1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
knihovnik 29.1.2009 11:35

soudruzku Bobo

bych zfleku najal na marketing retezce sadomoso salonu, ale na strategicke energeticke koncepce?????

Kon 29.1.2009 11:24

Jinými slovy

Jinými slovy. Bobošíková navrhuje znovu požádat o bratrskou pomoc - spočátku jen ve věci plynu.

Arthur Longen 29.1.2009 11:24

Ja myslel ze v KGB je jen Klaus!

Euroskepticka, proti Lisabonsky smlouve, proti plynovodu Nabuko, vsadim se ze i proti Gruzii. QUI BONO SAKRA! Stydte se, ze nas takhle zaprodavate rusakum vazena pani!!

libero 29.1.2009 11:32

Re: Ja myslel ze v KGB je jen Klaus!

Babě jde jen o znovuzvolení.

Nemusí být agent KGB každý, kdo se bojí Lisabonského podfucku.

hank bukowsky 29.1.2009 11:16

jednoduše, Topolánek opět neví která bije

Nabucco je už dnes mrtvá záležitost. Ještě se vymrhají nějaké miliony na studie, pokud to půjde, a pak nám oznámi panáčci: SORRY, je to PASSÉ.

Pokud by se diskutéři přinutili přečíst i informace odjinud, usoudili by, že Nabucco je dnes už neefektívní případ a stěží to někdo zafinancuje.

vita 29.1.2009 11:30

Re: jednoduše, Topolánek opět neví která bije

Koneckonců o tom svědčí i to, že komerční firmy do toho nechtějí jít - a vyžadují státní spoluúčast, záruky, peníze...

Komerčně je Nabucco nezajímavé a pravděpodobně bez návratnosti. Pokud je to věc bezpečnosti - pak samozřejmě musí vše objednat a zaplatit stát(y) - stejně jako tanky a rakety, které se pravděpodobně (doufejme) nikdy nevyužijí.

Jen mě mýlí, jak Nabucco tlačí dopředu ausgerechnet modří vyznavači mantry o státu jako mizerném vlastníku...

www racek 29.1.2009 12:12

Re: jednoduše, Topolánek opět neví která bije

no, asi se jim líbí ahmanínenžád ...  :-D nabucco není mrtvý. ale jen varianta irán. dříve nebo později na ní stejně dojde.

Didi 29.1.2009 10:23

Tak nevím

Na jedné straně autorka tvrdí, že země kolem Kaspiku skoro žádné rozumně využitelné zásoby plynu nemají a na stranu druhou, že o dodávku tohoto plynu mají velký zájem číňané a indové. Neodporují si tyto tvrzení tak trochu?

vita 29.1.2009 11:24

Re: Tak nevím

Nejsou tam skoro žádné rozumně využitelné zásoby, které už nejsou koupené. Ruskem.

Sedí to?

libero 29.1.2009 11:33

Re: Tak nevím

Ne.

novaz 29.1.2009 10:17

potřebná diverzifikace

Po nedávných problémech s dodávkami plynu je dnes každému jasné, že závislost na jediném dodavateli plynu může být smrtelná. Navíc, pokud je oním jediným dodavatelem Rusko, se svými geopolitickými zájmy, toto potenciální nebezpečí rovná se téměř jistotě. Soudružka Bobošíková však volá po jedině správné  závislosti právě a jenom na jednom dodavateli a to Rusku. Koneckonců u kandidátky na prezidenta za komunisty to nikoho nemůže překvapit. Nemoc šílených krav je nevyléčitelná.

modřín 29.1.2009 12:44

Re: potřebná diverzifikace

Řekl bych, že je jí v EU škoda, já bych jí delegoval rovnou do OSN !

Stachanov 29.1.2009 10:15

a politiku přenechme lidem, co na to mají, že paní Bobošíková

;-D;-D

gerontusinza 29.1.2009 11:58

Pane politikum jako věc veřejná je všechno kolem vás.......Re: a politiku přenechme lidem, co na to mají, že paní Bobošíková

pokud to nevíte jste blbec, pokud to víte jste žvanil.....;-D

Lerak 29.1.2009 10:07

SPROSTÝ

býti nehohu, takže ČŮZA  něco opsala a uděluje rady vedoucí do pekla. Ať se stará o přižívníky z rodiny v EU parlamentu.(Y)

kajik 29.1.2009 10:11

Re: SPROSTÝ

Lerak for president.  Tato země si zaslouží více velikánů a geniů jako je Lerak.

Lerak 29.1.2009 10:05

SPROSTÝ

Richard Houška 29.1.2009 9:41

Drahá národněfrontovní soudružko Bobošíková,

ještě bych prodal Rusku zásoby našeho uranu, pitné vody a třeba i vzduchu, udělal bych speciální homologaci na auta, kterou by splnily jenom auta z Togliati a zavedl bych azbuku. Ale jinak Váš řídící orgán v Moskvě Vaší snahu jistě ocení.

PS: tím neříkám, že si o NABUCu memyslím to samé, co bezpečnostní experti NATO, ono mít Rusa za souseda opravdu, ale opravdu na bezpečnosti a stabilitě nepřidá

Vojtin 29.1.2009 9:55

Re: Drahá národněfrontovní soudružko Bobošíková,

R^

kajik 29.1.2009 10:07

Re: Drahá národněfrontovní soudružko Bobošíková,

 Tak pravil Richard Houška odborník a expert na všechno.

messenger 29.1.2009 12:25

Re: Drahá národněfrontovní soudružko Bobošíková,

kdyz teda nerikate ze si o Nabuccu nemyslite to same tak co teda rikate? Patrne jste si jenom chcel otrit hubu o Bobo jak se slusi na foru NP, aby jste zapadl do kolektivu.

A. 29.1.2009 22:28

Re: Drahá národněfrontovní soudružko Bobošíková,

Houška, máte na výběr: Zkusit Drang nach ost nebo někam přestěhovat tohle Česko. Máte na výběr. ;-D

Jerome 29.1.2009 9:30

Milá

Milá paní Bobošíková, jste nepochybně mnoha věcí schopná žena. Naslouchat odborníkům je také jistě moudré. Jenže priority německých odborníků se tak trochu liší od priorit odborníků jiných, zejména neněmeckých. Kdyby si dal někdo námahu a sdělil  srozumitelně klady a zápory jednotlivých projektů, osobní i firemní i státní specifické zájmy,  možná rizika i investiční náklady, mohli bychom si udělet nějaký soukromý úsudek.  ŽEL, to by tak bylo asi všechno, co bychom mohli. Pokud jste placena /dobře/ za podobné články jako poslankyně EP, nezávidím. Jen se tak smutně ptám, zda po vás nepříjde ještě někdo "schopnější" ? V oné nekonečně opakované krizi se mi jeví tak strašná masa poslanců a euroadministrativy přímo púouštěním žilou....

frankon 29.1.2009 9:28

kandidatka za KSCM na prezidenta

opet zaperlila.Je to smutny,ze figury typu Bobosikove,Zeleznyho diky hlasum priblbejch spoluobcanu dostanou az do Evropskyho parlamnetu a potom skodi!Jasne ,ze to je proruska orientace,presne v pozicich Kikiny z Hradu!Kdyz jsem vcera poslouchal cara Putina z Davosu,tak jsem se dost pobavil.Najednou mu dost zmekla huba,Pred par mesici to bylo kecu o tom jak je rusko silny a najednou uz nechce ani zbrojit.No protoze v tom srabu na to nebude mit.!No verim,ze se toho radaru u nas doziju!

Annonym 29.1.2009 9:47

Re: kandidatka za KSCM na prezidenta

Spíš mě štve, jak jednodušší lidé jsou schopní nevidět......

Putin si moc dobře uvědomuje, že Bushova politika byla nahnat do války čínu proti Rusku. Obětovat Rusko Číně (Čína hospodářksy expanduje, nemá surovinové zdroje a Ruské Zauralí je jich plné). Proto nechce Putin zbrojit proti EU a USA, ale hledá cesty ke spojenectví.

Primitivové, kteří tohle nevidí, nebo kteří si jako Bush myslí, že čína přijme takového obětního beránka a nechá USA dál dělat velmoc č.1 žije asi ve vakuu

Harry 29.1.2009 11:09

Re: kandidatka za KSCM na prezidenta

"Bushova politika byla nahnat do války čínu proti Rusku." Inu pokud si vzpominam, tak valka (presneji prestrelky na rece Ussuri) propukly mezi SSSR a CInou v dobe, kdy Bush ml. tak njvyse chodil do skolicky. Jinak mate pravdu, ze Cina expanduje, Rusko vymira a Sibir je plna surovin.

Divák 29.1.2009 9:01

Logické myšlení

Ať je již paní Bobošíková jakákoliv, určitě se jí nedá upřít logické hodnocení situace tohoto záměru.

Magor Milda 29.1.2009 10:06

Re: Logické myšlení

K logice patří studium kausality, t.j. vztahu příčiny a následku, vyhodnocená následků naší činnosti. Třeba s rychlými neutrony bych byl velmi opatrný, není to nijak bezpečné zařízení. Naše reaktory v Temelíně jsou poněkud dále, než ty původní WWER zejména pokud jde o řízení a bezpečnost. Zasílání vyhořelého paliva přes čtvrtinu zeměkoule je nemalé riziko. Zejména se z něj vyrábí plutonium pro atomové hlavice, ty bychom jednou mohli dostat neobjednané zpět.

Stavba Nabucca je ovšem ekonomický problém, náklady a životnost jsou nepochybně předem kalkulovány. Jako záloha je to zajisté hodné uvážení. Další možnosti jsou třeba zplynování našeho uhlí tam, kde výška sloje neumožňuje hospodárnou těžbu. Takový svítiplyn by velkou část dováženého zemního plynu mohl nahradit.

Politicky nezbytné je, hledat všechny cesty, jak se zbavit závislosti na Rusku. To neznamená, živit nějaké nepřátelství, to, jak se zdá, je spíše záměrem Ruska, má udržet ruské obyvatelstvo pod vlivem současné partaje. Pokud se podaří, zajistit alespoň na rok- dva nezávislé zásobování plynem a ropou odkudkoliv, pak si Rusko uvědomí, že i oni jsou na nás závislí, bez tržby musí mnohé projekty zavřít do šuplíku.

MLOK1 29.1.2009 11:01

Re: Logické myšlení

Magore Mildo, to bylo parádní zhodnocení - nezbývá než souhlasit.

       Pro nás je rozumným řešením přejít (kde to jen půjde) z plynu (ropy) na elektřinu. Elektřinou lze topit / vařit, z elektřiny lze získat v elektrolyzerech i vodík - vhodný k pohonu mírně upravených automobilů se spalovacími motory, i v budoucnosti elektromobilů s palivovými články.

       Hlavně se co nejdříve zbavit "plynové/ropné" závislosti na CCCP. Menší množství plynu můžeme odebírat i nadále, ale "zavření kohoutků" by nás nemělo zaskočit nepřipravené.

vita 29.1.2009 11:23

Re: Logické myšlení

Reaktor BN-600 s rychlými neutrony funguje v bělojarské elektrárně přes čtvrt století. Když ho dokáží provozovat Rusové, tak my snad taky. BTW - tu nejkritičtější část, výměník sodík-voda prý dělali Češi. Prý - jak jsem nakoupil, tak prodávám.

Plutonia i hlavic z něj je v Rusku víc než dost - nepotřebují na to naše palivo. Má-li někde stát závod na přepracování, budu radši, když bude v Angarsku než v Mydlovarech - ale možná je to jen předsudek.

Nabucco i podle největších optimistů má dodávat 5-10% evropské spotřeby (všimněte si, že není známo, zda budouvat plynovod nebo dva...). A je-li to ekonomická záležitost - pak nepochybně firmy, které se tím zabývají, dokáží Nabucco vybudovat na čistě komerční bázi. Pokud ne, těžko k tomu nutit státy, které si už zajistily plyn jinou cestou - jako N2mecko Nord Streamem a Itálie South Streamem. Balkánským státům je fuk, kdo jim dodá a kudy, hlavně aby to bylo 1) spolehlivě a 2) brzo. Rusko má mnohem víc našlápnuto, než EU - a to jak technicky, tak ekonomicky a i politicky a diplomaticky.