26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Flasi 10.8.2006 10:18

Re: Klasický lobismus

Lepsi lobismus, nez vas zcela pomyleny prispevek. Spotreba energie na hlavu je v CR nizsi nez v zapadni Evrope. O prodeji elektriny za cenu ocistenou od nakladu nema smysl ani psat.

Lájoš B 10.8.2006 11:11

Re: Re: Klasický lobismus

a ten přebytek ve výši desítek procent ?

Flasi 10.8.2006 11:20

Re: Re: Re: Klasický lobismus

A co je s prebytkem mezi 20-25%? Prodava se za trzni ceny. Prodava se za cenu, kterou dana elektrina zrovna v te denni dobe ma. Nekdy je to levneji, nekdy je to draz nez je prumerna cena. To uz holt vyplyva z logiky veci.Myslite, ze by elektrina mohla byt pro nas levneji, kdyby CEZ nic nevyvazel? Muzeme se bavit o tom jestli je nutne vyvazet elektrinu a s ni zivotni prostredi. Ovsem treba vyvazet auta (velmi energeticky nakladna vyroba) se nestydi nikdo. Lakat sem turisty, aby tady spotrebovavali elektrinu v hotelich a ve vlacich a vsude kudy chodi se taky nikdo nestydi. Proc by se mel by se stydet CEZ, ze vyrabi vic elektriny nez spotrebuji obcane CR?

Lájoš B. 10.8.2006 12:53

Re: Re: Re: Re: Klasický lobismus

ČEZ se nemusí stydět vyrábět elektřinu na vývoz, pokud ovšem zároveň nebudeme krmeni tím, že nemáme šanci nikde nic uspořit - jen ,podle autora článku, něco malinko přibrzdit. 20-25% je přebytek jak prase a reprezentuje produkci celého Temelína. Ten přebytek nás už stál minimálně 100mld. a bude to určitě ještě sakra hodně za vyřešení problému s jaderným odpadem. Takže by oko 200mld. Ta částka vyřeší problém s důchodovou reformou a to na sakra dlouhou řadu let. Takže žádná marginálie, ale věc na řádné přemýšlení, kde jsou priority.

vita 10.8.2006 13:11

Re: Re: Re: Re: Re: Klasický lobismus

Ale člověče, kdo vám brání šetřit? Vám osobně? Nakupte zářivky místo žárovek, zametejte místo vysávání, perte na valše... Nakonec můžete použít petrolejky a odpojit se odˇ"zlého ČEZu" úplně.

Brání vám v tom někdo?

Chcete šetřit - tak šetřete! Na svém a za svoje.

Já vím, že rakušáci a Němci (jakož i velmi zelení Švédové) "šetří" už tak 30-40 let. S tím výsledkem, že 8M Rakušáků spotřebuje tolik, jako 10M Čechů. Němci o trochu (na hlavu) víc. Švéďáci 3x víc než Češi. Ale pokud chcete šetřit - vaše věc. Třeba na něco geniálního přijdete.

Skepticus Maximus 10.8.2006 13:58

No vidíte vito to nic neřeší,

protože Vám tento monopolní podnik zvedne paušální platby a neuděláte nic(jako např. již zmiňovaný telecom). Zkrátka tento nenažraný monopol řízený překabátěnými komunisty a zpoloviny vlastněný státem je třeba vzít u huby a regulovat, ať se Vám to líbí nebo ne.

pavel 99 10.8.2006 16:40

Re: No vidíte vito to nic neřeší,

Když odpojíte přípojku tak Vám nemá co zvedat.

Lájoš B 10.8.2006 17:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasický lobismus

To jste s tou demagogií už přehnal. Autor píše, že nemáme kde šetřit, ba naopak. Vy píšete, že naše spotřeba je 8:10 s Rakušákama a stále nikdo nepřipustil možnost ušetřit objem exportu. Takže šetřit je kde a zatraceně hodně.

A na závěr bych prosil o sjednocení pojmů. Šetřit objem vyrobené elektřiny na území ČR a tím šetřit naše neobnovitelné zdroje a životní prostředí.

vita 10.8.2006 18:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klasický lobismus

Ach tak - to jsem skutečně nepochopil. Ano, moc se mi líbí představa Talijánů a rakušáků, jak sedí pár měsíců potmě, protože jsou "ekologičtí" a my si nenecháme na sobě parazitovat.

Akorát by mě zajímalo, jak chcete zařídit, aby v Česku vyrobená elektřina v Česku zůstala. To přesekáte dráty ven?

vita 10.8.2006 13:24

Re: Re: Re: Re: Klasický lobismus

Kdyby ČEZ nevyvážel, kdyby se přesekaly dráty na hranicích, možná by cena klesla. Zatím.

Někdy si tak sním o tom, že se česká elektřina už nevyváží do Rakous a Německa a nechali jsme místňáky povařit se v jejich "ekologické" blbosti. Dost by mě zajímalo, jak dlouho by Rakušanům vydržela jejich antiatomovst a Němcům jejich nadšení pro VěE, kdyby byli odkázáni na vlastní zdroje.

Ale to jen takové snění...

Delfín 10.8.2006 10:19

Re: Klasický lobismus

Jinak nejake info o spotrebe na

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2006030401

Lájoš B 10.8.2006 11:02

Re: Re: Klasický lobismus

tak to já mám jiná data. Stačí napsat do google energetická náročnost  a už se to na mě sype. Hned první odkaz http://www2.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/V.2_energeticka_narocnost_narodniho_hospodarstvi, hmmmm. Jiná metodika a hned jsme na chvostu, že ?

Flasi 10.8.2006 11:14

Re: Re: Re: Klasický lobismus

Uz tisickrat se to vysvetlovalo, takze to nepochybne vite. Energeticka narocnost je predevsim ekonomicky ukazatel. A zohlednuje predevsim to, ze stejna energeticky narocna sluzba (napriklad upeceni chleba) vytvori v bohatsich zemich vice HDP nez v zemich relativne chudsich. A pak take vypovida o strukture ekonomiky. Prumysl vytvori jednotku HDP proste energeticky narocneji nez zemedelstvi nebo sluzby.

Ono kdyz je v Nemecku reditelstvi firmy a vyvoj, to se jim tam snadno generuje HDP za nizkou spotrebovanou energii kancelarich v klimatizacich a pocitacich, kdyz ma firma v CR vyrobu.

Skepticus Maximus 10.8.2006 12:11

Flasi

podle té tabulky spotřeba v ČR dlouhodobě klesá.

Flasi 10.8.2006 12:23

Re: Flasi

Neklesa spotreba, ale pomer spotreby a HDP.

Nevsiml jste si, ze za cesky prumerny plat si toho v Nemecku dlouhodobe koupite vic a vic? Neboli, ze pri dlouhodobe vicemene konstatnim kurzu koruny a marky byla v Nemecku nizsi inflace? A prave od pomeru cen a platu se tenhle ukazatel odviji nejvice. V cem vidite problem?

Skepticus Maximus 10.8.2006 12:56

Re: Re: Flasi

Klesá spotřeba energie k HDP, takže problém je ve výhledovém strašení ČEZu o potřebnosti daleko větších investic. Jinými slovy výroba je méně energeticky náročná a to dlouhodobě a její objem neroste žádným překotným tempem rovněž dlouhodobě. Zato výdaje na konečnou spotřebu rostou, zvláště u elektřiny :-/

text

Všiml jsem si nadhodnoceného EURA, které lehce kleslo a snížení růstu životní úrovně v SRN za to samé období díky odlivu investic na východ apod.

Včem vidím problém jsem tu x-krát opakoval.

Ladislav N. :-))) 10.8.2006 16:30

Re: podle té tabulky spotřeba v ČR dlouhodobě klesá.

Hlavně že ČEZ ohlašuje rekordní spotřebu elektřiny v ČR... To si nedokážete sehnat aktuální informace?8-o

beny 10.8.2006 10:06

Statistika

Ze statistiky Eurostatu vyplývá,kdo kolik zaplatí eurocentů za KWh.

Ale nepíšete už např.že v Německu vydá občan na el. energii 2 - 3% mzdy,zatím co u nás občan vydá v průměru 14 - 15 % svého platu. Takže to co zde uvádíte je sice pěkné leč zavádějící.Proto celý článek považuji za populistický a tedy značně nevěrohodný.

                                        S pozdravem   :-/:-/

krmič 10.8.2006 13:26

Re: Statistika

Ale to přece platí u skoro každého zboží. Ceny jsou u nás přibližně stejné jako ve světě a platy máme nižší. Proč by zrovna u elektrické energie měla platit výjimka? A nerozumím těm úsporám: zisk firmy nesmí klesnout, takže když bude menší spotřeba, musí se zvýšit cena za jednotku (tohle jsme si přece už vyzkoušeli u vody).

Daneš Burket 10.8.2006 17:32

Re: Statistika

A to, že je u nás například elektronika nebo oblečení dražší než v Německu Vám nevadí?

:-/

QEntity 10.8.2006 9:36

...

No sláva:-D...  Je dobře, že v této zemi >-jsou i lidé, kteří rozumí problematice R^....

Skepticus Maximus 10.8.2006 9:28

Zajímavé, kolik finančně zainteresovaných obhájců zlodějského ČEZu se tu objevilo :-(

:-/

Delfín 10.8.2006 9:32

Re: Zajímavé, kolik finančně zainteresovaných obhájců zlodějského ČEZu se tu objevilo :-(

Asi je zbytecne vysvetlovat, ze "financne zainteresovany" nejsem. Stejne mate svoji pravdu. Jinak nejake vecne argumenty nejsou?

vita 10.8.2006 9:37

Re: Re: Zajímavé, kolik finančně zainteresovaných obhájců zlodějského ČEZu se tu objevilo :-(

Pochopitelně, že nejsou.

Ono se totiž těžko argumentuje proti skutečnosti. Takže kde by si pán s neodpovídajícím nickem nějaké argumenty napískal? On prostě VÍ jak to je, kdokoli tvrdí něco jiného, je zaprodanec a samozvanec - a přes to vlak nejede. Vždyť přece Guru VÍ!!! Co je proti tomu nějaká skutečnost...

Skepticus Maximus 10.8.2006 10:06

vito, pochybujete, že slunce svítí nebo že se střídá den a noc?

Asi ne, viďte? A zrovna tak já i při mé maximální pochybovačnosti se nedomnívám, že ČEZ nezneužívá svého monopolního postavení, zvláště, když to ty parodie na management a akcionáře dělají tak očividně.

Flasi 10.8.2006 9:36

Re: Zajímavé, kolik finančně zainteresovaných obhájců zlodějského ČEZu se tu objevilo :-(

Financni zainteresovanost? Jste dnes nejaky mirny. Nedala by se z toho udelat vlastizrada - obhajovat CEZ, ktery okrada obcany nasi vlasti? Vy jste na tyhle veci expert.

Nebo neni nahodou v tomto pripade naopak vlastizrada psat proti CEZu, ktery patri nasi vlasti?

:-)

QEntity 10.8.2006 9:38

...

Je zajímavé, že nedokážete oponovat ani pomocí těch nejjednodušších faktů....Rv A přesto Vám nevadí se tu veřejně ztrapňovat....

Skepticus Maximus 10.8.2006 9:42

Všem propagátorům, kteří se raději hlásí k prostoduchosti, než aby přiznali finanční zainteresovanost

Děkuji, že jste se sami přihlásili a fakta máte v příspěvcích níže a ve statistických ročenkách.

vita 10.8.2006 9:43

Re: Všem propagátorům, kteří se raději hlásí k prostoduchosti, než aby přiznali finanční zainteresovanost

Kdeže máme ta fakta? Že by ve vašich blbých a prolhaných (nedokážu odhadnout co více) příspěvcích?

Ohohohó!

Skepticus Maximus 10.8.2006 9:45

vito hrajete blbě blbého, chce to více přidat na důvěryhodnosti

Takto můžete vystupovat maximálně na vesnické pouti jako klaun ;-D