8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ales 7.11.2007 10:11

Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Kupoval jste někdy dětské oblečení a boty? Všiml jste si, že ač výrazně menší není nijak výrazně levnější? Ono totiž na dětském kabátku je stejný počet švů jako na velkém tj. stejný počet výrobních operací.

Stejné je to u elektráren. I pro ten nejmenší parní blok potřebujete např. úpravnu vody. Ztráta vody z okruhu bývá poměrně malá, takže potom ta úpravna vody vyjde skoro stejně velká, ale především stejně drahá jak pro 1*50MW tak pro 4*1000MW. Představte si, že Plzeňský Prazdroj bere vodu z blízké teplárny. Prazdroj už nemá vlastní úpravnu vody, a skoro všichni to dál chlastaj jako by se nechumelilo.

Jo a vy něco máte proti písmenu Z? Postavte se k tomu čelem, přestaňte ho používat!

MLOK1 7.11.2007 10:19

Re: Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Aleši, nějak mi nedochází, proč bych měl mít něco proti písmenu "Z" a proč bych ho měl přestat používat. Rozveďte to prosím.

gerontusinza 7.11.2007 11:01

Pane Bursíkujete...Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

I isolovaná soustava musí parametry odpovídat parametrům centrální soustavy, včetbě sfázování při přechodu z jedné sousatvy do druhé....... Takže decetralizace je šílenou myšlenkou vzhledem k rozvoji oblast, kraje, okresu, obce i stavení..... Vážně si představujete, že váš domácí zdroj  by byl bezporuchový a nebylo mu třeba zálohování?  zeptejte se manželky co bys vámi udělala při narvaném mrazáku...... sakra myslete. I MLOCI1 musí myslet, jinak jim nedoporučuji psát.....;-)

MLOK1 7.11.2007 12:49

Re: Pane Bursíkujete...Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Pokud by gerontusinzo šlo o zálohování mrazáku, tak na to by postačil 1kW generátor z Tesca. Byl by to sice dost drahý a hlučný záskok, ale na samotě u lesa.........

       Kromě toho jsem ale neměl na mysli DOMÁCÍ ZDROJ, jako postavil svým rodičům v Reichenbergu před lety - tehdy teprve 15ti letý mladík Porsche, ale představoval jsem si spíš menší hydroelektrárnu na místní říčce, protékající vesnicí. Proč ji nevyužít?

       V dřevních dobách elektrizace existovaly i případy, kdy občan přes den používal proud ze státní sítě. Večer pak, když v místním pivovaru s vlastní elektrárnou skončila práce, přepnul (velkým pákovým přepínačem na rozvodné desce) odběr ze státní sítě na odběr z pivovarské elektrárny. Ta sice dodávala nestandartní proud (napětí, kmitočet), mnohdy i stejnosměrný (žárovkám a univerzálním radiopřijímačům to nevadilo), ale hlavně podstatně levnější. Takhle nějak si také představuji využívání decentralizovaných zdrojů elektrické energie.

gerontusinza 7.11.2007 13:02

Lituji, nesouhlasím. Je to nejen krok zpátky, je to izolace dané části izolovaného dílu země.Re: Re: Pane Bursíkujete...Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

To se vrací,e do dřevních dob.  Láce neboli dobrá cena může existovat jen při velkovýrobě energií, jinak je to vše jen o míře prodělku. Proto také jsou výkupní ceny energií záměrně přepláceny proti velkovýrobě a o tom to je. Je to popření trhu a zároveň efektivity proto, aby pár tzv "ekologických energetiků" se mohlo realizovat..... Zeptejte se doma, chcete-li platit 10x dražší ekologickou energii, můžete.... Ovšem mám dojem že opět s vámi vyběhnou. To víte ten potok má vodu jen od října do dubna.... letní měsíce mají sice krátkou noc ale energii vyschlý potok nedá a nedá..... Zdravím;-)

MLOK1 7.11.2007 13:24

Re: Lituji, nesouhlasím. Je to nejen krok zpátky, je to izolace dané části izolovaného dílu země.Re: Re: Pane Bursíkujete...Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Gerontusinzo, nevím nevím. Z té "pivní" elektrárničky byl proud podstatně levnější, ač se jednalo o decentralizovaný zdroj. Takže i decentralizovaný proud nemusí být nutně drahý.

        U jakého potoka to bydlíte, že má vodu pouze od října do dubna? Tipnul bych si nějaké vádí v tropickém pásmu. České řeky a říčky tekou po celý rok. Pravda, v létě mají vody méně. Ale i kdyby dodávala místní hydroelektrárna proud jenom od října do dubna, zaplať pán Bůh za elektřinu bez čmoudu a povrchovými doly zdevastovanou krajinu. Každá čistá kilowatthodina navíc dobrá - pokud se vyrábí a užívá rozumně. Tedy nikoliv el.energie za 10ti násobnou cenu a s povinným výkupem. V tom se asi shodneme.

marek 7.11.2007 11:24

Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

A cenu této energie určí vyhláškou podle zákona...a do vody se bude přidávat olej nebo ruský štˇovík cena bude dle zákona o obcích cenou státní s koeficientem 1,5 jako činže..

Karel 7.11.2007 16:16

Re: TĚCH 1000 PERMONÍKŮ S LOPATIČKAMI JE PŘIROVNÁNÍ HODNĚ MIMO KERAMIKU!

Zkuste uvést reálný příklad místa, kde by taková místní hydroelektrárna mohla stát. Naše řeky mají bohužel v naprosté většině malý průtok (u spádu nehovoře). Takže by se musely stavět akumulační nádrže neboli přehrady a to by asi zelení šílenci nepřežili. A hlavně - kolik by ta investice stála?

www racek 7.11.2007 9:07

no, je to názorná agitace

nic víc. ale ... vzhledem k tomu, že naši zelení melouni nemají v programu jiné argumenty než agitaci (tedy co se týče energetického řešení, jinak se tam i ledascos najde ...) tak nám nic jiného nezbývá. proti nepříteli bojovat jeho zbraněmi.

tedy, ale moc to k vydržení není, to je fakt, pane zíma. ale vydržet musíme ... jinak budem mít republiku posetou německými větrníky ...

pepa 7.11.2007 9:03

zase od zdi ke zdi

Nejsem zastance zeleneho dotovani energie, prezto bych chtel rici ze autor stejne jako zeleni jde od jedne zdi ke druhe. pokusim nastinit na jeho pripadu dalsi varianty.

je potreba vykopat vice mensich der na vice mistech?- kolik procestuje jeden obrovsky bagr a stihne to vubec?

vlastnik jednoho velkeho bagru si rekne vzdyt ti trpaslici uz diky me pomreli hlady, proc mam kopat porad se ziskem jenom 30%? at plati kdo chce vykopat diru viiiiic!!

strojnik velkeho bagru se opije, nebo se mu neco stane? tak prece nebudeme kopat!

Myslim ze prave toto zjednodusovani a chozeni od jedne zdi ke druhe je to ceho bychom se meli vyvarovat a jak zelenou decentralici tak lobistickou nadnarodni centralizaci odmitnout.

Petr Nejedlý 7.11.2007 9:14

Re: zase od zdi ke zdi

Pepo, viz mé zvolání "Všem, všem, všem!!!" níže. Takže to rozhodně není od zdi ke zdi. A nadnárodní centralizace elektroenergetiky byla vyvolána převážně technickými důvody (samozřejmě i dalšími - ekonomickými, politickými atd.), protože jednotliví státní operátoři postupem času zjišťovali, že takto mohou řešit problémy s regulací soustav na úrovni svých států.

No...? 7.11.2007 8:30

MAO - v každé vsi vlastní hutě ...a jak to dopadlo!

Je tu určitá analogie. Samozřejmě nepopírám, že  mít každý dům svůj vlastní zdroj elekřiny, tepla atd., byl by systém jako celek méně zranitelný. Jenže od každého zdroje odvážet popílek, vozit tam uhlí, nebo dělat přípojku plynu....děsivé ! O tom, že jeden centrální zdroj má mnohem vyšší účinnost, než mnoho malých ani nemluvě.....důsledky by byly strašlivé. Jenže chtějte po "zelených " logiku.....

Stredocech 7.11.2007 10:00

Re: MAO - v každé vsi vlastní hutě ...a jak to dopadlo!

Pokud k decentralizovaným zdrojům musím zavést plyn, jehož téměř monopolním dodavatelem je pro nás Gasprom, nejedná se o žádnou decentralizaci, právě naopak.

Uhlí má jistou výhodu, můžete ho skladovat ve sklepě, zato potřebné zařízení je buďto málo účinné nebo hodně složité.

Pavel 7.11.2007 8:15

Zelení si nevidí do pusy

Na jednu stranu chtějí autonomní energetické jednotky pokrávající lokální potřeby, na druhou stranu, když se jim řekne, že v noci je tma a tak sluneční články nefungují, klidně odpovědí, že když je u nás noc, tak je v Austrálii den a můžeme si posvítit elektřinou z Austrálie. Takže chtějí energetické autonomní jednotky tahající elektřinu z druhého konce světa?

honzak 7.11.2007 8:17

Re: Zelení si nevidí do pusy

chtějí hlavně naše peníze. Nějaká fyzika je jim u brusele.

milaz 7.11.2007 7:57

konec Jádra?

Zelení se nemusí moc bát - současným manažerům ČEZu   dochází kapacita lidí na současných jaderných zdrojích. Vlivem tlaku na snížení nákladů snížili mzdy specialistům a noví se pochopitelně nehlásí ač jsou potřeba. Příjde mi srandovní představa, že mladí inženýři budou chodit na noční a soboty, neděle za průměrnou mzdu.

pokus o nějakou diskusi se vede na:  www.dukovany.cz 

honzak 7.11.2007 8:34

Re: konec Jádra?

JEDE má na svých stránkách parametry navrhovaných VE pro 3 větrné parky v okolí. Při max. otáčkách 17/min a průměru rotoru 90 m mi vyšla obvodová rychlost na 288 km/h. To určitě nebude dělat aerodynamický hluk a netrefí to žádného ptáka. A bude to i estetické - osa rotoru bude ve slabých 105 m nad zemí.

V 8 ráno hlásí meteostanice Dukovany vítr 5m/s (což je startovací rychlost, proti nominálu 15m/s to bude produkovat hezkou 1/8 instalovaného výkonu). Až budu velký, tak si také jednu VE k 100. výročí VŘSR koupím!

Václav 7.11.2007 8:44

Re: Re: konec Jádra?

Kéž by osmina, to by bvlo ještě docela dobré. Bohužel při této rychlosti je výkon většinou výrazně pod 10% nominálu.

honzak 7.11.2007 9:01

Re: Re: Re: konec Jádra?

správně, stereotyp mě zradil. Bude to hezká 1/27.

milaz 7.11.2007 9:43

Re: Re: konec Jádra?

www.dukovany.cz nejsou oficiální stránky elektrárny, ale profesního sdružení dukovanských operátorů.

honzak 7.11.2007 10:41

Re: Re: Re: konec Jádra?

To je jistě pravda. Omlouvám se.

M. Zima 7.11.2007 7:55

Pane Nejedlý,

jestliže rozumíte Vaší práci tak, jako problémům energetických soustav, představujete bezpečnostní risiko a bylo by pro zaměstnavatele výhodnější Vás platit, ale na pracoviště nepustit.

Václav 7.11.2007 8:16

Re: Pane Nejedlý,

Pane Zima, máte v hlavě také ještě něco jiného nežli plné zásobníky urážek? Stále se motáte do diskusí o energetice, ale pokud si člověk projde Vaše příspěvky, tak získává neodbytný pocit, že Vaše znalosti v tomto oboru se podle všeho dají dají vyjádřit úslovím, že "elektřina není vidět a kope".

M. Zima 7.11.2007 8:24

Já netvrdím,

že něčemu rozumím, ale na druhou stranu, takové hlouposti, jako pan Nejedlý dnes skutečně neprodukuji, to očividně uznáváte i Vy sám.

dvd 7.11.2007 8:40

Račte prominout při Vašem vzdělání

nemohl byste nějakou tu hloupost jaksi konkretizovat?

M. Zima 7.11.2007 8:47

Mohl,

hravě.

vita 7.11.2007 9:46

Re: Mohl,

je čekáno...

vita 7.11.2007 11:26

Re: Re: Mohl,

... a čekáno...

vita 7.11.2007 15:27

Re: Re: Re: Mohl,

... a čekáno...

Václav 7.11.2007 8:40

Re: Já netvrdím,

No, tak zase až tak kategorický odsudek bych tomu nedával. Jako příměr pro netechnicky vzdělané nebo méně vzdělané jedince to zase není tak špatné.