27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Před čím také varuje tornádo

Zničení jihomoravských vesnic dosud nejsilnějším v tuzemsku zaznamenaným tornádem připomnělo, jak fatálně je naše civilizace závislá na elektřině. Nebo fosilním benzínu a naftě. Jenže aktivistický Brusel na to nebere ohled. Připomenou mu to nyní čeští politici?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Karen 9.7.2021 8:24

Klimatické veselí ještě neexistuje. To asi vynaleznou, až zničí energetiku celé Evropy.

V. Braun 9.7.2021 9:31

Změna klimatu může za častější extrémy počasí.

L. Novák 9.7.2021 9:39

Jo. Takže 1000 letá povodeň je taky důsledkem změny klimatu? ;-D ... A tohle má inženýrský titul z ekologie získaný na ČVUT...

R. Langer 10.7.2021 6:30

To nám to ČVUT pěkně zdegenerovalo... ;-D

V. Kuhaj 9.7.2021 8:35

Počkejte, pane Braune, ne tak zhurta. Klimatičtí alarmisté současný dostatek vláhy přičítají covidovému omezení letecké dopravy, prý to má na počasí blahodárný vliv. Tak jaképak CO2 a tornáda? Já chápu, že máte ideologický problém, ale tak dejte požadavek, ať vaši apologeti pravdy vymyslí, jak se s blahodárností omezení letecké dopravy snoubí tornádo na Moravě. Takhle to máte také nějaké jalové...;-D

M. Šejna 9.7.2021 8:37

Co to melete za blbosti?

Nějaký odkaz by nebyl?

O. Karen 9.7.2021 8:54

Srážky se u nás vracejí k normálu už od loňského jara, což nemohl být vliv letadel. Je to nějaký 10-20ti letý cyklus. Sucho zřejmě na nejméně 10 let skončilo.

L. Novák 9.7.2021 9:09

Tady ale žádné "sucho" nebylo, roční srážky za posledních 10 let kolísaly kolem dlouhodobého průměru jen o pár procent. To jen osel "Rada" hystericky blábolil o 500 letém suchu... než přišly vydatné deště a nasytily půdu na území ČR na 100% hodnoty...:-)

V. Novák 9.7.2021 11:01

Tornádo v Čechách, ba přímo v Praze, popisuje už Kosmas.

A tornádo na Moravě zkoumal v 19. století Mendel - on fušoval nejen do hrachu, ale i do meteorologie. Takže stanovil nejen základní zákony genetiky, ale taky nám zanechal dosti podrobný popis jevu, který neuměl pojmenovat, ale byl to tornádo, resp. tromba. Já měl donedávna zato, že tornádo se tomu říká jen v USA.

L. Novák 9.7.2021 7:48

Pitomec Šejna dnes opět nezklamal a svou profesi socialistického demagoga vytahuje jako pinďoura z kalhot každý den. Nezačíná zase volební kampaň? Šejnova ČSSD prý chce zůstat v Poslanecké sněmovně... a podílet se na prosazování idiotského EU Green Dealu... :-P

Autor napsal m.j. toto:

"Tornádo na jihu Moravy nám připomíná ještě jednu skutečnost. Přes veškerý pokrok technologií lidstvo není schopno spolehlivě předpovídat tornáda. Dokážeme sice detekovat vznik takzvaných supercel, ale jestli pod nimi vznikne, nebo nevznikne tornádo, to poznat neumíme. „Dá se vůbec v jednoduchosti říct, proč je to tak těžké? Co meteorologům chybí k tomu, aby mohli tornáda předpovídat přesně a spolehlivě?“ zeptal se v rozhovoru na SeznamZprávy redaktor. „Těžko. Ze současných modelů se dá zkrátka jen říct, kde zhruba budou supercelární bouře,“ odpověděl mu meteorolog z družicového oddělení ČHMÚ Martin Setvák (zde).

Pro předpovědi vývoje klimatu na Zemi se také používají počítačové modely. Jak moc jsou spolehlivé, když předpověď počasí na 14 dnů již je sázka do loterie? Mnohdy přitom předpověď není správná již pro jedno město a následující den. Je tedy možné, že předpovědi vývoje klimatu na celém světě za 10 či 20 let jsou naprosto správné? Tím spíš, když dosavadní klimatické předpovědi jaksi systematicky nevycházejí už od sedmdesátých let (zde). A nevycházejí ani nyní (zde). Je tedy opravdu správné a odpovědné, že nikdo Brusel nezarazil v jeho rozhodnutí vsadit budoucnost 440 milionů lidí na úplnou správnost jedné jediné předpovědi a na její jediné řešení?"

Podstatou autorových pochybností jsou tedy nedokonalé matematické modely vývoje počasí a matematické modely vývoje klimatu používané jako "důkazy" pro tvrzení, že globální klima směřuje "ke klimatické katastrofě".

L. Novák 9.7.2021 7:49

Pitomec Šejna z toho demagogicky vyvozuje (při své pověstné neschopnosti pochopit obsah psaného textu a jeho podstatu), že autor si plete klimatologii s meteorologií...

Řeč je ale o kvalitě vytvořených matematických modelů a jejich schopnosti poskytovat výsledky použitelné v praxi. Meteorologové neumí předpovídat počasí na víc než pár dní dopředu, protože tak složitý systém vazeb různých faktorů jednoduše do detailu předpovědět nelze. Co je pro ně nejdůležitější, je neustálá korekce předpovědi podle skutečného vývoje a dat získaných z rozsáhlé sítě stanic pozemských i družicových z oběžné dráhy kolem planety Země, což zpřesňuje výsledky na několik hodin dopředu, které už jsou už použitelné (a lokálně důvěryhodné asi jako kurzy bookmakerů vypsané pro sázení na výsledky fotbalových utkání EURO 2021). ;-D Je řada činností, při nichž je znalost předpovědi vývoje počasí v nejbližších dnech užitečná, jinak by o obor meteorologie a jeho výstupy nikdo zájem neprojevil.

A teď se podívejme na matematické modely vývoje klimatu, které ani zdaleka nemají z dlouhodobého hlediska (na rozdíl od sledování počasí) dostatek spolehlivých dat vývoje z minulosti, a těm, kdo mají s vytvářením matematických modelů zkušenosti, je jasné, že tak složitý systém, o němž dosud ani zdaleka nevíme vše potřebné, se s pomocí stejného nástroje předpovědět nedá. A už vůbec ne na desetiletí či staletí dopředu podle sledování několika desítek let zpětně. A rozhodně tedy jejich výsledky nemohou být seriózním důvodem k utrácení tisíců miliard (Kč, EUR, USD) na "boj proti změnám klimatu", jak vidíme v aktuálním vývoji klimahysterického šílenství českých socialistů, EU a USA.

A o tom, pitomče Šejno, byla podstata autorova článku, kterou jsi ty svou hloupostí a demagogií "postavil na hlavu". Jestli z blbosti nebo ze zlého úmyslu, už je vcelku jedno...

M. Šejna 9.7.2021 8:43

Pitomý šmoula Novák to tady zas tapetuje ještě pitomějšimi citacemi autora, který si plete klimatology s meteorology, ekology a politiky.

L. Novák 9.7.2021 8:56

Joseph Goebbels by ze svého učenlivého žáčka Mirečka Šejny měl určitě radost, kdyby se nesmažil v pekle... :-P

M. Šejna 9.7.2021 0:46

Autor se dnes předvedl jako totální pitomec, který neumí rozlišit klimatologickou a meteorologickou předpověď

Tak mu to zkusím vysvětlit jinak, a to pomocí medicíny: každý medik vám sdělí, že vy stoprocentně během příštích 80 let umřete. Nikdo z nich vám ale neřekne, který den to bude.

J. Vintr 9.7.2021 1:16

Autor má samozřejmě pravdu a váš příklad je úplně mimo. Mezi předpovědmi "klimatologů" na desetiletí dopředu a předpovědmi meteorologů na dny, je pouze jeden zásadní rozdíl. Za ta desetiletí si na předpovědi klimatologů zaručeně nikdo ani nevzpomene. Můžou si tudíž předpovídat co je napadne (nebo to, za co jim někdo zaplatí). Ovšem současné šílenství, kterému svorně propadli politici, kteří se předhánějí v závazcích, kdo bude dřív "uhlíkově neutrální" a které , pokud to někdo včas nezarazí, povede ke katastrofě apokalyptických rozměrů, nemá vůbec původ v nějaké obavě o světově klima. Někdo tuhle věc vymyslel kvůli tomu, aby ekonomicky zničil Evropu a Ameriku. Zřejmě proto, aby se daly snáze kolonizovat lidmi se žlutou pletí a šikmýma očima ....

P. Rada 9.7.2021 7:02

Pane Vintr právě Vy i Souček jste "úplně mimo" - hlásáte přitom demagogie. Lživě řečnicky to děláte zaměnováním svých dojmů s mezinárodně dohodnutým významem pojmů v oblasti podnebí, počasí a KLIMATU.

Klima planety Země se totiž podle doporučení WHO vyhodnocuje jako průměr vývoje podnebí za období 30let.

To prostě proto, že nejběžnější významné periodické a nahodilé vlivy se shlazením na třicetiletý průměr se s dominantní části už vyrovnávají (vliv sluneční aktivity, ElNino, ENSO,NAO...).

To co ve výpočetních datech zbude pak vypovídá o průměru např vývoje teplot vyjadřujícím celkovou už glob. klimatickou situaci. To je dnes např. trend cca 0.2C/desetiletí. Přitom navíc lokální dlouhodobé změny klimatu probíhají odlišně. Více se na stejné Nejvíce se na stejné rovnoběžce oteplují pevniny a na poledníku polární oblasti. V ČR se tak mistní podnebí mění s gradientem 0.4c/desetiletí. V oblasti polů pak zhruba 3x rychleji jak na rovníku.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_oteplov%C3%A1n%C3%AD

L. Novák 9.7.2021 7:54

No tys nám tady chyběl, poplašený ;-O klimaalarmistický EU magore! ;-D

J. Lukavsky 9.7.2021 8:04

"průměr vývoje podnebí za období 30let" není to málo Antone Pavloviči? Vždyť měření rtuťovám teplotoměrem máme asi 150 let a z analýz vrtu do ledovce Vostok v Antarktidě 400 000 let nazad. Dokonce se z toho Vostoku ukazuje, že nejdříve roste teplota a potom se zpožděním cca 300 let koncentrace CO2. Jenomže to se nehodí do krámu, tak se dělá že to není. J.L. end

M. Šejna 9.7.2021 8:47

Kolik let byste potřeboval, Luku Lukavskoviči, aby to nebylo málo?

P. Rada 9.7.2021 9:09

Trochu jinak pojato ale byl pane Lukavský teploměr znám už od starověku (Heron Alexandrijský). Proč se opíráte jen o rtutový a Vostok víte snad Vy.

Největším Vašim omylem je, že teplota předchází zvyšování koncentrace CO2. Takto to platit může a platilo po většinu kvartéru a to proto, že tehdy byly koncentrace CO2 pod 260ppm. Čím nižší koncentrace tak tím logicky spíše platí, že teplota je pro množství CO2 v atmosféře vzhledem k závislosti na jeho rozpustnosti ve vodě určující a naopak.

Za dnešní situace už koncentrace CO2 přes 400ppm dokonce dominuje nad vlivem Milankovičových parametrů které právě kvartér specifikovaly. Po celé třetihory kdy koncentrace CO2 byly na dnešní úrovni a výše, se doby ledové neobjevovaly.

L. Novák 9.7.2021 9:13

Plácáš nesmysly jako pokaždé...Rv

M. Těhanová 9.7.2021 8:04

Nebude problém v tom "mezinárodně dohodnutý význam pojmů", jistě "konsensuálně". Copak se dá hlasovat o něčem, co nikdo neví, proč se to děje? A pitomci, jako vy, jsou schopni zničit celou civilizaci, bez ohledu na většinu normálních lidí.

M. Šejna 9.7.2021 8:31

To není konsensus, to je statistika.

Chcete-li mit statisticky významný údaj, musíte ho získat z dostatečného množství dat.

Proto těch 30 let v klimatologii.

Připadá vám to moc nebo málo?

L. Novák 9.7.2021 8:40

Velmi málo. Vývoj klimatu na Zemi probíhá stamiliony let, 30 let je směšný časový interval pro vytváření matematického modelu a pro jakékoliv seriózní závěry. Pokud máte spolehlivý model se zahrnutím všech působících vlivů, pak musí být schopen fungovat v celém dlouhém časovém intervalu. Předpovědi zpracované pro klimahysteriky z dat posledních desetiletí jsou jenom bludy.

M. Šejna 9.7.2021 8:53

Fajn, matematický nedouku Nováku.

Tak si počkej ještě milion let. Pak možná se svými stejně pitomými popírači zjistíš, zda se otepluje nebo ne. ;-D

L. Novák 9.7.2021 13:44

Jasné je, že ty potřebuješ za své blábolení dostat výplatu každý měsíc, takže čekat na důkazy k ověření svých tlachů nemůžeš. To bys cípnul hlady...:-P

M. Těhanová 10.7.2021 11:09

Co je to proti nekonečnu! Ale teď vážně. Myslím, že jste dost starý na to, abyste věděl, jak dopadá ten boj - " poručíme větru dešti". Možná jste si nevšimnul, ale ty obří náklady budou platit ti, kteří nejsou zrovna velkými škodiči, jelikož musejí žít skromně a zatraceně šetřit vším.

J. David 9.7.2021 8:11

Pane P.Rado, když se Vám změní gradient tlaku ve střevech, v oblasti tlustého střeva a ampuly, stáhnete pantalony nebo na netu budete hledat odkazy na průjem? Dvorního ekologistického šaška v EU by jste nedělal? Já pantalony v tomto případě stahuji a i potůček hledám, střevle mají biogábl a já jsem studenou vodou obrněn před rectálním "canis lupus". Pozor ale, střevle žábrami produkují CO2, aby jste z toho nebyl paf.

J. Bartoš 9.7.2021 1:29

1/ Nevím proč pana Součka urážíte, což vypovídá o tom kdo jste

2/ Klimatická předpověď je méně přesná než meterologická

3/ Dle Vašeho vyjadřování elektřinu asi nepotřebujete, protože na televizi se dá dívat i při svíčkách a vše se dá koupit v supermarketu.

J. Svoboda 9.7.2021 6:21

Bod 3 - trolí klasika. Nic takového neřekl a vy ho za to peskujete ;-D;-D;-D

Pěkný den.