30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 29.12.2006 18:20

Pro MS - k výpadku 04.11.06

Vykašlete se na zprávu UCTE, (má asi stejnou hodnotu, jako když promluví ČEPS) a přečtěte si Bericht E.ONu. SIce neradi, ale pod tlakem žurnalistů přeci přiznávají:

v noci ze soboty na neděli měla podplout Norwegian Pearl pod vedením 380 kV u Emden.  To se odehrávalo v rajónu E.ONu. Současně byla prováděna oprava na vedení východ - západ v Dolním Sasku. Zmíněná vedení jsou dimensována na 1.8 kA, odpojují se automaticky při 1.99 kA. To uznává RWE, ale nikoli E.ON, který pracuje podle interních direktiv a dovoluje zatížení až 2.5 kA (podle okolností -  na okraj: E.ON pracuje na směrnici pro provoz při 2.7 kA) .  A té noci se stalo, že dispečink povolil průjezd lodi, protože ten výkon mohl podle interní směrnice krátkodobě přenést na jižnější vedení. Neuvážil ale, že to vedení opouští oblast E.ONu a že ten výkon půjde přes vedení RWE, kde vyskočil na 1.99 kA nastavený jistič.

Vše, co se potom stalo je, jako u jiných výpadků, doklad mizerného softwaru pro kontrolu sítě. Je zajímavé, že byla v Německu okamžitě, jak politikou, tak novináři identifikována příčina v síti. Hlouposti, jaké jsou mnohdy předkládány Čechům jsou na Západě "neprodejné". O stavu evropské energetiky svědčí také skutečnost, že německá vláda pod pravicovým vedením v poslední době zasáhla proti transférním poplatkům za el. proud, proti cenám plynu a momentálně bojuje s cenami proudu. Pokud jsem dobře informován, byl jeden z fíglů elektrokoncernů např. tento: Dostali "darem" kupóny na CO2 a oni započítali jejich tržní hodnotu do ceny elektřiny. Něco takového nemá pro Česko význam, protože, jak jsem říkal, Češi akceptují vše, hlouposti o větrnících, přetížení sítě o sobotní noci, jakékoli bláboly ČEZU..

BORG 29.12.2006 18:20

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Kakuráku, napřed ovšem musíš zjistit kterým směrem jde proud, nejlépe nasliněným prstem. ;-D

Jiri B. 29.12.2006 17:50

Re: Re: Ano, Dánská decentralisace je vynikající ! - až na ty problémy

Tak nejak se bojim ze tu zase bredneme v tom nasem typickem ceskem skarohlidstvi. Misto hledani konstruktivniho reseni treba s biomasou, na ktere si jiz mnozi namastili kapsy z ceskych dani, tak se tady skuhra a beduje ze nic nejde.

Opravdu ryze cesky problem. Proc se tak nedeje z mych zkusenosti v Nemecku, Belgii, Holandsku a ve Spojenych statech je mi zahadou. Ani bych nehazel vinu na predchozi rezimy jako tak na Cechy samotne, mezi ktere se taky musim pocitat. Trosku vice napadu a proaktivniho pristu nam rozhodne skodit nebude :-). PS:  Berte muj komentar sportovne a ne jako urazku.

Delfín 29.12.2006 17:47

Re: Re: Ano, Dánská decentralisace je vynikající ! - až na ty problémy

Svedsko je na tom s rocnim vyuzitim instalovaneho vykonu uplne stejne ... take 20%

MS 29.12.2006 17:32

Re: Ano, Dánská decentralisace je vynikající ! - až na ty problémy

Ale není to v Dánsku tak jednoduché. Podle zprávy "Danish Wind Industry Assotiation" je nainstalováno přes 5500 vě. elektráren s instal. výkonem 2400 MW a využitím 20% (vzhledem k výhodné poloze nic moc). Dánsko není schopné elektrizační soustavu odregulovat, tak je napojena na síť norskou a švédskou, které mají mohutný hydroenergetický potenciál a dánskou síť reguluje, takže jakýkoliv problém v oněch zemích se okamžitě přenáší do Dánska a pod heslem bližší košile než kabát to vždycky odnese Dánsko.

Předpoklad, že se produkce vyrovnává, když na jednom místě fouká a na jiném nefouká se nesplnil. Na tak malém území jako je Dánsko, na kterém jsou instalovány větrné farmy, se tento efekt neprojevuje. Viz anticyklona v druhé polovině prosince-nepohnul se ani lístek.

Je-li momentální přebytek, tak to posílají do Německa, které to eventuálně posílá dál např. do ČR.

Dánsko je na všech stranách na milost a nemilost svých sousedů, protože samo není schopné ES odregulovat a to zase moc příznivé vyhlídky nejsou.

Pepan 29.12.2006 17:27

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Prosímtě, ti budou mít dost problémů s obnovou toho svého nynějšího šrotu, nějakého dovozu bych se nebál :-)

Jiri B. 29.12.2006 17:20

Re: Re: Je to zbytečné, ti

Cely komentar UCTE vyznel ponekud jinak, nez jeho zkracena verze. Udavejte prosim cela fakta a ne okousana torza.

Jinak to ale vyzniva tak, ze prusvih je na strane tech co prenaseji el. stavu a nikoliv tech co ji generuji. Podle nemeckeho zakonu o prednosti v distribuci el. energie (Gesetz für den Vorrang Erneuerbarer Energien (Erneuerbare-Energien-Gesetz - EEG) ) ma operator ruku na kniplu a pokud chce tak vetrne elekrarny sam v opravnenych pripadech odstavi. Casto to vzbuzuje hodne vasnivych diskuzi mezi E-on, RWE a novodobymi mlynari. NA VINE JSOU TEDY OPERATORI DISTRIBUCNICH SOUSTAV, kteri ji zkratka neuridili.

Ladislav N. 29.12.2006 17:18

Re: Ostrovní provoz ČR a ceny úměrné platům TADY .

Železná opona, váš vzor?

No... 29.12.2006 16:43

Ostrovní provoz ČR a ceny úměrné platům TADY .

Jedno z řešení. Když si němci chtějí stavšt větrníky, tak ať taky zažívají následky. Nevidím jediný důvod, proč to máme "odnášet" s nimi za jejich blbost. Totéž rakušáci, proč jim vnucujeme elektřinu, když ji evidentně nechtějí a jen nám ji zdražují svým postojem ???

MS 29.12.2006 16:36

Re: Je to zbytečné, ti

Výpadek nebyl 20.11., ale 4.11.06 a jak to skutečně bylo? Stačí si přečíst zprávu UCTE po měsíčním prošetřování výpadku.

Výsledky a předběžné závěry UCTE k událostem 4. listopadu 2006 v západní Evropě ke dni 6.12.2006 po měsíčním šetření. (orig. UCTE.com)

V oblasti „nadfrekvence“ (SV) došlo nejprve k rozsáhlému výpadku převážně větrných výrobních zdrojů, což mělo za následek snížení frekvence v oblasti. Přestože se přenosové soustavy v této oblasti snažily snižováním výroby v konvenčních elektrárnách dostat frekvenci na úroveň blízkou běžným provozním hodnotám, automatické opětovné připojování převážně větrných výrobních zdrojů přispělo k tomu, že vysoká frekvence se v této oblasti udržela poměrně po dlouhou dobu. Opětovné připojování větrných elektráren také vedlo k silnému zatížení a místy i přetížením přenosových vedení v této oblasti. Nekontrolované chování výroby (zejména větrných farem a zdrojů kombinované výroby elektřiny a tepla) v průběhu poruchy komplikovalo proces opětného nastavení normálních provozních podmínek.

Automatické restarty velké větrné výroby na severu Německa nebyly okamžitě kompensovány odpovídajícím snížením výroby v tepelných a vodních zdrojích. Během události byl zvyšující se přebytek výroby v Německu vyvažován poklesem výroby ve zbývajících zemích severovýchodní zóny ( hlavně v Polsku a Česku). Tento přebytek výroby zapříčinil další vážné problémy v přenosové síti (přetížení některých linek).

To není zpráva českých expertů, ale expertů UCTE (Union for Co-ordination of transmission of Electricity)

Jiri B. 29.12.2006 16:31

Re: Re: Re: Re: Je to zbytečné, ti

Tehle odkaz mi nekoho pripomnelo. Jestli se jedna o jisteho pana doktora Honzu K. co kdysi delal (treba jeste dela) pocasi na hydraku, pak prosim o kontakt sem jiri(puntik)beran(at)mailcity(puntik)com. Diky

Šumavák 29.12.2006 16:27

Ano, Dánská decentralisace je vynikající !

Jen je možná chybou, že 1/3 zdrojů mají decentralizovaných v zahraničí.....

Když ve Švédsku vypadla jedna atomovka, byla třetina Dánka dva dni bez proudu.....

pavel 99 29.12.2006 16:24

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

tedy přesně to, co se podle "větrných propagandistů" vlastně vůbec nemůže stát! No a když se liší realita od propagandy - je to chyba té reality, ne?

Veteran 29.12.2006 16:20

Re: Re: Všichni se v podstatě shodují na tom,

Být prozíravý v energatice znamená z gruntu poslat zelené tam kam patří (nechci být sprostý). Ale tak to bohužel zrcadlově obráceně dělá náš geniální dvojpremier, který se postavil do kouta, sedl na pekáč a řekl lidovcům a těm nedozrálým - tady mne mát holenkové a dělejte si se mnou co chcete, jen když budu premier. však on už mi Dalík řekne co mám dělat!

honzak 29.12.2006 16:18

Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

podle mých informací přenosové sítě přetížil náhlý nárůst výroby z německých fofrníků a tudíž požadavek na přenesení velkého výkonu. Pro srovnání - zkuste na 10A zásuvkový okruh zapojit 2 automatické pračky a spustit na program vyváření (požadavek na přenesení velkého výkonu). Máte-li funkční jistič, tak vypne. Když nemáte, vyhoříte a začnete od píky, jak praví klasik.

pavel 99 29.12.2006 16:17

Re: Re: Bylo by určitě dobrá,

však ona jim to nová ministryně školství vyžene z hlavy. Fyzika a matika bude zrušená a obával bych se změny trestního kodexu - bude definován nový trestný čin "Znalost přírodních či fyzikálních zákonů".

Veteran 29.12.2006 16:15

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Nevíte od koho budeme dovážet elektřinu - no přece z Ruska. Tam vyvezou zelené na Sibiř a posadí je za šlapadla.

Veteran 29.12.2006 16:12

Strašení

Autor trochu přehání, ale to je z hlediska jeho zaměstnání docela pochopitelné. Nicméně energie a ta elektrická je vlastně nejmobilnější, se stává rozhodujícím strategickým zbožím. Kdo bude mít energii a zdroje energie a tím prst na vypínači bude v naprosté strategické výhodě. Kdo tohle nechápe nechápe vůbec nic. Zelení a jím podobné děti bláta sedí na větvičce a pilně si ji pižlají.

Nedávno brojili proti uhelným elektrárnám a teď je propagují. Jsou proti nízkonákladové dopravě jako je vodní a vůbec mi připadají jako zpátečníci. Bursík může chodit a vypínat světla. Tm však nevyřeší vůbec nic.

honzak 29.12.2006 16:10

Re: Re: Re: Všichni se v podstatě shodují na tom,

a co děláš ty, génie?

Zdraví debil.

honzak 29.12.2006 16:07

Re: Re: Re: Je to zbytečné, ti

odborník by měl čestně přiznat, že záleží na typu - některé se vypínají už při 20 m/s. Navíc bych se odborníka zeptal, jak by měla vypadat elektrizační soustava, využívající cca 6% instalovaného výkonu z větrníků (cca 600 MW v Česku), když padne týdenní inverze? Kdo a za kolik to bude zálohovat?

Děkuji.

Delfín 29.12.2006 16:04

Re: Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Atomka se bezne stavi cca 10-15let. To, ze JETE se stavel dele je vec spise politicka. Dosluhujici uhelky uz se odstavuji - do roku 2015 cca 5GW. Nove uhelky se budou stavet v omezene mire, protoze ne vsechny maji zajisten prisun uhli na celou jejich zivotnost (40 let). Z toho a pohledu na rostouci spotrebu CR lze jednoduse usoudit, ze budeme od 2015 dovazet elektrinu. Problem je, ze budeme muset preplatit Nemce, Rakusaky, Italy, Polaky, Slovaky,  ... a neni jasno kdo nam tedy bude tu elektrinu dodavat.

K tomu nedostatku elektriny: Ano, spravne tvrdite, ze pri nedostatku bude stoupat trzni cena elektriny - coz se prave deje - jen Vy tomu rikate "sroubovani cen CEZem". Ta krize a sok co uvadite ma hlavne ekonomicky dopad v radech desetileti.

pavel 99 29.12.2006 16:03

Re: Re: Jaderná energetika.

JE není elektrárna, ale zobrazení "belzebuba". Proto je nelze žadit mezi tepelné elektrárny. A to počkejte, co bude v osnovách až začne úřadovat nová ministryně školství.

pavel 99 29.12.2006 16:00

Re: Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

no oni totiž některým "mudrcům" zapomněli prozradit, že s rostoucí ekonomikou reste i spotřeba el. energie - tudíž co "stačí" dnes, nebude stačit za rok či dva. A nemluvě o konci životnosti některých zdrojů.

red 29.12.2006 15:58

Re: Re: Všichni se v podstatě shodují na tom,

Politici se bojí říci,že voliči jsou debilové,aby je neodradili.Já se to nebojím.Posledních 8 let volí debilové.Ještě větší pak nevolí vůbec-víkendy,chaty atd.

Jiri B. 29.12.2006 15:54

Re: Re: Je to zbytečné, ti

Vetrne elekrarny maji cut-out rychlost okolo 25 m/s (zalezi na vyrobci a nadmorske vysce) coz se v Cechach zrovna moc casto nekona :-). Nad timto limitem se jejich listy postavi do praporu a masina se automaticky smeruje proti vetru cimz snizuje svuj odpor. Stavene jsou podle stavebnich norem na Beaufort 11 (~ 30m/s mereno ve 2 metrech nad zemi), takze na jejich zniceni je vice trochu sily. Jediny prusvich je kdyz je potka tropicka boure nebo tornada (viz http://www.pwri.go.jp/eng/ujnr/joint/36/paper/33kikits.pdf). Ale takovy masakr nezvladnou i jine lidske vymozenosti (viz VVN vedeni od elektraren v severnich Cechach). Vetrne elektrarny lze ve slusnych zemich (snad tedy i v Cechach) pojistit, cimz se riziko za uplatu prenese na jineho :-)

Delfín 29.12.2006 15:53

Re: blackouty nemusí souviset s instalovaným výkonem

Jenze jiz ted je temer 100% jiste, ze od cca roku 2015 budeme elektrinu dovazet - jen zatim neni moc jasne od koho ... Jinak CEZ jiz pristi rok neplanuje vyvazet na zapad - staci mu na rozprodani vsech kapacit "mistni" trh.

Delfín 29.12.2006 15:45

Re: Re: Re: Nechápu

Do roku 2015 se bude odstavovat cca 5GW uhelek. Staci?

jízlivec 29.12.2006 15:45

Re: Jaderná energetika.

Jaká je vlastně kategorizace elektráren a příslušné názvosloví? Myslelť jsem dosud, že i JE patří mezi tepelné...

Delfín 29.12.2006 15:42

Re: Bylo by určitě dobrá,

To mi zase jednou muj ucitel na ZS "agitoval" ze 1+1=2. Hrozny to stav ovlivneneho skolstvi.

Delfín 29.12.2006 15:39

Re: Je to zbytečné, ti

Jiste bylo mysleno 4.11 www.ceps.cz/cz/zpravy/zobrazTSK.asp?ID=229