26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 11.8.2006 18:00

Re: Re: Re: Re: Re: vito přestaňte už blbnout s tím trhem :-(

Druhý váš rozumný příspěvek tohoto dne.

Ale nezoufejte, NĚKDY se trefit musíte, to ještě neznamená, že byste nabíral inteligenci. To je jen statistika...

Daneš Burket 11.8.2006 10:35

Re: Nebojte se, už dokončuji na toto téma článek.

Myschi,

dnes se výjimečně nemýlíte

;-)

pavel 99 10.8.2006 23:52

Re: Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

A mimochodem - kdosi se tady rozčiloval, že ČEZ masivně vyváží a zatěžuje tím přeshraniční profily - tudíž pokud přes ně současně DOVEZETE, tak je vlastně odlehčíte. Takže ta kapacita zase tak omezená (na dovoz) nebude, že?

tygr007 10.8.2006 23:32

Re: Neblázněte tygre007

No a co? Trh neselhava, selhavaji jeho ucastnici, ke svemu neprospechu. Moznost kartelovych dohod vzdy existuje, ovsem nein stabilni - viz veznovo dilema. NAvic cim vice kartelovych dohod, tim vetsi prostor pro novou konkurenci, pokud Vasi genialni Bitterwisseni neznemozni vstup novych subjektu na trh. To zhusta cini a argumentuji stejne jako VY. Prospech z toho pak maji ony kartelove skupiny a dalsi natlakove skupiny, kterymi se ohanite.

Cili nejdrive skrsze regulaci vytvorite problem a pak navrhnete reseni, ktere ho zhorsi.

V realnem svete funguje konkurence velice dobre, prestoze se prirozene prodavajicim nelibi. Jenze na to se jich trh nepta.

pavel 99 10.8.2006 23:20

Re: Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Proč byste musel dovážet? Poku djsou ceny "nadsazené" tak není problém investovat do zdrojů. (Navíc - jak píšete - jste chráněn faktickou nemožností dovozu před konkurencí - tedy směle do toho!)

vládík 10.8.2006 23:07

Re: Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

Pane kolego, toto vše vím.  Kolik přenesou naše přeshraniční vedení?  Jen pár desítek MW nad hodnoty nezbytné pro regulační rezervy. Proč myslíte, že se s přenosovou kapocitou (přeshraniční) obchoduje.

Nemohu nakoupit od E.ON, tím méně od EdF. Nenašel jsem je v seznamu obchodníků s elektrickou energií.  Mohu ovšem nakoupit od JČE (to je myslím E.On), nebo PRE. Od koho myslíte, že nakupují oni?  Jestli chcete tvrdit takovou pitomost, jako že PRE od EdF (to by bylo - jádro), pak mě okamžitě přestaňte poučovat.

Když nakupovat, tak na severu či SV (má-li to být konkurenční). Jenže jak "dotáhnout"?

A vy chcete tvrdit, že popsaný Grégrův krok byl protržní. To snad opravdu ne. Nesouhlas s vládními kroky nemusí být nutně lenost myšlení, ale může to být i naopak. Zřejmě vám jde o to, kterou vládu kritizuji (myslím jaké barvy). To je ovšem váš problém. Můj mozek funguje bez toho barevného vidění.

vládík 10.8.2006 22:56

Re: napodobne - Re: Umíte napsat něco jiného, než blbosti?

1/Omlouvám se za spojení "nepřiměřený zisk", neboť souhlasím, že je to blbost (omluvitelná jen v regulovaných odvětvích). Správně měla být tučná věta: Sám dokazujete, že zisk ČEZu je neobvykle vysoký.

2/ Tržní hodnotu lze určovat více způsoby. Ubezpečuji vás, že při koupi většího balíku (případně většinového) bude cena na burze jen podpůrná. Prodávající a kupující ji budou určovat ze současné hodnoty finančních toků (z nichž rozhodující je zisk - tedy prakticky ze zisku).

5/ Dvě vady, neboť a/ musí být licencován,  b/ pokud nekonkuruje výroba (a chcete tvrdit že zítra se může vyrojit 10 návrhů na výstavbu 500 MW elektráren a všichni budou licencování?), nemá kdo konkurovat. Ani tisíce prodejců aut, nakupujících u Škodovky výrazně ceny aut neovlivní. Ovlivní je až auta od dalších výrobců. Jenže elektřinu ve větším prostě nelze současními sítěmi dovést.

Takže v bodě 5/ s vámi obecně souhlasím. Ale pro elektroenergetiku v současných českých podmínkách (a částečně ani v evropských) vaše tvrzení neplatí.

vládík 10.8.2006 22:40

Můžete upřesnit mé žvatlání?

1. Mluvil jsem o tom, jestli je zisk ČEZu vysoký (a porovnával jsem ho jako podíl na tržbách - běžný ukazatel).  Dále jsem kritizoval nesmyslné poměřování, zda je zisk úměrný tržní kapitalizaci (protože je to naopak - tržní kapitalizace vyplývá ze zisku) .  A polemizoval jsem s tvrzrním, že ČEZ není až tak dominantním výrobcem.   V čem tedy spočívá mé žvanění?

2. Ubezpečuji vás, že princip obchodu s elektřinou (což vy asi nazýváte "základní tržní princip propojených sítí") znám dokonale.  K vašemu tvrzení: a/ každý nemůže nakoupit , obchod mohou provádět jen licencovaní obchodníci;   b/  v zahraničí nemůže obchodník nakoupit libovolné množství elektřiny - v sumě lze nakoupit jen tolik, kolik proteče přeshraničními vedeními - a to je setsakra málo; proto toto množství nemůže výrazně ovlivnit tuzemskou cenu. A jsme zas u dominantního výrobce.

3. Doporučuji propříště a/ číst trochu pozorněji, abyste nekritizoval to, co v článku není;  b/ netvrdil o někom, že něčemu nerozumí, co vy jste pravděpodobně viděl z rychlíku.

mik 10.8.2006 22:26

Re: Vše se odkecá

Běž domů Ivane, čeká tě Nataša, Běž domů Ivane a už se nevracej!

Ivan 10.8.2006 21:40

Vše se odkecá

Kdo to tady píše za nesmysly,proč pořád slyšíme slovo v cizině,jak se to hodí,viďte.Ale o platech u nás už s cizinou nesrovnáváte.Nebojte,on se Vám všem energetickým monopolům brzo střihne tipec a budete vymýšlet zákony,aby Vám zase lidi platili,tak to jste vedle.Tak jak Vám Američani zakázali dovoz do ČR automobilů Hunday na Oxygen a pod.,o tom jste ticho a raději dál ani nepíši,jen prosím lidi,nenechte se manipulovat.

Mysch 10.8.2006 21:09

Nebojte se, už dokončuji na toto téma článek.

uz se tesim, bude tam stat ze se vlastne vubec nic nestalo, jen hlavni inzenyr si rozlil horky kafe, a ekoteroristi z toho udelali katastrofu.

pavel 99 10.8.2006 21:07

Re: Re: Re: pavle 99 už se více neztrapňujte

"...Ne, presentuji tu, že vlastník si se svým majetkem může nakládat, jak se mu zlíbý ke svému prospěchu..." - to jen demonstruje míru Vašeho nepochopení.

František Klouček 10.8.2006 21:05

ČEZ

Pane Burket(e) neobhajujte své chlebodárce, a už vůbec není hezké obhajovat monopol.Jako živnostník bych také velice rád disponoval výrobními poŕostředky,které bych dostal od společnosti "darem" nebo snad ČEZ sé rozvodny a vedení vybudoval ze vých tržeb?Nevím kolik dnes platím za kWh a není to pro mne důležité, šetřím energií a to je významné.Jenom mi vadí když například v Mladé Boleslavi podruhé během psledních 10- let distribuční závod dakrát rekonsturoval svoji budovu,nevím jak je to jinde.Nebo vybudoval obvodovou služebnu v Katusicích,podle mého odhadu za 20 milionů a dnes není nijak využívána.Tam nám naskakují haléře za kWh.Kdyby totiž nedej bůh někoho z ČEZu napadlo postavit v Praze nejvyšší mrakodrap na světě, bude stát kWh 100.-Kč a nikdo s tím nic nenadělá.Proto nechte zákazníky  bouřit, to je totiž jediná možná regulace ceny.

pavel 99 10.8.2006 21:02

Re: Fajn pavle 99 tak, mi najděte definici "dipolu" :-)))

no ještě existuje pojem "kartel". Význam doufám naleznete sám.

herdekbabka 10.8.2006 20:51

mno - výši ceny bude možno porovnávat, až budeme také na euru a relace budou srovnány.. Doposavad pořád platí kurzový rozdíl -

M. Zima 10.8.2006 20:50

Nejste sám, mě zase v Praze

z ničeho nic zapojili byt přes pojistku na osvětlení domovní chodby a zmizeli, takže potom již dva obyčejné spotřebiče tu pojistku vyrazili. Dohadování s jejich linkou bylo, jak jste popsal, nic nevěděli.

čenda 10.8.2006 20:41

čez a zákazníci

Dobrý večer,

včera nám zaměstnanci CEZU - VČE přendávali elektroměr ze zdi na sloupek v plotu. Připadal jsem si jako za totáče. Naprosto neochotní a neschopní lemplové přijeli s asi tak sto let starou multikárou a práce byla systém DODO. Musela jim asistovat montážní firma, která nám dělala elektroinstalaci (naprosto odkonalí profíci). Kdyby tady nebyli ti naši, tak jsme bez elektřiny dodnes. Jen pro zajímavost, elektroměr museli zapojit moji elelktrikáři a dodnes není zaplombován. Tomu říkám služba zákazníkům.

Jinak, pokud jste někdo něco podobného absolvoval, tak víte co je to za idioty, kteří žádost pošlou na zákaznocké centrum do Plzně, ti ale o tom nic neví a pošlou to zpět do Pardubic. Potom se začne pracovník VČE zajímat o co jde a po telefonu si s vámi popovídá. Na základě vydá rozhodnutí, ale na něco jiného než chcete - a teprve poté někoho donutíte, aby se přijel podívat, co vlastně chcete. To za minutu vyřídíte. Pak si vyměníte čísla mobiů a už to nabere obrátka.

ČEZ bohužel nenapadlo dát na internet informace pro zákazníky a ma debilní inforlince vám neřeknou ani telefon na kohokoliv, kdo sedí 100 m od vás a s kým by se to dalo vyřešit rychle. Stejně nakonec postupně zjistíte mobilní čísla na potřebné lidi, ale ani zvás dělají blbce.

Je třeba se na ceny dívat i z pohledu toho co se za to nabízí. A ČEZ zatím zákazníkům nabízí jen Trabanta, ale chce za něj cenu jako za BMW.

Skepticus Maximus 10.8.2006 20:31

Re: Re: tygre007

Ad 1/ Teoreticky ano, ale prakticky ne, protože se často náklady zdvojují a konkurence nutí hráče na trhu všechno šidit. Takže se nám ve finále může stát, že budeme sice svítit, ale jen těsně předtím, než umřeme na nemoc z ozáření ;-D

Ad 1b/ Ne, ta cháska ve vedení ČEZu, potažmo státu, se stará jen o svůj zisk a o zájmy úzké skupiny minoritních vlastníků. Pro většinové vlastníky je lepší, když nepromrhají svůj kapitál díky cenám vlastního podniku a investují ho do toho, co uznají za vhodné. Do státu nemá cenu cpát peníze a do ČEZu rovněž. To byste jako liberál měl obhajovat především ;-D

Ad 2/ Uf, teď jste to vážně objasnil ;-D

Ad 3/ Ne a co to krytí úvěru třeba na Temelín, to není podpora? A co ta výstavba elektráren za socialistického běsnění, to nebylo ze státního rozpočtu. Nebo si myslíte, že se tu ČEZ vyloupnul ze vzduchoprázdna až po revoluci a vše bylo křišťálově čisté a jasné? Vybodněte se na omílání mantry o tom, že nikde v rozpočtu ...bla, bla, bla. O to vůbec nakonec nejde. Ten podnik je náš a není důvod, abysme ho vykrmovali více než je nutné.

Skepticus Maximus 10.8.2006 20:12

Re: Re: pavle 99 už se více neztrapňujte

Ne, presentuji tu, že vlastník si se svým majetkem může nakládat, jak se mu zlíbý ke svému prospěchu a to je sakra rozdíl. Vy jen nemůžete překousnout, že zde je pořád ještě většinovým vlastníkem 10 miliónů lidí(občanů ČR) a ne těch pár supr vychcánků ve vládě a vedení ČEZu.

Skepticus Maximus 10.8.2006 20:06

Neblázněte tygre007

Ten trh nefunguje vždy a všude. Prozradím Vám malé tajemství, on nefunguje nikde a selhává vždy, někdy více někdy méně. Záleží na okolních podmínkách a ty jsou vždy ovliněny lidmy, kteří nechtějí, aby trh fungoval. Ostatně znáte nějakého pomatence, co má rád konkurenci?

Zákazník si v tomto případě nemůže nijak zásadně vybírat a musí se smířit s nějakou různě maskovanou domluvou mezi hráči na trhu. Jen se to chce dívat pořádně a srovnávat srovnatelné.

Hayek se mýlil v tom zásadním na čem stojí celá jeho ekonomická filosofie a to v trhu. Trh nefunguje, zrovna jako plánování i cokoli jiného. Někdy je to zřejmé více, někdy méně, ale je to tak. ;-P

tygr007 10.8.2006 19:56

Re: pavle 99 už se více neztrapňujte

Jenze vy prezentujete kolektivisticke a socialisticke nazory, ze osvicene vedeni ma regulovat cenu zbozi. Tak se nedivte :)

tygr007 10.8.2006 19:55

Re: Re: cenová regulace je běžná všude ve světě.

Prave proto, ze realita je odlisna od ruznych predstav ruznych Bitterwissenu, je nejlepsi si sve predstavy o rizeni spolecnosti strcit za klobouk a nechat to trhu.

Svobodny trh je pojem popisujici akty *dobrovolne* smeny mezi ucastniky. K dobrovolne smene dojde pouze, pokud oba ucastnici maji pocit, ze na smene vydelaji - proto trh nemuze selhat. Tento mechanismus nefunguje, pokud si zakaznik nema z ceho vybrat - pokud existuje monopol. Ten ale neexistuje, zakaznik si muze vybrat, tedy muze se branit zmenou dodavatele.

V tomto konkretnim pripade ukazujete, ze nevite o cem mluvite. Elektrina je specificka take tim, ze v kazdem okamziku se produkce musi rovnat spotrebe, takze neco jako 'nadbytecna produkce' neexistuje.

Mozna byste si mel toho Hayeka precist, jeste lepe Misese, jeho Man, Economy and State vyslo ted i cesky. Ostatne ve Vasem prispevku chybi jediny argument, v cem se napr. zmineny Hayek mylil.

Skepticus Maximus 10.8.2006 19:54

pavle 99 už se více neztrapňujte

Jste smrkáč zblý školní docházkou, žvaníte o věcech, kterým zbla nerozumíte a teď se mě ještě trapně snažíte obvinit ze socialistického či dokonce komunistického kolektivistického myšlení. Neuvěřitelné 8-o

Skepticus Maximus 10.8.2006 19:50

Fajn pavle 99 tak, mi najděte definici "dipolu" :-)))

Svatá prostoto. 8-o

Skepticus Maximus 10.8.2006 19:47

Re: cenová regulace je běžná všude ve světě.

Regulace ceny je naopak velice užitečný nástroj tam, kde se nemůže koncový zákazník účinně bránit. Navíc, když je to vůči firmě kterou vlastní, tak už je to opravdu na pováženou.

V tomto konkrétním případě se plýtvá zdroji na nadbytečnou produkci ve snaze o co největší zisky. Trh funguje dokonale pouze na papíře a v hlavách liberálních pomatenců, typu F. A. Hayeka a spol. Lidské vztahy a celkově společnost je vždy diametrálně odlišná od představ pánů ekonomů, politologů a filosofů atd. ;-D

pavel 99 10.8.2006 19:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pavle 99

Já vím, že "zespolečenštění výrobních prostředků" a "vedoucí úloha.." jsou jasnější a znějí pro Vás "úderněji". To je z Vašich textů dostatečně zřejmé.

tygr007 10.8.2006 19:39

Re: Re: Re: Re: Když se jaderní fyzikové pletou do ekonomiky

Jaka je realna hodnota onech 96mld investovanych prevazne v 90tych letech v korunach poloviny roku 2006?

pavel 99 10.8.2006 19:37

Re: Re: Re: Fajn pavle 99 tak, mě nějakou tou podstatnou definicí oblažte a

No jestliže jsou DVA, tak to není MONO - alespoň to jste z toho pochopit mohl.

tygr007 10.8.2006 19:34

cenová regulace je běžná všude ve světě.

Nastesti ne vsude a bohuzel je casta, ne bezna.

Regulace ceny je nejvetsi zlocin, ktery muze stat udelat. Cena je totiz jediny informacni kanal, kterym se investori dozvedi, co vyrabet a spotrebitele co spotrebovavat. Regulaci cen tento informacni system znicite a vytvorite neefektivni system plytvani s omezenymi zdroji. To plati o VSECH cenach, zcela bez vyjmky, prestoze mnohe a mohutne natlakove skupiny tvrdi opak.

Skepticus Maximus 10.8.2006 19:32

Re: Re: Fajn pavle 99 tak, mě nějakou tou podstatnou definicí oblažte a

Nemluvíme o definování pojmů, ale o definicích. To jen abych Vás povytáhl z bahna nevědomosti.

Dále jste nepochopil, že mě ta definice zajímá pouze tehdy shoduje-li se s realitou ;-D

"Trvalá tržní situace", kdy nefunguje trh je prvním nesmyslem.

Druhým je, co když jsou dva a mají stejné zboží, ceny, objem atd. atd.

Už vidíte, co jste za hňupa? ;-D