25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Politici nemají představu, jak zajistit elektřinu

Greenpeace nedávno uspořádalo debatu politiků k zeleným tématům. Výsledek je celkem tristní. Jak se bohužel dalo očekávat. Většině zúčastněných zřejmě stále nedochází, že elektřina je pro moderní společnost naprosto nezbytnou komoditou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 26.9.2021 9:11

No, patrně to k tomu vede. Pokud se to vylepší systémem sociálních kreditů, bude to dokonalé.

Š. Hašek 26.9.2021 9:53

Na to jsem zapomněl! :-);-)

Z. Lapil 26.9.2021 13:33

Proti botám a vložkám nikoliv do bot má elektřina jednu výhodu: nelze ji skladovat. Takže se nemůže dít to, co nám v době glasnosti na přednáškách ze socialistické ekonomie vykládali: jakmile "se" jen trochu naznačí, že bude něčeho nedostatek (a, jak jistě pamatujete, socialistický člověk se po zkušenostech z minula chytal každého náznaku), bylo třeba na nějaký čas zněkolikanásobit dodávky, než se lidi předzásobili a "spotřeba" stabilizovala s tím, že každá domácnost měla "umrtvené zásoby".

Trapnou skutečností je, že ve mně skutečnosti na způsob "máme poslední roli záchodového papíru", poslední čtvrtkilo soli nebo poslední čtvrtku chleba dodnes vyvolávají nervozitu.

V. Loula 25.9.2021 22:48

Trochu mě překvapilo, že při požadavku nahradit uhlí plynem se neřeší otázka, zda máme plynovou sít dostatečnou pro přenos tohoto množství plynu a zejména, kde ten plyn sebereme. Němci si postavili NordStreamy především pro svoji potřebu, a prodávat budou přebytky, ale až uspokojí svoji potřebu.

F. Kusák 26.9.2021 8:55

K našim zásobníkům vedou plynová potrubí dostatečně dimenzovaná, protože jsou určeny hlavně pro někoho jiného a nikoliv pro nás. A předávací plynové stanice jsou výhradně na německo českých hranicích. No a protože výstavba moderních kogeneračních paroplynových elektráren je nedostatečná, tak i výstavba dostatečně dimenzované husté sítě plynovodů je pozadu. Je velmi naivní představa, že se dá taková elektrárna postavit třeba do pěti let, tedy s investiční přípravou, kolaudací a zkušebním provozem. Vůbec nedokáží odhadnout, jaká bude situace třeba za deset let, máme-li k tomu tak laxní přístup. Jedinou nadějí je, že se celý green deal zhroutí, bohužel se ale vyleje dítě i s vaničkou.

J. Novák 25.9.2021 21:15

uvolnění vazební energie řízenou jadernou reakcí radionuklidů je 1 000 000 x efektivnější z1kg UO2 než biovsázka ve fermentoru a spalování metanu v motoru....v 21. století zavrhujeme "jádro" a spalujeme slámu==idioti velí i energetice!!!!

P. Rada 25.9.2021 23:56

"Idioti" (těžce duševně zaostalí) mají zřejmě za to, že teoretická množství energií lze "uvolnovat" snadno, podle libosti, bez nákladů a souvisejících dopadů.

Stabilní, nescizitelný, nezneužitelný kvantově-fůzní sluneční jaderný reaktor, který všemu živému slouží stamiliony let - ten je hold "idiotům" málo.

Je jim také málo, že dnešní technologie z něj umí získávat energii efektivněji a několika řádově více, než s čeho vyžili předci.

P. Labaj 26.9.2021 1:17

Jo, ten by byl fajn.

Ale ten stávající fůzní reaktor je nějaký polámaný nebo co. Každý den to funguje jenom pár hodin, tak zase pár hodin ne. Někdy dokonce nefunguje vůbec. Jestli to není nějak nekvalitně vyrobené nebo špatně servisované?

Vy se v tom evidentně vyznáte. Nemáte tip jak to opravit aby to fungovalo pořád a spolehlivě? Pak by to bylo opravdu přínosné. Ale v tomhle porouchané stavu je to spíš k zlosti.

P. Rada 26.9.2021 7:23

Přínosný pro celek je slunce stamiliony let. Přínosné pro zpohodlnělé egoisty by bylo zbavit se co nejdříve egoismu a začít se otužovat což je člověku prospěšné odjakživa.

J. Novák 26.9.2021 8:36

rady pana rady jsou podnětné a zřejmě je i naši mocní využívají (a elektřina v zásuvce nebude) že zákon zavazuje stát ČR k dostupné spolehlivé a bezpečné elektřině všem uniká (i radům)!!!!!!

P. Rada 26.9.2021 13:30

Onen údajný závazek k "dostupné spolehlivé a bezpečné elektřině" státu má nějakou vymahatelnost?

Není tím politruku Nováku míněná jakási fáze komunismu který sliboval vše uspokojovat podle potřeb?

P. Labaj 26.9.2021 18:31

Na "přírodní" život OK. Tak pokud budeme chtít žít podobně jako naši vzdálení příbuzní - opice - tak není problém. Ale pro život v aspoň trochu naší současné podobě by ho to chtělo opravit.

Ale věřím, že to půjde. EU je nejprogresivnější a nejrychleji se rozvíjející uskupení. Tak kdo jiný než my by to měl dokázat.

Podle mě by bylo dobré začít narovnáním Zemské osy. Tím se rázem mnoho problémů vyřeší. Bude to možná i snažší než jiné metody řízení klimatu, které jsou v plánu teď. Tak doufám, že se pochlapíme a půjdeme na to trochu ráznějšími postupy.

O. Uživatel 26.9.2021 16:55

Uživatel požádal o vymazání
J. Jurax 26.9.2021 18:38

V Temelíně i Dukovanech je Vámi zmíněný problém již vyřešen. Stačí obě elektrárny jen dostavět.

Š. Hašek 25.9.2021 20:43

Byly doby, kdy politici nechali být/čučeli na výrobce elektřiny a dalších věcí. Uznali, že to nekapírujou.

Dnes je doba, kdy politici přikáží výrábět (nějakou) elektřinu a další věci. Protože třeba Jourovka rozumí všemu.

A přikáží, že si jako za jejich nápady připlatíme. Jsou to dotace na naprosto neprodejné výrobky. Dotace těm, kteří chytli včas vítr.

A teď čučí, že elektřina bude desetkrát dražší. Do roka.

J. Novák 25.9.2021 21:18

nejlépe se krade tam, kde jsou velké zisky, cena produktu nerozhoduje

J. Sinnreich 25.9.2021 19:50

Jen pro zajimavost. Hybrid Jeep Wrangler Rubicon (2021) se v USA prodava za $ 69 250, coz je temer o $10 000 vice nez non hybrid. Pri tom federal dava neuveritelnych $ 7500 jako pobidku ke koupi. Tyto penize ovsem plati vsichni slabomyslni, kteri pracuji a jsou nuceni platit dane na podobne zelene nesmysly.

P. Rada 25.9.2021 20:10

Nejsteli "slabomyslný" zkuste se podívat na Apteru která je/bude za cca polovinu.

https://www.hybrid.cz/aptera-ukazala-dalsi-prototyp-solarniho-elektromobilu-s-dojezdem-1600-km/

Š. Hašek 25.9.2021 20:50

Tak si ho kupte. Neslabomyslně.

A postavte se do fronty, až "nová Apter elektřina" bude tak drahá, že na ní dstanete sociální dávku.

P. Rada 25.9.2021 21:34

Nestavte mě do "fronty". Zácpy na silnicích jsem si už výmluvně užil dosyta na to, abych takovéto "fronty" co možná systematicky vynechával.

Zatím je to žel právě tak, že "slabomyslně" konzervativně leckdo předpokládá, že osobní mobilita ve městech v dvoutunovém monstru hnaném ropou je trvalá udržitelnost dokonce pro miliardy lidí.

Pokud zavčas zvítězí rozum, pak kultura, urbanistika i osobní mobilita projdou značným vývojem. Po něm by právě na takovéto typy vozítek které se pro běžný dojezd budou i sami solárně nabíjet, mohlo dojít.

Dnes se žel spíš primitivně hledá tupá háhrada jedné neudržitelnosti druhou a ještě se s ní pak křivě argumentuje:

... "Pan profesor v rozhovoru vysvětluje, že pro pokrytí spotřeby pěti milionů elektromobilů – jež by nahradily současných pět milionů automobilů – bychom potřebovali výkon sedmi tisíc megawattů, tedy sedm bloků Temelína"...

Řešením by totiž předně mělo být omezit potřebu osobní dopravy už urbanistickou koncepcí tak aby co možná odpadla dopravní náročnost.

http://amper.ped.muni.cz/gw/resilience/priklady/html_soubory/Aspern.html

O. Uživatel 26.9.2021 16:59

Uživatel požádal o vymazání
V. Kučer 25.9.2021 19:33

S fanatiky se těžko diskutuje a tito věří na zázračné bateriové úložiště. Plynovka + potrubí vyjde zhruba na stejné peníze jako jaderka. Uhlí je zatím dost a jeho náhrada plynem je výhodná pouze pro dodavatele.

P. Rada 25.9.2021 20:06

Ano s fanatiky se opravdu těžko diskutuje. Věcná diskuse by např. mohla být založena na poměřování podmínek pro naplnění zásadních životadárných okolností a postojů k nim.

Tedy Být nebo Mít.

Fanatik bývá slepě vášnivě zaujat problémem MÍT a to co možná více a více a více... Dnešní čech tak v průměru využívá už zhruba 100x tolik energie než je jeho bytostná podstata a cca 10x více jak jeho předci před půlstoletím. Přesto je mu to stále málo a tak remcá a remcá obklopen energiemi na všech stranách. Smysl života mu přitom nějak unikl a tím jak chce víc a víc... jen více a více uniká.

https://www.kultura21.cz/spolecnost/21034-mit-nebo-byt-nadcasova-kniha-ericha-fromma

R. Langer 25.9.2021 21:04

Jo, s fanatiky jako jsi ty, prolhaný Zelený bolševiku, se opravdu diskutuje těžko. Jenom totiž dokola lžou a lžou, nic jiného totiž neumí. :-P

F. Kusák 25.9.2021 17:49

Navštívil jsem výstavu For Arch v pražských Letňanech a byl jsem docela zklamán. Kromě několika vystavovatelů klasických krbů, kotlů a kamen na dřevo a peletky, nic. Nikdo si nepoloží otázku, jestli bude za pár let dostatek dřevní hmoty. To samé v oblasti tepelných čerpadel. Koncepčně zastaralé a hlavně předražené. Podobná je i mantra s fotovoltaikou. A pak luxusní elektromobily pro pár vyvolených. Takže nebojte se, ty se určitě masově prodávat nebudou. Je ovšem smutné, že dodavatelé jaksi automaticky počítají s dotací, kterou ovšem zaplatíme všichni. Udivuje mě, jak malá pozornost se tak vážnému problému věnuje.

P. Neubauer 25.9.2021 17:18

Jenom dobře. Alespoň dřív zdechne EU socialismus.

J. Novák 25.9.2021 16:13

jádro=elektřina, OZE=občasné zdroje elektřiny ...a velmi drahé

G. Kříž 25.9.2021 17:00

"Občasné Zdroje Elektřiny" - ano, ve většině případů velmi přiléhavé :)

Š. Hašek 25.9.2021 20:51

R^

P. Sura 25.9.2021 15:24

Zdá se, že politici došli k řešení, že elektrickou energii lze ušetřit, tedy nevyrábět, pokud "se" veškerá výroba převede na on-line práci z domova.....