30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří Zavázal 29.12.2006 10:11

Re: Re: Re: Jo, a ropa dojde mezi lety 2002 - 2010

Dovolte mně vyjádřit k Vaší poznámce o výrobě tekutých paliv z uhlí.Tato záležitost je bohužel příliš nákladná.Poslední jdnotka na výrobu tekutých paliv z uhlí byla odstavena v roce 1970 v Záluží u Mostu.Krátkozrakou politikou byla zastavena i veškerá výzkumná činnost v tomto oboru protože sověti mají ropy dost.Bohužel tak se ztratily bohaté zkušenosti v oboru a pamětníci pomalu vymírají.A tak jsme se zařadili mezi primitivy,kteří když je jim zima tak vytrhají podlahy u udělají z takto získanéh paliva vatru

u které se momentálně ohřejí bez ohledu na budoucnost.Tak my také vesele pálíme hnědé uhlí bez ohledu co nám řeknou naši vnuci.A těm co protestují proti jaderné energii bych doporčil aby se začali otužovat.

Mejla 29.12.2006 9:56

Instalovaná kapacita ještě neznamená, že je možné pokrýt požadovanou křivku spotřeby.

Elektrárna musí být schopná najet a odstavit podle vývoje spotřeby, a zde právě máme problém. Podrobný popis však již přesahuje možnosti tohoto webu.

Enik 29.12.2006 9:52

Já jsem celkem v klidu!

Zelenej "Buzík" bude ministrem životního prostředí, což mu umožní zavést novou jednotku energie: "kilowatt za hodinu" , potom prodlouží hodinu na dvě hodiny, čímč sníží spotřebu a energie bude habakuk! :-D

Mejla 29.12.2006 9:50

HonzoK, příslušný obor jsem vystudoval na ČVUT a začal jsem prací na dodávkách malých celků,

později větších elektráren, posledních cca 10 let v řídící funkci mezinárodní firmy. Česky řečeno začínal jsem od stolu a od prkna. S tím šlendriánem není nutné generalizovat, neb se vyskytuje všude. Ovšem mohu říci, že větší šlendrián je zatím ještě u nás, neb socialismus nechce opustit teplý pelíšek, i když se to lepší.

No, možná k tomu dojde, 29.12.2006 9:47

Re: Re: Jo, a ropa dojde mezi lety 2002 - 2010

v tom případě budou mít výhodu státy, které svoji energetiku založily na spolehlivějších zdrojích, hlavně jaderné energetice. Uhlí se bude více využívat na výrobu tekutých paliv a méně na spalování v elektrárnách.

Delfín 29.12.2006 9:21

Re: Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Temelin prisel celkem na 96mld a na dostavbu neslo z tveho ani koruna.

Rýpal 29.12.2006 9:20

Drobná rada

Překládejte, prosím, americký bilión jako českou miliardu. Děkuji.

Rýpal 29.12.2006 9:17

Re: Jo, a ropa dojde mezi lety 2002 - 2010

Nikdo seriózní netvrdí, že ropa dojde mezi lety 2002-2010. Teorie ropného zlomu říká, že v těchto letech těžba ropy přestane držet krok s neustále rostoucí celosvětovou poptávkou, což povede k jejímu skokovému zdražení. Pokud Vám nynějších 61 $/barel připadá jako směšná částka, počkejte si ještě pár let…:-)

Delfín 29.12.2006 9:12

Re: Nechápu

Dozajista take "dotujeme" z vlastnich penezenek nemcum a rakusanum auta - Skoda take vyvazi. Muzete toto tvrzeni "instalovaná kapacita hrubě překračuje potřeby ČR" dolozit cisly? To slovo "hrube" bych nahradil slovem "zatim". Dle prognoz nas ceka do deseti let tezky dovoz elektriny.

A. Kofroň, veterinární pedagog 29.12.2006 9:10

Blackouts and Brownouts.

v USA jsou dvojího druhu a způsobeny  zhruba dvěma různými prvky výroby elektřiny.

Nedostatek elektřiny  kvůli nízké výrobní kapacitě se projevuje hlavně t. zv. Brownouts, selektivním omezováním spotřeby a případně částečným vypnutím  některých okruhů spotřebitelů.

Blackout, naproti tomu, jak ten kdysi v New York City a okolí, tak i ten americko-kanadský o pár let později byl způsoben kolapsem počítačem řízeného převodu energie mezi sektory americké sítě. Kapacita pokrýt spotřebu zde byla, ale jako tomu dědečku na kopečku kudlička se sešmyknula a uřízl si..pytlík...

Nedostatek kapacity na západním pobřeží USA by způsoben politickým rozhodnutím přerušit výstavbu systému atomových elektráren ve státu Washington s tím, že v  řekách Columbia a Snake je vody dost a že tedy další zdroje nejsou třeba a navíc jsou nebezpečné (bylo to krátce po průseru Three Mile Island Accident) Asi čtyři elektrárny za mnoho bilionů dolarů v energetickém systému ve státu Washington byly nedostavěny.

Dnes se staví rychle několik elektráren na uhlí a zemní plyn a staví se ve vnitrozemí, kde je to sice blíž ke zdroji, ale kde ta extra elektřina není třeba. A navíc popílek, uhličitany a siřičitany nemí kam zpoza řetězu hor táhnoucímu se kousek od pobřeží utéct.

Zdeněk Kříž 29.12.2006 8:56

Jo, a ropa dojde mezi lety 2002 - 2010

Pan inženýr by se měl hlavně starat o to, aby ČR neměla svoje slunce.... .

pavel 99 29.12.2006 8:46

Re: Re: Re: Re: Re: malé srovnání

obávám se, že "manuální" i "pedální" zemědělci budou mít zásadnější potíže - kupříkladu pumpování vody či náhradní díly k pokaženému nářadí (koho by napadlo, že na výrobu a opravy kovových částí je třeba spousty energie, kterou dřevěné uhlí není schopno dodat).

Milan 29.12.2006 8:38

Re: Prozíraví si nakoupí elektrocenrály. Se zásobou paliva na jeden rok.

Doplňuji: "A dalším Bursík vysvětlí, že by pomohlo vybudování většího počtu větrníků" a sám si pořídí raději dvě elektrocentrály, z toho jednu na biopalivo, aby bylo vidět, jaký je "ekologický". Pro dokumentaci odborné úrovně Zelených spasitelů doporučuji tento článek: Cituji: "Každá průměrná větrná turbína vyrobí elektřinu levněji než atomová elektrárna." Doplňuji: Proč tedy chtějí dotace?.  Dále: "Uvědomte si, že v Německu jsme během pár let postavili větrné elektrárny, jejichž výroba nahradí osm velkých elektráren." Neboli, podle Zelených není čeho se bát ... Pouze fakta o využitelnosti slavných větníků jsou jaksi "v žoldu temných sil". Viz např. slavné jindřichovické ventilátory:  http://www.resec.cz/doc/53_1.pdf . Využitelnost v lednu 2005: 6%. Od května 2006 čísla chybí. Průměrná využitelnost je kolem 10-13%.

PP 29.12.2006 8:38

Re: Re: Re: Re: malé srovnání

Cyklotrenažer bude povolen pouze "pedálním" zemědělcům, ti "manuální" prostě budou muset mít kliku.

honzak 29.12.2006 8:35

Re: Re: Re: malé srovnání

Fuj!!! Přeci už máme cyklotrenažery s elektrodynamickou brzdou. Při systematickém tréninku dosáhne i průměrný občan trvalého výkonu 150W.

PP 29.12.2006 8:26

Re: Re: malé srovnání

Manuální zemědělec bude točit klikou malého generátoru, aby měl elektřinu do žárovek ve skleníku...

PP 29.12.2006 8:23

Re: Re: Re: No, pane,...

To s tím kouřením byla "šance pro 3 miliony" - móc dobře si to pamatuji, protože jsme museli vylepit v kanclu cedulky "nekuřácké pracoviště", takový proyžek, který přesně pasoval na naše litinové popelníky... ;-)

Haui1 29.12.2006 8:18

Re: Vidím, študáku, že po týdnu v Norsku jako filozof rozumíš už všemu včetně energetiky.

Jako člověk pracující pro rakouskou firmu to vidím tak, že rakouský šlendrián je na stejné úrovni jako ten český. Takže nás bych neurážel.

pavel 99 29.12.2006 8:17

Re: malé srovnání

To přirovnání vážně sedí - dokonce i ta "nadšená jiskra v oku" oněch věrozvěstů lepších zítřků, spojená s jejich naprostým diletantismem je shodná. Zatím sice nezavírají odpůrce do gulagů - ale kdo ví, jak hodlají realizovat ty svoje vize "..manuálně hospodařících zemědělců....".

Honza. 29.12.2006 8:16

Jaderná energetika.

Jaderná energetika patří a bude patřit mezi základní zdroj elektrické energie u nás. Energii lze vyrábět v tepelných elektrárnách, ale ty nám znečišťují životní prostředí popílkem (alespoň 4,3% množství) a produkcí oxidu uhličitého a oxidu síry. Zásoby hnědého uhlí u nás dle dobrozdání odborníků bude stačit při úrovni dnešní spotřeby na cca 80 let, a černé uhlí tak na 125 let. Je naší povinností v příštích letech postavit další bloky moderních jaderných elektráren (při zachování nejvyšší míry bezpečnosti provozu). Zdroje obnovitelných forem energie budou pouze doplňkovými zdroji.

Mephisto 29.12.2006 7:33

Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Mě se to strašně líbí: "Článek je poněkud povrchní..." :-) Myslíš, že když v článku najdeš jednu věc, která je diskutabilní (taky si myslím, že nešlo o selhání volného trhu), tak že můžeš odsoudit celý článek? Skoro to vyznělo tak, jako kdyby sis myslel, že ty bys ho napsal líp :-))

Vyznění článku i jeho zdůvodnění je podle mě zcela OK: blackouty jsou věc mimořádně nepříjemná, a BUDE jich přibývat, pokud se buďto nevrátíme na stromy (s mírnou nadsázkou) nebo pokud nebudeme bláznivě a nerealisticky odsuzovat a zavrhovat jadernou energetiku...

honzak 29.12.2006 7:31

Re: Re: No, pane,...

dík za vzpomínku na dobu hesel! Vzpomněl jsem si na "pokus pro 14 milionů", který ovšem selhal. Bylo to protikouření, nebo proti chlastu?

JH 29.12.2006 7:24

Re: Nechápu

Já nechápu, že nechápete, že zákony trhu (měl jste na mysli možná volný trh - tedy něco, co od doby vzniku státních útvarů neexistuje) se netýkají izolované ČR, ale celé EU.

JH 29.12.2006 7:19

Pane kakuro,

podle přezdívky jste možná odněkud z pralesa a to vás možná omlouvá z neznalosti: nešlo o stovky miliard (pro argumentaci musíte uvést přesné číslo) , nejde o to kolik to stojí, ale jak se to vyplatí (pro argumentaci musíte uvést přesné číslo) a kdo platil opravdu dostavbu Temelína (pro argumentaci musíte uvést přesný zdroj). Zatím je váš diskuzní příspěvek subjektivní soukromý blábol. Nejste náhodou novinář nebo politik?

JH 29.12.2006 7:11

ANo pane Mejlo, kontrola neškodí, ale

diktát (i když jen rakouský) ano. Minimálně bilaterálním vztahům a mezinárodní pověsti, když nebude naše zahraniční politika dost ofenzivní.

honzak 29.12.2006 6:41

malé srovnání

zavádění větrných elektráren mi silně připomíná zavádění Jednotných Zemědělských Družstev. Také tenkrát se dobrá myšlenka v rukách politiků a užitečných idiotů změnila v krvavý bič. Má-li česká společnost ještě dostatek pudu sebezáchovy (o čemž  pochybuji), měla by větrníky odsunout tam, kam patří. Tedy mimo elektrizační soustavu. Ať vyrábí teplo pro akumulační zdroje,ať čerpají vodu v přečerpávacích elektrárnách. V těchto aplikacích využijí své hlavní výhody minimálních provozních nákladů, která snad přebije i hlavní nevýhodu, kterou jsou obrovské investiční náklady.

A tvůrce zelenorudé omáčky kolem VE bychom měli odsunout také tam kam patří. Do brusele.

honzak 29.12.2006 6:14

Re: Vidím, študáku, že po týdnu v Norsku jako filozof rozumíš už všemu včetně energetiky.

"Jako člověk pracující čtvrt století v energetice v ČR i v zahraniční" znamená přesně co? To je např. i řidič pana generálního;-D. Socialistický šlendrián je jistě zavrženíhodný, nicméně některé výdobytky reálného kapitalismu se mu nejen vyrovnají (např. proslulé topení v kabině Gletscherdrachen1, že?). Kontrola energetiky ze strany veřejnosti je paní učitelka Kuchtová? Nebo ta hysterka Žakesová? Nebo všeználek Kohák?

Z Norska si pamatuji krásný případ kapitalistické dokonalosti - trajekt vyrobený v Asii (včechny nápisy, včetně bezpečnostních tabulek  čajovým písmem), z jehož venkovních částí šla loupat rez prstem. Velmi rád jsem z něj vystoupil a sednul si na blbé české kolo.

S pozdravem "Ať žijí fyzikální zákony a zhyne politická objednávka!" přeju hezký den.

kakuro 29.12.2006 5:43

Re: Prozíraví si nakoupí elektrocenrály. Se zásobou paliva na jeden rok.

Máte trefný nick

kakuro 29.12.2006 5:40

Re: Re: "...Selhal systém volného trhu: nestavěly se nové zdroje s odůvodněním..."

Za to kolik stovek miliard se vytahalo z kapes lidí skrzeva daně jenom na stavbu Temelína by měla být elektřina zadarmo ! alespoň pět roků pro všechny !

kakuro 29.12.2006 5:36

Nechápu

Nechápu o čem článek točí, instalovaná kapacita hrubě překračuje potřeby ČR a elektřina by tak měla být dle zákonů trhu daleko levnější, že jí máme málo a je drahá je důsledek kupčení s tímto strategickým zdrojem a prodejem do zahraničí, DOTUJEME Z VLASTNÍCH PENĚŽENEK RAKUŠANŮM NĚMCŮM A POLÁKŮM ELEKTRIKU ! a rakušíci do nás za "odměnu" ještě kerují, jak se to říká ? za dobrotu na žebrotu ?