15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 3.6.2011 4:39

Pan Okamura se zjevně domnívá,

že když podniká a je v televizi, tak že rozumí všemu.

Hlavní problém solárních panelů je, kromě bídné účinnosti, zejména to, že vyrábějí elektřinu, kdy zrovna svítí slunce a ne když je potřeba. Příkladů, kdy svítí slunce a současně je třeba elekřina, je poměrně málo. ... a jak víme, tak akumulace elektřiny, je opravdu velký problém.

Takže pane Okamuro: budoucnost lidstva je jistě sluneční energie, ale v Tokamaku, pokud tušíte, co je to.

P. Sulc 3.6.2011 0:41

A reknete nam, Okamura-san, jak

jim firmy nabijeji ona elektricka pohybovadla kdyz je podzimni, mlhavy posmourny den, nebo nedejte budhisticti bohove, kdyz prsi, neb se domnivam ze i v Japonsku prsi. To se pak vraci domu pesky a stroj tlaci pred sebou?. Ci je firma rozvazi povozy, pohanene jinym obnovitelnym zdrojem, konem? Konec koncu, kun co by obnovitelny zdroj ma dlouhou tradici a navic ma jeste jednu velkou vyhodu : kdyz uz jej nepotrebujete, muzete jej sezrat. Konsky gulasek v Japonsku asi neznate, ale v Cesku ma tradici a skutecne si na nem strejchnete.

B. Rybák 2.6.2011 11:10

Důvod je v podstatě jednoduchý

Evropa (i USA) si v konkurenční soutěži s nastupujícími ekonomikami nemůže dovolit vyhazovat prostředky na ekonomicky neefektivní (např. enviromentální) projekty. My jsme to pochopili (protože to už zažíváme na vlastní kůži) naši západní spojenci zatím nenašli odvahu si to přiznat.

V. Hošek 2.6.2011 1:36

Neviditelný pse

Tento příspěvek je špatně označen a zařazen. O energetiku se nejedná, článek patří mezi vtipy a zábavu.

J. Tic 1.6.2011 22:21

Tak vypadá článek,

když se k technologiím vyjadřuje člověk bez technického vzdělání. Nesouhlasit a polemizovat jde s každým bodem. Na to je ale málo místa a času.

A tak jen poznámka k otázce jestli jsou v Kalifornii hloupější než ministři  u nás.

Vzhledem k výši zadlužení "ekologické" Kalifornie - ano jsou.

M. Jindřich 1.6.2011 19:00

Pro stromy nevidíme les

Jádro článku bylo o tom, jak nám diktují zdroje energií právě ti, kteří je vlastní.... A je jedno, která vláda je u moci, jestli ji právě platí uhelná lobby nebo elektrárenská. Podívejme se na obstrukce, které se dostaly do našeho právního řádu a brání stavebníkům ve výstavbě ostrovních systémů (pokud nemají přípojky..) atd. Konsensus vlastníků zdrojů je takový, že budeme platit víc. Není obrany. Řešit ceny energií tedy nemá smysl. Řešit přístup ke zdrojům smysl má.

J. Ptáček 1.6.2011 16:18

Pan Okamura to dostává

Pan Okamura to dostává pěkně „po kapkách“ ale bohužel se z diskuse vytratilo to hlavní Okamurovo poselství: o obecné energetické koncepci u nás, o roli ČEZu, Chemopetrolu a dalších českých monopolistů a jejich „holení“ českých zákazníků. Někteří diskutující vycházejí jen z momentálních cenových relací (suroviny, solární články, akumulátory apod.) ale opomíjejí, že např. cena zemního plynu nebo uhlí půjde jen a jen nahoru, zatímco cena solární energie či větrné energie spíše půjde dolů (u zemního plynu platíme surovinu, u solární energie jen zařízení a jeho cena má tendenci klesající). A tady poněkud chybí jistá predikce na léta dopředu. A hlavně – p. Okamura uvádí zejména příklady ze zahraničí, které tam fungují, proč mu tedy podsouvat, že je fantasta a vizionář. Ať zase neobjevujeme Ameriku …

O. Uživatel 1.6.2011 16:51

Uživatel požádal o vymazání
K. Dvořák 1.6.2011 14:07

Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Na zminenem parkovisti (nebo mozna parkovistich, asi jsou dve) je mozne dobijet pouze elektrokola Eneloop vyrabena firmou Sanyo. Cena takoveho kola je 2000+ USD (to asi s klidnym srdcem jen tak neoprete o kandelabr, kdyz si jdete koupit do kramku neco k veceri). Hmotnost cca 23 kg, tedy skoro dvojnasobek toho, nac je clovek zvykly u bezneho kola.

Jedna se o tzv. hybridni kolo - kdyz ma vybite baterie, porad jeste muzete jet vlastni silou (velmi moudre ... a aspon udelate neco pro sve zdravi, pri vyse uvedene hmotnosti kola si docela maknete). Motor ma vykon 250 W, coz nejspis staci pro pohyb v rovinatem terenu.

A jeste k vete "v noci pak přebytečnou elektřinou Sanyo svítí". Ta me fakt rozesmala. Chybi totiz dodat, ze sviti na tom parkovisti ... ;-) Pro pana Omakuru je to mozna prekvapeni, ale od solarni instalace se spickovym vykonem 7,5 kW nelze ocekavat zazraky.

Pan autor by mozna mel zvazit, jestli se nema vratit ke svemy byznysu s plysaky ;-)

J. Anděl 1.6.2011 14:14

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Já tomu rozuměl tak, že svítí na tom parkovišti, ačkoliv to tam vlastně přímo nepíše, ale nějak mi to přišlo logické, že to asi přímo nezásobuje nějakou továrnu vedle třeba.

J. Kadeřábek 1.6.2011 14:36

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Pokud v noci svítí na parkovišti je skutečně Japonsko země, kde slunce nikdy nezapadá. Nebo snad mají pod parkovištěm tuny akumulátorů?

J. Anděl 1.6.2011 14:42

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Nerozumím přesně, co píšete. Technické detaily té instalace neznám, ani nevím, co znamená "svítí", jestli to znamená, že tam několik ledek zajišťuje, abyste nevrazil do sloupu, nebo jestli tam halogenové zářivky zvýrazňují obrysy parkoviště jako dominanty města.

Ani to nepotřebuju moc rozebírat, pokud to tam nějak mají, docela věřím tomu, že to mají vytvořené tak, aby to přiměřeně fungovalo a aby se jim to vyplatilo.

K. Dvořák 1.6.2011 15:06

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Ano, cela ta nejspis dost draha sranda je asi zcela primerena svemu ucelu. Hadam (a to zduraznuji !), ze si firma jednak chce udelat reklamu a taky otestovat sva zarizeni. Nejen elektrokola, ale i dalsi technologie toho parkoviste, totiz sama vyrabi. A mozna tim i nekterym zamestnancum udelala bene ... To vse je naprosto v poradku. Potiz je, kdyz se toho chyti diletanti, a pan Okamura nic jineho neni, a zacnou bez ekonomicke rozvahy a znalosti vsech souvislosti tvrdit, ze nas takoveto instalace mohou odstrihnout od dratu CEZu a podobnych pravem nemilovanych firem.

J. Anděl 1.6.2011 15:34

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Pokud to ta firma vyrábí, tak to asi i prodává a někdo to asi i kupuje. Mně se článek líbil, jaký bude další vývoj v tomto směru, to uvidíme. Mně se obecně líbí u alternativních zdrojů obracení pozornosti k lokálnímu využití a jsem na vývoj hodně zvědavý. Za upřesnění a komentáře děkuji. S tím odstřižením od drátů, to je stejně víc politika než fyzika, domnívám se, takže to neřeším a neřešil jsem to ani v kotextu obsahu článku.

R. Langer 1.6.2011 15:40

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Vývoj je jasně dán fyzikálními zákony a nějaké zázraky se nedají čekat. Byl bych rád, kdybych se dožil v tomto směru nějakého epochálního překvapení, ale jsem velmi skeptický.

J. Anděl 1.6.2011 15:56

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Jestli správně rozumím tomu, co píšete, pak zdvihnout tunu stojí jasně definované množství energie a s tím holt asi v nejbližší době nic nenaděláme.

Já nejsem skeptický, ale také do toho neinvestuju milióny, jen svůj zájem a zvědavost. Třeba to vůbec nebude elektřina, s čím lidé přijdou. S velikou nadsázkou (sci-fi), když někdo vynalezne teleport, nebude nutné řešit drahou dopravu.

No nic, už zjevně nemám nic smysluplného k tématu :-)

R. Langer 1.6.2011 16:03

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Ale jo, já taky věřím, že lidi zase na něco přijdou. Ale nás se to už asi týkat nebude. Bingo vidím hlavně v termonukleární syntéze, ale jde to pomalu. Zatím se 50 let v kuse říká, že to bude za 50 let hotové. Tam je skutečně prakticky neomezený zdroj energie (což se ale zas ledaskomu nemusí líbit, že?) ;-)

J. Anděl 1.6.2011 16:15

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

To je jako kouzelný měšec na zlaťáky. Kdo všechno by ho vlastnil a co všechno by z něj pořizoval, zda by se bránil, aby něco takového měli i jiní... Spousta variant, zdaleka ne všechny růžové.

K. Dvořák 1.6.2011 14:49

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Noooo, tak mne neprislo, ze by z textu bylo jasne, ze se sviti jen na tom parkovisti. Samo o sobe to neni ani moc dulezite, jenze v kontextu toho clanku by to v nekom mohlo vyvolat nemistne iluze o moznostech solarni energetiky. Nemluvim ted o panu Okamurovi ("Slunce je víc než dost"), ten uz je ztracenej ...

J. Anděl 1.6.2011 14:54

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Chápu. Já nechtěl tvrdit, že z věty vyplývá, že se svítí jen na tom parkovišti, naopak, potvrzuji a souhlasím, že to z ní nevyplývá, a je důležité to zdůraznit.

Když čtete nějaký text, zároveň mozek chroustá, doplňuje představy, očekávání, zkušenosti a tak... No, stejným způsobem jsem si já domyslel (aniž bych nad tím moc uvažoval), že to asi bude na tom parkovišti. To jsem tím jen chtěl říct.

J. Anděl 1.6.2011 14:15

Re: Solarni parkoviste fy Sanyo - par detailu

Mimochodem, já s klidným srdcem neopřu o kandelábr ani kolo v ceně 2000 Kč :)

K. Luboš 1.6.2011 12:35

Proč CEZsku nejezdí auta na slunce? - protože to nejde!

Pane Okamuro, vy jste  velký ekonomický a technický romantik. Kupte si elektromobil nebo elektrokolo, jezděte alespoň rok a pak zase napište nějaký blog. Jenom pro vaši informaci, např. akumulátory do elektromobilu se v USA prodávají po 20.000 USD.

K. Křivan 1.6.2011 12:04

Elektromobily

1. jsou příliš drahé,

2. mají malý dojezd, ale na cestu do práce a nakoupit to stačí,

3. pokud je elektrická energie na dobíjení vyrobena v tepelných elektrárnách, pak jsou škodlivější než benzinové motory.

Až budou mít dojezd alespoň 500 km pak to bude něco jiného.

K. Křivan 1.6.2011 11:11

V noci pak přebytečnou elektřinou Sanyo svítí.

Šťastné Japonsko ! Tam i v noci slunce svítí a vyrábí elektřinu !!!

J. Tachovský 1.6.2011 11:51

Re: V noci pak přebytečnou elektřinou Sanyo svítí.

No jasne, kdyz je u nas noc, v japonsku sviti slunce. jen ty draty muzi byt trochu delsi

J. Anděl 1.6.2011 12:24

Re: V noci pak přebytečnou elektřinou Sanyo svítí.

V noci pak na přebytečnou eletřinu (která zbyde ze dne a nebyla využita na nabíjení vozů) svítí.

Stojí Vám za to dělat, že jste tu větu nepochopil? Nebo to snad není pravda?

V. Novák 1.6.2011 12:50

Zbyla kde?

V pytlích kocourkovských radních?

J. Anděl 1.6.2011 12:59

Re: Zbyla kde?

Svítí přebytečnou energií, nikoliv přebytečným světlem. Energie se neuchovává v pytlích kocourkovských radních (tm) (c) jako světlo, nýbrž v akumulátorech.

V. Novák 1.6.2011 13:26

Což je největší problém elektromobilů

počínaje dobou Edisona i "českého Edisona" Křižíka...

Furt se mnohem víc vyplatí natáhnout dva paralelní dráty než ztrácet desítky procent konverzí elektrické energie na chemickou a chemické na elektrickou. Nejúčinnější akumulátor elektrické energie je přečerpávačka, ovšem Dlouhé stráně (70%) do auta nevměstnáte. A obávám se, že je nemá ani firma SANYO vedle slunečníkového parkoviště.

J. Anděl 1.6.2011 13:28

Re: Což je největší problém elektromobilů

To je možné. Jen jsem psal o tom, že Sanyo neuchovává světlo v pytlích, nebo že v Japonsku nesvítí sluníčko i v noci.

Co je přečerpávačka? Musím dohledat. Není to to vypumpování vody do kopce?