26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 10.8.2006 22:56

Re: napodobne - Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

1/Omlouvám se za spojení "nepřiměřený zisk", neboť souhlasím, že je to blbost (omluvitelná jen v regulovaných odvětvích). Správně měla být tučná věta: Sám dokazujete, že zisk ČEZu je neobvykle vysoký.

2/ Tržní hodnotu lze určovat více způsoby. Ubezpečuji vás, že při koupi většího balíku (případně většinového) bude cena na burze jen podpůrná. Prodávající a kupující ji budou určovat ze současné hodnoty finančních toků (z nichž rozhodující je zisk - tedy prakticky ze zisku).

5/ Dvě vady, neboť a/ musí být licencován,  b/ pokud nekonkuruje výroba (a chcete tvrdit že zítra se může vyrojit 10 návrhů na výstavbu 500 MW elektráren a všichni budou licencování?), nemá kdo konkurovat. Ani tisíce prodejců aut, nakupujících u Škodovky výrazně ceny aut neovlivní. Ovlivní je až auta od dalších výrobců. Jenže elektřinu ve větším prostě nelze současními sítěmi dovést.

Takže v bodě 5/ s vámi obecně souhlasím. Ale pro elektroenergetiku v současných českých podmínkách (a částečně ani v evropských) vaše tvrzení neplatí.

vita 10.8.2006 17:33

Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Poslyšte, vladíku, slyšel jste někdy takové zkratky jako je E.ON nebo EdF? slyšel? Tušíte, co (koho) znamenají?

Tak jak můžete plácat takové hovadiny o dominantním výrobci?

Nebo jste ještě nepřišel na to, že nikdo a nic nebrání takovým výrobcům prodat elektřinu našim distributorům? Podle vás zajisté mnohem levněji než ten moloch ČEZ, že... Ale pokud to nevíte, pokud nevíte, že si můžete i vy osobně, resp. vaše domácnost vybrat distributora, že jste-li v oblasti obsluhované distribučkou ČEZu, můžete si sjednat smlouvu s E.ONem nebo PRE (za níž stojí EdF) - je to jen a jen vaše neschopnost zjistit si informace. Už to platí 8. měsíc.

Jenže vy budete raději nadávat na Grégra a vládu, na kohokoli, jen abyste nemusel přemýšlet. Někoho to bolí, já vím...

pavel 99 10.8.2006 18:00

Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Vládím zná pouze zkratky jako NEP, pětiletka a podobné.

vita 10.8.2006 18:18

Re: Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Kdyby NEP! To byl takový perestrojkový pokus 70 let před perestrojkou...

Jenže když si Rusové vzpomněli, jak NEP dopad, tak už na perestrojku nešli...

Možná tak ÚV KSČ, SPK, ÚKRK a podobné zkratky... ten 5LP je taky pěkná zkratka.

Všímáte si, jak se v téhle zemi skoro všichni deklarují co puncovaní pravičáci, ale přitom požadují levicovou regulaci i toho, co je blbost regulovat? I tam, kde já (přiznaný levičák) uznávám, že trh to vyřeší nejlíp, na rozdíl od školství nebo zdravotnictví?

pavel 99 10.8.2006 18:33

Re: Re: Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Když čte člověk ty zkratky, tak je to zábava. (Takový ÚKRK mne rozesmál - po chvíli jsem si dokonce vzpomněl, co to znamenalo - ovšem slovně - významově nikoli.) Když si představím, že toho byly plné noviny každý den.....

Jinak to je klasická ukázka "pravičáků" co si sedli na zadek a čekali jak se o ně "kapitalismus" postará. A on se nepostaral (mrcha) a přišlo rozčarování.

vládík 10.8.2006 23:07

Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Pane kolego, toto vše vím.  Kolik přenesou naše přeshraniční vedení?  Jen pár desítek MW nad hodnoty nezbytné pro regulační rezervy. Proč myslíte, že se s přenosovou kapocitou (přeshraniční) obchoduje.

Nemohu nakoupit od E.ON, tím méně od EdF. Nenašel jsem je v seznamu obchodníků s elektrickou energií.  Mohu ovšem nakoupit od JČE (to je myslím E.On), nebo PRE. Od koho myslíte, že nakupují oni?  Jestli chcete tvrdit takovou pitomost, jako že PRE od EdF (to by bylo - jádro), pak mě okamžitě přestaňte poučovat.

Když nakupovat, tak na severu či SV (má-li to být konkurenční). Jenže jak "dotáhnout"?

A vy chcete tvrdit, že popsaný Grégrův krok byl protržní. To snad opravdu ne. Nesouhlas s vládními kroky nemusí být nutně lenost myšlení, ale může to být i naopak. Zřejmě vám jde o to, kterou vládu kritizuji (myslím jaké barvy). To je ovšem váš problém. Můj mozek funguje bez toho barevného vidění.

pavel 99 10.8.2006 23:20

Re: Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Proč byste musel dovážet? Poku djsou ceny "nadsazené" tak není problém investovat do zdrojů. (Navíc - jak píšete - jste chráněn faktickou nemožností dovozu před konkurencí - tedy směle do toho!)

pavel 99 10.8.2006 23:52

Re: Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

A mimochodem - kdosi se tady rozčiloval, že ČEZ masivně vyváží a zatěžuje tím přeshraniční profily - tudíž pokud přes ně současně DOVEZETE, tak je vlastně odlehčíte. Takže ta kapacita zase tak omezená (na dovoz) nebude, že?

pepisto 10.8.2006 15:22

Tak tak

koho chleba jíš toho píseň zpívej.To říkala už moje bába.

tygr007 10.8.2006 16:56

Re: Tak tak

* podle sebe soudim tebe

* blbost lidska je nekonecna

to zase rikala moje baba

Ken 10.8.2006 14:08

Cena elektřiny

Je drahá nebo levná? Někdo ji srovnává s cenami evropskými? Pak je levná a má pravdu, ale je tu jeden aspekt na který bychom neměli zapomenout a to je průměrná mzda. Pak cena za elektřinu vychází trochu jinak.

Průměrná mzda: Dánsko-3440Eu, Rakousko-2034Eu, Česko-560Eu

Cena el. na 100kWh: Dánsko-23.2Eu, Rakousko-13.91Eu, Česko-8.7Eu

      

Skepticus Maximus 10.8.2006 14:50

Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

co tu níže tvrdil, že na cenu elektřiny mají platy minimální vliv ;-D

jonáš 10.8.2006 15:19

Re: Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

Zprostředkovaně přes koupěschopnost publika jistě .. ale pak holt je odvětví méně ziskové a nemůže si dovolit dostatečné investice do nových technologií. Natož zvyšovat zaměstnancům platy -- začarovanej kruh.

Skepticus Maximus 10.8.2006 16:37

Re: Re: Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

Zatlačil jsem slzu, jak jsou chudáci zaměstnanci ČEZu špatně placení a jak si ČEZ nemůže dovolit investice do nových technologií ;-D

jonáš 10.8.2006 16:44

Re: Re: Re: Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

Hm, a myslíte že Siemens prodá nový trafo do rozvodny ČEZu za polovic než EONu?

Skepticus Maximus 10.8.2006 16:50

Re: Re: Re: Re: Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

Proč by to dělal, když vidí, že mu nedělá problém skupovat celé energetické sítě a zařízení v zahraničí? ;-D

jonáš 10.8.2006 17:32

Re: Re: Re: Re: Re: Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

První čtyry slova jsou správně, zbytek je zbytečnej.

vita 10.8.2006 17:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

A první čtyři slova platí taky pro ČEZ. Proč by prodával za lacino nějakýmu Skeptikusovi, kterýmu by to bylo stejně drahý, když může prodat dráž germánovi, nezkaženýmu socialismem?

No proč?

Skepticus Maximus 10.8.2006 19:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hlavně, ať se k tomu vyjádří ten jouza,

Protože je Skepticus Maximus spolumajitelem firmy, který se podílel na jejím vzniku, Vy rozumbrado a nechce jí být teď okrádán, protože nějaká zdivočelá tlupa prostoduchých zlodějíčků si myslí, že našla recept na fungování světa a jak v něm pohodlně žít.

Milan 10.8.2006 13:56

Když se jaderní fyzikové pletou do ekonomiky

Po přečtení Vašeho příspěvku si vždy připomenu snahu pracovníků JE o co nejlepší a největší výhody musíte se ukázat jak ČEZu ppomáháte). Zatímco průměrná mzda u nás nedosahuje ani 50% mzdy v EU, nejslabší členské země nevyjímaje, ČEZ vždy argumentoval, že cena energie se musí dostat na stejnou úroveň. U obchodníků jste zapomněl dodat, že v 80% to jsou pracovníci distribučních společností, ze kterých byl vyčleněn obchod.

Jako pracovmníka ČEZu by Vás také mělo zajímat jak a za jaké ceny se realizuje export a kdo ho provádí (Coal Energy) a co se za tím skrývá. Pokud to nevíte, tak 60% exportu se prodává přes jednu soukromou firmu se třemi zaměstnanci. Proč, když ČEZ má celé patro obchodního oddělení a dokonce pro ně staví novou budovu. A co terpve ceny exportu. Pokud máte možnost nahlédnout do smluv pro Slovensko tak budete překvapen. A tovše májí uradit spotřebitelé všech úrovní v ČR.

Jako bývalý pracovník ČEZ se za Vás stydím. ale to si musíte přebrat sám!

Jirka 10.8.2006 15:41

Re: Když se jaderní fyzikové pletou do ekonomiky

Argumentovat cenou nových elektráren není správné. Ve vykázaném zisku jsou již zahrnuty odpisy (disponibilní zdroje) stávajících elektráren. Tyto zdroje slouží každému normálnímu podnikateli pro obnovu investic. Porovnávat pouze cenu produktu bez ohledu na náklady na jeho výrobu je zvěrstvo. To je pak jako argument České pošty, kolik že stojí porto v Německu a jak je stále levné u nás (a co náklady na pošťáky....) Obecně je ale elektřina něčím, co umíme relativně levně vyrobit a venku dobře prodat - jako např.auta - tak proč se vývozu bránit.

pavel 99 10.8.2006 16:33

Re: Re: Když se jaderní fyzikové pletou do ekonomiky

kolik let se odepisuje elektrárna?

jonáš 10.8.2006 16:43

Re: Re: Re: Když se jaderní fyzikové pletou do ekonomiky

To nevim, ale většina těch uhelek ze šedesátých let už nejspíš odpisy negeneruje .. nemluvě o tom že další Temelín už nebude za stovku, ale spíš za dvě a víc, bude-li vůbec.

tygr007 10.8.2006 19:39

Re: Re: Re: Re: Když se jaderní fyzikové pletou do ekonomiky

Jaka je realna hodnota onech 96mld investovanych prevazne v 90tych letech v korunach poloviny roku 2006?

Rostislav Zídek 10.8.2006 13:17

Vážený autore,

při zisku 20 mld. Kč vám na investici 100 mld. půjčí každý. Ten zisk není malý a to se ho ČEZ vytrvale snaží rozpouštět do odměn, mezd a (podle toho, čeho jsem byl svědkem) do zadávání předražených zakázek. Co mě však dorazilo je Vaše tvrzení, že z ceny elektřiny jde téměř pětina státu (DPH). Tato téměř pětina je přesně 15,97%, což je méně než jedna šestina (16,66%).

Po přečtení Vašeho článku mám pochybnosti nejen o Vašich počtářských schopnostech.

Delfín 10.8.2006 13:32

Re: Vážený autore,

Jenze statu nejde pouze DPH, ale i "ekologicke" dane na podporu OZE.

Rostislav Zídek 10.8.2006 13:45

Re: Re: Vážený autore,

Pokud vím, tak "ekologické" daně naštěstí doposud zavedeny nebyly.

Delfín 10.8.2006 13:51

Re: Re: Re: Vážený autore,

Ekologicka danova reforma jeste neprobehla (prapodivne zapocteni externalit), ale jiz platime v cene elektriny podporu OZE.

jezevec 10.8.2006 14:18

Re: Re: Re: Vážený autore,

že ne?

a co jsou desítky milionů dotací jindřichohradeckých a jiných fafrníků, povinné výkupy elektřiny z ekozdrojů za naprosto nereálné ceny, dotace na solára a podobné nesmysly?

Ladislav N. 10.8.2006 15:44

Re: Vážený autore,

Jenomže autor nepsal o DPH, ale o daních odvedených státu. Zkuste si to nejdřív promyslet, než začnete zpochybňovat jeho počtářské schopnosti. ;-)