3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pumprlidentlich 10.7.2008 18:04

Re: Re: Re: Re: nereagujte na para, M.Zima

mýlíte se, ale to už je jedno. Snažil jsem se naznačit, že někteří zde nediskutují. Některé diskuzní příspěvky jsou zajímavé, ale vždy se najde někdo, kdo to zanese nesmyslnými cancy.

pamatujete multinick malý Mirek atd?

R 10.7.2008 18:02

Re: Re: Re: Re: Ty grafy jsou docela silné.

 Pro zjednodušení vezmeme jen dva větrníky vzdálené 10 kilometrů od sebe.  Oba dávají elektřinu do stejné sítě. Silný vítr nejdřív zasáhne jeden větrník a za několik minut teprve dofouká k tomu druhému, ale elektřina z obou dvou je v síti současně. Když vítr přestane, je to totéž v bleděrůžovém.  Stačí to k vysvětlení?

Stoura 10.7.2008 18:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: rozumím tomu dobře?

Odkud? To nevím. Asi z Ruska a Austrálie jako Němci. Chyba není v tom, že se vyváží elektřina, ale v tom, že se vyváží elektřina z uhlí. A že se za získané peníze nestaví jaderné elektrárny (pro které máme paliva na stovky let - při zničení jen několika procent krajiny ve srovnání skrajinou zničenou těžbou uhlí. Jen uran vyvezený za komunistů do Ruska by stačil k zásobování elektřinou tak do roku 2200.

Lidem, kteří mají za dvorkem něco velkého, co slouží ostatním, budou vždy proti. A je jedno, jestli je to důl, elektrárna, dálnice, železnice, továrna, letiště, nebo cokoliv podobného.

Petr Nejedlý 10.7.2008 17:48

Re: Re: Re: Re: Re: Energetika = Potíže.

Bez té němčiny to bude asi trochu potíž;-(. BTW: Svého času jsem se živil jako překladatel technických textů z NJ, takže "ztraceno v překladu" to asi nebude. Nicméně odkazovaný server má i anglickou verzi, ale já jsem ji osobně vůbec nezkoušel, takže netuším jestli mají přeložené příspěvky autorů či co všechno tam vlastně mají/nemají v AJ. Zkuste, uvidíte. Jinak doporučuji příspěvěk Enik na začátku diskuze (tuším 7:48, teď už asi strana 5/6). Velmi přesně popsal, co jsem chtěl říct.

Honza42 10.7.2008 17:31

Re: Rovnost

Víte, je to velmi jednoduché. Pokud nebude trh deformován přiblblými a uplacenými úředníky z Bruselu a jejich nohsledy a příjemci dotací, tak potom si každá energie najde svoji cenu sama. Sám si odpovíte, za jakou cenu bude vykoupena elektřina z FV a větrné elektrárny za situace kdy svítí a fouká a je v síti přebytek energie. Ani zadarmo.

Situaci lze přirovnat k tomu, když tlačíte vozík se dřívím do kopce. Kolik dáte někomu za to, že Vám pomůže plynule s nákladem do kopce a kolik tomu, co Vás místo pomoci občas a zcela nečekaně nakopne do pr(de)le. To je asi tak porovnání klasické a "obnovitelné" energetiky.

Petr Nejedlý 10.7.2008 17:19

Re: Jedna výtka

Ještě bych odkázal na příspěvěk autora "Enik", čas "7:48", který podle mě velmi dobře vystihl podstatu věci.

Robin 10.7.2008 17:11

Re: Re: Re: Re: rozumím tomu dobře?

No abychom za ni mohli dovážet energii v plynu nebo ropě. To je přece jasné.

Petr Nejedlý 10.7.2008 17:10

Re: Jedna výtka

Nevím, jestli je to určeno jako výtka na mě. Já jsem napsal, že "...Ovšem za provozu na sníženém výkonu nepracují tyto fosilní elektrárny s optimálními technickými parametry, čímž se snižuje jejich účinnost a tímto se zvyšuje měrná spotřeba paliva na vyrobenou MWh. To tedy fakticky znamená zvyšování emisí CO2, což je v rozporu s výše deklarovaným cílem provozu větrných elektráren..." Ještě jsem dále uvedl, že jsem doposud nikde nenašel info zdroje, které by toto nějak přesněji kvantifikovaly. Rozhodně jsem nikde nenapsal, že při sníženém výkonu fosilní el. vypustí více CO2 než při plném výkonu. Bylo to myšleno jako navýšení emisí CO2 (na vyrobenou MWh) vůči provozu se stabilním výkonem. To pouze pro upřesnění.

Skoroprduch 10.7.2008 17:00

Rovnost

Tak jsme si opět všichni rovni ale někteří jsou si rovnější. Pokud překročil instalovaný výkon větrných elektráren určité procento celkového instalovaného výkonu tak už to není prvek pro úsporu primárních zdrojů ale zdroj velkých problémů v energetice. V dnešní době musí být základní regulační charakteristiky stejné u všech zdrojů. Pokud toto nechtějí příslušní zákonodárci vědět musí nést následky toho, že to co původně mělo přinést úsporu tak přináší pouze problémy a přínos se ztrácí. To že tento fakt nechce zatím EU slyšet by mělo být signálem že tzv. špičky EU asi špičkami nebudou. Energetika je příliš svébytná než aby se dala TRVALE znásilňovat dle potřeb politiků. Blíží se další průser a to fotovoltaika. Při současných výkupních cenách dojde k nárůstu výkonů přes den a když přestane v podvečer svítit tak musí nastoupit klasické zdroje. Proč tak usuzuji? Kde jinde máte zajištěný zisk z investice 10% než u fotovoltaiky. To jsem zvědav kdy na to dojdou různí spekulanti a potom se budou energetici divit. Momentální možnosti akumulace jsou poněkud omezené, lépe řečeno žádné pokud se jedná o velké výkony. Tak že na závěr - všechny zdroje musí být plynule regulovatelné a musí vždy odpovídat spotřebě, zatím je čas pro výzkum možností akumulace el. energie. Pokud se dnes zabývá výzkum něčím jiným je to hřích na další generaci která už nebude mít moc času ale bude muset využívat to co jí předáme. Zatím mne nikdo v diskuzích nepřesvědčil o tom že máme co využívat. Zatím není vymyšleno.

para 10.7.2008 16:56

Re: Re: Re: Re: Energetika = Potíže.

Dík za reakci pane Nejedlý. S autorů hlavních témat se diskuse málokdo ůčastní. Přiznávám, že němčinu nezvládám. Tím cenější jsou pro mě dobré překlady a netendenční souhrny a cítímli, že  někde něco nesedí hledám proč?

Torm 10.7.2008 16:53

Re: Re: Re: Tak k takovéto

Na bloku jsem nedělal, jenom v ORGREZu, ale centrálu doma mám taky, šestikilowattové ČSAB :-)

Chris Kelvin 10.7.2008 16:49

Re: Re: Re: nereagujte na para, M.Zima

To určitě netvrdil. Tvrdil, že vzniká voda. Ne, že pouze voda. Naopak ten druhý tvrdil, že žádná voda nevzniká.

Chris Kelvin 10.7.2008 16:48

Re: Re: Re: Re: Re: rozumím tomu dobře?

Kapacity.....? To jako počet elektráren? Odkud budeme dovážet, až všechno uhlí dojde? Opravdu je rozumné vyvážet jenom proto, že teď na to máme kapacity? Není někde chyba? Co na to občané Horního Jiřetína, také jim to připadá tak výhodné? 8-o

Kyselý Sven 10.7.2008 16:47

Re: Re: nereagujte na para, M.Zima

Mýlíte se, para tvrdil, že spalováním metanu vzniká jen voda.

Stoura 10.7.2008 16:42

Re: Re: Re: Re: rozumím tomu dobře?

Protože kapacity u nás jsou v současné době větší než spotřeba, a v okolních zemích je tomu naopak. Rakousko také před desetiletím vyváželo a teď dováží. U nás se to přehoune při současném tempu tak za 3-5 let. Pokud bude odkud dovážet ...

JJ 10.7.2008 16:38

Re: Re: Re: Re: Neprepsal,

V lete zase bezi klimoska ...

Ta zavislost tam je viditelna, treba operator trhu s plynem v UK s ni pocita. Nicmene mluvime o smysluplnem pomeru VE do 5%. Nemci to silne presvihli.

Chris Kelvin 10.7.2008 16:34

Re: Re: Re: rozumím tomu dobře?

To já přeci všechno vím, přesto děkuji za přednášku :-D Přesto jste mi nevysvětlil podstatu dotazu: proč v celkovém součtu vyvážíme elektrickou energii......???

Petr Nejedlý 10.7.2008 16:28

Re: Re: Re: Energetika = Potíže.

Pardon, byl jsem na jednání, dříve to nešlo. Já jsem v textu uvedl: "...V návaznosti na zvýšení výroby ve větrných elektrárnách musí být úměrně snížen resp. regulován výkon elektráren na fosilní paliva, především ve středním Německu, které větrné elektrárny zálohují..." Takže tím jsem, dle mého názoru nastínil, jak to v němci dělají - prostě zregulují uhelnými a plynovými el. v centrálním Německu. Jinak ohledně "vhodných" info. Zásadně dávám do textu odkazy na zdroje. Kdo chce, může si je kompletně přečíst. Problém u článků tohoto typu vždy je, že zdrojů info je mnoho a já musím udělat "výcuc", navíc zjednodušený. Kdybych napsal druhou diplomku, pochybuji že to bude vůbec někdo číst:-).

Honza42 10.7.2008 16:10

Přesně to jsem měl na mysli svým příspěvkem z 9:40 hod

Takhle si zničit zemi, to nezvládl ani bolševik, a že se prevít činil.

Talián 10.7.2008 16:06

Re: Re: Tak k takovéto

Je to hezké a české. Z příspěvků je vidět, kdo na bloku někdy alespoň chvíli pracoval a kdo ne. Nejvíce příspěvků je od těch co o tom nic neví. Stejně tak máme plné hospody presidentů, ministrů a fotbalových trenérů. Předpokládám, že evropská síť jedné kruté a mrazivé zimní noci totálně lehne a nastane "doba tmy". Není to daleko a je na to vydatně zaděláno. Potom se od toho politici odtáhnou a hodí to na triko technikům. Doufám, že technici jim v tom nechají vydatně vymáchat čenich ( kdo ví a zná, má doma záskokovou "Hondu" 2,5kW a dva kanistry benzinu, aby přežil až to přijde ).

Kyselý Sven 10.7.2008 15:58

Re: Re: Pár poznámek

Plyn se v plynové turbíně nespaluje??? Sakra, vy jste skoro tak chytrej, jako para, který tady před nedávnem dokazoval, že spalováním metanu vzniká jen voda.

Puťák 10.7.2008 15:58

Větráky a vichr

Vážení diskutéři právě pře dvěma dny jseprojížděl trasu mezi Kielem a Prahou, to co jsem viděl na různých místech Německa  mne zděsilo. Jestli zelení chtějí takto zkrášlovat naši zemi tak nám všemohoucí pomoz. Na pobřeží to ještě ujde i když v těch pobřežních poldrech to není tak hrozné, ale kolem Halle, Lipska a dále na západ stojí stovky železných monster a sviští pokud ovšem fouká. Na pobřeží to ještě platí tam je horizont jenom voda. Při bouřích však mají lopatky sklopené a stojí a že Severní moře to umí. Ale v tom vnitrozemí ty tzv. hnízda kde jich po desítkách no hrůza. A to není zima to pak lětají kusy ledu po okolí, teď je dělají s námrazovou ochranou ale na to si musí vyrobit elektřinu . Nevěřte ZELENÝM jeďte se přesvědčit, přeci lesy monster nemůžou nahradit zeleň a stromy natož  pak lesy. Nikdo stěch odborníku přesně neřekne co ta jedna jediná stavb ve skutečnosti stojí peněz. Ještě je to ve mně čerstvé !!!!!   

m.p. 10.7.2008 15:48

Re: rozumím tomu dobře?

Děkuji za příspěvky. Mně se to hned nezdálo ... Chyba byla na straně čtení, nevšiml jsem si, že jednou jde o W a podruhé o Wh (to jest o výkon a o spotřebu). Tímto uzavírám diskusi, pro sebe.

Talián 10.7.2008 15:47

Re: Re: rozumím tomu dobře?

Na tohle kupecké počty nestačí. Elektřinu nelze vyrobit na sklad. Výroba musí běžet podle spotřeby. Spotřeba se během dne ( tedy 24 h ) velice dramaticky mění. Ve špičkách jede výroba na doraz a patrně si ještě vypůjčuje ( naštěstí špičky nejsou v Evropě ve stejný čas ), zatímco v sedlech se musí řada bloků utlumit, případně odstavit ( energo blok není auto a je regulovatelný jen v omezeném rozsahu ) Navíc platí, že čím větší blok, tím hůř se reguluje. Proto jsou různé ceny, které distributor platí dodavateli. Nejméně se platí za dodávky v základním zatížení, víc za špičky a nejvíce za rychlé najetí výkonu v případě aktuální potřeby. Právě na tom vydělávají malé bloky, které dokážou rychle najet na výkon. Počítání ročního fondu času a instalovaných výkonů je zcela mimo mísu.

Chris Kelvin 10.7.2008 15:32

Re: rozumím tomu dobře?

Elektřinu vyvážíme - v celkovém součtu. Asi patnáct procent. Velmi výhodný vývozní artikl, vždyť stačí vystěhovat pár lidí, zbourat dvě města a kopat do země.......

Chris Kelvin 10.7.2008 15:22

Re: nereagujte na para, M.Zima

No nevím, Pumpr(li)dentlichu, tu diskusi tenkrát si pamatuji. To VY jste tvrdil, že spalováním metanu voda nevzniká.

P.S. A než mi začnete nadávat, přečtěte si moje příspěvky níže.

Stoura 10.7.2008 15:21

Re: rozumím tomu dobře?

rozumíte tomu špatně. 17600 x 24 x 365 = 155 (TWh).  teoreticky je tedy dvojnásobný  nadbytek kapacity.

Azchab 10.7.2008 15:21

Re: rozumím tomu dobře?

Milý m.p., pokud by teoreticky jelo, pro jednoduchost, všech instalovaných 17 600 MW (= 0,0176 TW) trvale na plný výkon celý rok (=8760 hod.), bylo by vyrobeno 0,0176 x 8760 = 154,176 TWh energie. Jsem dlouho ze školy, ale uvedený výpočet tipuji na 8. třídu základní školy...

don Pedro 10.7.2008 15:18

Re: Vy troubo,

Velenevážený troubo.

Zřejmě se Vám v našem blízkém zahraničí nevede tak dobře, jak jste si představoval, stydíte se to říct svým známým, a svoje frustrace si vyléváte zde. Moc prosím, nechte si to na doma. Tady jsou občané na spoustu věcí zvyklí, i ze zahraničí, ale na Vás ne.  Jste doporný.

Jura Jurax 10.7.2008 15:16

Re: Větrná energie

Techničtí analfabeti už dávno nás vedou - kolik je praktikujících techniků mezi ministry a volenými zastupiči? Troufám si říct, že prakticky žádný - i ti, kdož mají někde diplom inženýra (ne ekonomie!) či přírodovědce, jsou již léta de fakto jen manažery ... :-/