1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hrdý 6.2.2009 20:38

košile je blíž než kabát

Pěkný článek o tom kam se má ubírat naše evropská energetická vize R^ 

pbla4024 3.2.2009 10:21

Re: Gruzie je nestabilní stát od té doby,

Jistě, soudruhu komisaři. Rusáci tahali Gruzii z maléru tím, že ji v devadesátých létech bombardovali. Vy bolševici máte unikátní logiku.

Snílek 3.2.2009 10:15

Bobo

konečně rozumný příspěvek,doufám že nebude poslední.R^

vita 1.2.2009 14:08

Gruzie je nestabilní stát od té doby,

co se odtrhla od SSSR - nejdřív občanská válka v J.Osetii a pokus o druhou genocidu Osetů, pak převrat, nahrazení Gamsachurdii Ševardnadzem - ovšem aniž by měl pod kontrolou "své" vojenské jednotky, pak útok Kitovaniho a jeho hrdlorřezů na Abcházii a pokus o etnické vyčištění od Abcházů, pak protiútok kozáků a horalů...

Ze všech malérů je tahalo Rusko svým zprostředkováním příměří. Na gruzínskou žádost!

Načež po pár letech jakés-takés stability (a ekonomiclkého hnití) oranžová revoluce, další převrat, násilné obsazení Adžárie, boje v Kodorském údolí, demonstrace v Tbilisi brutálně rozmlácené Saakašviliho spec. jednotkami... To vše za pokračujícího hnití.

Zatím ani jednou nedošlo ve svobodné Gruzii k výměně presidenta jinak než pučem...

Gruzie mohla v 2008. roce přijít o stabilitu asi stejně jako padesátiletá štětka o panenství.

Roškot 31.1.2009 13:38

Re: Adieu Brusel

A co když naše diversifikace bude mít jako reakci Rusů diversifikaci odběratelů / např.Čína /. Byl by problém co ?

alter 30.1.2009 5:25

Re: Adieu Brusel

ty si objavil nové ložiská plynu doma na zahrádke.....je aj iná možnosť, ako dovoz kvapalného plynu loďami z Kataru a Iránu. To je celá diverzifikácia.

Rusko má vždy zaujem / a bude mať/ vyvážať plyn do EU, veď za to dostane pekne a hlavne včas zaplatené. Čo sa o Ukrajine nedá povedať. Nie sme na vine aj my sami, kto vyhnal cenu ropy na nerealnych 140USD za barel /Putin to nebol/ , a od toho sa predsa odvíja cena plynu, čo Rusku samozrejme vyhovuje. Prečo aj nie ? Kto by nechcel 450USD za 1000Nm3 , keď sa najdu hlupáci  čo dajú , a robia všetko pe to aby cena ropy stúpala a stúpala do nekonečne. Nedopečení 20. ročný ekonomickí experti chceli cenu až 200USD;-D;-D;-D , plyn by stál 600USD. Všetci sme sa tvárili , že to tak musí byť.

Leopold 29.1.2009 23:33

antirusimus

Ta rusofodie je už trapná.Rusové dodávku plynu platícím zákazníům přes Ukrajinu přce nepozastavili.Zastavila ji Ukrajina tím, že tento plyn na západ netransportovala a prachoobyčejně jej zabrala pro sebe.Proč by jej tedy Rusové měli poslat a nechat si jej krást a při tom si ještě nechat  nasazovat psí hlavu.Nadávejte tedy  v tomto případě Ukrajině a ne Rusům. No a Gruzii přece nezačaii Rusové.A že si  nemíní nechat stále na sebe kálet,dobře dělají.Zkrátka  Rusové s Putinem a Medvěděvem  postupovali   správně  a vedou " jedna -nula.V Davosu nyní Putin vystoupil rovněž vysoce střícně.Mohli jsme dnes na obrazovce vidět rozhovor s bývalým prezidentem USA Clintonem,který toto rovněž vstřícně konstatoval a rovněž střícně hovořil směrem k Číně.Německá kancléřka Merkelová se kladně vyjádřuje ruskému plynu dodávanému severní cestou.Lze očekávat,že i nová americká administrativa bude vřícnější,vědoma si toho,co Americce přineslo bushovské studenoválečnictví.Mám obavu,aby naši Topolánkové,Ondrové a Schwarzenberzi nebyli nakonec světově největší zastánci studenoválečnictví a nezatáhli do toho celou naši republiku a lid No a paní Bobošíková se ukazuje jako docela rozumná naše ženská politička.Ahoj.

Gaston 29.1.2009 23:30

Re: No to je velmi zajímavé

já slyším z Ruska pořád a stále nějaké výhružky! Jednou kvůli radaru (to už na nás snad měly mířit nějaké ruské rakety), pak kvůli vývozu zbraní do Gruzie. Vzpomenu si na pomoc z Ruska v 68. Ti kluci ruští, to jsou fakt prima kamarádi. No ale jsou mezi námi takoví, co stále věří a věří ruskému tam dubisku. Oni velkodušně  přecházejí naprosto arogantní způsob jednání se svobodnou ČR. Asi chtějí být (ti rusofobisti) dále nesvobodní...

energetik 29.1.2009 23:22

opravdu fundovaný příspěvek

překvapilo mne na něm, že pochází od Bobošíkové. Musí mít skutečně dobré poradce, protože článek opravdu obsahuje perfektní informace o pohledu odborníků EU na problematiku zásobování Evropy plynem v příštích desetiletích. Sám se tím jako koníčkem zabývám, a sleduji příslušné odborné články (uvažující nejen o technických a ekonomických možnostech zdrojů a tras, ale i politické stránky jejich zabezpečení) jak v západním, tak východním tisku. K doplnění je zde jen málo, snad jen to, že v Nord Streamu pod Baltem je v rámci dodávky pro RWE již počítáno i s objemem plynu pro ČR. Budování je připraveno, píše se, že na Rujaně jsou již připraveny i trouby pro položení tohoto podmořského potrubí. Pokud se mluví o potížích, jde o souhlas severských států, jejíchž teritorními vodami trasa zčásti prochází.  To by ale po doporučení EU neměl být problém. V každém případě by ČR při budoucím možném opětovném uzavření kohoutků Ukrajinou byla z RWE jištěna. Hůře je na tom Slovensko, tam všechny varianty jižních větví jsou časově vzdálenější. Nabucco se všeobecně pokládá ze všech 3 uvedených důvodů (politické, ekonomické, technické) za tu nejhorší.     

A. 29.1.2009 22:28

Re: Drahá národněfrontovní soudružko Bobošíková,

Houška, máte na výběr: Zkusit Drang nach ost nebo někam přestěhovat tohle Česko. Máte na výběr. ;-D

krokodyl 29.1.2009 22:22

Poznamka.

Pani Bobosikova zapomnela,, ze Gruzie se stala "nestabilnim" statem v roce 2008 protoze Rusko se postaralo o ztratu jeji stability. 

A. 29.1.2009 22:20

Re: hloupost plus samolíbost

No, zblízka jako déma rozhodně nepůsobí. Spíš jako pittbull s rtěnkou. Nafrněná a neustále agresivní.

Free 29.1.2009 22:16

Adieu Brusel

čím víc blábolí, tím líp. Adieu, Brusel. "..........".při dohledu na procesy na Ukrajině"....:-)))))....... Na ty už dohlíží Rusko, vážená.

Jedinou správnou cestou je diversifikace, závislost vždy představuje slabost.

Minutus 29.1.2009 21:52

Bobo for president!

Myslím to vážně. Ta paní má za ušima. A mít v čele státu ženu by byla pecka!

Dolly 29.1.2009 21:51

Paní Bobošíková

tuto energetickou esej určitě nevymyslela, ale uváděná technická fakta jsou v mnohém pravděpodobná. Navíc plynovod Nabucco je řádové rizikovější a nespolehlivější než uváděné varianty.

Minutus 29.1.2009 21:51

Re: ..a vy kretén...Re: komunistka Bobošíková promluvila

To snad ani nemá cenu .. kretén zůstane kreténem.R^

NobodyWasHere 29.1.2009 21:46

no, to je rada jako noha

přilnout k ruskému dubisku a počkat, až zase zavře kohoutek. Možná by bylo lepší se orientovat na jádro a urychlit vývoj technologií pro spalování vodíku.

BuBu 29.1.2009 21:28

Sladká Bobo - a teď tu našu . . .

. . . . .ááá . . . čerešničky, čerešničky čerešně - vy stě sa mi rozsypaly na cestě . . . . . . .

Verdi 29.1.2009 21:23

a komunisická!

Verdi 29.1.2009 21:20

Bobo je krává

jikrná

František Heczko 29.1.2009 21:01

Re: Blbost, žraloku.

Pod toto prohlášení se podepisuji také

ijn 29.1.2009 20:53

Re: Paní Bobošíková má opět pravdu!

a kdy konečně spustíme jadro v 6ti blocích s max.českých dodávek až po 90% ETE 34 pokud se využije známé VVER 1000 třetí+ generace!!! Zahájení stavby na Vládní usnesení  jaro 2009 !!!! To by měl i Sarkosy strávit, když je AREVA vyprodaná do r.2015

Jiří 29.1.2009 20:20

Re: Vzpomínám

Poměrně nerad Vám musím dát za pravdu!

Jiří K. 29.1.2009 19:41

Re: Obecně vzato

Zmínku o Čunkovi nechápu, tak mi alespoň Františku vysvětlete, proč tedy ti proradní Rusové posílali plyn všemi rourami, jenom ne těmi, které vedly přes Ukrajinu. A pak také proč potrubí tranzitního plynovodu na Ukrajině bylo prázdné, bez tlaku (a tedy bez tzv. technického plynu), který se vždy v potrubí při odstávkách ponechává, takže se nejprve muselo stovkami miliónů m2 plynu znovu natlakovat?

Frank 29.1.2009 19:21

Re: Ženská

Z vás blbce ani nikdo dělat nemusí.

Jouza 29.1.2009 19:20

Paní Bobošíková má opět pravdu!

Jen nekritický optimista může věřit,že nás spasí nějaké jiné energie než plyn,ropa a jádro.Musíme se dívat dopředu o padesát i více let .Ačkoliv se může stát zázrak a lidstvo na něco jiného příjde.Zatím věřte paní Bobošíkové,má více rozumu než někteří

František 29.1.2009 19:17

Re: Obecně vzato

Ano, špatná je Ukrajina a Jiří Čunek a všechno ostatní je svaté včetně Putina

Magor Milda 29.1.2009 19:12

Re: Já jdu na dříví

já taky, je to něco, co leží v naší moci a topení dřívím mně baví. Zatopím si v krbových kamnech, pustím televizi s úhlopříčkou 114 cm na RTL nebo Sat1 , otevřu láhvinku červeného Tempranilla ze Španělska a svět je opět v pořádku!

Magor Milda 29.1.2009 19:06

Fúze je skutečně teprve v počátcích, ale máme na to několik desítek let

a rozmělnit prostředky na větrníky a solární články může být problém. Za zcela určitých podmínek jsou solární články dobrým řešení, třeba v Africe, daleko od civilizace, lze tak začít šířit civilizaci. Větrníky mohou opět pomoci tam, kde jsou vysokonapěťová vedení vzácná třeba na dálném východě nebo na severu, kde je řídké osídlení. Uprostřed hustě obydlené Evropy jsou taková zařízení vhodná k testování, měření ale sotva k trvalému využívání. Rychlé reaktory významně zlepšují využití energie uranu, kvůli bezpečnosti byly však ve střední Evropě, třeba v Kalkaru v Německu, nakonec zakonzervovány. Na jejich vývoj by bylo rozumné, využít nějaký prostor na Sibiři, kde to nebezpečí pro husté osídlení není tak velké. Má to ovšem i politické dimenze.

Dosud se ukázalo, že s velkým vypětím sil, třeba ve válce, udělala věda a technika i velký pokrok. Je třeba naše síly soustředit na energetiku, pak z toho (snad) také něco bude.

Jiří K. 29.1.2009 18:52

Obecně vzato

má Bobošíková pravdu.

Nabuko je šílená fantasmagorie ekonomicky i geograficko-politicky. Trochu moc drahá a nespolehlivá hračka.

Problémy nejsou a prakticky nikdy nebyly se spolehlivostí dodávek z Ruska, problémy jsou s tranzitními zeměmi, tedy přesněji řečeno s tranzitní zemí, zejména od doby, co se (prý) stala "demokratickou a prozápadně orientovanou" - spíše však spekulující, vydírající, neplatící a ještě k tomu kradoucí (důkazem jsou mimo jiné ty zmizelé stovky miliónů kubíků tzv. technického plynu) zemí.

Pokud jsou dodávky bez tranzitu, problémy nejsou a nikdy nebyly. Bylo tomu tak s dodávkami pro západní státy za dob SSSR a studené války, bylo tomu tak i za letošní krize, kdy dodávky do odbojné Gruzie či pobaltských států fungovaly bez jakýchkoli problémů, stejně tak jako tranzit přes "nedemokratické a ne-prozápadní" Bělorusko.

Pravda by se neměla ignorovat jenom proto, že ji napsala (zde) neoblíbená BoBo.