27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Před čím také varuje tornádo

Zničení jihomoravských vesnic dosud nejsilnějším v tuzemsku zaznamenaným tornádem připomnělo, jak fatálně je naše civilizace závislá na elektřině. Nebo fosilním benzínu a naftě. Jenže aktivistický Brusel na to nebere ohled. Připomenou mu to nyní čeští politici?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 9.7.2021 19:52

Což ovšem prokázáno nebylo; pozorované jevy lze vysvětlit i jinak.

Nicméně - praktické dopady má reakce na pozorované jevy. Koneckonců oteplení má dopady nejen záporné, ale i kladné.

V zásadě můžeme alokovat prostředky na přizpůsobení, což by fungovalo nezávisle na příčině jevu, nebo si vybrat jednu příčinu a alokovat prostředky na její odstranění, což je strategie riziková v tom, že ona odstraňovaná příčina není ta pravá nebo jediná či že zvolená metoda odstranění příčiny bude neúčinná nebo nepřiměřeně nákladná, což by vyvolalo závažné vedlejší škody.

Poctivě řečeno i pro strategii přizpůsobení platí riziko, že způsoby přizpůsobení budou nedostatečně účinné nebo nepřiměřeně nákladné, což by též vyvolalo závažné vedlejší škody.

Technické ani ekonomické porovnání obou strategií pokud vím nikdo ani rámcově neučinil. Rozhodlo se politicky a ideologicky.

V. Braun 9.7.2021 20:08

EU má v politice obě složky, jak přizpůsobení tak omezení. O strategii adaptace více například zde, za povšimnutí stojí, že strategie adaptace EU je zde nejméně od roku 2013.

https://ec.europa.eu/clima/policies/adaptation/what_en

M. Šejna 9.7.2021 9:10

Souček sice správně tvrdí, ze tornádo dokázalo zrušit místní elektrickou síť, ale vůbec nepochopil, že tu elektrickou síť dokáže tornádo zlikvidovat, ať tu elektrinu vyrábíme jakýmkoli způsobem.

Jedinou obranou elektrické rozvodné sítě proti tornádu nejsou Součkovy fosilní zdroje, ale přesun elektrické sítě ze stožárů pod zem.

J. Nevrkla 9.7.2021 9:22

Doufám, že se ještě bude hodnotit a počítat, jaké by byly náklady a výnosy. Zcela jistě by se to nevyplatilo, taková kvanta tornád lze u nás těžko očekávat.

P. Rada 9.7.2021 9:29

Očekávat lze ledacos. Zejménarůst nejistot v dlouhodobé předpovědi počasí. To možná až tak, že lidové pranostiky ztratí svou platnost a profesionální meteorologové i s nejdokonalejší technikou to v budoucnu nenahradí. Neznámou se stak např stane zdali bude u nás příští rok, pětiletka.. extrémě suchá nebo plná povodní a tu a tam i třeba tornád.

J. Nevrkla 9.7.2021 9:40

Očekávat klidně lze, že se na rozdíl od předpovědi alarmistu bude klima ochlazovat či nastane deštivé období.

L. Písařík 9.7.2021 10:27

Ještě jste zapomněl další neznámou. Evropa produkuje asi 10% CO2. Když snížíme produkci na polovinu, zbude ještě 95% produkce CO2. Co se stane s oteplováním? Napadá mě paralela s železničním mostem: prohne se ocelový most, jestliže na něj usedne moucha? Prof. Odvalil preferoval odpověď: Prohne, ale NEPATRNĚ. Podobnou reakci očekávám i od globální teploty a navíc se ta reakce projeví tak asi po 50. letech. Škoda - pro mně -, že nebudu mít možnost vidět tu změnu na vlastní oči.8-o

P. Rada 9.7.2021 9:24

Přesun ze stožárů pod zem by sice pomohl odolnosti proti větru - ale zároven navodil tak enormní růst nákladovosti, že je to dnes i za obecně dobré ekonomické situace obtížně realizovatelné.

Růst dynamiky klimatu bude nutně navozovat další růst spotřeby energií na chlazení, topení, produkci hnojiv... až odstranování erozních škod od extrémních jevů.

Jedinou efektivní obranou celkové životaschopnosti planety je co možná udržení se v blízkosti klimatického optima.

L. Novák 9.7.2021 9:27

Tak si dej studený obklad na čelo, magore! :-P

J. Hruška 9.7.2021 9:51

Šejno, po zemi ulicí při bouřce teče voda, někdy zatraceně špinavá a kabel někudy musí koukat do domu, inženýre. Když taková obyčejná bouřka přejde přez solární elektrárnu zůstane z ní NEobnovitelná.! A větrníky by uletěly hned za ní i s infrastrukturou. Čím chcete tu "obnovenou" elektriku přivézt do bytů než drátama.? A to zatraceně tlustejma a měděnejma nebo hliníkovejma a čím je vyrobíte, snad vrtulí?? V Číně?? Šejno, proberte se ze sna.! Zdař Bůh.

V. Novák 9.7.2021 10:53

Souček na příkladu zrušené (tentokrát náhodou tornádem, jindy to byl Kirill, jindy zase povodně nebo sníh) sítě ukazuje důležitost, ba nezbytnost elektřiny. Kterou sice zrušená síť nepřenese, ale pokud ji nevyrobíme, nebude mít ani co přenášet.

Tedy se v případě black-outu octneme v situaci oněch několika jihomoravských vsí - ale bez pomoci zvenčí, protože "venčí" nikde v dosažitelné vzdálenosti nebude.

J. Jurax 9.7.2021 20:06

Ale kuš - Souček zejména poukazuje, jaké je to být bez elektřiny.

Přečtěte si článek ještě jednou, pomalu, a věnujte pozornost zejména třetímu odstavci.

O. Karen 9.7.2021 7:52

Ano, věda neumí předpovědět počasí na týden dopředu, ale přesně víme, že za 100 let bude o 2 stupně tepleji, a přesně víme, že se příroda nepřizpůsobí, a přesně víme, že za to může Evropa a čím to je, a zničíme kvůli tomu základy naší civilizace...

M. Šejna 9.7.2021 8:35

Co vám na tom připadá nelogické?

Já vám tady mohu slíbit, že za sto let už budete určitě mrtvej, ale netuším, zda dostanete za týden rýmu.

L. Novák 9.7.2021 8:42

Se 100% jistotou lze předpovědět, že v příštích letech až do okamžiku smrti budeš plácat ;-O stejné blbosti, jako jsi předvedl dnes.;-)

M. Šejna 9.7.2021 8:44

Šmoula Novák zas onanuje u mých komentářů. ;-D

O. Karen 9.7.2021 8:56

Naprosto irelevantní poznámka. Předpovědět smrt se dá s jistotou, že už nevydržím 100 let také.

M. Šejna 9.7.2021 9:13

Předpověď oteplení o 2 stupně za sto let je skoro jistota.

Jediný problém je, že tu předpověď ověří až naši potomci.

L. Novák 9.7.2021 9:31

Na skutečnost, že bludné předpovědi vyřčené v současnosti bude možno ověřit až dlouho po smrti jejich hlasatelů, spoléhaji všichni podvodníci. Mirečka Šejny nevyjímaje. :-P

V. Novák 9.7.2021 10:55

Před 30-40 lety byla "skoro jistota" globálního ochlazení...

O. Karen 9.7.2021 11:38

Škoda že tu za 100 let nebudu. S chutí bych se vysmál klimaalarmistům, že jim nic nevyšlo.

P. Rada 9.7.2021 8:46

Vyjevil jste svou představu vědy. Věda ale je něco jiného protože umí na rozdíl od Vás specifikovat polohu a velikost oblasti i míru pravděpodobnosti vzhledem k potřebám daného typu prognostiky. Za takovýchto okolností může být předpověd na týden dopředu relativně velmi přesná v rámci své specifikace.

Např. něco docela jinak náročného přeci je předpovědět bouřky v oblasti např česka na tři dny dopředu a nebo sdělit, že kroupy velikosti ... zasáhnou v tu dobu konkrétní sochu na Karlově mostě...

Např matematicky generovaná trajektorie hurikánu Sandy který posléze zpustošil část New Yorku, byla pro odpovědné za evakuaci... naštěstí dostatečně výmluvná už více jak deset dní dopředu. V prvé chvíli ji přitom nevěřili ani dotyční meteorologové.

V tom, že ničíme základy naší civilizace jsem ale zajedno. Tím základem ale bylo podle mě holocenní klimatické optimum a udržitelné využívání přírodních zdrojů.

L. Novák 9.7.2021 8:52

Vjedec "Rada", co má problémy s pochopením pravidel češtiny ze ZŠ, nás školí o vědě... Bavte se dobře a s úsměvem na rtech! ;-D

M. Šejna 9.7.2021 8:57

Einstein byl také pitomej na gramatiku.

Škoda se se nedožil doby, kdy by mu šmoulí gényjus Novák mohl napsat, jakej je ten Einstein blbec, když má v těch svých vědeckých úvahách tolik gramatickych chyb. ;-D

L. Novák 9.7.2021 9:05

Einstein byl génius, blbci jste vy dva s magorem "Rada". ;-)

P. Rada 9.7.2021 9:16

Pane Nováku žádnou věcnost kterou uvádím samu o sobě nespochybnujete a za to děkuji.

Snahou o odklon diskuse k osobnímu konfliktu pak vlasně pradivost mých slov potvrzujete - ale už jen žalostnou pejorativně spamující formou.

L. Novák 9.7.2021 9:36

Greténe přitroublý, na prolhaného SPAMujícího magora jako jsi ty nemá smysl reagovat jinak, než tě kopnout do (_,_)!

Třeba tenhle nesmysl jsi vytáhnul odkud? :-)

P. Rada 9.7.2021 9:09 napsal:

Trochu jinak pojato ale byl pane Lukavský teploměr znám už od starověku (Heron Alexandrijský). Proč se opíráte jen o rtutový a Vostok víte snad Vy.

V. Braun 9.7.2021 7:50

Bezpečnost dodávek elektřiny je jistě dobré téma. A ano, pan Souček má pravdu, je třeba změnit strukturu dodávek tak, aby to neohrozilo bezpečnost. Co pan Souček nenapsal je, že je při tom třeba také snížit emise CO2, jinak se budou silné bouřky, a s tím zřejmě i nebezpečí tornád, objevovat stále častěji.

O. Karen 9.7.2021 7:53

Takže nebohý CO2 už může i za tornáda. Ne mě jde klimatický žal.

L. Novák 9.7.2021 8:08

V. Braun je místní fanoušek a propagátor zelené ideologie, takže je spíš důvod k projevům veselí nad jeho výplody... ;-)