27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Před čím také varuje tornádo

Zničení jihomoravských vesnic dosud nejsilnějším v tuzemsku zaznamenaným tornádem připomnělo, jak fatálně je naše civilizace závislá na elektřině. Nebo fosilním benzínu a naftě. Jenže aktivistický Brusel na to nebere ohled. Připomenou mu to nyní čeští politici?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 9.7.2021 9:19

Je smutné vidět, jak to má normální zdravý rozum a technicky pohled na věc těžké proti hloupé pokrokarske ideologii. Ale vlastně nic nového pod sluncem, bylo to stejně už mnohokrát. A vždy to končilo špatně. A pak přišla změna.

V. Braun 9.7.2021 9:43

Máte pravdu, také se divím, že tolik lidí neuznává vědecký pohled na věc založený na studii přírodních zákonů, viz například tolik odmítačů skutečnosti, že člověk ovlivňuje klima zvyšováním koncentrace CO2.

J. Nevrkla 9.7.2021 9:48

Nijak to prokázáno nebyla, je to jen pokrokarska ideologie. Mnohokrát už bylo na zemi tepleji a byly vyšší koncentrace CO2 i bez lidí. A zrovna nám by teplejší klima jen prospělo. Je to nejdražší podvod v dějinách lidstva.

V. Braun 9.7.2021 9:58

No vidíte, a v tom je ten rozdíl ideologie a zdravého rozumu. Ideologie, resp. postačí psychologie s odmítáním si přiznat situaci, která mne nutí něco změnit, vede k odmítání zjevného. Zdravý rozum velí se zamyslet nad fakty a vyvodit z nich důsledky.

J. Nevrkla 9.7.2021 10:10

Oteplení je zanedbatelné a nejisté, i pokud by došlo k tomu údajně katastrofickemu oteplení o dva stupně za sto let, pak by se průměrná teplota v Praze dostala na dnešní úroveň Vídně. Domnívat se, že klima na Zemi změníme evropským zákazem aut se spalovacími motory, mohou jen cvoci.

V. Braun 9.7.2021 10:24

Dva stupně v celoplanetárním hledisku je již hodně tepla (tepelné energie). Co takový rozdíl udělá je otázka, ovšem předpovědi, částečně již potvrzené, moc příznivé nejsou - povodně, sucha, vlny veder (viz nedávná vedra v Kanadě). Ano. kdyby se tady mírně oteplilo bez extrémních výkyvů tak nic proti, na takový optimistický scénář to ovšem podle modelů i existující skutečnosti moc nevypadá.

J. Nevrkla 9.7.2021 10:29

Takže hurá do toho, poručíme větru dešti, soudruzi! Ale ti vlastně už před více než padesáti lety přišli na to, že je to blbost. Dnešní pokrokáři k tomu navíc přidali teplotu a nové nadšení. Jak dlouho bude zase trvat, než budou nakopani a vykopáni?

L. Novák 9.7.2021 10:32

Katastrofické scénáře jsou jenom pro zmagořené idioty. Opravdu netuším, kde se berou mezi absolventy ČVUT, byť jen v "únikovém oboru" ekologie zřízeném pro "technicky slabší" studenty...:-/

V. Braun 9.7.2021 10:41

Copal Nováku, skleróza, skleróza? Můj obor byl elektroenergetika, tedy výroba a rozvod elektrické energie. Základ byly Maxwellovy rovnice. Zájem o ekologii byl ryze můj soukromý, který jsem ovšem využil pro diplomovou práci Vliv elektráren na životní prostředí, téma tehdy vypsal výzkumný ústav EGÚ.

L. Novák 9.7.2021 10:48

Na vystudovaného elektroenergetika tady blábolíte příliš velké nesmysly... Maxwell se musí v hrobě obracet... :-P

V. Braun 9.7.2021 10:54

Osobně mám rád své argumenty podložené, proto si vyhledávám relevantní informace, k čemuž mě ostatně vedla i technická studia. Navíc mi moje maminka připomínala, abych nezapomněl, že jsem Braun, čímž myslela, abych se slušně choval. Obojím se snažím v diskusích řídit. Ovšem již v mládí, kdy jsem se občas na vesnické hasičské zábavě popral, jsem pochopil, že je řada lidí, kteří to mají jinak, viz například vy, pane Nováku, a tak se kvůli nim nerozčiluji a v diskusi se bavím. Mějte se pěkně.

P. Rada 9.7.2021 10:07

Doložte něčím ověřitelným tvrzení: ..."A zrovna nám by teplejší klima jen prospělo"...

J. Nevrkla 9.7.2021 10:15

Uvádí se, že optimální průměrná roční teplota pro život je kolem patnácti stupňů, tam je třeba úroveň Říma. My máme zhruba 8-9 stupnu. 96% obyvatel zeměkoule žije v teplejším klimatu než my. A my bojujeme. Absurdní divadlo.

L. Písařík 9.7.2021 10:17

To je jednoduchý jak facka. Když je teplo, tak se netopí. Když se netopí, tak není žádný CO2. Když není žádný CO2 tak se nemůže oteplovat. Systém samořídící - nicht wahr, herr Rada???;-O= vy, :-)=já.

V. Braun 9.7.2021 10:32

Zapomínáte, že když je vedro tak se klimatizuje. V některých zemích již letní špička spotřeby el. energie předstihla tu zimní.

L. Novák 9.7.2021 11:05

A co je na tom nenormálního? Klimatizace v budovách zlepšuje prostředí pro jeho obyvatele či pracovníky ve výrobních prostorách. A jak velký je pak rozdíl v kvalitě práce, nejspíš všichni poznali už dávno. Pro Homo sapiens je schopnost přizpůsobovat se změnám v podmínkách k životu charakteristická. K návratu do jeskyní se chystají jenom zelení magoři...:-P

V. Braun 9.7.2021 11:55

Pokud jste můj příspěvek četl tak jistě víte, že jsem nekomentoval vlivy klimatizace. Jen jsem upozornil na to, že neplatí teze předřečníka oteplení = méně topení = méně CO2.

L. Novák 9.7.2021 13:34

Proč by nemělo platit? ;-D Při tom množství přebujele dotované fotovoltaiky, která produkuje elektřinu, kterou nikdo nechce, vede souběh provozu klimatizace (v létě) s nadprodukcí elektřiny z fotovoltaiky při slunečném počasí alespoň k jejímu částečně racionálnímu využití. V zimě je fotovoltaika k ničemu, protože neposkytuje žádné významnější množství využitelné energie. Proto se musí topit fosilními palivy...

To vám nedocvakne jako vystudovanému elektroenergetikovi ani takováto jednoduchá závislost? :-P

V. Braun 9.7.2021 16:25

Fotovoltaiku do toho netahejte, ta je mimo téma původní diskuse více tepla, méně topení a méně CO2, Ale chápu, že když nemáte argumenty tak se snažíte odklanet.

L. Novák 9.7.2021 16:36

Diskusní vlákno je o tomhle:

P. Rada 9.7.2021 10:07 napsal:

>Doložte něčím ověřitelným tvrzení: ..."A zrovna nám by teplejší klima jen prospělo"...<

Máte problém s chápáním obsahu textu? :-)

V. Braun 9.7.2021 17:36

Jelikož jsem reagoval na tento text tak problém s chápáním, zdá se, je na vaší straně: "Když je teplo, tak se netopí. Když se netopí, tak není žádný CO2. Když není žádný CO2 tak se nemůže oteplovat."

L. Novák 9.7.2021 20:16

A důkaz o tom, že CO2 je hlavní příčinou "oteplování", máte kde? ;-D

L. Písařík 9.7.2021 11:40

Ochladit se dá i sprchou, zažil jsem 2 léta v JV Asii, první léto, kdy bylo elektřiny málo, pomáhala sprcha a mokrá prostěradla zavěšená místo záclon, druhé léto sic už proud byl, ale aklimatizovali jsme se tak, že mokré tělo v proudu vzduchu fungovalo lépe než klima-. Kdo klimatizoval, trpěl rýmou a nachlazemím.

V. Braun 9.7.2021 11:59

Tak jistě, že se dá. Dá se samozřejmě žít i bez klimatizace, a to i v bytě pod střechou, jako je ten náš, kdy se snažím předokenními roletami omezit vstup tepla. Ovšem celkově počet instalovaných klimatizací, a jejich spotřeba, roste.

L. Novák 9.7.2021 16:39

A to někomu/něčemu vadí? :-P

V. Braun 9.7.2021 17:38

Tak nevím, diskuse je o tom, že když je teplo tak se netopí a tudíž není žádný CO2, což já rozporuji poukázáním na spotřebu klimatizací. Nevšiml jsem si, že by tématem bylo, zda to někomu vadí nebo nevadí, ale na záhadné zákruty vašeho myšlení máte samozřejmě právo.

L. Novák 9.7.2021 20:40

Spotřeba na klimatizaci roste v létě, kdy je velký přebytek elektřiny z fotovoltaiky zrovna ve dnech, kdy je klimatizace zapnutá. A CO2 klidně vynechám, protože nikdo neprokázal, že CO2 je hlavní příčinou změn podnebí. To hlásá jen klimahysterická ;-O propaganda a vy.

V. Chrastina 9.7.2021 12:20

Souhlas, pabe Nevrklo, je to biardový tunel do světové ekonomiky. V EU o tom rozhodla "odbornice" na těhotenské uniformy pro vojandy bundeswehru. Buďto je tak pitomá nebo spíše podplacená. Tož tak!!

L. Písařík 9.7.2021 11:45

Čím je doložena " skutečnost, že člověk ovlivňuje klima zvyšování koncentrace". Ten vliv se uplatní pouze v uzavřených systémech, kterým Země zcela jistě není - vztaženo k lidské činnosti.

M. Horák 9.7.2021 13:12

Jaká skutečnost? To je jen teorie, kterou zastavají někteří vědci. Bohužel, ti co ho nezastavají se do povedomí nedostanou diky cenzuře, která ovládá západní společnost. Najdete si prosím ve vysledcích ledovcových vrtu, co je příčina a co následek. Napřed se vždy zvyšovala teplota a v dusledku toho pak CO2, nikdy ne naopak.