30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
h 29.12.2006 15:37

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Ale vzdyt autor nic jineho netvrdi. Zacit za 5 let

stavet novou hnedouhelnou velkoelektrarnu je taky reseni. O jeho

ekologicnosti, a vyhodnosti necht rozmysli kazdy sam. Pokud uhli za

tech 5 let zdrazi 2x nevyjde nahodou to jadro levneji? Sit na vetrnicich je blbost, protoze nejsou schopne kryt spicky, výkon je velice nestabilni.

Lobby maji spis vetrniky, protoze ty by bez dotaci padly, zatimco treba Dukovany kde 1Kwh vyjde asi na 0,6kc a Temelin 1kc/kwh tahnou zisky CEZ.

vita 29.12.2006 15:36

Re: Re: Je to zbytečné, ti

Tuhle na ČT24 ukazovali v "Bez komentáře" jeden fofrník, který vítr sundal.

Nechtěl bych být v blízkosti, když se tak dělo...

Patron Divný 29.12.2006 15:35

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Az přijde čas, tak to všichni budeme mít spočítané.

Jenda 29.12.2006 15:34

Re: Je to zbytečné, ti

Nerad vam do toho kecam ale fofrniky nevyrabi tim vic com vic fouka, bez omezeni. Pokud fouka moc tak jim automatika narovna kridylka, fofrniky se zastavi a majitel fofrniku doufa, ze mu vitr ten mlejn na penize nestrhne.

Jenda 29.12.2006 15:24

Re: Re: Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

Nehlede na to, ze na zvyseni porodnosti by stacilo par nekolikahodinovych blackoutu tak nekdy mezi osmou a dvanactou vecerni ;-)

vita 29.12.2006 15:21

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Ale jistě, že žijeme v kapitalismu - takže máte pravdu, že cena to vše srovná. Bude moc hezké tohle vysvětlovat lidem, kteří si budou moct dovolit elektřinu párkrát za den. Dovolím si navrhniout, abyste jim to vysvětloval vy - já nemám podávky v zádech moc rád.

U jste si početl v nějakých diskusích o cenách elektřiny (a to se zdaleka nezvedla na čtyřnásobek)? Početl? A vysvětloval jste rozhořčencům, že to nic, to jen trh?

Jistě, že tržní mechanismus zafunguje tak, jak ukazujete. Akorát - no, s tím přirozeným zpožděním. Takže s několika roky superdrahé elektřiny - a možná i bez blackoutů. Proč musíme kopírovat každou blbost, kterou si ve světě vymyslí - a od které už dnes ustupují, jako třeba Švédové?

Jiri B. 29.12.2006 15:16

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Rad bych dodal ze i nasi rakoussti milovnici zeleneho proudu prodavaji vetsinu hydropoweru do Italie za spickouvou vykupni cenu a sami nakupuji za levno z Nemecka (jaderne bloky na Isaru byly za timto ucelem postaveny) a pres Svajc z Francie. A pak ze jsou to ekologicky smyslejici lide. Opak je pravdou. Je to pekne VYPECENA hra.

Jenda 29.12.2006 15:16

Re: Re: Re: Pane kakuro,

Tak jsem si to vygoooglil a zjistil jsem, ze je to dalsi vtakovina ala Sudoku jejimz resenim travi clovicci hodiny zatimco i ten nejpitomejsi program by vygeneroval vsechna spravna reseni v radu sekund. Kdyz jsde o to jak plytvat casem tak lidska predstavivost opravdu nezna mezi.

Marek 29.12.2006 15:09

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Já nevím, myslím, že nemáte pravdu. Zkusím postupně:

Délka výstavby a cena:

u atomové elektrárny typu Temelín je to cca 20 let a cca 100 mld Kč, tam to opravdu není moc operativní :-) Co se týče tepelných elektráren, navrhuji odstavit 1 až 2 kusy s nejnižšími fixními a nejvyššími variabilními náklady (nejspíš to bude nějaká stará herka ze 60. let) s tím, že se srovná domácí výroba a spotřeba (klesne vývoz). Sice ČEZu klesnou zisky a ČR export, ale uhlí zůstane v zemi pro další generace. Za 10 let, až jeho ceny budou x-násobné (kde x bude určitě o dost vyšší než 2), se nám bude hodit. Mezitím postavíme novou tepelnou elektrárnu, s vyšší účinností... Podle mě je postavení takovéto elektrárny za 5 let a od oka 25 mld Kč reálné... A z děr v zemi v severních Čechách budeme mít užitek my, Češi, ne Němci. A uhlí si npropílíme teď, ale až jej budeme víc potřebovat...

Nedostatek elektřiny: žijeme v kapitalismu a kapitalismus nezná nedostatek. Když nabízené množství elektřiny nebude postačovat poptávanému množství, jednoduše stoupne cena. Tak jako u rohlíků, aut, luxusních vil... Samozřejmě, že se může stát, že vzroste třeba na 4násobek. S růstem ceny jednak klesne poptávané množství, jednak vzroste zájem o stavbu nových zdrojů a jednak - zarytí anti-zelení prominou - relativně zlevní výroba z "obnovitelných" zdrojů, čímž se (tato výroba) stané konkurenceschopnější v porovnání s "tradiční" výrobou.  Jinak podotýkám, že se o to snaž i ČEZ. Cenu proudu neustále šroubuje!!!  Také prosím o konec strašení blackouty. Nevěřím tomu a vidím za tím energetickou a atomovou lobby. Po jakémkoliv šoku - energetické krizi v minulosti se trhy za pár let otřepaly a jelo se dál.

vita 29.12.2006 15:09

Re: Re: Re: Re: Re: Rád bych si

Jaká čísla a jaký google?

Ty jsi snad po mně chtěl nějaká čísla? Kde? Jaká?

Ostatně - co bys s nimi dělal?

h 29.12.2006 15:01

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

To tezko, na to deset prstu na to stacit nebude.

Jiri B. 29.12.2006 14:52

z pohled zakaznika - co CEZ konstruktivne dela proti rozsahlym vypadkum dodavek el. en

Velmi zajimavy prispevek pane Zronek, vrele dekuji.

Jenom bych chtel dodat ze statisticky receno, plosne vypadky v dodavkach el. energie jsou krutou realitou, tedy jednou za cas se jim at delame co delame nevyhneme. Otazkou tak zustava jen jejich rozsah a dopad.

Z me zkusenosti ve vetrne energetice (DEWI GmbH. a Forwind v Nemecku) se jim 100% predejit neda, ale lze snizit jejich dopad decentralizaci zdroju energie. Takovou decentralizaci provedlo koncem 20.stoleti Dansko, kde je vyroba slozena predevsim ze zemniho plynu (70%) a vetru (19%), tedy oboji co v Cechach bohuzel chybi. O tom, ze tak mala zeme prestoji celonarodni vyypadky el. energie i pri rozsahlych bourich se jiz mnohokrate presvedcili.

Cechy a Morava vzhledem ke sve rozloze a prumerne lidnatosti nabizeji nemalou plochu pudy, ktera ja mnohdy i neobdelavana, maji svoji velkou sanci v biologickych palivech. O teto sanci moc dobre vedi i v CEZ, kde mimochodem dlouhou doby prijimali tucne statni dotace za primesovani drevnych stepu do hnedehe uhli jako biopaliva, a to do te doby nez byla skvira v zakone opravena. Obdobny pripad se pak konal okolo lukrativniho bio-dieslu znovu s tucnymi statnimi dotacemi zase z kapes danovych poplatniku.

Jelikoz jiz nepracuji pro vitr ale pro "cerny" mazlavy olej, je mi castecne jedno z jakych zdroju se energie vyrabi. Spis me jako zakaznika zajima, s jakou kvalitou se vyrabi, jak casto mi vypadek narusi moji denni praci (muj laptop i s externim aku vydrzi max 6 hodin stridmeho provozu), kolik za ni zaplatim a jako zatez to pak zanecha nejenom mojim potomkum.Proto by me zajimalo jak konstruktivne CEZ zabranuje plosnym vypadkum (kratky horizont), a jake nasledky maji jeho plany a konani na budoucnost (dlouhodoby horizont) nejenom pro me potomky?

kakuro 29.12.2006 14:51

Re: Re: Re: Re: Rád bych si

No fajn takže umíš používat google, konečně, co ty čísla už je máš ?

kakuro 29.12.2006 14:48

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Neboj my ti to spočítáme až přijde čas

vita 29.12.2006 14:48

Re: Re: Re: Rád bych si

Dokonalý zelený argument.

Takový,... úderný, no prostě dokonale zelený. Ani bych od trouby vašeho ražení, který dokáže jen lhát a opakovat tisíckrát vyvrácené nesmysly, jiný nečekal. Ale je příjemné ověřit si, že svět je na svém místě, fyzici argumentují - a kakurové halt plácají hovadiny.

Díky, kakuro, díky, japonský hlavolame...

kakuro 29.12.2006 14:47

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

trochu semtexu obalit par vedeni smerujicich ze statu a je po blackoutu

h 29.12.2006 14:47

Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Pocit, je pekna vec. Ale odbornik spise nez na cit da na vypocet. Expert pak s pouzitim citu  voli reseni, ktere pro jistotu jeste prepocita.

M. Zima 29.12.2006 14:45

Je to zbytečné, ti

čeští experti se vzájemně utvrdili v tom, že 20.11.06 v noci ze soboty na neděli došlo v západní Evropě k nedostatku proudu, protože zafoukal vítr na severu Německa. (nevymyslel jsem si)Typické je, že ani nechtějí vědět, jak to bylo, protože jim to ideologicky nepasuje.

kakuro 29.12.2006 14:45

Re: Pane Zronek,

Tak nejak

vita 29.12.2006 14:45

Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

No, víte, Marku, problém bude asi tak v tom "zatím"...

Když ty blackouty přijdou, tak už bude poněkud pozdě začínat něco stavět - protože i když předpokládám, že po nástupu blakckoutů budou zelení trotlové zadupáni do země a kdo se pokusí mektnout proti, bude zapřažen do žentouru (pravda, Kuchta by asi moc kWh nevyšlapala), stejně potrvá léta, než se ten nový zdroj postaví a spustí.

Bohužel, bude-li se spěchat, lze očekávat problémy.

Italové si taky mohli říkat, že "zatím" je všecko  v pořádku a žádnou elektrárnu nepotřebují, když jim Švýcaři a Francouzi prodávají. Jak to tak vypadá, říkají si to dál - ne že by mě to od Italů překvapovalo.

Ovšem až nebude dost elektřiny "domácí" ani "nedomácí" - tak kdepak nakoupíme? Možná od Poláků - ti se chtějí do atomek pustit ve velkém stylu.

kakuro 29.12.2006 14:45

Re: Re: Rád bych si

neotravuj ty uhrovatej fyziku

kakuro 29.12.2006 14:42

Re: Re: Re: co tím chtěl ten sněmovní inženýr říci ?

Podle sebe soudim tebe ?

kakuro 29.12.2006 14:37

Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Prosimtě to neřeš tady jde o to že máme "západu" vyrábět šťávu a pak nést zátěž v podobě vysloužilých elektráren radioaktivního odpadu atd. je to stejný jako když k nám vozili v kamionech bordel do vnitrozemí, jsou to hajzlové a ti co tomuto napomáhají ještě větší !

kakuro 29.12.2006 14:35

Re: Re: Nechápu

Dolozte prognozy cisly. Nyni je nejaka realita ta se ingnoruje a ceny jsou premrstene zato prognozy se berou v potaz...kdyz se to hodi, jak jinak !

Marek 29.12.2006 14:34

blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Autor nám tu demagogicky tvrdí, že když okamžitě nezačneme stavět další (atomové) elektrárny, stihnou nás strašlivé blackouty. Poslední letošní výpadky a energetická omezení (letos jednou u nás a jednou v celé severozápadní Evropě) ale vzešly z nedostatečné přenosové kapacity a vůbec nesouvisely s výkonem (existujících) elektráren.

Tím nechci hodnotit potřebnost nových reaktorů, jakkoliv mám pocit, že při množství elektřiny vyrubané ze severních Čech a vyvezené do Německa zatím potřeba nejsou.

kakuro 29.12.2006 14:31

Re: Instalovaná kapacita ještě neznamená, že je možné pokrýt požadovanou křivku spotřeby.

Jo, říká se tumu regulace výkonu a fungovala i bez konektivity do zahraničí.

kakuro 29.12.2006 14:29

Re: Re: Pane kakuro,

zjisti si co to kakuro je a pak neco pis o tulpasech

h 29.12.2006 14:29

Re: Rád bych si

Manager nejsem. Jsem fyzik. Pokud nechcete jen plane zvanit, zkuste si nastudovat co je jalova slozka.

kakuro 29.12.2006 14:28

Re: Pane kakuro,

joo ? tak že sem ty svoje zdroje nanalinkuješ ty

h 29.12.2006 14:27

Re: Bylo by určitě dobrá,

Aha, takze Vam nechybi jen odbornost fyzikalni. Zkuste precist jeste jednou.