27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Politici nemají představu, jak zajistit elektřinu

Greenpeace nedávno uspořádalo debatu politiků k zeleným tématům. Výsledek je celkem tristní. Jak se bohužel dalo očekávat. Většině zúčastněných zřejmě stále nedochází, že elektřina je pro moderní společnost naprosto nezbytnou komoditou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novák 25.9.2021 16:15

např ocel si vyrábět "doma může jenom Chrenek"

P. Sura 25.9.2021 18:54

Dovedete si představit, kolik by ušetřila taková Škoda-Auto?

G. Kříž 25.9.2021 14:28

Jako odpůrce současné EU jsem v klidu. Situace se totiž bude stále zhoršovat a stačí jen počkat na skutečně krizový stav. Mnohé uhelné elektrárny stejně zůstanou v záloze a při krizích je vlády nařídí nastartovat bez ohledu na jakékoli emise čehokoli. Lidé pak díky tomu budou lépe chápat tragické směřování EU a nekompetentnost jejího vedení.

P. Rada 25.9.2021 14:41

Ke komu se chce přezíravý klidas Kříž asi tak přidat? Nebo se chce laxností opevnit v českém dolíku a počkat až se v okolí bodou mít lépe... a pak se zas přidat?

Vždyt stejný trend jako EU má dnes prakticky celý svět:

https://denikreferendum.cz/clanek/32716-rust-spotreby-fosilnich-paliv-musi-ihned-skoncit-uvadi-prelomova-zprava-iea

Po sametu nám a velkoprivatizačně drzejším zvlášt, tohle ošvejkování problému zaostávajícího rozvoje ekonomiky, docela vyšlo - že?

G. Kříž 25.9.2021 14:58

1/ K nikomu se přidávat nemusíme. Stejné to totiž bude všude. EU vlády sice budou deklarovat "konec s uhlím", ale jen šílenci by dopustili, aby nebyly zajištěné zdroje elektřiny. Proto budou uhelky i nadále v záloze. Na OZE se spolehnout nelze a plyn znamená být odkázán na Rusy.

2/ Ne, celý svět nemá stejný trend. Mnohé země "deklarují", ale realita je jinde. Bez uhelek by nemohly existovat. EU si zničí průmysl (se svými směšnými 7-9 % CO2), ovšem Čína, Indie, Vietnam, Japonsko, Malajsie, Indonésie, Turecko, Rusko... a jistě také USA pojedou stále stejně dál a budou čekat, až se EU zničí. Následně nám s úsměvem nabídnou potřebné produkty ke koupi od nich.

P. Sura 25.9.2021 18:57

Pane Rado, na rozdíl od Vás si myslím, že pokud je "prakticky celý svět" indoktrinován nějakou pitomostí, nesvědčí to o správnosti té pitomosti, ale o dokonalosti té indoktrinace.

V. Kučer 26.9.2021 8:46

Uhelné elektrárny musí zůstat dokud nebudou nahrazeny jádrem a i potom budou muset být v záloze. Plyn je bezpečnostní riziko.

M. Grundmann 25.9.2021 14:11

Celou situaci zhoršilo rozhodnutí o zřízení trhu s povolenkami. Na tomto trhu dnes působí spekulanti, kteří vydělávají na úkor zbytku společnosti. Řešení tohoto problému je nesmírně jednoduché : dodatečná emise povolenek na tento trh, která by vedla k okamžitému vytlačení spekulantů, a omezení platnosti povolenek v čase, které by znehodnotilo povolenky jako investiční nástroj pro spekulanty do budoucna.

Takové úvahy jsou však pro politiky příliš složité.

J. Novák 25.9.2021 16:18

krást je složité, a maskování ještě více, zato krást přes testy, to je jiná liga!!!

J. Ganaur 25.9.2021 18:49

Zrušit nesmyslné odpustky!:-)

Š. Hašek 25.9.2021 20:52

Určitě!

L. Severa 25.9.2021 13:44

Bohužel vládci zemí mají jedinou starost - vyhrát volby. (Dokonce tam kde to jde, tak vládnout doživotně, případně i předávat moc rodinným následníkům.) Co bude za nějaké desetiletí je moc nezajímá. Takže jedna nedospělá dívenka dokázala pobláznit svět a otevřela tak dveře hnutí které bezhlavě prosazuje něco co nás žene do záhuby. V článku se píše převážně o plynu, ale vše začalo tak, že se stále hovořilo o obnovitelných zdrojích, tedy o darech slunce a větru. Spočítal vůbec někdo zda ty požadavky jsou vůbec reálné ? Jaká je spotřeba elektřiny, kolik čtverečných kilometrů panelů by bylo třeba při průměrném slunečním svitu, kolik by bylo nutných baterií pro rezervu, stejně tak větrných elektráren, jaké by byly náklady, co by stál plyn a pod. Navíc při nějaké havarii s dodávkou plynu by hrozilo vážné ohrožení málem celé Evropy. Od naší vlády bych očekával podrobný harmonogram s uvedením předpokládaných nákladů : Do tehdy pojedou tyto uhelné elektrárny a poté budou nahrazeny dostavbou Dukovan. Dále do roku ... budou zbývající uhelné elektrárny nahrazeny z části plynovými a dalším blokem v Temelíně(?)... Zatím jen přešlapujeme u dokončení bloku v Dukovanech.

P. Rada 25.9.2021 14:10

Zatím přešlapujeme zejména ve struktuře energetiky jak za totality. Nověji i ve výstavbě trvalého úložiště jaderného odpadu. Na jeho zbudování se sice odvádějí prostředky na bankovní jaderný účet ale to by byla efektivní cesta v situaci rostoucí ekonomiky.

Realita je dnes naopak taková, že náklady na zbudování úložiště rostou rychleji jak prostředky na jadernén účtu. Jednoho dne se může stát, že se naše děti začnou ptát kde na to vše mají vzít peníze a proč za nedodělky otců mají platit oni? Čím větší energetická a meteriálová náročnost + inflace tím je ten den bližší.

Takže to spíše vypadá, že "svět se zbláznil" do života na fosilní a jaderný dluh.

Když si za takovéto situace začínají někteří kriticky smýšlející mladí klást otázku: .... "jaký svět jim předáme?"..., dělají z nich závisláci na fantaziích růstu za na úkor jiného - jako pan Severa, který dokonce už dokončuje další blok v Dukovanech - paradoxně ty, kteří prý ženou svět do záhuby.

L. Severa 26.9.2021 9:52

Tady nejde o Dukovany nebo Temelín, ale o naprosto nezodpovědné rozhodnutí (a v našem případě odsouhlasení) něčeho co je zřejmě nesplnitelné. Takové rozhodnutí vyžaduje podrobný technický i ekonomický, rozbor k čemuž patří i to, zda je reálné uvažovat s jadernou elektrárnou,

P. Pepax 25.9.2021 13:35

Nebude fungovat ani Google, Facebook a ostatni digitálni platformy, protože celý Internet a jiné komunikační nástroje jak mobil jsou zcela závisle na el. energii, záložní UPSky jim budou tak max. postačovat na zálohování dat, aby se po lockdownu ještě vůbec rozjely. A to nemluvím a používaní kred. karet při nedostatku el. energie. Je úžasné jakou míru hlouposti je EU naplněna.

P. Rada 25.9.2021 13:51

Fungovat nemusí nic, protože se už s Murphyho principu může pokazit vše pokazitelné.

Ten který ale chce pravděpodobnostně poměřovat výskyty kolapsů toho či onoho vzhledem k nedostatku energií, by ale měl k úspěchu předpovědi zohlednit, že informatika je jednou s nejméně energeticky náročných disciplín. Přenos informace je totiž s princuipu na množství energie nezávislý. Proto nejspíše právě sám dotyčný argumentující googlem... takto projevuje "naplnění úžasnou míru hlouposti".

P. Pepax 25.9.2021 14:30

Vyhněte se vyjadřování k něčemu čemu zcela nerozumíte.

R. Langer 25.9.2021 15:51

To by musel držet hubu furt, prolhanec jeden Zelený. ;-D

R. Polášek 25.9.2021 12:45

Titulek není pravdivý. Debaty se zůčastnili jen politici prozelených stran. Případně prozelených mlžících stran, jako jsou Piráti.

Ti všichni se ústy svých vedoucích lídrů vyjádřili pro Green Deal a všichni ten reálný problém obešli .

Reálný problém Green Dealu je v tom, že pokud se bude realizovat podle nejtvrdšího , respektive nejintenzívněji zblbnutého zeleného bruselského jádra, nebude možné používat ani plyn, ani jádro. Všichni včetně veškeré průmyslové výroby v EU by se museli v dodávkách energie spoléhat čistě jen na obnovitelné zdroje. Ale protože to defakto nejde a v případě realizace by to byl mnohem hloubější ekonomický propad než například ekonomický propad způsobený kdysi Maovou Kulturní revolucí v Číně a doslova by ekonomiku EU vrhl zpět do doby před používáním uhlí, je politicky nemožné o tom aspoň mluvit.

Prozelení exponenti , kteří jsou zrovna na tom podiu, tak musí za každou cenu lhát, že se bude topit plynem, zatímco jejich zaslepení kolegové v Bruseli připravují i odstranění plynu z energetiky. Jedná se podle mne o pokus či experiment z hlediska energetické chudoby vystavit obyvatelstvo EU efektu žáby v postupně vařící vodě. A doufám, že se to nepovede, že lidi včas procitnou a že zelené kazisvěty pošlou tam, kam patří. Na smetiště dějin, vedle leninských a stalinských komunistů.

P. Pepax 25.9.2021 13:26

Souhlas.

P. Rada 25.9.2021 14:27

"Reálný problém" je ten, že dnes prakticky všichni v ČR žijeme už zhruba polovinu roku na ekologický dluh a to za situace kdy nastala stagnace ekonomiky a hrozí inflační propad.

Stomů dorůstá méně než těžíme, půda se vyčerpává rychleji jak dříve, za nerostné suroviny už nemáme vůbec náhradu a technologicky začínáme zaostávat za zeměmi odkud jsme suroviny dříve dováželi. Stabilita klimatu v dolíku mezi kopečky je také minulostí a není s něj úniku protože za hranicemi přibylo mnohanásobně víc duší, které se chtějí mít tak dobře jak my dnes a už nehodlají jen rozprodávat rozdávat svůj domácí potenciál a nechat si za odměnu na hlavy důsledky padat externality našeho průmyslu.

Dnešní stav je pro všestranně zadluženou stagnující společnost ,zejména oproti rychleji se rozvíjejícímu světu, čím dál tím větší průšvih.

G.D. je zatím nedořešená intenzifikační idea, jak ten extenzivně růstově navozený průšvich dál co možná neprohlubovat.

P. Sura 25.9.2021 15:36

Žádná stagnace ekonomiky nenastala, to se Vám jen zdá, protože celý život jen mluvíte (v tom jste mistr). Skutečnost je taková, že ekonomika svým výkonem naopak mnohokrát překonala potřebu. Nějakou chvíli se sice snaží potřebu uměle zvyšovat spotřebou a nadspotřebou, protože se po ní žádá, aby ze svého výkonu uživila 80% neproduktivního obyvatelstva.

Takže je to ryze politický problém. Dřív se řešil válkami. To dnes nepřichází do úvahy, protože pokud 80% lidí nechce pracovat, chtěli by snad válčit??

V. Kučer 25.9.2021 18:10

Při dostatku CO2 je příroda zelenější. V první třídě základní školy mě učili že rostliny dýchají dusík a vydechují kyslík. Při jeho nedostatku bychom vyhynuli.

P. Rada 25.9.2021 19:30

Vy máte zřejmě za to, že k fotosyntéze je potřeba jen CO2 a že neexistuje něco jako optimální koncentrace, vzájemné vyváženosti atd.

J. Lukavsky 26.9.2021 8:37

"CO2 a že neexistuje něco jako optimální koncentrace" optimální koncentrace CO2 je ovšem pro rostliny mnohonásobně vyšší nežli je současná. Kdysi se zkoušelo přihnojovat CO2 ve sklenících, fungovalo to, ale bylo to drahé. Také řasy bez problému rostou v koncentracích CO2 třebas 10%, ale i 80%. Rubisko = základní enzym který funguje ve fotosyntéze je totiž nastaven na mnohem vyšší koncentrace CO2, asi takové jaké byly v době kdy se tvořil. A ty byly mnohem vyšší nežli současných strašlivých 400 ppm (=0,04%=0,0004 dílu). CO2 je totiž stopový plyn v atmosféře a současný fotosyntéza na Zemi je limitována nedostatkem CO2 a inhibována nadbytkem O2 (Odum (1968): Základy ekologie, str. xxx vlevo dole....PS: kupř. agronu je v atmosféře o,9%... J.L. end

T. Kočí 25.9.2021 11:29

Píšete dobře .Slyšel jste pojem "hlas volající na poušti?"

J. David 25.9.2021 10:54

Jednoduché, ebonitová tyč a liščí ocas do každé rodiny. Když OZE selže (slunko nesvítí a větřík neduje), každá rodina bude třít ebonit liščí oháňkou. Alespoň se i ohřeje, vyfuní ale více toho zlotřilého CO2. Juj, zapomněl jsem ještě na úložiště elektřiny, tož bych přidal i "lajdenskou flašku", aby se jímal "coulomb" (ampér sekunda) danou masturbací ebonitu ohony lišek. Jenom nevím, jak se trib "vulpes vulpes" na to bude tvářit, potažmo aktivisté za práva lišek. Nu a ebonit? Povoláme z Bechyně lučebníka gutaperči v Mitasu, a budou i ebonitové tyče, jako od Goodyearových bratří. Bude ještě "srandy kopec" s pošahaným Green dealem. Jo, pokud nezakáží krávy v EU, je ještě jedna možnost, kterak za blackoutu ohřát promrzlé hnáty, ponořit je do čersvého kravince.

J. Jaroš 25.9.2021 10:28

V Číně měli najet thoriový reaktor do komerčního provazu. Je o tom něco známo?

J. David 25.9.2021 11:18

Nevím, jak Čína, ale australani o tom uvažují. Jde ale o nějaký transmutační hybrid, transmutace na štěpný uran. Pěšky, jako za vozem.

F. Zrcek 25.9.2021 12:42

Problém s thoriem (Th-232) je asi v přeměně na uran (U-233), který se stává palivem: https://atominfo.cz/2017/05/rozdil-mezi-thoriovymi-a-uranovymi-reaktory/

Čína asi opravdu spustila thoriový reaktor, jde ovšem o zkušební experimentální provoz https://technika.magazinplus.cz/2176-cina-zahajila-provoz-zvlastniho-typu-jaderneho-reaktoru.html

S thoriem v Evropě dlouhodobě experimentují Norové, ale o moc dál nebudou: https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/norsku-zacala-treti-faze-testovani-thorioveho-jaderneho-paliva-mox Do směsného paliva (MOX) přidávají 10% oxidu plutonia, aby nastartovali transmutaci.

Myslím si, že je nereálné očekávat, že by thoriové reaktory mohly významně zasáhnout do nadcházející (do značné míry uměle vyvolávané) energetické krize.

Mnohem horší je, že bychom potřebovali daleko vyšší výkon jaderné energetiky, než je možné zajistit i klasickými reaktory. Vezměte jen dílčí problém chlazení stávajících či projektovaných zdrojů. Reaktor v provozu nemůžete snadno vypnout, naposledy to zkoušeli někde v Černobylu s nevalnými výsledky.