:-P

P. Sura 7.4.2023 13:19

Pane Šejno, znáte ten klip o čistě elektrickém Mercedesu AAA ?

L. Novák 7.4.2023 14:11

;-D R^

L. Novák 7.4.2023 15:45

Mercedes Benz třídy AA: ;-)

https://youtu.be/235iqr5ngRg

V. Církva 7.4.2023 14:06

A ten závěr pane Šejna? Vy píšte, že 1MWh je za 10 až 20 milionů, Autor že za 13milionů. Chtěl jste tedy potvrdit že má autor pravdu?

Tužkové baterie se dnes požívají na dočasné nebo pomocné osvětlení, na hračky a na spotřebiče kdy dráty nedávají smysl, nebo je elektřina daleko. Nemají ale smysl pro pračku, ledničku a další spotřebiče větších výkonů připojené na síť.

Jinak v těch 13 milionech jsou invertory, regulátory a další součástky, proto jakkoliv by mohli být jejich články levnější než AA baterie, nakonec váš výpočet přes AA baterie autora botvrzuje, nebo se mýlím?

F. Brnušák 7.4.2023 19:24

1.2x2 tedy podle mě neni 5 ale polovina. Nabijeci AA baterie maji jmenovite napěti 1.2 a využitelnou kapacitu cca 2000mA, pokud budu počitat napěti při max nabiti 1,45V tak to jsou stejně 3W

I. Novák 7.4.2023 21:35

Pro lepší představu o ekonomice baterií si lze udělat listováním v katalozích dodavatelů dnes už výhradně používaných článků na bázi Lithia, konkrétně řady 18650. Na konci všemožných údajů bývá cena za cenu za jakou lze přes článek prohnat 1kWh. Nikdy zatím není pod 1000 US Dolarů, i když se někteří chlubí, že už toho dosáhli. Z toho je zřejmé, že toho nelze dosáhnout za dobu životnosti jednoho článku, ale dává konstruktérovi představu, kolik článků bude pro dosažení takové energie postupně třeba za dosloužilé vyměnit.

V. Kolman 8.4.2023 1:55

To není tak jednoznačné a jednoduché.

V radiu, baterce atd... je ta "tužková" AA na správném místě a za přijatelnou cenu.

Napájet ale baterií "baterek" (správně "primárních galvanických článků") AA elektromobil, nebo třeba teplomet je kolosální nesmysl technický i ekonomický;-D;-D;-D

J. Majzlík 8.4.2023 13:03

Naše vyspělá civilizace dospěla do stavu, který přeje neomezenému, technickým úvahám spolehlivě odolávajícímu fantazírování o překonávání skutečných možností jejího rozvoje. I pro fundované odborníky v oboru rozvoje naší energetiky musí být dosti obtížné nalézt hranici mez reálnými možnostmi využitelnosti bateriových úložišť na jedné straně a absurdními požadavky na vykrývání minutových, hodinových či dokonce dny trvajících výpadků dodávek energie ze sítě, napájené nespolehlivými zdroji EE. V kritickém stavu evropské energetiky se mezi námi co většinovou společností a bohužel i reprezentací ujala představa, že se energetika dá řešit silou odvážných myšlenek, vírou v rozvoj a případně i v revoluční překonání dosud poznaných přírodních zákonitostí, vírou v obsazení blízkého vesmíru a pod. Obávám se, že určitou vinu za pokles reálného, kritického a sebekritického uvažování nových generací přinesla doba sci-fi, nedostatků příležitostí k osvojení si praktické zručnosti mládeže.

J. Majzlík 8.4.2023 13:55

Pěstování smyslu pro realitu všedního dne nebo pro fundované posuzování smyslu podobných projektů, jakým je bateriové ukládání energie rozhodně nemůže napomáhat představa o aplikaci AI v běžné školní výuce. S touto nehorázností jsem se setkal na vlnách českého, tedy koncesionářského rozhlasu. Zde si několik pedagogů pohrávalo s představou, že by memorování, výuku a některé další praktiky klasické výuky bylo možno doplnit nebo nahradit strojními prostředky. Tuto nehoráznost debatovali přizvaní kantoři ne jako dozvuky aprílového žertování, nýbrž jako předmět jejich seriózní debaty.

Není se proč divit, že naše nová doba, řekněme úděl kyne jednak velkými znalostmi a úspěchy ve velkém počtu lidských znalostí a dovedností a na druhé straně bezbřehými vizemi, halucinacemi o potenciálu nových, mlhavých objevů tam, kde by bylo záhodno sestoupit na pevnou zem.

R. Langer 9.4.2023 5:59

Taková debata skutečně byla? To je fakt mazec. Bohužel to hodně vypovídá o inteligenci a znalostech současných pedagogů. Zřejmě to budou nějací Pivodovi studenti. ;-)

R. Langer 8.4.2023 5:52

Ano, je vidět, že jste prostě technický analfabet. ;-D