30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 29.12.2006 14:22

Rád bych si

namlouval, že nejste manager JETE, nebo nějaký jiný na slovo vzatý odborník z ČEPSu, nebo tak, ale obávám se, že budete vysoce informovaná česká domorodá kapacita s uchem na CEPu.

M. Zima 29.12.2006 14:17

Bylo by určitě dobrá,

kdyby, jak naznačujete, neměla nic. Ale tak to bohužel není. Jak ten článek, tak Drábová jsou pouze nízkoúrovňové agitky pro JE.

h 29.12.2006 14:10

Re: Pane Zronek,

Prispevek je dostatecne kvalitni, pokud mu nerozumite, problem bude ve Vasi odbornosti. To, ze tohle bude zrejme te problem, naznacuje uz to, ze se vytezuji tak maximalne kamiony, a silove jsou mozna nektere telesne cviky.

Nechtel byste pro lepsi nazor take zavest jednotku vykonu: kilowata za hodinu ?

cb 29.12.2006 14:04

Re: Pane Zronek,

Co ma spolecneho Drabova s energetikou?

M. Zima 29.12.2006 13:56

Pane Zronek,

kvalita Vašeho příspěvku nastoluje otázku dostatečné odborné způsobilosti personálu JETE. Copak nestačí ti amatéři v energetickém karaoke Kříž, Nebesář, Drábová, teď musíte ještě Vy?

Proč raději nenapíšete, jak je to s vytěžováním českých vysokonapěťových vedení při prodávání silového proudu do Německa? To bychom se asi divili, co?

František 29.12.2006 13:55

Re: Jaderná energetika.

Několik optimističtějších informací. Během útlumu výstavby JE v Evropě poračoval vývoj v projekčních kancelářích - třebaže v mírnějším tempu. Dnes je k dispozici řada projektů tlakovodních reaktorů, jejichž konstrukce j e bezpečnější, efektivnější a investičně levnější. Také je známo, že dnes vy výstavba nového bloku netrvala déle než 3 roky. Pokud dojde k obnově výstavby JE nebude problém ani financování, neboť návratnost investice bude kratší, protože prodejní ceny el. energie výrazně vzrostly. Očekávatelný problém bude v přípravě personálu pro tyto supermoderní bloky. Výběr a odborná příprava bude totiž delší než výstavba.

v.sina 29.12.2006 13:50

celkové výpadky bývaly dlouho běžné, asi jste rozmazlení

Před chvílí jsem si přečetl novou koaliční "Silvestrovskou" smlouvu a energetická část mě zaujala.  Teď se není čeho bát, "Modrá síla" nám předvede jak na to. Nyjvyšší úspory budou, když nikdo elektřinu nebude mít!

vita 29.12.2006 13:48

Re: Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

No jo, když on autor pánům šáhl na modlu - trh že prý selhal, to správný pravičák kluše pro svěcenou vodu, aby vykropil...

Ano, věta je zformulována špatně - neselhal volný trh, selhal přeregulovaný trh, který (kupodivu v té Mekce a Lourdech volného trhu USA) zavedl stát. Trh jenom zafungoval se zpožděním. Nemohl regulovat zvyšováním ceny, zreguloval neinvestováním a tudíž výpadky. Alternativa k demokraciím, které regulují celkem rychle a po malých krůčcích - a totalitám, kde přirozená regulace nefunguje, a řeší se to revolucemi...

vita 29.12.2006 13:39

Re: Všichni se v podstatě shodují na tom,

Ano, bohužel.

Ovšem až ty blackouty nastanou, on nám už Bursík vysvětlí, jak za to můžeme vlastně my.

No, bude mít pravdu - neměli jsme jeho partaj pustit k lizu. Co vy na to, páni pravicoví? Dámy rovněž, ať neurazím...

vita 29.12.2006 13:37

Re: Re: Ekofašos nakopat p*dele a poslat je šlapat na kole, ať si tu elektřinu našlapou

Nevykládejte nesmysle a neurážejte.

V těch knížkách pro chytré případně zvídavé děti bylo víc informací o jaderné energii, než se dneska dozví běžný maturant s "humanitním vzděláním" (jež je dle mých zkušeností rovno "mizernému vzdělání"). Takže samozřejmě i to, že existují různé vodíky a jak je lze slučovat. Blbost popírající zákony zachování se tam samozřejmě nemohla dostat.

Už proto, že do knížek pro zvídavé děti přispívali i tací machři jako František Běhounek.

MS 29.12.2006 13:36

Všichni se v podstatě shodují na tom,

že bez jaderné energie to nepůjde. Jenomže když se vrátíme z oblak na zemi, tak v programu nastávající vlády je klausule o tom že se vzdáme jaderné energie a jako první krok nepřipustíme dostavbu 2 bloků Temelína ev. další JE a tím asi naše diskuse končí a Kohnovi z úvodního článku se v pádu ještě stále daří dobře. Musíme si zvyknout na pomyšlení, že právě zelení mají náš osud v rukou. Změnit nějaké procento v daňové soustavě je problém jednoho hlasová v PS, ale dohnat promeškaný čas výstavby jadernývh zdrojů je běh na dlouhé tratě.

h 29.12.2006 13:26

Re: Re: Re: Ekofašos nakopat p*dele a poslat je šlapat na kole, ať si tu elektřinu našlapou

nemusi, klidne i 2 deuteria a helium bude 3He, ale pro nazor to uplne staci.

zasvěcený 29.12.2006 13:06

pohled

Výborný článek.Jen bych k tomu dodal pár informací z prostředí,které důvěrně znám.Že black out nastane,je pouze otázka času a pan Buzík se svojí stranou to jen urychlí.Málokdo ví,že gigant ČEZ je v rozkladu,který způsobují lidé politicky dosazení zvenku.V rámci projektu Vize 2008 doslo k roztrhání fungujícich struktur,bez problému fungujících a jejich včlenění do dceř.společností----s.r.o.Mnoho lidí tuto změnu neakceptovalo,a využili programu odchodného.V této branži trvá vychovat pracovníka 5-7 let(nutná praxe pro osvědčení,znalost rajonu.zkušenosti s poruchovým stavem atd).Přímo v provozu,ale i dispečinky mají nedostatek lidí-což se upravilo tabulkově.Naopak se vytváří nesmyslná pracovní místa,např, v prodeji,pro kamarády kamárádů,kdekdo je ředitel sekce nebo alespon manažer čehosi.Horší je,že zavládla nálada typu na to se vyser,kdo ví co bude za rok,pracovník z Chebu má vedoucího v ostravě,který nejde sehnat a jiné horší věci.V podstatě je zázrak,že se blackout ještě nekonal-což je způsobeno předimenzováním sítě z dob,kdy se měla kalit ocel na další válku.Pan Buzík tomu pouze nasadí korunu privatizací již založených s.r.o.Státní kasa je prázdná,je to pouze otázka času a nový majitel bude chtít peníze rychle zpět.ten nové elektrárny stavět nebude

AAA 29.12.2006 12:55

Re: Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

Viz Ondrej Neff - Tma :) Myslim ze vymalovano uz by bylo za mene nez polovicni dobu.

vita 29.12.2006 12:54

Re: Re: Re: No, pane,...

Pendrek selhal!

Tiše byl ukončen, neb se moci v zemi ujal jistý Václav Havel, který hulil co fabrika a ještě na to byl pyšný.

Když mu potom Pafko odebral prohulený kus plíce, vrtichvosti vykládali, jak za to může jeho těžká práce v borské prádelně - kdepak cigára jedno od druhého zapalované!

Delfín 29.12.2006 12:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

bohuzel svata pravda ...

pavel 99 29.12.2006 12:00

Re: Re: Re: Re: Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

no doby, kdy vojevůdci táhli v čele, jsou dávno pryč. Obávám se, že i kdyby byl pan Pávek přítomen, tak by se jistil několika utajenými elektrocentrálami. (I když by mu to až tak moc nepomohlo - palivo na 14 dnů povozu centrál je dost problém "utajit".)

Ostatně "zelení věrozvěstové" to manuální zemědělství také neplánují pro sebe - umíte si představit Koháka na "plantáži"?

Delfín 29.12.2006 11:54

Re: Re: Re: Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

Jen by to chtelo zajistit, aby Pavek nejel zrovna na dovolenou. Proste aby si to vyzkousel take.

pavel 99 29.12.2006 11:48

Re: Re: Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

Jestli by nestálo za to to v nějaké uzavřené rezervaci vyzkoušet - nevím proč mne napadají "progresívní Jindřichovice pod....."

Surovec 29.12.2006 11:46

Re: Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

civilizaci dělí od barbarství cca 3-9 jídel (1-3 dny o hladu). A 14 dní úplně bez elektřiny se tomu velice nepříjemně blíží.

Surovec 29.12.2006 11:43

Re: Re: Ekofašos nakopat p*dele a poslat je šlapat na kole, ať si tu elektřinu našlapou

jasně, že je to podstatně složitější, třeba, že ty vodíky musí být deuterium a tritium, je tam víc věcí na výstupu atp. Ale pro jednoduchost to stačí, jenom aby bylo jasné, že to není uran a že se to neštěpí, ale slučuje. :-)

pavel 99 29.12.2006 11:18

Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

obávám se, že bychom se všichni divili, co všechno by při 14-tidenním výpadku nefungovalo

pavel 99 29.12.2006 11:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: malé srovnání

přesně tak jsem to myslel

h 29.12.2006 11:12

Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

Co tim chtel rici? Presne to co je na poradu dne. Po roce 15 zacneme citit nedostatek energie. Proto by se mel budovat novy zdroj, nejspis jaderny. Jenze bohuzel do energetiky fusuji odbornici, kterym na odbornost staci 9 (nekdy i 8) trid. Nekteri maji treba i pedak (Kuchtova). A tito jaksi nerozumi stabilite site a tudiz nevi, ze dosluhujici uhelne elektrarny (tvrde zdroje) lze nahradit zas jen jinym tvrdym zdrojem (uhli, plyn, jadro).

mibur 29.12.2006 10:39

Re: Pane kakuro,

Že takovému tulpasovi vůbec odpovídáte, primitivov který by přemýšlel v pralese by něco takového vůbec nevypusti  z  úst - není to náhodou nějaký politik 

cb 29.12.2006 10:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: malé srovnání

Drevene uhli nebude, protoze vsechno drevo bude vykaceno behem prvni zimy.

jonáš 29.12.2006 10:30

Re: Ekofašos nakopat p*dele a poslat je šlapat na kole, ať si tu elektřinu našlapou

2 vodíky = 1 hélium to teda nebudou ani náhodou, to akorát psali vygumovaný redaktoři SNDK před třicíti lety do "knížek pro chytré děti" a dodnes to každej blb cituje. Skutečnost je trochu komplikovanější.

aljav 29.12.2006 10:26

co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

 nějak neřekl v čem je problém, tím netvrdím že blackout nehrozí. Na druhou stranu si myslím, že takový 14ti denní výpadek proudu by zvýšil porodnost a pár lidí by shodilo nějaké to nadbytečné deko :-)

Surovec 29.12.2006 10:25

Ekofašos nakopat p*dele a poslat je šlapat na kole, ať si tu elektřinu našlapou

Když se jim nelíbí jaderná elektřina, ať si ZA SVOJE pořídí "ekologickou". Já chci stabilní a spolehlivý zdroj elektřiny. To jsou u nás jaderné elektrárny. Takže další bloky do Temelína! A nezapomínat na rozvodnou síť, kterou naštěstí zatím máme dobrou.

A fandím vědcům, kteří ve Francii staví evropský fúzní reaktor (2 vodíky = 1 hélim + spousta energie), kde chtějí zkusit vyrobit elektřinu. Tohle je cesta energie do budoucna. Protože když máš dost čisté elektřiny, tak máš pak cokoliv jiného. Třeba vodík získaný elektrolýzou místo benzínu do aut. Tohle ti ekofašos nikdy nepřiznají.

honzak 29.12.2006 10:15

Re: HonzoK, příslušný obor jsem vystudoval na ČVUT a začal jsem prací na dodávkách malých celků,

dík za odpověď. Takže projektant. Jelikož znám velké množství projektantů, dovolím si drobně rýpnout do tohoto stavu. Projektant potřebuje hlavně umět v termínu odevzdat projekt, ve kterém jsou takové ceny, za které se projekt dá jakeštakeš realizovat. Sestava a funkce zařízení bývá VĚTŠINOU typová. Podklady pro netypovou část mu zhusta dodává vývojář, nemající o aktuálních cenách zdání. To vím velmi dobře, jsemť vývojářem.

Shrnuto - oba toho o výrobě a distribuci elektřiny víme víc než 100 bursíků. Ty víc, ale dispečera na velínu ČEPSu bys už taky dělat nemohl. O šlendriánu v rozvinutém kapitalismu vím svoje a víc, než bych měl vědět. Např. bych si nikdy nekoupil nic od FIATu a důvěryhodnost francouzských managerů stavím na úroveň hýzla Kalouska.

Příjemné prožití Silvestra a pohodový start no roku Jamese Bonda (007)!